«З Україною в серці»

Прилуцька дитяча музична школа імені Левка Ревуцького започатковує щотижневу мистецьку патріотичну акцію «З Україною в серці».

Діти та викладачі музичної школи бажають мирного неба над Україною. Мріємо надихати своєю творчістю, цінити кожен момент в житті, радіти та створювати наше спільне щасливе майбутнє.

Прилуки - старовинне місто

Прилуки древні. Насправді, з кожним роком цієї самобутності стає все менше. Вона зникає або хорониться під сучасними будівельними матеріалами чи забудовами. Задля збереження самобутності нашого міста музейники зробили рейд по вулицях Прилук з метою фіксації архітектурно-історичної спадщини. Виявили та зафіксували хатинку на двоє дверей, пройшли шляхом Муховця, левадою Данчича.

Наближаються поминальні дні. Традиційно музейники на Центральному кладовищі приводять до порядку могили знаних прилучан серед яких Галабутський М. К. – протоієрей, глава церкви Прилуччини, Г. Н Карамзіна-Маслова, І. І. Кисловський – адвокат, княгиня В. Баратова – уроджена Горленко, почесні містяни, військові, лікарі.

Пам`ятаймо наших предків, які жили і працювали на благо міста.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

Прилуцька міська центральна бібліотека ім. Л.Забашти долучилася до ініціативи Інституту Української книги і започаткувала, спільний з ТК «Прилуки», проект «Весна у вогні». В організованому щочетверговому циклі поетичних читань беруть участь місцеві поети і аматори поетичного слова, які своєю поезією висловлюють свою громадянську позицію, любов до України і віру в перемогу.

Чорнобильська трагедія набула нової актуальності через вторгнення військ Росії в Україну та воєнні дії біля атомних електростанцій, які вже назвали "ядерним тероризмом". До Дня Чорнобильської трагедія МБ №4 підготувала відеоролик «Чорнобиль - живий плач мертвої зони».

 
 

Навчання онлайн

 

Третій рік поспіль при Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка при підтримці громадянки Німеччини фрау Сібілли Штрак-Ціммерман, яка має українське коріння, працює благодійний гурток по вивченню англійської мови.

Як тільки з’явилася можливість, члени нашого гуртка «Oxford kids» розпочали заняття онлайн, враховуючи що деякі діти не перебувають у Прилуках. І, звичайно, в ці дні заняття були патріотичними, адже про Україну зараз говорять усіма мовами світу!  І в майбутньому наші діти зможуть розповісти про свою Батьківщину світові.

 
 

 

"А нам би просто жити, і дихати весною"

Міська бібліотека № 4 підготувала та опублікувала на сторінці ФБ ряд дитячих відеовіршів про Україну "А нам би просто жити, і дихати весною", за участю вихованців ДНЗ №3 та учнів шкіл.

Відеопоезія присвячена звитязі ЗСУ, красі рідного краю та перемозі України над ворогами.

 

18 квітня – Міжнародний день пам'яток і визначних місць та День пам'яток історії та культури в Україні.

Цей День, також відомий як День всесвітньої спадщини, встановлено у 1982 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'яток та пам'яток, створеної при ЮНЕСКО. Свято відзначається з 1984 року з метою привернути увагу громадськості до питань захисту та збереження всесвітньої культурної спадщини.

Російські війська свавільно руйнують нашу культурну спадщину: церкви, синагоги, музеї, пам’ятники, театри. МКІП вже зафіксувало 200 об’єктів руйнувань культурної спадщини, і ці цифри не є кінцевими.

Рашисти продовжують свої воєнні злочини проти української спадщини, намагаючись стерти нашу історію та ідентичність. Знищити українську культуру – одна з їхніх стратегічних цілей в цій війні.

То ж в цей день на майданчику біля Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова містянам було запропоновано переглянути фотовиставку "Колесо часу".

 

 

 

Діяльність міської центральної бібліотеки ім. Л.Забашти в умовах воєнного стану

Міська центральна бібліотека ім. Л.Забашти, в умовах воєнного стану, продовжує виконувати свої основні функції покладені на заклад, як інформаційний, освітній і культурний центр.

Бібліотеки посилили свою інформаційну діяльність, висвітлюючи інформацію, з перевірених інформаційних джерел України, про військовий перебіг подій та бібліотеки регіону на офіційній сторінці Фейсбук, сайті бібліотеки.

Міська бібліотека для дітей ім. П. Білецького – Носенка в рамках тижня дитячої книги (останній тиждень березня) підготувала цикл виставок дитячої літератури з нових надходжень від Інституту Української книги.

Також працівники бібліотеки долучилися до мистецької акції «Подаруй віру захисникам!», виготовили і передали обереги для воїнів ЗСУ.

До Всесвітнього дня поезії організовано зустріч міських поетів біля пам’ятника ім. Л.Забашти.

 З 21 березня бібліотеки міста розпочали обслуговування користувачів у визначені години (з 10.00 до 13.00). За цей період бібліотеками міста обслуговано 2 512 користувачів, видано 19 500 примірників друкованої продукції.

З 18 квітня обслуговування користувачів провадиться з 10.00 до 16.00.

Для відвідувачів бібліотеки підготовлені книжкові виставки, що розповідають про нашу славну Україну: «Крим – це Україна», «Твої герої Україно», «Рідна мова – коріння нації».

Бібліотека активно проводить популяризацію української мови і патріотичного вірша. Разом із студентами Прилуцького гуманітарно – педагогічного коледжу ім. І. Франка створили віртуальну збірку «Поезія вільних», яка постійно оновлюється і популяризується на бібліотечних сайтах.

Спільно з ТК «Прилуки» організовано цикл поетичних читань «Весна у вогні».

У рамках реалізації Стратегії популяризації української мови до 2030 року "Сильна мова - успішна держава", міська центральна бібліотека ім. Л. Забашти планує продовжити курси вивчення української мови на базі бібліотеки.

 

 

 

 

Відбулася онлайн-конференція

Начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради 15 квітня взяла участь у онлайн-конференції «Культурні практики установ культури України під час військових дій», організованій Українським центром культурних досліджень.

У рамках програми були презентовані успішні кейси установ культури. Під час конференції було обговорено низку проблемних питань, з якими стикнулися працівники культури поставши перед викликами війни.

Це перша зустріч представників сфери культури за часів війни, перше знайомство з досвідом роботи: під окупацією, в зоні бойових дій та в зоні відносного миру.

До конференції були залучені представники Національних колективів, керівних підрозділів галузі культури всіх рівнів, керівників комунальних закладів культури, громадськості, приватних підприємців в сфері культури та перший заступник Міністра Міністерства культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Переглядів:1478