Діти в умовах збройних конфліктів

26 червня 2014

Щоденно під час збройних конфліктів гинуть та отримують поранення тисячі цивільних осіб. Більшу половину цих жертв, як не прикро, становлять діти. За даними Дитячого Фонду ООН за останнє десятиліття, в ході збройних конфліктів, загинуло 2 мільйони дітей, 6 мільйонів залишилися без домівок, 12 мільйонів отримали поранення чи залишились інвалідами, і щонайменше 300 тисяч дітей-солдат беруть участь у понад 30-ти конфліктах у різних куточках світу. Такі вражаючі цифри свідчать про те, що проблема захисту дітей і донині залишається неврегульованою повною мірою.

Основним завданням будь-якої держави є підвищення добробуту людей, а принцип «діти – передусім за все» означає, що потреби дітей під час економічного піднесення і в часи скрути, як на внутрішньодержавному, так і міжнародному рівнях повинні задовольнятися в першу чергу.

Втягнення неповнолітніх у злочинну чи іншу антигромадську діяльність посягає на основи суспільної моралі у сфері розвитку і виховання молодого покоління, згубно впливає на молодих людей, створює для них спотворені орієнтири, прищеплює асоціальні ідеї, аморальні погляди й навички, істотно впливає на рівень злочинності неповнолітніх. Особливо небезпечними є дії, спрямовані на втягнення осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку, у злочинні групи, у вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів.

У 2004 році Україна ратифікувала Факультативний протокол до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, метою якого є недопущення участі дітей у зазначених подіях.

Заборона участі дітей у воєнних діях і збройних конфліктах визначена також Законом України «Про охорону дитинства» (стаття 30).

Зазначаємо, що відповідно до норм міжнародного права діяльність держав під час воєнних конфліктів регулюється принципами та нормами, які визначають порядок застосування засобів і методів ведення збройних конфліктів, що ґрунтується на захисті прав людини під час конфліктів, а також передбачає відповідальність за порушення цих норм. Зокрема, міжнародним правом передбачається надання спеціального захисту для деяких категорій цивільних осіб, у тому числі дітей до 15-літнього віку, в зв’язку з їх уразливістю.

Під час міжнародного збройного конфлікту додатковим захистом наділені вагітні жінки і матері малолітніх дітей. Крім того, забезпечується захист жінок, зокрема, від зґвалтування, примусу до проституції і будь-яких інших форм непристойних посягань.

Також забороняється завдавати фізичних страждань чи вживати будь-які заходи, що можуть призвести до загибелі цивільного населення (зокрема забороняється використовувати цивільне населення для захисту певних об’єктів, пунктів або районів нападу).

Крім того, Україна приєдналася до ряду міжнародних документів, які гарантують громадянам право на захист їх життя, здоров’я та особистої недоторканості, в тому числі під час збройних конфліктів. Так, Конвенцією ООН про права дитини передбачено, що держави  зобов’язуються вживати всіх можливих заходів з метою забезпечення захисту дітей, яких торкається збройний конфлікт. Резолюція Ради Безпеки ООН № 1325, яку Україна підписала у 2000 році, закликає всі сторони, які беруть участь у збройних конфліктах, повною мірою дотримуватися норм, що забезпечують права і захист жінок і дівчаток, особливо з числа цивільних осіб. 

Крім того, Україна приєдналася до виконання положень Пекінської декларації, прийнятої на четвертій Всесвітній конференції зі становища жінок у 1995 році, одним із стратегічних напрямків якої є розширення участі жінок в розв’язанні конфліктів на рівні прийняття рішень та захист жінок, що перебувають в зонах збройних конфліктів в умовах іноземної окупації.  

Однією з особливих рис захисту життя дитини в системі правового статусу особи є заборона участі дітей у воєнних діях і збройних конфліктах. Війна є носієм великої смертності людей, особливо тих, хто безпосередньо бере участь у бойових діях. Тому є неприпустимим втягнення дітей в такі дії як з метою захисту їх життя, так і з метою захисту дитячої психіки від споглядання насильства та смерті. Так, ст. 30 Закону України "Про охорону дитинства" містить наступне положення: "Участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, створення дитячих воєнізованих організацій та формувань, пропаганда серед дітей війни і насильства забороняється".

Кримінальній відповідальності за втягнення неповнолітнього у злочинну чи іншу антигромадську діяльність можуть бути піддані особи, які на час вчинення цих дій досягли вісімнадцятирічного віку.

Згідно принципів, проголошених Загальною декларацією прав людини і Конвенцією про права дитини, людське життя (а життя дитини - особливо) є найвищою цінністю на планеті. Недопустимим і антилюдяним є будь-яка експлуатація дитини, тим більше, залучення її до участі у військових конфліктах.

Враховуючи вищезазначене, звертаємося до батьків, представників усіх гілок влади, громадських та міжнародних організацій вжити всіх можливих заходів щодо недопущення втягування дітей, жінок та осіб похилого віку у збройні конфлікти на території України, організувати їх захист та забезпечити дотримання норм міжнародного права.

Прилуцький міський центр

соціальних служб для сім”ї,

дітей та молоді

Переглядів:157