Зігріти теплом та любов'ю кожне дитяче серце

29 березня 2024

Суспільством та державою визнано, що сім’я є найкращим природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини, її матеріального забезпечення. Тому, саме сімейним формам виховання дітей належить важлива роль у створенні сприятливих умов, необхідних для правового та соціального захисту дітей, що залишились сиротами та без піклування батьків.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) - окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Метою створення дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у закладі загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти - до 23 років або до закінчення відповідних закладів освіти.

Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Дитячий будинок сімейного типу може бути створений на власній житловій площі кандидатів у батьки-вихователі за наявності відповідних санітарно-гігієнічних і побутових умов (необхідної житлової площі, житлового приміщення у належному стані (в тому числі санітарному), необхідних меблів, побутової техніки та інших предметів тривалого вжитку, умов для проживання, виховання та розвитку дитини).

Соціальне супроводження дитячого будинку сімейного типу на постійній основі здійснює соціальний працівник або фахівець із соціальної роботи.

 

Кандидати у батьки-вихователі подають такі документи:

1) копію документа, що посвідчує особу;

2) копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків;

3) копію документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

4) довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік;

5) довідку про наявність або відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;

6) копію свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);

7) висновок про стан здоров’я заявника,

8) довідку про наявність чи відсутність судимості заявника;

9) документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

11) довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявниками;

12) письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з особою, яка бажає взяти дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, під опіку, піклування, утворити на власній житловій площі дитячий будинок сімейного типу.

Заяву може бути подано в паперовій формі безпосередньо під час особистого прийому в службі у справах дітей або в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг та інтегровані з ним інформаційні системи Мінсоцполітики, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно.

Від подружжя, яке бажає утворити дитячий будинок сімейного типу, приймається спільна заява, підписана кожним з подружжя. І подаються документи кожним із подружжя.

Рішення про створення та забезпечення функціонування дитячого будинку сімейного типу приймається виконавчим комітетом Прилуцької міської ради Чернігівської області на підставі заяви подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, що виявили бажання створити такий будинок, та поданого службою у справах дітей відповідного висновку про наявність умов для його створення з урахуванням рекомендації центру соціальних служб за результатами проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На підставі рішення про створення дитячого будинку сімейного типу між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про його створення, укладається договір.

Батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу виплачується грошове забезпечення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Державна соціальна допомога призначається і виплачується щомісяця в грошовій формі батькам-вихователям на кожну дитину-вихованця. Розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи.

За отриманням інформації звертайтеся:

Служба у справах дітей Прилуцької міської ради (вул. Київська, 281, каб. 76,77, м. Прилуки Чернігівської області. тел. 7-12-47, 3-72-33, 095-801-09-89;

Центр соціальних служб Прилуцької міської ради (вул. Київська, 78, м. Прилуки Чернігівської області. тел.0503335239)

 

ЗВАЖТЕСЬ НА ЦЕЙ КРОК. І ВАШ ВЧИНОК ДОЗВОЛИТЬ ЗІГРІТИ НЕ ОДНЕ ДИТЯЧЕ СЕРЦЕ!

 

 

 

Переглядів:68