«Дорога в безсмертя»

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був заснований у 2005-му році спеціальною резолюцією ООН. Історію неможливо повернути назад, але необхідно розповісти про неї всю правду. Історія нашої Батьківщини, на жаль, має і сумні сторінки.

27 січня в приміщенні філіалу ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась інформаційна краєзнавча година «Дорога в безсмертя», присвячена пам’яті жертв Голокосту в роки Другої світової війни. Під час заходу учні 10 класу Прилуцького ліцею № 10 дізнались про расистську теорію (винищення «неповноцінних» народів та етнічних груп) нацистів, ознайомились з трагічними подіями Бабиного Яру та нашого Плискунівського яру. Також молодь мала можливість переглянути документальні відео злочинів нацистів під час масових розстрілів євреїв у Києві та концентраційних таборах.

У всьому світі свято шанують пам’ять безвинних жертв війни. Учні познайомились з пам’ятниками Європи та України під час перегляду презентації: «10 пам’ятників Голокосту в року Другої світової війни». На завершення заходу присутні, запаливши свічку, хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх, хто став жертвою злочинних вбивств нацистів в роки Другої світової.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Т.О. Іващенко.

 

«Герої Крут – взірець для нащадків»

27 січня 2022 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею відбулася краєзнавча година до Дня пам’яті Героїв Крут «Герої Крут – взірець для нащадків». Під час проведення краєзнавчої години були розглянуті такі питання: яка була ситуація в країні на передодні бою, хто приймав участь, обговорили внесок і наших земляків-крутянців, які брали участь в цих подіях. Також переглянули документальний фільм «Крути». На заході були присутні студенти Прилуцького Агротехнічного коледжу, які пройнялися жертовністю крутянців та усвідомили важливість збереження державних кордонів, як на початку ХХ ст. так і на початку ХХІ ст.

 Відповідальна за проведення краєзнавчої години старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Н.М. Клочко.

 

Підсумували проведення акції «Музейне селфі»

Акція «Музейне селфі» проводилася Прилуцький краєзнавчим музеєм в період з 18 по 23 січня.

26 січня було відзначено переможців акції. Серед них: 15 персональних учасників та 3 класних колективи.

Також було визначено найпопулярніші музейні експонати. Як і в минулі роки, улюбленцями селфіювальників стали експозиційні постаті козаків та Г.П. Галагана, грамофон 19 ст., куточок селянського побуту, дикі кабани, вовки та орли з природничого відділу музею.

Акція «Музейне селфі» проводиться музею вже в п’яте.

Кількість учасників цього року склала 92 чоловіки.

 

Музей отримав як індивідуальні, так і колективні фото, а дотичність розповсюдилася на різні вікові категорії, від школярів до 50+.

Музейники щиро вдячні всім небайдужим до музею та запрошують до участі вже наступного року.

Директор музею Тетяна Зоць

 

 

«Обираючи професію, обираєш майбутнє»

Вибір професії – справа складна і вимагає виваженості та усвідомленого кроку. Прилуцька міська бібліотека ім. Павла Білецького-Носенка уже не один рік плідно працює у цьому напрямку, проводячи профі-класи, де підростаюче покоління нашого міста знайомиться не лише з особливостями вибору майбутнього фаху, а й з професіоналами у своїх справах, які діляться особливостями своєї професії.

24 січня у стінах книгозбірні відбувся профі-клас з питань профорієнтації «Обираючи професію, обираєш майбутнє», на який запрошені були учні 8 класу ліцею №7.

Начальник відділу активної підтримки безробітних Тетяна Михайлівна Столітня розповіла присутнім про те, що існує формула, якою молодь повинна користуватися, обираючи майбутню професію: МОЖУ-ХОЧУ-ТРЕБА. Також наголосила на найтиповіших помилках, які допускають при виборі.

Розповідь про типи професій та їх поділ, був підкріплений відеорядом, який з цікавістю переглянули діти, та оглядом серії книг «Життя видатних дітей».

Протягом заходу підлітки грали у гру на знання професій, виконували вправу «Рука долі» та римували рядки у поетичному вернісажі «Фахи на всі смаки».

 

«Захід, Схід – одна країна! Це – соборна Україна»

20 січня в МЦБ ім. Л. Забашти до Дня Соборності України відбулась інформаційна година «Захід, Схід – одна країна! Це – соборна Україна».

На заході було закцентовано увагу на історичному підгрунті Дня Соборності та важливості єдиної України на сучасному етапі творення історії. Вчитель історії ліцею №6 Наталія Куліненко розповіла про поетапне становлення єдності та згуртованості українців. Присутні учні 11-го класу ЗОШ №6 переглянули ряд відеороликів та долучились до діалогу "Як ти розумієш соборність?".

Слова-настанови для молоді виголосила директор бібліотеки Людмила Зубко, в яких звучали побажання бути гідними патріотами своєї країни.

До уваги була представлена розгорнута тематична виставка та зроблено огляд окремих книг за даною темою.

 

«Лісовими стежками»

20 січня 2022 року об 11.00 год. в експозиції відділу природи відбувся розважальний екскурс «Лісовими стежками».

У заході взяли участь учні 3-А класу школи №7. Під час екскурсу діти дізналися, які зміни проходять в тваринному світі з настанням зими. В експозиції відділу природи розпізнавали тих звірів, які впадають в сплячку і тих, які взимку ведуть активний спосіб життя. Детальніше пройшло обговорення життя зимуючих птахів та їм допомога в холодну пору року.

Підсумовуючи отриману інформацію на завершення зустрічі був переглянутий документальний фільм про життя тварин взимку.

Відповідальна за захід старший науковий співробітник Степаненко О.П.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

 

«А що третє свято – святе Водохреща»

Красива і щедра душа українського народу виявляє себе в традиціях, віруваннях, святкуваннях. Новорічні свята в Україні такі яскраві, сповнені вигадок, сміху і ігор. Це казкова,чарівна пора.

19 січня 2022 року о 09.30 годині у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась інформаційна краєзнавча година «А що третє свято – святе Водохреща».

На святковий музейний захід завітали викладачі та учні шостого класу ЗОШ №14.

Під час святкового дійства вони мали можливість дізнатись цікаву інформацію про історію виникнення, традиції святкування Водохреща. Весело, гамірно було у виставковій залі музею, діти співали щедрувальні пісні, ворожили на долю, приймали участь у різноманітних розважальних конкурсах («Вгадай маску», «Розсипані загадки», «Чарівна торбинка»), отримували подарунки, пригощались печивом та яблуками.

 
Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею Т.О.Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«Новорічні вечорниці»

18 січня 2022 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею відбувся розважальний екскурс «Новорічні вечорниці».

На заході були присутні студенти Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу. Учасники заходу змогли поринути у ХІХ ст. та дізналися про те, де збиралася сільська молодь у довгі зимові вечори, яку виконували роботу.

Студенти власноруч виготовили ляльку-мотанку (оберіг), поворожили на долю та посмакували трав’яним чаєм.

Відповідальна за розважального екскурсу старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Н.М. Клочко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«Щедрий вечір добрим людям»

13 січня в Україні традиційно святкують Щедрий вечір або Маланку. У цей день щедрують, обходячи хати з побажанням щастя, здоров’я всім членам родини.

З метою ознайомлення учнів з народними традиціями та обрядами, виховання інтересу до національних звичаїв 13 січня 2022 року в Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького відбувся концерт «Щедрий вечір добрим людям». 

У концерті прозвучали щедрівки, колядки, пролунали новорічні пісні та твори на музичних інструментах.

Святкове дійство залишило незабутні враження та яскраві емоції!

Директор Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького О.М. Компанець

 

Святковий концерт «Новорічна казка»

05 січня 2022 року в залі дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького відбувся святковий концерт «Новорічна казка». Сценарій музичної казки захопив присутніх цікавими іграми, конкурсами, піснями.

 
 
 

Дітлахи залишились з новорічним настроєм та подарунками.

Директор Прилуцької дитячої музичної

школи ім. Л.М.Ревуцького О.М.Компанець

Переглядів:1409