сайт Прилуцький МБК http://mbk-pryluky.com.ua/

У Прилуцькій школі мистецтв проведено низку заходів до Новорічних свят у період 19.12.2018-14.01.2019 рр. (інформація додається).

«Знаменна подія музею»

Наші Прилуки мають тисячолітню історію, вони боронили Київську державу від кочівників, місто має пам’ятки національного значення, Прилуки входять до Ліги історичних міст України. Українцям потрібно усвідомити яку вони мають величну історико-культурну спадщину, що її можна ефективно використовувати, але найголовніше її повторно зберегти для нащадків. Саме музей в певній мірі покликаний виконувати ці охоронні функції.

2018 рік є знаменний для нашого музею. 1928 року відбулася ділова мандрівка тодішнього директора Василя Маслова, аби збагатити прилуцький музей унікальними експонатами. Ця подорож яскраво висвітлена у нещодавно виданій книзі Олени Клочко «Маслови. Долі. Події. Життя.» Тому 19 грудня 2018 року у виставковому залі відбулася зустріч краєзнавців та друзів музею «Знаменна подія музею».

Коротким театралізованим дійством був виступ Василя Івановича Маслова, який загубився в часі і потрапив до нас.

Він показав експонати, зібрані особисто ним та прочитав лист, підготований для наросвіти про діяльність Прилуцького округового музею.

На захід також завітав голова громадської організації «Громадський рух Сергія Коровченка «Оновлення» та подарував ноутбук для оптимізації роботи музею.

Дякуємо всім, хто відвідав нашу дружню зустріч у Прилуцькому краєзнавчому музеї.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

Концерт «Святий Миколай, до нас завітай»

У залі дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького 17 грудня 2018 року відбувся традиційний концерт відділу народних інструментів «Святий Миколай, до нас завітай». Святий Миколай – заступник людей від усіх проблем і нещасть, він всім серцем любив дітей і кожному хотів подарувати бодай крапельку своєї любові.

Учні та викладачі школи підготували цікавий концерт до цього свята. Музиканти з радістю дарували своє мистецтво присутнім. Святковий концерт пройшов з піднесенням.

Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького фотографії за посиланням

Директор дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького О.М. КОМПАНЕЦЬ


«Чорнобиль – трагедія і подвиг»

Минуло 32 роки від Чорнобильської трагедії, однак наслідки аварії ми відчуваємо і досі. Число пожежних, військових і добровольців, які брали участь в ліквідації наслідків аварії, становить понад півмільйона людей, їх називають "тими, хто врятував світ". Подвиг цих відчайдухів світ пам’ятатиме ще дуже довго.

У виставковому залі музею 14 грудня 2018 року відбулася краєзнавча година «Чорнобиль – трагедія і подвиг», присвячена Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. На захід були запрошені учні 5-х класів гімназії № 5, які після розповіді ведучої, активно обговорювали причини, наслідки аварії на ЧАЕС та подвиг героїв-ліквідаторів. На заході також поговорили про сучасне життя в зоні відчуження та процвітаючий туризм до зловіщого реактора.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.


Відбулася презентація нової книги «Земні миттєвості»

У центральній книгозбірні міста 13 грудня відбулася зустріч з нагоди 65-річного ювілею та презентація нової книги «Земні миттєвості» прилуцької письменниці Ніни Кочубей. Як у першій книзі «Замальовки з натури», так і у другій зібрано нариси, оповідання, есе про рідних, знайомих, про домашніх улюбленців, проблеми підлітків і, звичайно, жителів села. Ніна Миколаївна давно друкується у літературно-мистецькому альманасі «Літературний Чернігів», журналах «Жінка», «Дніпро», «Українська мова і література в середніх школах, ліцеях, гімназіях, колегіумах» і відома далеко за межами нашого краю як майстер короткої прози.

Із ювілеєм письменницю вітали директор бібліотеки Людмила Зубко, член НСПУ Ніна Ткаченко, прилуцька поетеса Валентина Грибенко, директор Прилуцької школи мистецтв Наталія Ярошенко, вчитель української мови та літератури гімназії № 5 ім. В. Затолокіна Валентина Скрипченко, завідуюча бібліотекою № 2 Тетяна Бабенко, голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, місцевий скульптор Семен Кантур.

Учні гімн. №1 ім. Г. Вороного Анні Бєла та Віка Нікітіна (кер. Гайдаєнко Ю. А.) та викладач української мови і літератури Світлана Линник познаймили із окремими уривками із творів Ніни Кочубей, що ще більше поріднило читача і автора.

Ніна Миколаївна із недавнього часу проживає у Сокиринцях, - це мала батьківщина авторки, - тому її краєзнавчі напрацювання та фотороботи, які представлені окремою виставкою у читальній залі, вразили присутніх естетичним смаком і смисловим навантаженням.

Музичні вітання від народного аматорського ансамблю народної пісні «Вербиченька» МБК (кер. Ситник Л. В.) вдало доповнили кожен тематичний блок зустрічі і створили атмосферу справжнього свята.


«Радієш ти, радію я – радіє вся наша Земля»

Є книги, які потрібно читати лише дітям, є книги, які варті уваги дорослих, а є книги, котрі повинні читати і дорослі і діти. Саме такою є книга відомої американської письменниці Елеонор Портер «Полліаннна».

А ви знаєте, що буває, коли автор «оживає» і сам виявляє бажання поспілкуватися з присутніми? Відбувається книжкове інтерв’ю «Радієш ти, радію я – радіє вся наша Земля», адже ця відома письменниця у 2018 році святкує своє 150-річчя, на яке 12 грудня і були запрошені учні 5-А класу ЗОШ №7.

Згадати зміст повісті, яку діти прочитали ще влітку, допомогло розгадування кросворду.

Завдяки своїй повісті «Полліанна» Елеонор Портер подарувала всьому світові безцінну «Гру в радість». Присутні також пограли в цю гру, відчули внутрішні зміни, які супроводжують граючого і тим самим долучилися до Клубу Полліанни, які існують в Америці, отримавши медалі члена Клубу.

Діти дружно подякували американській письменниці за її безцінний твір, за її послання нам – світ все-таки можна змінити на краще, тільки починати необхідно з себе, з власної душі. І перш за все навчитися бачити в людях те краще, що в них є.


Відбулася краєзнавча година «Права дітей»

На сьогоднішній день, коли у всіх засобах масової інформації, у спілкуванні дорослих між собою, говорять про права, правосвідомість, інші правові інститути, варто зачепити тему прав дитини. 7 грудня 2018 року у виставковому залі музею відбулась краєзнавча година «Права дітей». На заході були присутні учні 4 класу ЗОШ № 10.

Про права варто говорити у доступній формі для дітей, тому захід пройшов у ігровій формі, пограли у мультвікторину, знаходили правопорушення у відомих казках, зробили «правове дерево», яке складалось з дитячих прав та обов’язків.

Сподіваємось, що отримані сьогодні нові знання допоможуть дітям правильно користуватися своїми правами, захищати їх та виконувати свої обов’язки.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.



Відбулося відкриття художньої виставки творчих робіт студентської молоді

У виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею 6 грудня 2018 року відбулося відкриття художньої виставки творчих робіт студентів спеціальності «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Ніжинського коледжу культури і мистецтв ім. М. Заньковецької.

На виставці представлено оригінальні композиції з власним творчим забарвленням: художнє різьблення по дереву, художній текстиль, вишивка, ткацтво, розпис по склу, витинанка, батик, народна лялька, живопис, композиція, дизайн.

Декоративне мистецтво завжди буде наповнювати середовище проживання людини, так і наша виставкова зала наповнена прекрасними художніми роботами. Запрошуємо всіх на виставку і Ваші серця наповняться творчістю, естетикою, мистецтвом та натхненням.

Виставка діє до 15 лютого 2019 року.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

«Закон один на всіх»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 6 грудня відбувся правовий орієнтир «Закон один на всіх».

Начальник сектору моніторингу Прилуцької поліції Микола Самбор розповів про історичне походження прав людини, еволюцію їхнього світосприйняття у контексті зміни суспільних формацій. Пан Микола наголосив, що права людини як броня – захищають нас, як правила підказують нам, що робити і як діяти. Цікавий акцент було ним зроблено на особливостях прав дітей та жінок на фоні сучасності.

Тетяна Пироженко – старший інспектор з ювенальних питань сектору превенції Прилуцької поліції підкреслила роль та значимість поняття «відповідальність» у процесі формування громадянської позиції молоді. Тетяна Анатоліївна на прикладах пояснила, яким чином відбувається формування дисонансу між поняттям «права» та поняттям «обов’язки», виокремила роль сімейного виховання у контексті виникнення поваги дитини до правової культури.

Відеоряд на вказану тематику допоміг студентській молоді наочно побачити парадигму прав і обов’язків людини і громадянина крізь призму часу.


«Прилуччина у слові, фактах, подіях та віртуальному просторі»

Традиційно у грудні міська центральна бібліотека імені Любові Забашти проводить підсумок по краєзнавчому напрямку діяльності закладу. Так, 5 грудня у читальній залі відбувся День краєзнавства «Прилуччина у слові, фактах, подіях та віртуальному просторі». Роботу з питань краєзнавства бібліотека проводить у історичному, природно-географічному, народознавчому, літературному та мистецькому напрямках, тому організатори заходу намагались висвітлини напрацювання прилучан у всіх напрямках.

Протягом року літературна краєзнавча поличка збагатилась творами Надії Маринохи, Ніни Кочубей та Олександра Забарного, про що розповіла ведеча заходу. Книгу «Маслови», яка стала справжнім скарбом серед історичного краєнавства, презентувала автор краєзнавець Олена Клочко, відеозверненням до прилучан розповів про свою книгу «Вибране» доктор філософії в галузі світи, Почесний професор Міжнародної кадрової академії, директор Прилуцького агротехнічного коледжу Павло Черніков.

Віктор Погуляй, прилуцький поет, бард, презентував нові поезії, які читав у гарячих точках країни. Справжньою подією року стало встановлення скульптур в історичній зоні міста. Присутні познайомились із історією та тематикою цих робіт та дізнались про авторів кожної із них. Про нові напрямки роботи з краєзнавства, зокрема про екскурсію вихідного дня із елементами театралізованого дійства, розповіла старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. Маслова Ірина Біленко. Про нові форми популяризації краєзнавчої літератури повідомила головний бібліотекар книгозбірні Ніна Горбань. Вона познайомила присутніх із буктрейлером на книгу Ольги Лукаш «Таємниці прилуцьких вулиць», а авторка книги представила старовинні фото, які вміщені у книзі. Новітні технології розширюють можливість роботи краєзнавців, письменників, поетів. Так, Світлана Коробова презентувала свій поетичний канал на ютубі, а Ніна Заболотна власну сторінку у соцмережах.

Відбулося знайомство із вебсторінкою Максима Дрожнікова, де фотомайстер виставляє відновлені старовинні фото. Головний бібліограф книгозбірні Галина Бобкова зробила огляд бібліографічної продукції закладу за 2018 рік.

Приємними моментами зустрічі стало вручення бібпокажчика кразнавцю Анатолію Риженку з нагоди його 85-річчя та публічне вітання із ювілеєм поетесі, члену СПУ Ніні Ткаченко.


«Волонтери – люди доброї волі»

Волонтерство - це розмір твоєї душі,

це відчуття, коли віддаєш щось

своє, власне і радий поділитися тим.

5 грудня у всьому світі відмічають День волонтера. В історії людства навряд чи знайдеться суспільство, якому не були б притаманні ідеї добровільної та безкорисливої допомоги. І завжди знаходились люди, для яких самореалізація, самоудосконалення були можливі лише через працю на благо інших. Про волонтерський рух в Україні сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова 5 грудня відбулася година зустрічі «Волонтери – люди доброї волі», присвячена Дню волонтера. Ведуча заходу, завідуюча філіалу Прилуцького краєзнавчого музею Тетяна Іващенко розповіла учням 10 класу загально-освітньої школи І-ІІІ ст. №2 про історію виникнення свята та розквіту волонтерського руху на Україні.

Гості зустрічі, представники волонтерської організації «ПАТРІОТ ПРИЛУКИ», учасники АТО, волонтери: Олександр Вінчура та Сергій Белявський розповіли про свій шлях до волонтерського руху, про ті добрі, безкорисливі справи, які роблять представники ГО «ПАТРІОТ-ПРИЛУКИ» для наших земляків на сході України, дітей – сиріт. Чим живе і яку волонтерську діяльність проводить молодь м.Прилуки розповів представник ГО «Українська Громадська Рада» Сокіл Валерій.

У ході заходу, учениця 10 класу Яна Винниченко,

від імені своїх товаришів вручила волонтерам на знак вдячності конверт з сердечками-побажань і вітань для передачі воїнам-землякам, що воюють на сході України, та сфотографувалися на згадку про зустріч.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

Переглядів: