07 березня 2024

Обов’язок громадян України щодо мобілізації

Відповідно до Конституції України захист Вітчизни, її суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України є справою всього Українського народу та обов'язком громадян України.

На всій території України Указами Президента України введено воєнний стан та оголошено і проводиться загальна мобілізація.

Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Резервісти зобов’язані прибувати до військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, за викликом командира цієї військової частини або керівника відповідного ТЦК та СП.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу керівника ТЦК та СП.

Керівники підприємств, організацій та установ міста відповідають за ведення військового обліку та явку військовозобов’язаних до РТЦК та СП.

Громадяни та посадові особи, винні у порушення законодавства у сфері мобілізації та оборони України несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

Переглядів:118