«Традиційні новорічні свята українського народу»

Красива і щедра душа українського народу виявляє себе в традиціях, віруваннях, святкуваннях. Новорічні свята в Україні такі яскраві, сповнені вигадок, сміху і ігор — казкова, чарівна пора. Усім так і хочеться вірити в казку, сподіватись на здійснення найзаповітніших мрій.

Уже стало доброю традицією у Прилуцькому краєзнавчому музеї ім. В.І. Маслова проводити новорічні свята для маленьких прилучан.

23 грудня 2014 року о 10:00 учні ІІІ класу ЗОШ І-ІІІ ст. №2 завітали на захід «Традиційні новорічні свята українського народу».

Під час казкової подорожі з чарівним календарем діти мали можливість пригадати найважливіші зимові свята (Святий Миколай, Різдво Христове, Святий Василь, Водохрещення) і ознайомитись з давніми традиціями їх святкування. Науковий співробітник музею Ольга Петрівна Степаненко розповіла присутнім яким буде Новий 2015 рік.

Весело святкують ці свята українці. Діти відгадували загадки,співали колядки та щедрівки, разом з науковим співробітником Іриною Василівною Біленко ворожили на долю, приймали участь у конкурсах: «Намалюй Новий рік», «Вгадай та заспівай пісню», «Веселі гудзики».

А які ж ігри без танців! На закінчення заходу всі присутні на святі гості разом з Святим Миколаєм танцювали веселий танок. Діти отримали не тільки задоволення і гарний настрій, а й солодкі подарунки, якими їх пригостив Святий Миколай.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова, Іващенко Т.О.

Відкриття Головної ялинки міста

19 грудня на Центральній площі міста відбулося відкриття Головної ялинки.

Новорічні свята є особливими подіями в житті кожної дітей та зачаровують як дітей, так і дорослих.

Діти мали змогу повеселитись з Дідом Морозом, Снігуронькою та казковими героями біля новорічної ялинки.

Зі словами вітання звернувся міський голова Дмитро Барнаш, який побажав прилучанам гарних і незабутніх новорічно-різдвяних свят.

Збережемо за для майбутнього

17 грудня у приміщенні музею пройшла краєзнавча година «Збережемо за для майбутнього», присвяченого Міжнародному дню збереження біологічного розмаїття.

Учні 5-х класів школи №7 мали змогу ознайомитися з великим розмаїттям різних видів, представників флори та фауни, які зустрічаються на Прилуччині. Окремий наголос було зроблено на рідкісні та зникаючі види тварин.

Учні відповідали на загадки та мали можливість поділитися своєю цікавою інформацією.

Відповідальна за захід науковий співробітник Степаненко О.П.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова

Краєзнавча година «Права дітей»

10 грудня 2014 року о 14:00 у виставковій залі музею відбулася краєзнавча година «Права дітей», присвячена Всеукраїнському тижню права та Дню прав людини.

На заході діти ознайомилися з правами, які їм забезпечує Конвенція ООН про права дитини. Конвенція є досить складним документом, тому розповідь буда підкріплена слайдами, які наочно демонстрували поданий матеріал. Аудиторії було запропоновано пограти у дидактичну гру «Казкові герої та порушення прав дитини», де учні розпізнавали порушників прав дитини у відомих казках.

Усі діти люблять дивитися мультфільми, тому така форма подачі будь-якого необхідного для запам'ятовування і розуміння матеріалу є однією з найкращих. Яскраве тому підтвердження «Азбука прав дитини», яку створили в рамках популярного мультиплікаційного проекту «Смішарики», тому вони і були продемонстровані на заході. У «Азбукці прав дитини» включені кілька короткометражок, ясно і наочно розкривають права дитини, закріплені в Конвенції про права дитини.

На завершення заходу учням було роздано пам’ятки «Кожна дитина має право» та «Що батьки можуть зробити для своєї дитини», щоб остаточно закріпити поданий матеріал.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

130-річчя з дня народження професора В.І.Маслова

11 грудня о 14:00 у приміщенні музею відбудеться краєзнавча година «Основоположник Прилуцького округового музею» присвячена 130-річниці з дня народження літературознавця, педагога, професора В.І.Маслова, одного з перших директорів Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова.

Запрошена на захід місцева інтелігенція та учні гімназії №1 зможуть познайомитись із життєвою стежиною Василя Івановича і, зокрема, із періодом його перебування на посаді керівника музею. Внучата племінниця ювіляра Клочко Олена Олександрівна поділитися з присутніми своїми спогадами про Маслова, а також представить ново виявлені матеріали про цю людину.

Розповіді виступаючих будуть доповнені цікавими фотознімками.

Відповідальна за захід Біленко І.В.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

Захід «Традиційні новорічні свята українського народу» переноситься на 23 грудня 2014 року 10:30.

Відкриття персональної виставки художніх робіт прилуцького художника

Живопис є одним з самих довершених форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів.

9 грудня 2014 року о 14:00 у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулось відкриття персональної виставки художніх робіт прилуцького художника Олега Миколайовича Чучупи. На відкритті були присутні працівники закладів культури, освіти, студентство, люди які не байдужі до мистецтва та творчості.

Олег Миколайович творча та багатогранна особистість. Художник, який зберігає здатність використовувати свої півсвідомі функції більш вільно, ніж інші. Він називає себе «вільним художником», найбільш захоплюється батальним і сюжетним живописом. На виставці представлено 28 робіт живописця - героїчне минуле і сьогодення України, краса рідної землі з її звичаями і обрядами, велич української душі, краєвиди рідного міста , які об’єднані однією темою «Козаччина».

Першим поціновувачем мистецтва художника був його батько - Микола Васильович Чучупа, який теж захоплюється графічним живописом.

Багато теплих слів на адресу О.М. Чучупи прозвучало під час виступу відомого в нашому місті художника та скульптора - Семена Тихоновича Кантура.

З словами привітання, вдячності і побажаннями нових злетів у творчості звернулась до митця директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова - Тетяна Миколаївна Зоць.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О. В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Т.О.Іващенко.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

Місто-привид Прип’ть та сучасний Чорнобиль

4 грудня 2014 року у виставковому залі музею відбулася краєзнавча година «Герої мирного часу», присвячена вшануванню пам'яті ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, що відзначають щорічно 14 грудня.

Розпочався захід з розповіді про аварію, яка сталася в ніч з 25 на 26 квітня о 1 год. 23 хв. та про радіаційну обстановку в місті, яка склалася після вибуху. Учні переглянули фрагмент документального фільму «Чорнобиль. За секунди до катастрофи», щоб зрозуміти основні причини аварії.

Аудиторії було запропоновано переглянути сюжет про роботу ліквідаторів.

На заході говорили про зону відчуження, місто-привид Прип’ть та сучасний Чорнобиль. Розповідь була підкріплена слайдами, зокрема сучасними графіті в центрі Прип’яті.

На завершення гості переглянули відео пісочної анімації «Вічні сльози» від переможниці шоу «Україна має талант» Ксенії Симонової.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В. І. Маслова

Переглядів:1850