Ура! Канікули!

04 червня 2014

Дзвоник востаннє покликав за парти

Прийшло літо, тож тепер у класних кімнатах пануватиме тиша. Діти відпочиватимуть, забувши на три місяці про контрольні роботи й домашні завдання. 30 травня в усіх загальноосвітніх закладах України пролунав останній дзвоник.

Прилуцькі школярі й гімназисти теж із нетерпінням чекали на своє найулюбленіше свято. І хоч того дня небо затягнули сірі дощові хмари, на вустах учнів, їхніх батьків та вчителів сяяли посмішки. Адже навчальний рік завершено.

По-особливому святковою була лінійка у школі №14, куди завітав новообраний міський голова Дмитро Барнаш. Для відвідин саме цієї ЗОШ у нього було кілька причин. Та про них дещо пізніше. А поки що діти зустрічали на подвір’ї випускників. І в той момент, коли вони вийшли із приміщення школи, над Прилуками знову закрапав дощ. Це хороша прикмета. Дощ у дорогу – на щастя.

– Свято останнього дзвоника радісне і водночас сумне, – сказала директор ЗОШ №14 Людмила Ященко. – Радісне, бо попереду літні канікули. А сумне, бо сьогодні дзвоник востаннє пролунає для випускників. Країна Знань перегортає ще одну сторінку свого літопису. Дорогі випускники! Бажаю вам вдало скласти ЗНО, вступити до омріяних вишів і завжди йти дорогою добра. Складно нині в Україні. Але, дивлячись на вас, ми сповнюємося надії, що з такою молоддю наша держава розквітне й зміцніє. Усім учням школи зичу гарно відпочити, набратися сил і в новому навчальному році досягти ще більших успіхів. Дякую вчителям за їхню самовіддану працю, за те душевне тепло, яким вони щедро діляться з дітьми. Батькам спасибі за підтримку, допомогу і розуміння.

Потім слово надали Дмитру Барнашу. У далекому 1991-му він теж виходив у доросле життя зі стін ЗОШ №14, а нині у ній закінчила одинадцять класів його старша донька Яна.

Тож 30 травня Дмитро Васильович прийшов до рідної школи і як міський голова, і як колишній випускник, і як батько одинадцятикласниці.

Мер поділився із випускниками життєвим досвідом:

– Сьогодні ви здолали черговий рубіж. Далі буде набагато складніше, але й цікавіше. Ніколи не бійтеся труднощів. Переборюючи їх, ви ставатимете сильнішими. Переконаний, що знання, які ви отримали від чудових педагогів, котрі вчили і мене, неодмінно допоможуть вам у майбутньому. Зичу кожному із вас обрати професію, яка приноситиме не лише достаток, а й задоволення. Хай протягом усього життя вас супроводжує успіх. Завітала на свято до школи №14 і Заслужений працівник освіти України, депутат Чернігівської облради, директор ЦТДЮ Тетяна Савченко. Вона, як і решта виступаючих, поздоровила школярів із завершенням навчального року. А випускникам сказала: «Гордо несіть звання громадянина України!» До вчителів і батьків школярів Тетяна Михайлівна звернулася з такими словами:

– Шановні вчителі, низький уклін за вашу невтомну працю. Спасибі за ваші досягнення, досягнення ваших учнів, які примножують честь і славу школи №14. Дорогі батьки! Зичу вам терпіння і благополуччя. Пишайтеся своїми дітьми! Усім нам – миру і мудрості. Хай наша красива, єдина Україна буде щасливою!

А ще були побажання і настанови від педагогів та батьків, відзнаки кращим, пісні й танці, багато квітів і сліз випускниць. І чаруючий вальс. Раз по раз одинадцятикласники зривали оплески, кружляючи у цьому танку. Останній дзвоник, який дали учень 11 класу Олександр Павлоцький та першокласниця Софія Луценко, сповістив, що на когось чекає ЗНО, а для когось розпочинаються канікули. Школа №14, як і решта навчальних закладів Прилук, опустіла. Та пройде якихось три місяці – і в її стінах знову залунають дитячі голоси.

Роман Марусич

Газета “Відомості Чернігівщини”

№ 23 від 04 червня 2014 року

Переглядів:144