Ініціатива Угода мерів

Угода мерів – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Угода мерів спершу була започаткована Європейською комісією у 2008 році з метою підтримки зусиль місцевих органів влади, направлених на розробку і реалізацію цілей ЄС, пов’язаних зі зміною клімату та споживанням енергії. З часом її підхід та метод почали виходити за межі ЄС

Завдяки своїм унікальним характеристикам, Угода мерів позиціонується інститутами ЄС як виняткова модель широкого руху та багаторівневого управління, яка об’єднує місцеві, регіональні і національні сили задля досягнення цілей, пов’язаних зі зміною клімату і споживанням електроенергії.

Підписанти представляють міста, які різняться за розмірами – від маленьких сіл до великих метрополітальних територій, таких як Київ, Лондон, Париж або Тбілісі.

Приєднання до Угоди мерів надає можливість місцевим органам влади забезпечити своїх громадян екологічно, соціально і економічно стабільним середовищем, збільшити зусилля, направлені на зменшення викидів СО2 на своїх територіях, а також отримати підтримку, визнання і передовий досвід від європейських країн і міжнародної спільноти.

Діяльність Угоди мерів виходить далеко за рамки лише заяви про наміри. Для виконання поставлених масштабних завдань, пов’язаних зі споживанням енергії і зменшенням СО2, підписанти зобов’язуються вживати певних заходів, подавати звітність, а також погоджуються з тією умовою, що за їх діяльністю буде здійснюватися контроль. Підписанти Угоди мерів зобов’язуються розробити План дій зі сталого енергетичного розвитку (“ПДСЕР”) протягом року після приєднання до ініціативи. Цей план, затверджений місцевою радою, містить дії, які підписанти мають намір вжити, заходи, які вони планують провести, для виконання взятих на себе зобов’язань, а також часові рамки і коло обов’язків.

Посилання на офіційний сайт: http://www.uhodameriv.eu/Ugoda-meriiv.html

25 червня 2009 року місто Прилуки приєдналось до Європейської ініціативи Угоди мерів. Цим місто взяло на себе добровільне зобов’язання до 2020 року скоротити викиди СО2 на 20% шляхом реалізації комплексу енергоефективних заходів у сферах життєдіяльності міста.

Рішенням 64 сесії 6 скликання від 24 квітня 2014 року №7 було схвалено План дій зі Сталого Енергетичного Розвитку, у якому окреслені основні шляхи досягнення цілей, передбачених зобов’язаннями Угоди Мерів (завантажити)

План дій зі Сталого Енергетичного Розвитку забезпечує системний підхід до процесу енергозбереження в рамках всього міста, а також визначив першочергові завдання, щоб досягти максимального ефекту від реалізації енергоефективних проектів.

Серед основних дій: модернізація вуличного освітлення, термомодернізація приміщень та перехід бюджетних установ на альтернативні економічно вигідні види палива.

Переглядів: