Прилуцький районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки запрошує  на навчання до вищих військових навчальних закладів та військових коледжів сержантського складу 

Підготовка громадян України для проходження військової служби за контрактом на посадах осіб офіцерського та сержантського складу у Збройних Силах України проводиться у вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ) та військових коледжах сержантського складу (ВКСС).

На навчання приймаються особи з числа цивільної молоді (віком від 17 до 30 років), військовослужбовці строкової військової служби, військовослужбовці військової служби за контрактом (до 30 років).

Випускники ВВНЗ (ВНП ВНЗ) отримують вищу військово-спеціальну освіту, диплом державного зразка про повну (або базову) вищу освіту та відповідну кваліфікацію. Підготовка офіцерів триває від 4 до 5 років, в залежності від фаху та рівня освіти.

   Всього в нашій державі здійснює підготовку 15 таких закладів:

  • Харківський університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (Здійснює підготовку офіцерів для Повітряних Сил та військ протиповітряної оборони Сухопутних військ);
  • Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (здійснює підготовку офіцерів для підрозділів танкових, механізованих військ Сухопутних військ та інженерних військ, підрозділів ракетних військ і артилерії, фахівців з виховної роботи у підрозділах (військових частинах).
  • Військова академія (м. Одеса) (Здійснює підготовку офіцерів:  командного фаху — для підрозділів високомобільних десантних військ, військової розвідки та спеціального призначення, військових фахівців тилу);
  • Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Здійснює підготовку офіцерів з інформаційно-пропагандистського та розвідувально-інформаційного забезпечення діяльності військ (сил), військових журналістів, військових перекладачів, військових фінансистів, фахівців з юрисконсультської роботи, міжнародної інформації та управління діями топогеодезичних і навігаційних підрозділів військ (сил).
  • Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації (Здійснює підготовку фахівців командного та інженерного фахів з систем і комплексів військового електрозв’язку і радіозв’язку, фахівців з організації та технологій безпеки інформації у кібернетичному просторі, програмного забезпечення)
  • Житомирський військовий інститут імені С.П. Корольова (Здійснює підготовку фахівців з радіоелектронних комплексів та систем озброєння і техніки спеціального призначення та спеціального радіозв’язку, засобів радіоелектронної боротьби)
  • Факультет військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» (Здійснює підготовку офіцерів – фахівців з радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки військ та фахівців танкових військ інженерного профілю).
  • Факультет військово-морських сил Одеської національної морської академії (здійснює підготовку офіцерів для Військово-Морських Сил — фахівців з судноводіння, експлуатації суднових енергетичних установок, радіоелектронних комплексів та систем озброєння і техніки, комплексів та систем корабельного та берегового озброєння Військово-Морських Сил, пошуково-рятувальних, водолазних та аварійних робіт на морі, з виховної та соціально-психологічної роботи на кораблях Військово-Морських Сил).
  • Військово-юридичний факультет Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (здійснює підготовку офіцерів юристів, фахівців прокурорсько-слідчої роботи у Збройних Силах України).

А також – Навчально-науковий інститут фізичної культури та спортивно-оздоровчих технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського,

КВП(кафедра військової підготовки) Національного авіаційного університету,

КВП Одеського державного екологічного університету,

КВП Національного університету біорісурсів і природокористування України,

КВП Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу,

КВП Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна.

Конкурсний відбір (вступні випробування) до ВВНЗ, проводиться як правило з 15 до 25 липня включно (терміни вступної кампанії можуть бути змінені).

Право брати участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ВВНЗ мають:

– військовослужбовці Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України, які проходять строкову військову службу, — при вступі на денну форму навчання до ВВНЗ;

– військовослужбовці рядового, сержантського (старшинського) складу, які проходять військову службу за контрактом;

– студенти вищих навчальних закладів, які виявили бажання вступити на навчання до ВВНЗ та в подальшому проходити військову службу за контрактом на посадах осіб офіцерського складу.

Вступники з числа резервістів та цивільної молоді беруть участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Вступники з числа випускників військових ліцеїв, які закінчили навчання в рік вступу до ВВНЗ, беруть участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів у ВВНЗ або результатами зовнішнього незалежного оцінювання (за їх вибором).

За інформацією звертайтеся: м. Прилуки, вул. Київська 369, РТЦК та СП.

 Телефон: 8(04637)5-00-79

Рекламні брошури ВВНЗ та ВКСС (завантажити).

 

Інформація  про порядок та строки проведення приписки громадян до призовної дільниці

На підставі Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” з 01 січня 2024 року по 31 березня 2024 року буде проводитись приписка до призовної дільниці Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадян 2007 року народження. Явці для приписки підлягають усі громадяни, які народились з 01 січня по 31 грудня 2007 року включно, постійно або тимчасово проживають на території міста Прилуки, а також громадяни старшого призивного віку, які не пройшли приписку раніше. Усі громадяни, які підлягають приписці до призовної дільниці, зобов'язані прибути на призовну дільницю за адресою:  вул. Київська, 281, м. Прилуки у встановлений час з документами, зазначеними в повістках. На виконання Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, зобов’язані звільнити юнаків, яким необхідно прибути для приписки до призовної дільниці на час необхідний для проходження приписки і забезпечити їх своєчасну явку.

Начальник Прилуцького РТЦК та СП полковник                                                                                          І.ЧЕРНЯК

 

Інформація

про порядок та строки проведення приписки громадян до призовних дільниць

На підставі Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” з 01 січня 2023 року по 31 березня 2023 року проводиться приписка до призовних дільниць Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та його відділів громадян 2006 року народження. Явці для приписки підлягають усі громадяни, які народилися з 01 січня по 31 грудня 2006 року включно, постійно або тимчасово проживають на території міста Прилуки та Прилуцького району, а також громадяни старшого призивного віку, які не пройшли приписку раніше. Усі громадяни, які підлягають приписці до призовних дільниць, зобов'язані прибути на призовні дільниці за адресами: вул. Київська, 369, м. Прилуки, вул. Трудова, буд. 2а, м. Ічня, вул. Миру, 44а, смт. Срібне, вул. Зарічна, буд. 70, смт. Варва у встановлений час з документами, зазначеними в повістках. На виконання Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, зобов’язані звільнити юнаків, яким необхідно прибути для приписки до призовних дільниць на час необхідний для проходження приписки і забезпечити їх своєчасну явку.

 

Начальник Прилуцького РТЦК та СП

полковник І.ЧЕРНЯК

 

 

Інформація для працівників кадрових органів підприємств, установ та організацій міста, які займаються обліком військовозобов'язаних

Шановні суб'єкти господарювання!

Відповідно до вимог ст. 36 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, ст. 18 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" та ст. 33 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", у зв'язку із зверненням Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, звертаємо Вашу увагу на необхідність дотримання законодавства України з питань ведення військового обліку військовозобов'язаних, призовників та резервістів.

Перевірки, які було здійснено протягом року на підприємствах, в установах та організаціях міста свідчать про недостатній рівень уваги до даного питання з боку керівництва підприємств, установ і організацій та осіб, які безпосередньо займаються веденням військового обліку.

Просимо Вас привести питання військового обліку у відповідність до вимог “Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 921 (далі Порядок-921). Особливо звертаємо Вашу увагу на необхідність:

    • забезпечити сповіщення та прибуття призовників, військово-зобов'язаних та резервістів у разі їх виклику до Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі РТЦК та СП);

    • привести у відповідність вимогам Порядку-921 кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку та їх посадові оклади (призначити працівників на яких покладається обов'язки щодо ведення військового обліку та встановити доплати до їх посадового окладу);

    • забезпечити зняття з військового обліку та взяття на військовий облік громадян тільки після зняття з військового обліку та взяття на військовий облік у Прилуцькому РТЦК та СП;

    • приймання на роботу призовників, військовозобов'язаних і резервістів тільки після взяття їх на військовий облік у Прилуцькому РТЦК та СП;

    • здійснювати реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов'язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок Прилуцького РТЦК та СП про зняття або перебування на військовому обліку за місцем проживання та надсилати відповідні повідомлення до 5 числа щомісячно на адресу Прилуцького РТЦК та СП;

    • своєчасно оформлювати документи для бронювання військово-зобов'язаних за підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час;

    • привести побудову картотек карток первинного обліку та особових карток військовозобов'язаних та призовників у відповідність до вимог Порядку-921.

 

 

Інформація для працівників кадрових органів підприємств, установ та організацій міста, які займаються обліком військовозобов'язаних

Відповідно до ст. 17 Закону України "Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію" та на виконання вимог статті 33 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", пункту 9 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 921 (зі змінами) представниками Генерального штабу Збройних Сил України протягом 2020 року були проведені перевірки стану військового обліку призовників і військовозобов'язаних у центральних та місцевих органах виконавчої влади.

Основними типовими недоліками з питань ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних були:

несвоєчасне або неповне повідомлення відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки про прийняття (звільнення) на роботу (навчання) призовників і військовозобов'язаних;

несвоєчасне або неякісне оформлення (скасування) відстрочок військовозобов'язаних від призову на військову службу під час мобілізації та у воєнний час;

неякісне проведення звірки облікових даних призовників і військовозобов'язаних, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, з обліковими даними військово-облікових документів шляхом їх вилучення;

прийняття на роботу осіб без відповідних військово-облікових документів або осіб, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку у територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

порушення встановленого порядку опрацювання звітів про чисельність працюючих військовозобов'язаних, які заброньовані згідно з переліком посад і професій;

неналежний рівень контролю за дотриманням призовниками і військовозобов’язаними правил військового обліку;

повідомлення державними органами, підприємствами, установами та організаціями для територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних із перебільшенням установлених термінів;

несвоєчасно та не в повному обсязі подання витягів з розпоряджень (наказів) про стан військового обліку у 2020 році та завдання на 2021 рік.

Усі перелічені недоліки негативно впливають на стан первинного обліку в державних органах, на підприємствах, установах, організаціях та ускладнюють процес оповіщення, збору, призову та поставки людських мобілізаційних ресурсів для комплектування військ (сил) в інтересах оборони та національної безпеки.

Крім того, зазначений стан справ створює умови для ризиків невиконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень) та забезпечення функціонування державних органів під час призову військовозобов'язаних на військову службу по мобілізації в особливий період у зв’язку із не оформлення бронювання військовозобов'язаних з вини підприємств, установ, організацій або державних органів.

 

Організаційно-розпорядчі документи Прилуцької міської ради з питань організації ведення військового обліку на підприємствах, в установах та організаціях міста:

1. Розпорядження міського голови від 28.01.2021 № 21р “Про стан військового обліку на території м. Прилуки у 2020 році та завдання на 2021 рік” (розпорядженням зокрема затверджені: “План звірок облікових даних призовників і військовозобов’язаних Прилуцького ОМТЦК та СП з обліковими даними державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та військових частин розташованих на території м. Прилуки у 2021 році”, “План перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних Прилуцьким ОМТЦК та СП в державних органах, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях та військових частинах розташованих на території м. Прилуки у 2021 році”, “Завдання з методичного забезпечення військового обліку та підвищення кваліфікації посадових осіб, відповідальних за організацію та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, забезпечення функціонування системи військового обліку на території м. Прилуки на 2021 рік”);

2. Рішення виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 11.03.2020 № 75 “Про утворення комісії з перевірки стану військового обліку призовників і військовозобов'язаних на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають на території міста Прилуки”;

3. Рішення виконавчого комітету Прилуцької міської ради від 10.02.2021 № 71 "Про роботу комісії з перевірки стану військового обліку призовників і військовозобов'язаних на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають на території міста Прилуки у 2020 році” (рішенням зокрема затверджено “План перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають на території міста Прилуки у 2021 році”).

Головний спеціаліст з питань діяльності правоохоронних органів,

мобілізаційної та спецроботи Прилуцької міської ради

13.05.2021

 
 
 
 

ПРИЛУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ ТЕРИТОРІАЛЬНИЙ ЦЕНТР КОМПЛЕКТУВАННЯ 

ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ

17500, м. Прилуки, вул. Київська, 369 тел. 5-00-69

ІНФОРМУЄ:

 

 

Витяг з наказ начальника Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про призив "Про призов громадян України на строкову військову службу у вересні – грудні 2021 року" (завантажити)

 

Служба за контрактом «ВІЙСЬКОВА СЛУЖБА ЗА КОНТРАКТОМ»

Вимоги до прийняття на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

На військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу приймаються:

громадяни призивного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби;

резервісти та військовозобов’язані, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою;

військовослужбовці, які проходять строкову військову службу;

військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Вік для прийняття кандидатів на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського та старшинського складу становить від 18 до 45 років ( в особливий період - до 60 років )

Довідково. Стаття 20. Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу.

Основними вимогами під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом є:

придатність до військової служби за медичними показниками та показниками профвідбору;

фізична підготовленість та психологічна стійкість кандидата на військову службу;

базова загальна освіта та вище;

Вимоги до прийняття на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу іноземців та осіб без громадянства.

Іноземці та особи без громадянства раніше не судимі та які перебувають в Україні на законних підставах, можуть бути прийняті на військову службу за контрактом до Збройних Сил України на посади рядового, сержантського і старшинського складу, з випробувальним терміном два місяці.

Основними ( вимогами ) під час відбору та прийняття на військову службу за контрактом є:

Вік 18 до 45 років ( в особливий період до 60 років )

стан здоров'я та придатність до військової служби за медичними показниками;

фізична підготовленість та професійно-психологічний відбір.

Довідково. Стаття 211,212. Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Строки проходження військової служби за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу.

З громадянами України укладається контракт при прийнятті їх на посади:

рядового складу — строком на 3 роки;

 сержантського і старшинського складу —  від 3 до 5 років.

Контракт з військовослужбовцями продовжується на посадах:

рядового складу — строком на 3 роки;

 сержантського і старшинського складу —  від 3 до 5 років.

З військовослужбовцями строкової військової служби та  мобілізаційними, які вислужили більше 11 місяців ( звільнились під час особливого періоду ) може укладатися контракт на 6 місяців.

Довідково. Стаття 23. Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу"

        Щодо порядку прийняття на військову службу за контрактом Громадянин, який виявив бажання проходити військову службу за контрактом:

1. Прибуває до військового комісаріату за місцем обліку (реєстрації) для співбесіди та підбору посади (в/ч), або до в/ч для отримання письмової згоди (у разі необхідності); Для жінок обов’язкова письмова згода командира військової частини.

2. Надає до військкомату першочергово такі документи: заява громадянина щодо вступу на в/службу за контрактом;

копія паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; довідку з МВС України про відсутність судимості або її погашення; військовий квиток (для військовозобов’язаних).

3. Проходить в ОВК (РВК) психологічне тестування.

4. Прибуває за направленням військового комісара для проходження військово- лікарської комісії (отримує довідку ВЛК, щодо придатності до проходження в/сл на відповідній посаді);

надає сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду; довідки про: відсутність перебування на обліку у психоневрологічному, шкірвенерологічному та тубдиспансері; про відсутність вагітності (для жінок); визначення групи крові та резус-фактора;

результати аналізів на ВІЛ, сифіліс, гепатитів «В» та «С»; картку медичного огляду.

5. Очікує виклик з військкомату для убуття до НЦ, готує решту документів, які можуть додаватись для оформлення особової справи після укладання контракту: автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках;

довідку про трудову діяльність;

копію документів про освіту;

довідку про склад сім’ї та місце реєстрації або фактичного проживання: службову характеристику (з місця роботи або навчання); письмову згоду на проведення спеціальної перевірки (у разі необхідності); дві фотокартки розміром 9×12 см.

Військовослужбовець строкової військової служби (мобілізований), який вияв бажання проходити військову службу за контрактом:

1. Подає рапорт (за підпорядкованістю), в якому зазначається серія та номер паспорта, ідентифікаційний номер.

2. Проходить професійно-психологічний відбір (психологічне тестування).

3. Направляється командиром для проходження військово-лікарської комісії (за потребою, у разі відсутності висновку ВЛК, при призові на військову службу та (або) за наявності ознак хвороб).

Решта документів можуть додаватись для оформлення особової справи у місячний термін після укладання контракту:

копія паспорта та довідки про присвоєння індивідуального ідентифікаційного номера;

результати запитів щодо проведення спеціальної перевірки; автобіографію в рукописному і надрукованому примірниках; копії документів про народження та сімейний стан; копії документів про освіту; дві фотокартки розміром 9×12 см.

Основні соціальні та матеріальні пільги (заохочувальні фактори)

Законодавством України передбачено:

• збереження місця роботи та середнього заробітку на строк до завершення особливого періоду для осіб, яких прийнято на контракт під час кризової ситуації;

• збереження пенсії на строк до завершення особливого періоду для осіб, яких прийнято на контракт під час кризової ситуації;

• надання можливості призначення дострокової пенсії за віком учасниками АТО (ООС) після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років за умови наявності страхового стажу не менш ніж 25 та 20 років відповідно;

• першочергове отримання учасниками АТО (ООС) земельних ділянок для ведення особистого сільського господарства, садівництва, будівництва житлового будинку тощо;

• виплати органами місцевого самоврядування щорічної соціальної допомоги учасникам бойових дій;

• надання статусу учасника бойових дій (у разі виконання завдань в ООС), та отримання належних цьому статусу пільг;

• вищий, ніж у цивільному секторі, розмір пенсійного забезпечення та можливість його отримання за вислугою років (незалежно від віку);

• безкоштовне забезпечення речовим майном;

• харчування за рахунок держави (в ППД обіди, а під час польових виходів, навчань або виконання завдань в ООС — триразове);

• безкоштовне медичне обслуговування для військовослужбовців у військових лікувальних частинах (закладах) ЗС України (для членів сімей військовослужбовців 50% вартості);

• пільгове санаторно-курортне лікування військовослужбовців та членів їх сімей;

• можливість отримання вищої освіти (спорідненої з цивільною) за рахунок держави у ВВНЗ (ВНП ВНЗ) після укладання другого контракту заочно без відриву від служби;

• можливість безкоштовного вивчення іноземної мови (особам, які перебувають в резерві для просування по службі);

• щорічна відпустка тривалістю не менше 30 календарних днів з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення в розмірах грошового забезпечення (виплата грошового забезпечення зберігається під час відпустки);

• відпустка за сімейними обставинами терміном до 10 діб (зі збереженням грошового забезпечення);

• грошова допомога для вирішення соціально-побутових питань в розмірах, що не перевищують грошового забезпечення;

• участь у міжнародних операціях з підтримки миру та безпеки;

Грошове забезпечення військовослужбовців за контрактом рядового, сержантського складу:

мінімальне грошове забезпечення військовослужбовців військової служби за контрактом становить 10 200 грн.;

за укладання першого контракту встановлено одноразову грошову винагороду військовослужбовцям в таких розмірах: рядовим — 8, сержантам (старшинам) — 9 розмірів прожиткових мінімумів;

додаткові виплати за виконання завдань в ООС становить від 6,5 до 17 тис. грн. в залежності від відстані від лінії бойового зіткнення, запроваджено винагороду за знищення техніки;

грошове забезпечення військовослужбовців Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, підрозділів морської піхоти ВМС ЗС України та гірсько-штурмових військових частин збільшено в середньому на 2-3 тис. грн. (більше ніж в інших видах);

встановлено надбавку за особливості проходження служби для снайперів, номерів обслуг ПТРК (Корсар та Стугна-П), які мають сертифікати про закінчення відповідних шкіл підготовки, зовнішнім пілотам (операторам) безпілотних літальних апаратів (за час виконання бойових завдань за призначенням) (в середньому на 2-3 тис. грн );

виплачується компенсація за піднайом житла для сержантів та солдатів за контрактом;

впроваджується харчування військовослужбовців за новою системою, якою передбачено розширений раціон продуктів для харчування в їдальнях та осучаснені сухі пайки для харчування в польових умовах.

За детальнішою інформацією звертатися до Прилуцького РТЦК та СП за телефонами:

Стаціонарний 5-00-6;

З мобільного 05060604603; 0661311603.

 

Мотопіхотний батальйон 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького запрошує на військову службу за контрактом

Телефони для довідок: 098-713-52-22; 099-564-88-10

 

«Захисти мир! Підпиши контракт зі Збройними Силами України!»

 

Пенсії перераховані вже половині військових пенсіонерів

У квітні повністю завершаться перерахунки військових пенсій. Про це повідомляє Пенсійний фонд України. Пенсії будуть перераховані за довідками уповноважених структур, в яких колишні військовослужбовці проходили службу (Міноборони, МВС, та інші), – пенсіонерам не потрібно окремо звертатися до Пенсійного фонду.

Станом на 4 квітня до органів Пенсійного фонду надійшло 87% від загальної кількості зазначених в списках осіб, пенсії яких підлягають перерахунку.

У березні поточного року за наданими довідками проведено перерахунок та забезпечено виплату пенсій понад 106,6 тисячі пенсіонерам на 475 мільйонів гривень (виплата за січень-березень 2018 року). В подальшому ці пенсіонери отримуватимуть підвищені пенсії. Близько 126 тисяч пенсіонерів уже включено у відомість на виплату пенсій у квітні на суму 659 мільйонів гривень.

Таким чином, станом на 4 квітня проведено перерахунок пенсій майже 232,9 тисячі пенсіонерів на суму понад 1,1 мільярда гривень. Підвищені пенсії мають отримати майже 498 тисяч осіб. Усі перерахунки пенсій військовим пенсіонерам буде завершено протягом квітня.

Довідково. У лютому цього року Кабінет Міністрів ухвалив постанову про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоріям осіб. Документ розроблено Міністерством соціальної політики на виконання доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Передбачається поетапне підвищення пенсій представникам силових органів, починаючи з 1 січня 2018 року. Процедура перегляду пенсій розпочалась 1 березня. На першому етапі, з 1 січня цього року, пенсії підвищаться в середньому на 1500 гривень, з 1 січня 2019 року – не менше ніж на 750 гривень. З 1 січня 2020 року пенсії зростуть ще не менше ніж на 750 гривень. Таким чином, за два роки військові пенсії зростуть щонайменше удвічі. До перерахунку середня пенсія військових складала 2898,41 гривні.

При перерахунку пенсій також враховано вимоги Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій осіб» у частині перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС відповідно до Закону «Про Національну поліцію України». Пенсії їм буде перераховано з 1 січня 2016 року з розстрочкою виплати коштів за попередній період. Тобто з 1 січня 2018 року вони отримуватимуть нові пенсії, а сума за попередній період їм буде виплачуватись, починаючи з 1 січня 2019 року.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

 

Весняний призов 2018 року

Планове завдання складає 28 призовників. Підлягає призову 640 чоловік.

Станом на 04 квітня 2018 року до Прилуцького ОМВК з’явились 58 жителів Прилук. З них визнано придатними для проходження військової служби 6 чоловік, надана відстрочка 31 чол., 21 чоловік направлені на обстеження.

На вимогу Прилуцького ОМВК не забезпечили явку призовників та не повідомили причини їх неявки наступні підприємства міста: КВТФ головних уборів «Корона», ПП «Прилучанка», ТОВ «Агропроменерго», ТОВ «Сервіс», ТОВ «Червона рута», ЗАТ «Юність», що тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність керівників згідно ст. 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. №921.

 

Про організацію військового обліку в місті Прилуки

Зустріч представників Прилуцького об'єднаного міського військового комісаріату з посадовцями міської ради, представниками підприємств, організацій та установ відбулася в сесійній залі міської ради 14 березня. Метою наради стало доведення інформації до вищезазначених осіб про організацію військового обліку в місті Прилуки у 2018 році. Обов'язки призовників та організаторів успішного проходження весняного призову до лав Збройних Сил України до відома присутніх довів військовий комісар Прилуцького ОМВК Іван Черняк.

З 01 березня 2018 року набрав чинності пункт 1 статті 3 Указу Президента України “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році” від 15.02.2018 № 33/2018 щодо призову громадян України на строкову військову службу у квітні – травні 2018 року.

Призову на строкову військову службу (виклику на призовні комісії) підлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку.

Основним завданням під час проведення чергового призову, як і раніше, є не допущення зниження якісної характеристики призовного ресурсу, який направляється для комплектування військ.

У ході призовної компанії, основний акцент буде зосереджено на ретельному вивченні особистих якостей призовників (їх ділові, морально-психологічні якості, стан здоров’я, фізичний розвиток, освітня і спеціальна підготовка та сімейний стан).

Довідково. На комплектування військ (сил) не направляються призовники, які не мають базової загальної середньої освіти, мають низькі морально-ділові якості, перебувають на обліку в органах внутрішніх справ за антигромадську поведінку, зловживали алкоголем чи вживали наркотичні речовин та у яких під час призову виявлено захворювання згідно з Переліком статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають придатність до військової служби Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Розподіл та призначення призовників здійснюється пропорційно із урахуванням потреби і наявності призовних ресурсів, як для Збройних Сил України так і для інших військових формувань. Призвані військовослужбовці строкової військової служби до участі в АТО не залучаються.

Військовий комісар розповів, що вже розпочато робу медичної комісії, яка оглянула 23 призовники, 4 з яких виявилися придатними до проходження служби. Решта чоловіків скаржилися на загальний стан здоров'я й проходять додаткові перевірки.

Цьогоріч план набору призовників для міста збільшено на 4 особи і він становить 28 кандидатів для проходження строкової служби. В минулому році з 24 планових Прилукам вдалося набрати тільки 17 призовників. Загалом у місті зареєстровано 640 людей віком від 20 до 27 років, які підлягають проходженню військової служби.

Довідково. Підпунктом 8 пункту 7 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, уведеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744, МО України разом із НГУ, ДССТ визначено вжити заходів щодо унеможливлення залучення військовослужбовців строкової військової служби до виконання бойових завдань в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

З метою накопичення підготовленого військово-навченого ресурсу, призов молодого поповнення для комплектування ЗС України сплановано провести через навчальні центри для отримання ним дефіцитних військово-облікових спеціальностей.

 

 

Хто здійснює призов на строкову військову службу?

Слід зазначити, що призов громадян України на строкову військову службу є державною функцією, який організовується та здійснюється міськими (районними) державними адміністраціями (виконавчими органами міських рад) у взаємодії з міськими (районними) військовими комісаріатами.

Для проведення призову в районах (містах) утворюються призовна комісія, яку очолює голова комісії – заступник голови райдержадміністрації.

Членами комісії є: військовий комісар; заступник керівника органу управління освітою; заступник начальника територіального органу Національної поліції; лікар, що організовує роботу медичного персоналу з медичного огляду призовників; психолог соціальної служби райдержадміністрації (виконавчого органу міської ради); представники Збройних Сил та інших військових формувань громадських організацій, підприємств, установ і організацій (за попереднім узгодженням з головою комісії); секретар комісії.

 

Які дії призовника, коли він отримує повістку? Якщо він вчасно не звернеться до військкомату? Відповідальність призовників за порушення правил військового обов’язку?

Призовники, яким надійшла повістка районного (міського) військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці.

У разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов’язані з’явитися до призовної дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України (з 01 березня 2018 року).

Призовники, які змінили місце проживання, зобов’язані в семиденний строк прибути до районного (міського) військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік.

Керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності на вимогу військових комісаріатів забезпечують своєчасне прибуття громадян призовного віку до призовних дільниць.

У ході проведення чергового призову зміна місця військового обліку громадян призовного віку не допускається, за винятком підтверджених відповідними документами випадків, які передбачають:

- переведення на роботу в іншу місцевість;

- переїзд на нове місце проживання;

- прийняття до навчального закладу і вибуття в іншу місцевість для продовження навчання;

- направлення за розподілом на роботу в іншу місцевість після закінчення навчального закладу.

Поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

- перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;

- смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини.

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсування або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

Адміністративна. За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин, умисне зіпсуття або недбале зберігання посвідчень про приписку, яке спричинило їх втрату, несвоєчасне подання обліковому органу відомостей про зміну місця проживання, навчання, освіти, місця роботи і посади призовники притягуються до адміністративної відповідальності згідно із законодавством (крім неявки на ОЗП для відправки у війська).

Довідково. Накладається штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 – 119 грн.)

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 255 грн.)

Проектом Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань” (реєстраційний №2191) передбачено збільшити адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку, відмова від отримання персональної повістки, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади, а також порушення порядку проходження навчальних зборів (занять) у навчальних закладах Товариства сприяння обороні України та професійно-технічних навчальних закладах – тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн.).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті або частиною першою статті 211 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення порушення під час мобілізації та (або) в особливий період – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 – 3 400 грн.).

Кримінальна. У разі неявки призовника без поважних причин у строки встановлені військовим комісаріатом та вказані у повістці, до ОЗП для відправлення у військову частину карається обмеженням волі на строк до трьох років (кримінальний кодекс України, стаття 335).

 

 

Медичний огляд призовників

Медичний огляд призовників проводиться відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах лікарями: хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, отоларингологом і стоматологом. У разі потреби для медичного огляду призовників залучаються лікарі інших спеціальностей.

Кожному лікарю-спеціалісту надається повністю обладнаний та забезпечений необхідним медичним інструментом і медикаментами кабінет (кімната).

Перед проведенням медичного огляду призовників лікарі-спеціалісти уважно ознайомлюються з медичними документами, одержаними з лікувально-профілактичних закладів, з метою врахування їх відомостей під час оцінки стану здоров'я, фізичного розвитку і визначення ступеня придатності призовників до військової служби.

Керівництво роботою медичного персоналу на призовній дільниці здійснюється лікарем – членом призовної комісії, призначеним з числа найбільш кваліфікованих лікарів-спеціалістів, які мають необхідні знання і досвід у галузі військово-лікарської експертизи.

Придатність призовників до військової служби за станом здоров’я та фізичного розвитку кожним лікарем-спеціалістом визначається методом індивідуальної оцінки.

Висновки про придатність або непридатність призовників до військової служби, подані ними скарги та об’єктивні дані, виявлені в процесі медичного огляду, а також установлений діагноз заносяться кожним лікарем-спеціалістом в облікову картку призовника та інші документи, передбачені Положенням про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у Збройних Силах, і скріплюються особистим підписом лікаря-спеціаліста із зазначенням дати проведення медичного огляду.

Після проходження призовником медичного огляду лікар – член призовної комісії перевіряє якість записів і висновків лікарів про придатність призовника до військової служби та обґрунтованість установлених діагнозів.

 

 

Які категорії громадян не підлягають призову? Які довідки та документи для цього потрібні?

Призову на строкову в/службу не підлягають громадяни України, які за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону отримають відстрочки.

  • за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати або сестри, дитину до 3-з років, двох і більше дітей, вагітну дружину);

  • за станом здоров’я (до одного року, які визнані тимчасово непридатними до військової служби);

  • для здобуття освіти (в усіх навчальних закладах з денною формою навчання, крім загальноосвітніх та ПТУ – до 21 року, в інтернатурі, аспірантурі, докторантурі з відривом або без відриву);

  • для продовження професійної діяльності (педагогічні з вищою освітою та медичні працівники у сільській місцевості за умови повного навантаження, зареєстровані священнослужителі, сільські, селищні, міські голови, кандидати (доктори) наук, які працюють за цим напрямком, резервісти, працівники органів внутрішніх справ).

Є також категорія громадян, які взагалі звільняються від призову:

- за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби;

- виконали обов’язки служби у резерві (протягом 1 та 2 контрактів);

- батько або мати, рідний брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів;

до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;

- були засуджені до позбавлення (обмеження) волі;

- після закінчення ВНЗ присвоєно військове (спеціальне) офіцерське звання.

Право на одержання призовниками відстрочки від призову повинно бути підтверджено відповідними документами, які подаються призовниками до військового комісаріату.

- письмова заява призовника;

- довідка про склад сім’ї (форма-3);

- копії паспортів, свідоцтв про одруження, свідоцтв про народження дітей;

- документи, якими достовірно установлено, що на утриманні призовника перебувають особи;

- медичні документи за підписом головного лікаря лікувально-профілактичного закладу, скріплені печаткою (про вагітність дружини).

Призовники, яким надана відстрочка, зобов’язані щороку
до 1 жовтня
подавати військовим комісаріатам документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

 

 

На які соціальні гарантії може розраховувати призовник?

Керівництвом держави, Урядом та Збройних Сил забезпечено належні умови для призваних на строкову військову службу громадян України, зокрема:

  • при призові їм виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2018 році це – 3,5 тис. гривень);

Довідково. Передбачено статтею 21 Закону, а порядок виплати визначено постановою КМУ від 12.08.2015 №587 “Про затвердження Порядку виплати грошової допомоги громадянам України, які призиваються на строкову військову службу”).

  • військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм.

  • їм виплачується щомісяця 154 – 245 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби.

  • при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1 232 – до 1 960 грн. залежно від в/звання і посади).

Довідково. Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1 848 – до 2 940 грн.)

  • Їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад)

  • час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

  • за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову;

  • за ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;

  • після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірі:

- середньої заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які працювали);

- у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).

Довідково. Пункт 3 статті 8 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” та постанови Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 185 (із змінами).

Також, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані.

Довідково. У разі необхідності соціальну та професійну адаптацію проходять також члени сімей військовослужбовців за їх зверненням. Адаптація зазначеної категорії осіб провадиться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту населення, за рахунок коштів державного бюджету.

Особи, які були призвані в період навчання у ВНЗ I-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того ВНЗ, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі).

Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників.

Інші соціальні пільги, передбачені для в/службовців або членів сімей в/службовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби, у разі отримання в/службовцем строкової військової служби поранення (контузії, травми або каліцтва) у період проходження ним строкової в/служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності.

«Захисти мир! Підпиши контракт зі Збройними Силами України!»

За інформацією Прилуцького об'єднаного міського військового комісаріату

 

 

Підвищені пенсії військовослужбовцям почнуть виплачувати вже наприкінці березня

З другої половини березня Пенсійний фонд України розпочне виплати перерахованих пенсій військовослужбовцям. Основі виплати — з 1 квітня. Пенсії перерахують з 1 січня 2018 року. Тобто в квітні військові пенсіонери отримають перераховану пенсію за січень-квітень.

Варто зазначити, що пенсії будуть перераховані за довідками уповноважених структур, в яких особи проходили службу (Міноборони, МВС та інші). Тож окремо звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно.

Для перерахунку пенсій військовослужбовцям (крім осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ) будуть враховані: оклад за посадою, оклад за спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років. При перерахунку пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ враховуватимуться: оклад за посадою, оклад за спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення, премія за січень 2016 року.

Пенсії підвищуватимуться поетапно. На першому етапі, починаючи з 1 січня цього року, пенсії для військовослужбовців підвищаться в середньому на 1500 гривень. З 1 січня 2019 року — зростуть у середньому на 750 гривень, а з 1 січня 2020 року — ще в середньому на таку ж суму. Таким чином за два роки пенсії військовим зростуть приблизно удвічі. Наразі середня пенсія військових складає майже 2900 гривень.

При перерахунку пенсій також враховано вимоги Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій осіб» у частині перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС відповідно до Закону «Про Національну поліцію України». Пенсії їм перерахують з 1 січня 2016 року з розстрочкою виплати коштів за попередній період. Тобто з 1 січня 2018 року колишні працівники МВС отримуватимуть нові пенсії, а сума за попередній період їм виплачуватиметься, починаючи з 1 січня 2019 року.

Загалом пенсії переглянуть для 12 силових відомств. Підвищені пенсії мають отримати майже 498 тисяч осіб. Для цього у бюджеті Пенсійного фонду передбачено 7,8 мільярда гривень.

Однак, вирішення всіх питань пенсійного забезпечення військовослужбовців можливе тільки з ухваленням відповідного закону. Зокрема, тільки на рівні закону може бути передбачено більш високі пенсії для військовослужбовців, які перебували в зоні бойових дій. Законопроект щодо підвищення пенсій військовим Кабінет Міністрів уже розробив. Наразі документ обговорюється в Раді національної безпеки і оборони України.

 

За повідомленням Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №332018 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році" (додається).

 

 

ЗРОБИ СМІЛИВИЙ ВЧИНОК – ЗРОБИ ПЕРШИЙ КРОК

На жаль, попри свідоме та чесне виконанням обов’язків військової служби абсолютною більшістю військовослужбовців, у Збройних Силах України мають місце випадки самовільного залишення військових частин чи місць служба.

Військове правопорушення – самовільне залишення військової частини або місця служби (стаття 407 Кримінального кодексу України) становить закінчений склад злочину з моменту залишення військової частини і триває протягом усього періоду, поки особа не буде затримана або не з’явиться із зізнанням.

Військовослужбовець переховуючись від військового командування, слідства за скоєння злочину з кожним днем лише обтяжує свою вину. Такий військовослужбовець все одно не зможе уникнути кримінальної відповідальності, проте таке тривале продовження протиправної поведінки може унеможливити застосування судом більш м’яких заходів кримінального впливу чи навіть звільнення від кримінальної відповідальності відповідно до Закону.

З’явлення із зізнанням до правоохоронних органів, щире каяття або активне сприяння розкриттю злочину є обставинами, які зможуть пом’якшити чи бути підставою для звільнення від покарання.

Військова служба правопорядку у Збройних Силах України та військова прокуратура звертається до усіх військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину, з пропозицією зробити перший крок для повернення до повноцінного життя і припинення злочинних дій.

Вам необхідно повернутися до своєї військової частини чи звернутися до військового комісаріату за місцем проживання, або прибути до найближчого органу Військової служби правопорядку, де зробити зізнання та надати первинне пояснення щодо причин самовільного залишення військової частини.

Наголошуємо, що за відсутності тяжких наслідків або фактів вчинення інших злочинів, застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в ході досудового слідства ініційовано не буде, а в ході вирішення питання щодо правових наслідків самовільного залишення військової частини до уваги приймаються і інші причини та умови, що могли спонукати до дій по залишенню військовослужбовцем військової частини, включаючи збіг тяжких сімейних обставин, наявність позастатутних відносин та інші.

Також закликаємо членів родин та громадських активістів допомогти своїм близьким людям виправити свою, можливо, найбільшу помилку у житті та перестати критися та боязливо опускати очі перед присутніми, відновити своє чесне ім’я та впорядкувати свій життєвий шлях.

Інформацію про розміщення найближчого органу управління Військової служби правопорядку можна дізнатися по телефону гарячої лінії відповідних територіальних управлінь ВСП, Чернігівському зональному відділі ВСП 093-340-2684, або в військових комісаріатах за місцем проживання.

т.в.о. військового комісара Прилуцького об’єднаного
міського військового комісаріату 
старший лейтенант А.А. СІКАЛОВ

 

 

Прилуцький об’єднаний міський військовий комісаріат проводить відбір кандидатів з числа цивільної молоді для вступу до вищих військових навчальних закладів у 2018 році. Відбір буде проводиться з числа юнаків, які мають добрий стан здоров’я, відповідний рівень освіти та морально-ділові якості.

За додатковою інформацією звертатися до Прилуцького ОМВК за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 369, тел. 5-00-69.

 

Прилуцький об’єднаний міський військовий комісаріат проводить відбір громадян України на військову службу за контрактом у Збройні Сили України. Держава гарантує: гідну заробітну платню, повний соціальний пакет, житло, безкоштовне медичне забезпечення, харчування, навчання у вищих військово-навчальних закладах.

За додатковою інформацією звертатися до Прилуцького ОМВК за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 369, Тел. 5-00-69.

Військовий комісар Прилуцького ОМВК, підполковник ЧЕРНЯК І.Л.

 

 

Незабаром на Чернігівщині розпочнеться реформування військкоматів

На прес-брифінгу, що відбувся вчора, 15 січня, військовий комісар Чернігівського обласного військового комісаріату полковник Олександр Криворучко та його заступник по роботі з особовим складом підполковник Вадим Лільчицький підбили підсумки першого етапу реформування військкоматів.

Нагадаємо, що на Чернігівщині в обласному військовому комісаріаті та Козелецькому РВК реалізується пілотний проект щодо створення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

 

Читати також: Незабаром на Чернігівщині розпочнеться реформування військкоматів

 

Минув лише перший етап перетворення військових комісаріатів. Проте, військові вже задоволені його результатами — план минулорічного призову на строкову службу виконано на 100%. Окрім того, виконуються плани відбору на службу за контрактом навіть у тих районах області, які раніше були проблемними.

Зараз починаємо вносити всіх призовників до спеціальної бази даних, проводиться створення єдиного електронного державного реєстру військовозобов’язаних і військовослужбовців запасу. Ми маємо прийти до практики країн Європи, зокрема Прибалтики, де виклик до військових комісаріатів, розсилка повісток відбувається через електронні носії, — відзначив Олександр Криворучко.

Військовий комісар області також зазначив, що наразі центри комплектування та соціальної підтримки працюють за двома напрямами: мобілізація та територіальна оборона, а також призов і соціальне обслуговування — так звана відкрита зона, де зосереджені відділи соціального та фінансового забезпечення, юридична група, що надає правову допомогу. Консультації також можна отримати через регіональну громадську приймальню Міністра оборони України у Чернігові (вул. Гетьмана Полуботка, 68, кабінет 103, телефон: (04622) 3-27-91).

З 1 січня цього року стартував другий етап реформування, який включатиме зміни в діючому законодавстві, здійснення заходів, спрямованих на стале, ефективне та злагоджене функціонування нової системи місцевих органів військового управління, перетворення системи всіх військових комісаріатів України у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки упродовж 2018-2019 років.

За матеріалами Чернігівського обласного
військового комісаріату та ТРА «Новий Чернігів»

 

Призов на строкову військову службу

У відповідності до вимог статті 16 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" згідно з рішенням Прилуцької міської ради № 310 від 07 вересня 2017 року було утворено призовну комісію з числа досвідчених фахівців, бездоганних в моральному, професійному відношенні та спроможних приймати обґрунтовані рішення.

Усього підлягає призову по місту Прилуки 635 призовників.

Медичний огляд призовників було розпочато 11 вересня 2017 року згідно з графіком.

Для проходження призовної комісії викликаються всі призовники, які підлягали призову на строкову військову службу. Оповіщення про їх необхідну явку для проходження медичної комісії здійснюється шляхом оголошення наказу військового комісара від 28.08.2017 року № 107 "Про призов громадян на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2017 року" через засоби масової інформації (телебачення, радіо та газети).

Перед початком призову із підприємствами, установами та організаціями м. Прилуки проведено звірку іменних списків призовників, які перебувають на обліку з обліковими даними військового комісаріату. Підприємствам та організаціям м. Прилук, в яких працюють громадяни призивного віку, були направлені листи з вимогою щодо забезпечення їх явку.

Станом на 14 вересня 2017 року надали відповідь та забезпечили явку призовників на 100% ТОВ “Алітон” та ВАТ “Прилуцький завод “Білкозин”, решта підприємств дану вимогу не виконали, що ставить під загрозу зриву виконання Державного завдання.

Довідково: Відповідно до положень ст. 211-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незабезпечення керівниками або іншими відповідальними за військово-облікову роботу посадовими особами підприємств, установ, організацій, колективних сільськогосподарських підприємств і навчальних закладів на вимогу військових комісаріатів сповіщення військовозобов’язаних і призовників про їх виклик у військові комісаріати або перешкода зазначених посадових осіб своєчасній явці громадян на збірні пункти чи призовні дільниці є адміністративним правопорушення. Якщо ж вказані дії вчинено з метою сприяння призовникові в ухиленні від призову на військову службу, зазначені особи несуть кримінальну відповідальність за пособництво в ухиленні від призову на строкову військову службу (ст.27, 335 ККУ).

Пройшли медичну комісію за період з 11 вересня 2017 року по 14.09.2017 року - 35 чол., з них визнані придатними - 1 чол., надана відстрочка - 17 чол., направлені на додаткове обстеження – 17 чол.

Під час проходження медичної комісії ті призовники, які висловлюють скарги на стан здоров’я, отримують направлення у лікувальні заклади для медичного обстеження, але не обстежуються та до військового комісаріату не з’являються.

Питання закінчення медичного обстеження призовниками знаходиться на особистому контролі військового комісара.

Відомості щодо осіб які не з’явилися до військового комісаріату без поважних причин та не повідомили про причини своєї неявки, направляються до Прилуцького ВП ГУНП у Чернігівській області згідно вимог чинного законодавства.

Військовий комісар Прилуцького ОМВК
підполковник І.Л.ЧЕРНЯК

 

Проходження зборів військовозобов’язаними-2017

На підставі статті 29 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", статті 33 Указу Президента України від 29 жовтня 2012 року № 618/2012 "Про затвердження Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України", з метою виконання розпорядження начальника Генерального штабу в період серпня – вересня 2017 року було сплановано проведення навчальних зборів на базі військових частин.

З метою належного виконання програми зборів Прилуцьким ОМВК було проведено оповіщення відповідної категорії громадян, шляхом вручення повісток та по телефону.

Так, з м. Прилуки було оповіщено 82 військовозобов’язаних, але з’явилось до військового комісаріату лише 17 громадян, з яких 16 були направлені для участі у навчальних зборах.

Наказ №82 від 10.07.2017 "Про призов громадян на строкову військову службу до Національної гвардії України у серпні 2017 року"(додається)

Наказ №107 від 28.08.2017 "Про призов громадян на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2017 року" (додається)

Переглядів:9321