Відбулося засідання опікунської ради при виконавчому комітеті міськради


01 березня 2024 року членами опікунської ради при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради здійснено чотири планових обстежень виконання обов’язків опікунів/піклувальників над недієздатними/обмежено дієздатними особами, а також одне обстеження умов проживання майбутнього опікуна та особи, яка потребує опіки. Результати обстежень обговорили сьогодні на засіданні та склали відповідні акти.
За інформацією стосовно оформлення опіки та піклування необхідно звертатися до управління соціального захисту населення виконавчого комітету Прилуцької міської ради за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, 281, каб. 55, тел.7-11-50.

 

 

З 1 січня 2024 буде збільшено розміри державних соціальних допомог, які залежать від прожиткового мінімуму

Відповідно до статті 7 Закону України „Про Державний бюджет на 2024 рік” (далі – Закон) передбачено збільшення прожиткового мінімуму з 1 січня 2024 року.

З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить – 2 920 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років – 2 563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років – 3 196 грн;
  • працездатних осіб – 3 028 грн;
  • осіб, які втратили працездатність, – 2 361 гривні.

Враховуючи зазначене, у 2024 році розміри окремих видів державної допомоги становитимуть: порівняльну таблицю (завантажити).

 
 
 
У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, введенням воєнного стану, Товариство з обмеженою відповідальністю «ЧІКЕН ТРЕЙД» пропонує працевлаштування внутрішньо-переміщеним особам або постраждалим сім’ям внаслідок агресії РФ на підприємстві за адресою Волинська обл., м.Нововолинськ із забезпеченням проживання та харчування таких сімей, а саме:
  • сімям без дітей проживання в 1-но кімнатних квартирах;

  • сімям із дітьми – проживання у 2-х та 3-х кімнатних квартирах;

  • щоденні безкоштовні комплексні обіди;

  • безкоштовне забезпечення продукцією підприємства для приготування вечері.

За більш детальною інформацією, умовами працевлаштування та поселення для ВПО звертатись за тел. +380673337818, менеджер з персоналу- Тетяна Ільчук.

 
 

Шановні мешканці м. Прилуки, управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради повідомляє, що Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України №340 від 18.04.2023 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг і житлових субсидій».

Відповідно до постанови №340:

Урегульовано механізм подання документів для призначення допомоги при народженні дитини громадянам, у яких під час тимчасового перебування за межами України у період дії воєнного стану народилась дитина і вони продовжують перебувати за кордоном.

Отже, для призначення допомоги при народженні такі особи надсилають до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим (задекларованим) місцем проживання (перебування) :

- заяву (що складається за формою затвердженою Мінсоцполітики);

- копія свідоцтва про народження дитини та документи видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку, що засвідчують народження дитини;

- реквізити банківського рахунку (IBAN (International Bank Account Number)

Документи надсилаються поштою, за адресою: м. Прилуки, вул..Київська 281, управління соціального захисту населення Прилуцької міської ради.

 
 

До уваги отримувачів субсидій!

Через війну багато українців втратили житло. Аби забезпечити житлом вимушених переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили, Уряд ініціював соціальну програму «Прихисток».

Програма діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану», яка набрала чинності 22 березня 2022 року.

Перед початком опалювального сезону у людей, які надають своє житло, почало виникати питання, чи не вплинуть виплати за програмою “Прихисток” на призначення їм субсидії на житлово-комунальні послуги.

Відповідно до Порядку обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів держаної соціальної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 632 від 22 липня 2022 року (зі змінами) при призначенні житлової субсидії суми  компенсації за програмою “Прихисток” до сукупного доходу не враховуватимуться, отже жодним чином не впливають на розмір субсидії.

Постановою Кабінету Міністрів України №1041 від 16 вересня 2022 року, якою були внесені зміни щодо надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Одне з очікуваних положень зазначеної Постанови – це можливість застосовування екстериторіального принципу при отриманні цих послуг, який не передбачає "прив'язки" до місця проживання людини. Це особливо актуально в час воєнного стану.

Також це можливість більш ефективніше, централізовано зберігати дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку житлових субсидій і пільг, щоб не втрачати їх в умовах тимчасової окупації окремих територій, у разі потреби - оперативно їх корегувати.

Постанова передбачає, що зазначені повноваження переходять від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів з питань соціального захисту населення міських (у разі їх утворення) рад (далі - УСЗН) до органів Пенсійного фонду України (ПФУ), а саме:

  • до 30 листопада 2022 р. призначення субсидій буде здійснюватися УСЗН, проте виплати вже будуть проводити органи ПФУ;

  • з 1 грудня 2022 р. прийняття документів, призначення та виплата житлових субсидій покладається на органи ПФУ.

Хто може подавати документи та яким чином?

Громадяни зможуть подавати заяву про призначення та надання житлової субсидії разом з необхідними документами декількома способами, зокрема:

  1. Органам ПФУ (особисто, поштою або в електронній формі через веб-портал електронних послуг чи мобільний додаток ПФУ);

  2. Уповноваженій посадовій особі сільської, селищної, міської ради;

  3. Центру надання адміністративних послуг;

  4. Електронно, через засоби Порталу Дія.

Уповноваженні особи органів місцевого самоврядування чи ЦНАП здійснюють прийом документів виключно з формуванням електронної справи та не пізніше 3-х робочих днів з моменту прийняття передають їх до органів ПФУ. Паперові справи не рідше ніж один раз на два тижні також передаються органам ПФУ.

Внутрішньо переміщені особи також мають право на отримання субсидії за місцем фактичного проживання. Зверніть увагу, що житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання та фактичним.

Особи працездатного віку, які не працюють, для отримання субсидії повинні перебувати на обліку у центрі зайнятості та мати статус безробітного. У разі зняття з обліку в центрі зайнятості такі особи втрачають право на субсидію.

 

Документи для отримання субсидії

Для отримання субсидії необхідно обов’язково подати наступні документи:

  1. Заяву про призначення та надання житлової субсидії встановленого зразку.

  2. Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням субсидії.

  3. Довідку про доходи, якщо інформація про такі доходи відсутня в ПФУ чи ДФС.

  4. Копію договору про реструктуризацію заборгованості (якщо наявний).

  5. Договір найму житла або довідку внутрішньо переміщеної особи (для підтвердження фактичного проживання).

Також Постановою КМУ № 848 від 21.05.1995 р. зі змінами внесеними Постановою КМУ № 1041 від 16.09.2022р  передбачено, що відповідно до різних обставин можливо подання додаткових документів, таких як довідка про непроживання зареєстрованих осіб, довідка про перебування на обліку в центрі зайнятості та інші.

Розмір субсидії залежить від багатьох факторів (кількість осіб, які проживають в домогосподарстві, їх доходи), тому кожна заява розглядається окремо, а сума виплат може різнитися.

Порядок надходження коштів

Кошти житлової субсидії можуть надходити за вибором отримувача:

  1. Через організацію, яка здійснює виплату і доставку пенсії за місцем проживання.

  2. Шляхом видачі коштів у виплатному об’єкті.

  3. З доставкою коштів додому.

  4. На рахунок, відкритий в уповноваженому банку.

Інформація про призначені житлові субсидії буде вноситься органами ПФУ до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій.

У разі відмови у призначенні субсидії органи ПФУ повинні повідомити заявника про таку відмову у паперовій формі з врученням відповідного повідомлення або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або Портал Дія. Проте під час воєнного стану орган ПФУ може повідомляти заявника у телефонному режимі із внесенням відповідного запису до реєстраційного журналу інформування.

Домогосподарства, які мають подати нові заявки

Для тих, хто отримував субсидію, після закінчення строку її надання орган ПФУ здійснює самостійно її призначення на наступний період.

Однак, призначення житлової субсидії на наступний строк здійснюється тільки після подання нових заяви та декларації, якщо у складі таких домогосподарств:

  1. Є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

  2. Є внутрішньо переміщені особи.

  3. Фактично проживаючих зареєстрованих осіб менше за кількість зареєстрованих осіб.

  4. Особи звертаються за субсидією для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

  5. Є особи, які орендують житлове приміщення.

Громадяни, яким призначено субсидію, у разі зміни обставин, які впливають на розмір субсидії або настання умов за яких втрачається право на неї, повинні протягом 30 календарних днів повідомити орган ПФУ про такі зміни.

 

 

 

 
 

Діти, які перемістились всередині країни без супроводу батьків, зможуть отримати допомогу на проживання

Повідомляємо, що Урядом ухвалено рішення, яке забезпечує виплату допомоги на проживання в розмірі 3 000 гривень на місяць дітям, які є внутрішньо переміщеними особами і перемістились без супроводу законного представника. Рішення враховує різні форми влаштування та догляду за дітьми.

«Через воєнні дії маємо ситуації, коли малолітні діти до 14 років евакуювались без супроводу батьків чи інших законних представників. Причини різні. Хтось втратив зв’язок з батьками через воєнні дії. В інших випадках батьки не могли евакуюватись разом з дитиною через стан здоров’я, необхідність догляду за іншим членом родини, службові обов’язки, і тому відправили дитину в умовно безпечне місце з родичем чи знайомим.

Для того щоб такі малолітні діти могли отримати допомогу на проживання в розмірі 3000 гривень на місяць, рішення уряду надає можливість подати заяву від імені дитини родичам, особам, яких батьки або законні представники дитини письмово уповноважили супроводжувати її, а також людям, які тимчасово взяли в свою родину дитину, яка залишилась без батьківського піклування. Одночасно забезпечується контроль за дотриманням прав таких дітей з боку служб у справах дітей.

Для цієї категорії продовжили до 15 травня строк подання заяв, відповідно до яких виплатимо допомогу, починаючи з березня», - прокоментувала Марина Лазебна.

Рішення Уряду встановлює, що заяву про виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеній малолітній дитині, яка прибула без супроводу законного представника, може подавати від її імені:

• особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки), за наявності документа, що підтверджує сімейні, родинні зв’язки особи з дитиною, виданого службою у справах дітей за місцем звернення;

• особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, що підтверджується письмовою заявою одного із законних представників, завіреною органом опіки та піклування;

• особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину, яка залишились без батьківського піклування (за наявності копії наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування).

Виплата допомоги такій дитині здійснюється в розмірі 3000 гривень на місяць, починаючи з березня 2022 року у разі звернення за її наданням до 15 травня 2022 року включно. Допомога виплачується на поточний рахунок „єПідтримка” або банківський рахунок заявника.

Також, згідно рішення Уряду з травня 2022 року продовжується виплата допомоги на проживання людям, переміщеним з АР Крим, які переміщувалися починаючи з 2014 року і раніше отримували допомогу на проживання як внутрішньо переміщені особи.

За інформацією Управління праці та соціального захисту населення міської ради

 

Зразок заповнення заяви на субсидію (завантажити).

 

Як не стати жертвами торгівлі людьми під час війни

В умовах активної фази російської агресії на більшій частині України розгортаються динамічні процеси внутрішньої міграції, що призводить українців до втратити роботи.

З метою інформування населення, як не потрапити у трудове або сексуальне рабство, проєктом „Українцям про Європейський Союз”, який фінансується Європейським Союзом, спільно з Міжнародною організацією з міграції розроблено ряд інформаційних матеріалів, направлених на попередження та уникнення потрапляння у злочини пов’язані з торгівлею людьми.

Матеріалі доступні за посиланням https://bit.ly/eu_iom_anti_trafficking.

Контактна особа Проєкту: Тетяна Деревякіна, номер мобільного телефону +38067-232-31-20.

 

 

 

Урядом збільшено розміри тимчасової державної допомоги для дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце їх проживання не відоме

На виконання Закону України від 26.01.2022 р № 2008-IX «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, та запровадження мінімального розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів», Урядом внесено зміни до Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 189.

Рішенням Уряду визначено, що тимчасова державна допомога призначатиметься з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина, в розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Максимальний розмір тимчасової допомоги для дітей віком до 6 років становитиме 2100 грн., для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн.

Також буде проведено з 1 січня 2022 року перерахунок розміру тимчасової державної допомоги, виплату якої було проведено у січні – травні 2022 року, із урахуванням виплачених сум цієї допомоги.

 

 

Заяви на субсидію (завантажити).

Декларації на субсидію  (завантажити).

 

Житлові субсидії:  встановлення права на їх отримання.

Кому призначається субсидія?

Субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем реєстрації особи, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб.  При цьому під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

У разі коли в житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані неповнолітні діти, які залишилися без батьківської опіки (піклування), та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку, житлова субсидія призначається за заявою опікуна (піклувальника).

За рішенням органів соціального захисту населення субсидія може бути призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

Житлова субсидія також може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично проживають у ньому без укладеного договору найму (оренди) житла, у разі, коли вони є внутрішньо переміщеними особами.

У випадках, призначення житлової субсидії орендарям та внутрішньо переміщеним особам, склад домогосподарства декларується заявником під час звернення за призначенням житлової субсидії з додаванням до заяви відповідних документів, що підтверджують проживання за фактичною адресою домогосподарства.

Житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Кому субсидія не призначається.

Субсидія не призначається якщо:

1) загальна площа житлового приміщення перевищує 130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування, а також за винятком житлових приміщень (будинків), на які оформлено два і більше окремі особові рахунки, за умови, що загальна площа частини житлового приміщення кожного домогосподарства, на яку призначається субсидія, не перевищує 130 кв. метрів для квартири, 230 кв. метрів для індивідуального будинку, а також житлових приміщень, якими забезпечено за рахунок державного чи місцевого бюджету осіб з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках);

2) будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив операцію на суму, яка перевищила 50,0 тис. грн, а саме:

- купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), іншого нерухомого майна, транспортного засобу (механізму), цінних паперів та інших фінансових інструментів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку; оплату (одноразову) будь-яких робіт або послуг (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг згідно із соціальною нормою житла);

- платіж (платежі) згідно з правочинами, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно та / або транспортні засоби (механізми) (крім об’єктів спадщини та дарування);

- внески до статутного (складеного) капіталу товариства, підприємства, організації;

- благодійну діяльність (виключно у вигляді сплати коштів);

- надання поворотної / безповоротної фінансової допомоги, позики;

- купівлю безготівкової та / або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів;

3) будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства має у власності більше ніж 1 житлове приміщення (квартира, будинок), крім житла, яке розташоване у сільській місцевості, на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, або житла, не придатного для проживання, що підтверджено актом обстеження технічного стану житлового приміщення (будинку, квартири), та житла, яке належить йому на правах спільної сумісної або часткової власності, а також житла, отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа за рахунок державного чи місцевого бюджету, житлових приміщень у гуртожитках. Інформація про наявність (відсутність) у власності зазначених осіб житлових приміщень зазначається у декларації;

4) на 1 число місяця, з якого призначається житлова субсидія на депозитному банківському рахунку (рахунках) наявні кошти в сумі, що перевищують 100,0 тис. грн;

5) у власності є транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше ніж 5 років (крім мопеда і причепа), та / або більше ніж 1 транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа).

6) у складі домогосподарства або сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді, за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України, у них відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії, вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, крім військовослужбовців, а також осіб, щодо яких наявна заборгованість роботодавця із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, або осіб, які відповідно до законодавства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Водночас житлові субсидії у таких випадках, призначаються, якщо особи, доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії, протягом такого періоду не менше місяця:

-  навчалися за денною формою навчання у закладах загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти, вищої освіти або зареєстровані у службі зайнятості як безробітні;

- отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсія, стипендія, допомога при народженні (усиновленні) дитини, допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомога по догляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомога по безробіттю, допомога по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до статті 47-1 Закону України “Про зайнятість населення”;

- надавали соціальні послуги, перебували у місцях позбавлення або обмеження волі, або до них застосовувалися заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), застосовувалися запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою, а також перебували у складних життєвих обставинах, викликаних інвалідністю, тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я встановленого зразка, алко- або наркозалежністю, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, який забезпечує надання первинної медичної допомоги, на підставі довідки встановленого зразка закладу охорони здоров’я, що провадить діяльність з надання наркологічної допомоги населенню, в якому особа перебувала на диспансерному обліку (далі - складні життєві обставини);

- сплатили (за них сплачено) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом кварталу, що передує кварталу перед місяцем звернення за призначенням житлової субсидії або перед місяцем, у якому житлова субсидія призначається без звернення громадянина. Водночас особі, яка працює за строковим трудовим договором, житлову субсидію може бути призначено лише у разі, коли строк дії строкового трудового договору є більшим, ніж строк, на який призначається житлова субсидія;

7) громадянин не повернув надміру перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди її одержання на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або не сплачує суми до повернення, визначені відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення;

8) у разі отримання від підприємств – надавачів послуг інформації про наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Житлова субсидія у такому випадку призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку;

9) у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які, за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря, осіб, до яких застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи (посади), осіб, до яких застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою).

Продовжуємо інформувати громадян про житлові субсидії, зокрема про те, на які послуги надається житлова субсидія

Статтею 5 Закону України ,,Про житлово-комунальні послуги” визначено перелік житлово-комунальних послуг, на які надаються житлові субсидії. Час від часу цей перелік зазнає змін.

Наразі у вигляді житлових субсидій держава відшкодовує витрати на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу, а саме:

1) внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також наступних житлово-комунальних послуг:

- житлової послуги - послуги з управління багатоквартирним будинком;

- комунальних послуг - послуг з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;

2) внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, за абонентське обслуговування для споживачів комунальних послуг, що надаються у багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний (житловий) кооператив, та витрат на комунальні послуги в такому будинку;

3) на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Житлові субсидії на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива надаються один раз на рік і призначаються, якщо домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) та не використовує природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення.

Розмір субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для багатодітних родин та дитячих будинків сімейного типу може скласти до 10 тисяч гривень в опалювальному сезоні 2021-2022 років. Про це повідомив заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

«Сьогодні призначення субсидій відбувається в індивідуальному порядку й залежить від розміру доходу членів домогосподарства і розміру плати за житлово-комунальні послуги, на що впливають тарифи і кількість цих послуг.

Зокрема, для багатодітних родин, дитячих будинків сімейного типу, які займають велику житлову площу, розмір субсидій в опалювальному сезоні 2021-2022 років буде складати до 10 тисяч гривень», – пояснив Віталій Музиченко.

Він зазначив, що в цілому середній розмір субсидій по країні в неопалювальний сезон складає 300-350 гривень, а в опалювальний – до двох тисяч гривень. Але, залежно від умов споживання житлово-комунальних послуг, складу домогосподарства, рівня тарифів, ця сума може складати й три-п’ять тисяч гривень.

Віталій Музиченко нагадав, що для призначення субсидії в загальному випадку слід подати лише заяву й декларацію про доходи. Документи можна подати особисто, звернувшись безпосередньо до Центру надання адміністративних послуг; у старостат або уповноваженої особи в громаді; органу соціального захисту населення в районному центрі. Також документи на призначення субсидії можна відправити поштою, роздрукувавши заяву з сайту Міністерства соціальної політики. Крім того, реалізовано можливість подання заяви й декларації через офіційний веб-сайт Міністерства.

Заступник Міністра також підкреслив, що громадяни, які мають право на отримання субсидій на житлово-комунальні послуги, не повинні зволікати з їхнім оформленням, аби мати можливість вчасно і в повному обсязі оплачувати надані послуги.

Хто має право на отримання субсидії?

Право на отримання житлових субсидій мають сім’ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

Наразі до кінця дії карантину обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

  • обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства;

  • середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

  • дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня року, з якого призначається субсидія (розмір прожиткового мінімуму на 01.01.2021 складає 2189 грн.);

  • отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

Після цього розраховується розмір обов’язкової частини платежу: обов’язковий відсоток платежу множиться на середньомісячний сукупний дохід домогосподарства.

 

 

Запитання - відповіді щодо нового механізму призначення і нарахування субсидій на житлово-комунальні послуги

Нові правила призначення і нарахування субсидій викликають багато запитань у існуючих та потенційних отримувачів. Міністерство соціальної політики України відібрало питання, що найчастіше зустрічаються, і підготувало вичерпні відповіді.

- Які документи потрібні для переоформлення житлової субсидії згідно з новими правилами?

- Як і раніше, у загальному випадку, для призначення субсидії потрібно подати заяву відповідної форми і декларацію.

- Для отримання бланків і подання документів обов’язково особисто приходити до управління соціального захисту?

- Ні. Міністерство соціальної політики України вже довело до відома  структурних підрозділів з питань соціального захисту і територіальних громад нові форми бланків відповідних документів: заяви про призначення та надання житлової субсидії й декларації про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням житлової субсидії. Отримати їх можна безкоштовно і надаються вони у разі звернення громадянина безпосередньо до органу надання субсидій. Але їх також можна роздрукувати з сайту Міністерства соціальної політики   (у цьому людям похилого віку можуть допомогти діти, онуки, знайомі). І тоді нікуди не треба ходити.

Заповнивши ці форми, можна відправити їх поштою на адресу місцевого управління соціального захисту населення (адреси управлінь вказані на сайтах регіональних органів виконавчої влади, а також на сайті Міністерства соціальної політики). 

Також документи можна подати:

- уповноваженій посадовій особі виконкому місцевої ради територіальної громади;

-  у Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади.

Вони  протягом трьох робочих днів передадуть заповнені документи структурному підрозділу з питань соціального захисту населення.

Можна також заповнити бланки в електронному вигляді і надіслати їх електронною поштою.

Більшість отримувачів субсидій – пенсіонери, які не вміють користуватися інтернетом і звикли всі питання вирішувати особисто. Як тут бути?

- Пенсіонерам у заповненні та надісланні документів можуть допомогти діти, онуки, сусіди, знайомі. Люди поступово адаптуються до технічних новацій. І кількість звернень в електронній формі постійно зростає.

Як діяти мешканцям громад, які були укрупнені шляхом об’єднання?

-  З питаннями оформлення субсидій громадяни можуть звертатися до:

- старост,

- виконкому територіальної громади,

- структурного підрозділу з питань соціального захисту громади,

- Центру з надання адміністративних послуг (ЦНАП) територіальної громади,

- органу соціального захисту держадміністрації району.

-  До якого часу можна подати документи на  отримання субсидії в неопалювальний період?

- Для громадян, які мають оновити документи для призначення субсидії, перехідний період триватиме з травня до кінця вересня, тобто, подавати документи можна протягом п’яти місяців. При цьому, незалежно від строку звернення, субсидія буде призначена і нарахована з травня.

- Чи всім одержувачам необхідно подавати документи для продовження отримання субсидії?

Ні. Відповідно до рішення Уряду від 19 травня цього року встановлено, що розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020-2021 років, проводиться без звернень громадян, крім домогосподарств, яким житлова субсидія:

- надавалася у грошовій безготівковій формі;

- була призначена за фактичним місцем проживання особам, які орендують житлові приміщення на підставі договору найму; індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію; внутрішньо переміщеним особам;

- була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), які не проживають за місцем реєстрації.

Чи можна зараз оформлювати субсидію вже на опалювальний період?

- Наразі проводиться оформлення субсидії на неопалювальний період. Але субсидії призначаються з 1 травня й до кінця наступного опалювального періоду, тобто, до 30 квітня 2022 року. До поданих зараз документів інших у жовтні чи листопаді додавати нічого не потрібно. Як і раніше, інформацію про доходи громадян органи соцзахисту населення отримуватимуть самостійно. Відповідні запити будуть опрацьовуватися у режимі автоматичного обміну інформацією з Пенсійним фондом, фіскальною службою, фондами соціального страхування.

Як довго доведеться чекати призначення субсидії?

- Вже скасовані комісії, які вирішували питання призначення субсидій в окремих випадках. Зараз призначення субсидії у всіх випадках призначатимуться безпосередньо органами соціального захисту населення на підставі поданих документів. І завдяки цьому термін призначення субсидії скорочується. У комісій це займало до 30 днів. Тепер процедура відбуватиметься у 10-денний термін.

Як призначатиметься субсидія на понаднормову житлову площу?

- Норма житла, на яку призначається субсидія, на домогосподарство з однієї особи складає майже 49 кв. м., і 13,65 - на кожну наступну особу. Тобто, на сім’ю з трьох осіб - близько 75 кв. У минулий опалювальний період в Україні було близько 450 тис. домогосподарств, які одержували субсидію на понаднормову площу. Постановою, яка регламентує призначення житлових субсидій, визначено, що субсидія на понаднормову площу розповсюджується лише в одному випадку - якщо до складу домогосподарства входять непрацюючі непрацездатні особи (особи з інвалідністю, пенсіонери, діти). У таких випадках субсидії на понаднормову площу, як і в попередні опалювальні періоди, будуть нараховані автоматично на підставі інформації про склад домогосподарства та про соціальний статус його членів.

У наданні субсидії відмовлять, якщо:

- площа квартири перевищує 130 кв. м,

- площа будинку понад 230 кв. м.

При призначенні субсидій не враховуються житлові приміщення, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності, або розташовані у сільській місцевості й отримані як спадщина.

Чи існують винятки в призначенні субсидій власникам кількох житлових помешкань?

- Виняток буде зроблено лише тим, хто має кілька житлових приміщень у сільській місцевості, з огляду на їхню низьку вартість і неліквідність (як правило, це успадковане майно).

- Чи передбачена субсидія у випадку, якщо хтось із членів родини мешкає за іншою адресою чи за кордоном?

- Працездатні особи, котрі більше 60 днів відсутні за місцем реєстрації й не декларують своїх доходів,  втрачають права на субсидію. Тож треба або задекларувати доходи, або змінити склад домогосподарства, інакше кажучи, місце реєстрації. На це, відповідно до закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» , дається 30 днів.

Але якщо людина працює за кордоном й офіційно сплачує там податки, лікується чи доглядає за дитиною, то малозабезпечені члени її домогосподарства в Україні мають право на субсидію.  

Чи можуть претендувати на житлові субсидії власники індивідуальних транспортних засобів?

- Якщо конкретний член одного домогосподарства має авто, випущене менше п’яти років тому або два чи більше автомобілів віком не старше 15 років, то субсидія в такому випадку не призначається. Відповідно, якщо один автомобіль або кілька старші за 15-річний вік, на призначення субсидії це не впливає.

Які зміни в нарахуванні субсидій чекають власників розділених особових рахунків?

- Ніяких змін не буде. Якщо в одному домогосподарстві мешкають дві родини чи більше, які сплачують комунальні послуги на різні особові рахунки, і це документально підтверджено, їм субсидії будуть призначатися на загальних підставах.

Яку суму грошей можна тримати на банківському депозиті, щоб людина не втратила права на субсидію?

- Попередньо була визначена сума в еквіваленті 25 прожиткових мінімумів або 56 тисяч гривень. Зараз ця сума становить 100 тисяч гривень. При цьому до сукупного доходу при розрахунку розміру субсидії дивіденди, отримані від розміщення депозиту, враховуватися не будуть.

Чи вплине на призначення субсидії сплата за навчання або лікування, якщо це буде велика сума?

- Ні.

Які категорії населення втратять право на субсидії?    

-Право на субсидії втратять ті, хто:

- здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового використання на суму понад 50 тисяч гривень одноразово протягом року, що передує року звернення за субсидією;

- має банківський депозит у сумі понад 100 тисяч гривень;

- здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів протягом року до звернення за субсидією на суму понад 50 тисяч гривень;

- декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для нагляду за дитиною;

- має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три місяці;

- не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;

- має авто, якому менш ніж 5 років з дати випуску;

- має два і більше автомобілів, яким немає 15 років з дати випуску;

- не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.   

Які найпоширеніші способи зловживань при оформленні державних субсидій було виявлено при верифікації?

- У минулий опалювальний період житлові субсидії отримували трохи більше 3 млн домогосподарств. Кількість тих, хто декларував недостовірну інформацію, склала близько 2-3%. Найтиповіші зловживання пов’язані з поданням недостовірних даних про склад домогосподарства або приховування інформації про його зміну та здійснення дороговартісних покупок на суму понад 50 тисяч гривень одномоментно (транспортних засобів та іншого майна) чи одномоментне придбання валюти у великих розмірах після оформлення субсидії. Дехто робить внески до статутних капіталів, великі благодійні внески на розвиток підприємств, купує корпоративні права чи акції й при цьому позиціонує себе як безробітного чи такого, що живе на мінімальну зарплату. Верифікація, яка проводилася протягом двох останніх років, засвідчила, зокрема, що 830 отримувачів субсидій купили сумарно валюти майже на 140 мільйонів гривень. Однак говорити про масовість таких зловживань і що це не дасть більшості оформити житлову субсидію, недоречно. Дійсно вразливим верствам населення, для яких сплата комунальних послуг у повному обсязі є непосильною, хвилюватися не треба. 

- З 1 травня завершився процес монетизації субсидій. Яким чином ті, хто отримував їх у безготівковій формі, зможуть отримати «живі» гроші?

- Монетизація субсидій почалася у 2019 році, і житлова субсидія надавалася грошовими коштами, але двома різними механізмами. Готівку у минулому опалювальному періоді отримували 95% субсидантів, а 5% (це 160 тисяч домогосподарств) користувалися безготівковою формою, яку адміністрував «Ощадбанк». Принциповим положенням нових правил призначення субсидій є завершення процесу їх монетизації. Перехід винятково на грошову форму отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг дасть можливість громадянам оперативно управляти залишками коштів після всіх розрахунків, не чекаючи закінчення опалювального сезону.

Всі, хто користувався безготівковою субсидією в минулому опалювальному періоді, зможуть отримати відповідні кошти до грудня поточного  року. Тим, хто має рахунок в Ощадбанку, вони надійдуть вже у червні, а хто не має його, мусить відкрити, щоб отримати гроші, зекономлені протягом минулого опалювального періоду, які можна буде використати на власні потреби.  

Інформація розміщена на сайті Міністерства соціальної політики України https://www.msp.gov.ua/news/20100.html

 

 

До відома одержувачів разової грошової допомоги до 5 травня

​Управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради повідомляє, що 21 травня 2021 року на рахунок управління надійшли додаткові кошти за КПКВК 2501150 «Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною» на загальну суму 330 948 грн.

На карткові рахунки одержувачів банківськими установами кошти будуть зараховані орієнтовно 24 - 25 травня 2021 року.​

Управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради

 

 

 

Заяви на субсидію (завантажити).

Декларації на субсидію (завантажити).

 

Щодо змін в законодавстві з питань призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю

З метою реалізації Закону України № 646-ІХ від 02.06.2020 „Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб” та Закону України № 851-IX від 02.09.2020 „Про внесення змін до статті 3 Закону України „Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю” щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд”, Урядом 03.02.2021 прийнято постанову  № 79 “ Деякі питання призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”. Постановою затверджено Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, перелік документів, необхідних для призначення державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

Розмір державної соціальної допомоги призначається відповідно до прожиткового мінімуму, що визначається згідно із законом.

Державна соціальна допомога призначається в таких розмірах:

- особам з інвалідністю з дитинства I групи — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- особам з інвалідністю з дитинства II групи — 80 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- особам з інвалідністю з дитинства III групи — 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- на дітей з інвалідністю віком до 18 років — 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Розмір надбавки на догляд призначається в таких розмірах:

- особі з інвалідністю з дитинства І групи, віднесеній до підгрупи А, — з 1 січня 2021 р. — 150 відсотків, з 1 січня 2022 р. — 200 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- особі з інвалідністю з дитинства І групи, віднесеній до підгрупи Б, — з 1 січня 2021 р. — 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

-  одинокій особі з інвалідністю з дитинства II або III групи, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду, — з 1 січня 2021 р. — 75 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

- на дитину з інвалідністю віком до 6 років, віднесену до підгрупи А, — з 1 січня 2021 р. — 150 відсотків, з 1 січня 2022 р. — 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

- на іншу дитину з інвалідністю віком до 6 років — 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

 на дитину з інвалідністю віком від 6 до 18 років, віднесену до підгрупи А, з 1 січня 2021 р. — 150 відсотків, з 1 січня 2022 р. — 200 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років;

- на іншу дитину з інвалідністю віком від 6 до 18 років — 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років.

У разі збільшення розміру прожиткового мінімуму перерахунок державної соціальної допомоги (у тому числі з надбавкою на догляд) проводиться органами соціального захисту населення без подання заяви особою з інвалідністю з дитинства чи законним представником особи з інвалідністю з дитинства, визнаної недієздатною, та дитини з інвалідністю віком до 18 років, яка отримує державну соціальну допомогу .

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/79-2021-%D0%BF#Text

За додатковою інформацією звертатися до управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради за адресою: м.Прилуки, вул.Київська, 281, телефон для довідок 7-12-25, 7-10-02.

 

Лист Міністерства соціальної політики про вжиття заходів для розв’язання проблеми збільшення заборгованості населення з оплати комунальних послуг (лист завантажити).

 

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 25 березня 2020 р. № 247

 Про особливості надання житлових субсидій

Відповідно до пункту 5 розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України від 17 березня 2020 р. № 530-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Заборонити на період карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (Офіційний вісник України, 2020 р., № 23, ст. 896), — із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215 та від 25 березня 2020 р. № 239 (далі ― карантин), припинення надання житлових субсидій у випадках, передбачених Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (ЗП України, 1996 р., № 2, ст. 76; Офіційний вісник України, 2019 р., № 69, ст. 2390), крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або у разі смерті одинокої особи.

2. Забезпечити розгляд питань щодо призначення житлової субсидії на наступний період усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019—2020 років, без заяв громадян про призначення житлових субсидій, не застосовуючи вимоги пункту 78 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848.

3. Призначати житлову субсидію громадянам, які були звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, на підставі заяв про призначення житлових субсидій  та інформації центрів зайнятості щодо їх перебування на обліку.

При цьому для розрахунку житлової субсидії враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої заробітної плати.

4. На період карантину проводити розрахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, у межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, що встановлені підпунктами 2—6 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” (Офіційний вісник України, 2014 р., № 73, ст. 2064; 2019 р., № 69, ст. 2390), незалежно від кількості днів дії карантину на місяць.

5. У пункті 2 постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2019 р. № 878 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 і від 27 липня 1998 р. № 1156” (Офіційний вісник України, 2019 р., № 86, ст. 2897) слова і цифри “з 1 травня 2020 року” замінити словами і цифрами “з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відмінено карантин, введений постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” (Офіційний вісник України, 2020 р., № 23, ст. 896), — із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215 та від 25 березня 2020 р. № 239”.

6. Обласним і Київській міській державним адміністраціям за участю органів місцевого самоврядування забезпечити дотримання умов надання житлових субсидій, визначених цією постановою, та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

        Прем’єр-міністр України                                   Д. ШМИГАЛЬ

 

Субсидіанти мають право платити менше, якщо

на рахунках є невикористана субсидія

 

Якщо станом на березень на рахунках у субсидіантів у надавачів комунальних послуг є невикористані субсидії, так звана переплата, громадяни мають право платити менше – рівно на суму невикористаної державної допомоги.

Якщо домогосподарство економило чи отримало субсидію «заднім числом» за ті місяці, коли оплата комунальних рахунків відбувалася власними грошима, воно має право вимагати зменшені за лютий платіжки на суму невикористаної житлової субсидії.

Це право гарантовано постановою КМУ № 848. Якщо на рахунках лежить чимала переплата, домогосподарство може розраховувати на ці кошти також і в квітні.

Пояснюємо на конкурсному прикладі. Станом на березень в особистому кабінеті субсидіанта висвічується невикористана субсидія на суму 1500 грн. Домогосподарство спожило у лютому газу на суму 1000 грн. Таке домогосподарство має право вимагати перерахунку платіжки за лютий, де згідно із законом має стояти сума до сплати «нуль». Решта – 500 грн – переходить на квітень, і якщо сім’я спожила у березні газу на 1000 грн, їй у квітні залишається доплатити лише 500 грн.

Субсидія, яку таке домогосподарство отримало готівкою у березні та отримає у квітні, завдяки розумному споживанню енергоресурсів та наявності на рахунку в надавача послуги невикористаної допомоги, може бути використана на власний розсуд сім’ї.

Міністерство соціальної політики України, опубліковано 14 березня 2019 року о 10:09

Організація житлових субсидій у готівковій формі через АТ "Ощадбанк" (інформація додається).

РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ У 2019 РОЦІ (інформація додається).

Субсидії готівкою: Уряд схвалив старт виплат з березня

Уже в березні цього року стартує ще одна модель монетизації субсидій - "живі гроші" для розрахунків за комунальні послуги, які виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидії. Відповідне рішення схвалив Кабмін, передбачивши зміни до деяких свої постанов, серед яких і Порядок призначення житлових субсидій (N 848 від 21.10.95 р.). Відтепер даний Порядок визначатиме механізм використання коштів, передбачених у держбюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Зазначимо, що паралельно діятиме запущена з січня 2019 року монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги субсидіантами через Ощадбанк і за результатами вже цього опалювального сезону виплату невикористаних субсидій одержувачам готівкою.

Так, визначено, що житлова субсидія надаватиметься громадянам, які звернулися за її призначенням до 31 грудня 2018 року, а також тим, що звернулися після 1 січня 2019 року, але субсидія їм призначена з 2018 року, - за рахунок субвенції з держбюджету місцевим бюджетам шляхом перерахування коштів на рахунки управителів багатоквартирного будинку та виконавців комунальних послуг - за січень 2019 року; за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, шляхом виплати одержувачам у готівковій формі - починаючи із житлової субсидії, нарахованої за лютий 2019 року, про що одержувачу надсилатиметься персональне повідомлення на адресу домогосподарства.

Виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюватиметься:

1) особам, які одержують пенсії, - Мінсоцполітики через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами ПФУ коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об'єкти АТ "Укрпошта", де особа одержує пенсію. Виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюватиметься одночасно з виплатою пенсій;

2) особам, які не одержують пенсії, - Мінсоцполітики через АТ "Ощадбанк" шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну систему "Система термінових переказів "Швидка копійка" або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в АТ "Ощадбанк".

Також новими нормами уточнено, що житлова субсидія не призначатиметься, якщо структурним підрозділом з питань соцзахисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком (раніше - понад два місяці заборгованості), загальна сума якої перевищує 20 НМДГ (340 грн) на день звернення за призначенням житлової субсидії. Відповідна норма не застосовуватиметься під час призначення субсидії громадянам на наступний період у разі, коли Мінсоцполітики не забезпечило фінансування житлових субсидій таким громадянам у грошовій формі (у тому числі готівковій).

Крім того, визначено, що перерахунок житлової субсидії може бути здійснений за зверненням одержувача з місяця звернення:

- непрацюючим пенсіонерам, якщо розрахунок житлової субсидії проводився з урахуванням отриманої зарплати;

- особам, які подають додаткові документи щодо уточнення розміру доходу, з урахуванням якого призначено субсидію;

- непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, щодо призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.

Заява для надання субсидії (додаються).

Декларація для надання субсидії (додаються).

З 1 травня 2018 року впроваджено новий порядок надання субсидій (додаються).

Методичні рекомендації до постанови Кабінету Міністрів України (додаються).

ПАМ’ЯТКА

про порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату

  1. Особи, які досягли визначеного частиною першою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але не набули права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю відповідного страхового стажу, за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу мають право звернутися до управління праці та соціального захисту населення міської ради за призначенням тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

  2. Тимчасова допомога призначається у період з 01 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року.

  3. Право на тимчасову допомогу мають непрацюючі особи, середньомісячний сукупний дохід яких на дату звернення за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням (продовженням) допомоги, не перевищує розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

  4. Для призначення тимчасової допомоги особа подає до управління праці та соціального захисту населення міської ради за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання:

заяву;

документ, що посвідчує особу;

інформація про адресу зареєстрованого місця проживання (адресу місця фактичного проживання);

документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання

відмовились від прийняття реєстраційного номеру облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті);

довідку про наявний страховий стаж, видану органом Пенсійного фонду України;

декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за призначенням тимчасової допомоги;

копію рішення про призначення опікуна (для особи, яку визнано недієздатною);

Інформація про склад сім’ї особи, яка звернулася за призначенням тимчасової допомоги, зазначається в декларації про доходи та майновий стан.

  1. У разі зміни обставин, які можуть вплинути на розмір або порядок отримання тимчасової допомоги, особа зобов’язана не пізніше ніж через десять днів повідомити про це управління праці та соціального захисту населення міської ради, яке призначило таку тимчасову допомогу.

    Методичні рекомендації до Постанови Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 609 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” (додаються).

    Методичні рекомендації до постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Зміни та роз’яснення до порядку надання субсидії (додаються).

    Про внесення змін до Закону України «Про психіатричну допомогу» (додаються).

    Інструкція про порядок заповнення бланку Заяви про призначення житлової субсидії (додається).

    Інструкція про порядок заповнення бланку Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (додається).

    Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Уряду Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, що діє через Міністерство з міжнародного розвитку (DFID), розпочинає проект підтримки самозайнятості внутрішньо переміщених осіб та місцевих громад в Україні.

    Партнером проекту у Чернігівській області є громадська організація «Чернігівській громадський комітет захисту прав людини».

    Завдяки проекту підтримки малого бізнесу «Інтеграційна та стабілізаційна підтримка шляхом забезпечення засобами існування внутрішньо переміщених осіб та населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні» понад 50 чернігівців та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Чернігівської області, отримають можливість заснувати та розвинути власний бізнес. Проект передбачає кілька етапів, у межах яких дводенні тренінги, приватні консультації, написання та захист бізнес-планів. Завершальний етап передбачає виділення грантів для учасників на суму до 625 фунтів стерлінгів (до 20 000 грн).

    Вимушені переселенці та мешканці Чернігівської області можуть отримати грантову підтримку на розвиток власного бізнесу

    Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Уряду Об’єднаного Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, що діє через Міністерство з міжнародного розвитку (DFID), розпочинає проект підтримки самозайнятості внутрішньо переміщених осіб та місцевих громад в Україні.

    Партнером проекту у Чернігівській області є громадська організація «Чернігівській громадський комітет захисту прав людини».

    До участі в проекті запрошуються:

    Внутрішньо переміщені особи (ВПО) з Донецької, Луганської областей та Криму віком 18 - 60 (жінки та чоловіки), які проживають (перебувають) на території Чернігівської області. Місцеві мешканці Чернігівської віком 18 - 60 (жінки та чоловіки). Особлива увага приділятиметься ветеранам АТО, які повернулись із пораненнями, які унеможливлюють їх повторну мобілізацію, а також особам з особливими потребами, представникам ромської комуни, безробітним членам місцевим громад.

    ЕТАП І. У РАМКАХ ПРОЕКТУ ЗАПЛАНОВАНО ДВОДЕННИЙ ТРЕНІНГ (м. Чернігів, січень 2017 року)

    План тренінгу:

    Аналіз ринку, основи маркетингу, започаткування підприємництва: ресурси, мотивація, ідеї.

    Юридичні аспекти приватного підприємництва.

    Планування фінансів.

    Як підготувати бізнес план.

    Основи бух. обліку та податкової звітності.

    Вимоги до учасника: вже розпочав свій проект або хоче стартувати власний бізнес

    Формується 2 групи, з 25 – 30 учасників кожна група (з них 65%– ВПО,  35% – місцеві мешканці)

    ЕТАП ІІ. ПРИВАТНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

    Для кожного учасника проекту буде надано експерта для допомоги у формуванні бізнес-плану. 

    ЕТАП

    ІІІ. ЗАХИСТ БІЗНЕС-ПЛАНІВ АБО ЗАЯВОК

    Коротка презентація бізнес-плану перед комісією МОМ, в результаті якої буде прийняте рішення про виділення гранту. 

    ЕТАП ІV. НАДАННЯ ГРАНТІВ

    Для 60% учасників проекту кожної з груп буде виділено гранти для закупівлі обладнання.  Розмір гранту: до 625 фунтів стерлінгів (приблизно до 20 000 грн) на кожний грант. Призначення: обладнання, інструменти, професійна техніка, меблі тощо.

    ЯК ДОЛУЧИТИСЬ ДО ПРОЕКТУ 

    1. Зателефонувати програмному координатору Чернігівського громадського комітету захисту прав людини (Катерина Данькова, 063-158-32-46).

    2. Подати коротку заявку на співбесіду програмному координатору

    3. Надати копії:

    довідки ВПО (лише для переселенців); усіх сторінок паспорту та ідентифікаційного коду; свідоцтва про реєстрацію ФОП (необов’язково, але буде вважатися як перевага).

    ТЕРМІН ПОДАЧІ ЗАЯВОК - ДО 30 ГРУДНЯ 2016!

    *Передбачається конкурсний відбір кандидатів на участь у програмі.

    Катерина Данькова

    Чернігівський громадського комітету захисту прав людини

    Тел. 063-158-32-46

    Email: protection. [email protected]; web-site: www. protection. org.ua

     

    Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами 1 групи.

    17 травня 2016 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами 1 групи» за № 1369-УШ, яким передбачається з 1 січня 2017 року призначення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікуну, піклувальнику незалежно від факту роботи, навчання, служби.

    Відповідно до зазначеного Закону повідомляємо одержувачів державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» і соціальної пенсії на дітей-інвалідів відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» про дані зміни, умови їх впровадження та проведення перерахунку.

     

    Зміни до порядку надання субсидії з 1 травня 2016 року

    Стосовно призначення субсидій особам, які мають право на пільги

    Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2016 № 319 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” передбачено, що особам, які мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу, при призначенні субсидії враховується вартість плати за послуги без урахування пільг. У разі призначення таким особам житлової субсидії їм не нараховуються відповідні пільги. Якщо субсидія призначається на наступний період з квітня 2016 року, вартість послуг у квітні береться з урахуванням пільг.

    Стосовно призначення субсидії на оплату послуг з управління будинком

    Постановою доповнено перелік послуг, на оплату яких призначається субсидія, послугою з управління будинком. Оскільки вартість послуг з управління будинком визначається за домовленістю сторін, призначення субсидій на оплату витрат на управління будинком буде можливим після затвердження Мінрегіоном нормативно-правових документів щодо їх граничного розміру для надання субсидій.

    Про період врахування доходу для призначення субсидії

    Виключено норму щодо можливості призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням. Відтепер субсидія розраховується на підставі доходу осіб за попередній календарний рік, а субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, яка призначається у I кварталі, – на підставі доходу за перші три квартали попереднього календарного року.

    Стосовно обрахування доходу для призначення субсидії

    Збільшено розміри доходів, які враховуються до сукупного доходу для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку, до:

    - двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку першої групи;

    - трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку другої групи;

    - чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку третьої групи.

    Для працездатних осіб, які не працюють (крім учнів і студентів, які проживають з батьками чи іншими членами родини; військовослужбовців строкової служби) і середньомісячний дохід яких менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць тепер враховується дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. В окремих випадках для таких осіб, які проживають у сім’ях, що опинилися у складних життєвих обставинах, за рішенням комісії може враховуватися дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

    Для студентів денної форми навчання, які мають батьків, зареєстровані самі і не отримують стипендію, а також для осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості і не отримують допомогу по безробіттю, у яких середньомісячний дохід менший прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

    Доповнено перелік доходів, які не враховуються до сукупного доходу при призначенні субсидії, державною соціальною допомогою на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та щомісячною адресною допомогою внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Надано право громадянам не підтверджувати довідками доходи, зазначені ними у декларації, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування, у разі неможливості надати відповідні довідки. За таких обставин заявник додає письмове пояснення довільної форми, в якому вказує причини неподання довідок та зазначає розмір таких доходів. Зазначені доходи враховуються до сукупного доходу.

    Стосовно терміну, на який призначається субсидія

    Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до кінця опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців.

    Оскільки згідно з Положенням опалювальний сезон закінчується 30 квітня, то субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, які будуть призначатися у травні 2016 року – квітні 2017 року (у тому числі на наступний період без звернення громадян), будуть призначені до квітня 2017 року включно.

    Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік. Постановою скасовано норму стосовно призначення субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу на наступний період без звернення громадян.

    За наявності договору найму (оренди) субсидія призначається по місяць, в якому завершується термін дії договору найму (оренди). Призначення субсидії на наступний період здійснюється на підставі заяви і декларації.

    Про подання заяви і декларації для призначення субсидії в електронній формі

    Передбачено можливість подання заяви і декларації для призначення субсидії в електронному вигляді (у тому числі з використанням електронного цифрового підпису). Отримані таким чином заяви та декларації, у яких відсутній підпис громадянина, опрацьовуються лише після їх підпису протягом місяця. Якщо заявник не підписав заяву і декларацію в зазначений строк, мають бути подані нові заява і декларація.

    Стосовно повернення залишків невикористаних сум субсидій

    Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону виробниками/виконавцями послуг сум невикористаних субсидій на оплату опалення. Зазначене здійснюється на підставі акта звіряння, складеного виробником/виконавцем послуг із структурним підрозділом з питань соціального захисту населення. При цьому не повертається частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу або в еквіваленті 150 кВт/год електричної енергії (у разі використання даних джерел енергії для індивідуального опалення), яка зараховується виробником/виконавцем послуги як оплата послуги, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

    Департамент економічного розвитку облдержадміністрації повідомляє про можливість участі у Програмі кредитування соціальних підприємств

    Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) та АТ «Ощадбанк» розпочали впровадження інноваційної програми, що забезпечить кредитування соціальних підприємств за низькими відсотковими ставками. Джерелом фінансування кредитів є програма технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) вартістю 30 млн. доларів США, виконавцем якої є Western NIS Enterprise Fund.

    Користь від програми в першу чергу отримають ті українці, які потерпіли від конфлікту на сході країни, у т.ч. вимушені переселенці з південних та східних регіонів, а також інваліди, малозабезпечені жінки та представники інших незахищених суспільних груп. У квітні поточного року WNISEF та Ощадбанк мають спільно визначити перших отримувачів кредитів шляхом відкритого конкурсу.

    Показники майбутньої програми:

    загальна сума кредитів, які будуть видані в рамках програми протягом наступних трьох років, складе 100 млн. грн;  сума одного кредиту перебуватиме у межах від 250 тис. до 2,5 млн. грн;

    програма гарантує, що для класичних соціальних підприємств (діяльність яких спрямована виключно на вирішення соціальних питань) ставка за затвердженим кредитом складатиме не більше 5% річних, а для тих, які витрачають суттєву частку своїх прибутків на фінансування соціальних підприємств або суспільно корисної діяльності – не більше 10% річних; 

    За період діяльності програми буде загалом видано 150-300 кредитів.

    Бланк заявки на участь у цій інноваційній програмі можна завантажити на сторінці

    http://www.gurt.org.ua/news/grants/31960/.

    Заявку відправляти менеджеру програми Василю Назаруку електронною поштою за адресою [email protected].

    Контакти:

    Василь Назарук

    [email protected]

    (+38044) 490-55-80, 490-55-89

     

    Роз'яснення щодо нових умов призначення допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів відповідно до Закону України

    „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 24.12.15 №911-VIII та постанови Кабінету Міністрів України „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” від 25.12.16 № 1181

    З 1 січня 2016 року змінено порядок призначення тимчасової допомоги дітям батьки, яких ухиляються від сплати аліментів та допомоги на дітей одиноким матерям.

    1. У якому розмірі надається тимчасова допомога на дітей батьки, яких ухиляються від сплати аліментів та допомога на дітей одиноким матерям.

    1.1. Тимчасова допомога на дітей батьки, яких ухиляються від сплати аліментів надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Максимальний розмір такої допомоги становить:

    на дитину до 6 років – 583,5 грн.;

    на дитину від 6 до 18 років – 727,5 грн.;

    1.2. Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців. Максимальний розмір такої допомоги становить:

    на дитину до 6 років – 1167 грн.;

    на дитину від 6 до 18 років – 1455 грн.;

    на дитину від 18 до 23 років – 1378 грн. (за умови навчання);

    2. Дії осіб для призначення (продовження) допомог за новими умовами.

    2.1. Особи, які звертаються до управління соціального захисту населення за наданням тимчасової допомоги на дітей батьки, яких ухиляються від сплати аліментів подають:

    - заяву;

    - копію свідоцтва про народження дитини;

    - довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) заявника та дитини;

    - рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;

    - довідку державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

    - декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

    2.2. Особи, які отримували допомогу на дітей одиноким матерям у 2015 році і період виплати припадає на 2016 рік, виплата допомоги таким особам із врахуванням підвищеного розміру продовжується до закінчення періоду виплати допомоги без їх звернення до управління соціального захисту населення.

    Особи, які отримували допомогу у гарантованому розмірі 30% прожиткового мінімуму (без врахування доходу сім’ї) подають лише заяву та декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

    Особи, які звертаються за призначення допомоги на дітей одиноким матерям вперше подають:

    - заяву;

    - витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

    - копію свідоцтва про народження дитини;

    - довідку про проживання дитини з матір'ю, видана за місцем проживання сім'ї;

    - декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

    3. Особливості в наданні допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям батьки, яких ухиляються від сплати аліментів.

    Якщо батьки отримували допомогу на дітей одиноким матерям та тимчасову допомогу дітям, батьки яких ухиляється від сплати аліментів у визначеному гарантованому розмірі (без врахування доходу сім'ї), їм надано право на отримання зазначених допомог з 1 січня 2016 року, за умови її звернення до органу соціального захисту населення у періоді з січня по березень 2016 року. Одинокі батьки повинні в управлінні соціального захисту населення подати заяву та заповнити декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за 6 місяців (липень-грудень 2015 року).

    4. Здійснення перевірки достовірних даних про доходи осіб, які звертаються за призначенням допомог, інформації про спільне проживання та ведення господарства одиноких матерів з батьками дітей. При призначенні допомоги на дітей одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів не передбачено здійснення соціальними інспекторами нагляду щодо факту спільного проживання та ведення господарства матері з батьком дітей.

    Проте соціальні інспектори мають право перевіряти достовірність наданих та задекларованих даних про доходи її отримувачами шляхом запитів до територіальних органів ДФС, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

     

    Інформація про субсидії

    Влітку: люди переживали в очікуванні опалювального сезону - як будемо платити за тепло при таких цінах? Зараз вже понад 5 млн. сімей отримали житлові субсидії. Держава забезпечила надійну та ефективну підтримку сім'ям, які не в змозі оплачувати високу вартість послуг. Але із впровадженням змін у програмі субсидій почали ширитись різноманітні чутки, однією з яких є наступна: «Якщо не використаєш весь обсяг газу (чи іншої послуги), доведеться повертати субсидію у кінці опалювального сезону».

    Розмір субсидії розраховується виходячи з об'ємів соціальної норми споживання, що визначена постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» незалежно від фактично спожитих обсягів природного газу чи інших комунальних послуг. Фактичне споживання комунальних послуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Не потрібно «випалювати» весь обсяг природного газу, чи даремно використовувати інші комунальні послуги (холодну воду, електроенергію), на які надається субсидія. Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не викорастана домогосподарством внаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах.

    Зменшене споживання комунальних послуг жодним чином не вплине на розмір субсидії на наступний опалювальний період, оскільки вона розраховується виключно на основі соціальних норм споживання. Ще раз наголошуємо, що споживати комунальні послуги економно - вигідно. Якщо не використаєте весь обсяг газу (чи іншої послуги), нічого повертати не потрібно, ви все рівно будете користуватись субсидією.

     

    Зміни до Порядку призначення допомоги одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

    Уряд удосконалив порядок призначення допомоги одиноким матерям та дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів. Відповідну постанову Кабінет Міністрів України ухвалив 25 грудня.

    Документ прийнято з метою приведення у відповідність до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України порядків призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, та забезпечення своєчасної виплати одержувачам. Зазначений закон, схвалений Верховною Радою України 24 грудня 2015 року, набуває чинності з 1 січня 2016 року.

    Допомога на дітей одиноким матерям (батькам) надаватиметься у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї.

    Тимчасова допомога на дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, становитиме різницю між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Уряд установив, що для громадян, які звернуться у період січня-березня 2016 року за наданням допомоги одиноким матерям та тимчасової допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину за новими умовами, зазначені допомоги призначаються з 1 січня 2016 року.

    Крім того, постановою передбачається налагодження обміну інформацією між структурними підрозділами соціального захисту населення та підрозділами ДФС, Пенсійним фондом тощо при призначенні допомог, які надаються із врахуванням доходу сім’ї.

    Прийняття запропонованих змін дозволить покращити соціальний захист дітей, які виховуються одинокими матерями та у яких один з батьків ухиляється від сплати аліментів.

     

    Внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року №409

    “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування"

    3 листопада 2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 842, якою внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 409 “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” (далі — Постанова).

    Згідно із новоприйнятими змінами встановлено:

    - диференційовані за періодами часу обсяги електричної енергії у разі використання її для індивідуального опалення.

    - соціальний норматив на теплову енергію у разі використання її для централізованого опалення(теплопостачання) для абонентів, житлові будинки яких обладнання будинковими та/або квартирними приладами обліку.

    - коригуючі коефіцієнти для розрахунку витрат теплової енергії, електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення для 1-2 поверхових, 3-4-поверхових будівель та будівель на 5 і більше поверхів в розрізі регіонів України.

    - соціальні нормативи користування послугами з вивезення рідких побутових відходів.

    З метою своєчасного перерахунку призначених житлових субсидій (з урахуванням змін) громадяни можуть звернутись до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення для уточнення інформації щодо поверховості будинку.

    Звертаємо увагу, що зміни державних соціальних стандартів в умовах опалювального сезону 2015-2016 років торкнуться, в першу чергу:

    - споживачів, які проживають у житлових будинках, в яких розташоване дві чи більше квартири та використовуються природний газ для індивідуального опалення;

    - споживачів, що проживають у 3-4 поверхових житлових будинках та будинках 5 і більше поверхів, з централізованим опаленням та ті, які використовують природний газ та електричну енергію для індивідуального опалення;

    - споживачів, будинок чи квартири яких оснащено приладами обліку.

     

    ЗМІНИ В ПРОГРАМІ ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ

    21 липня 2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 475, якою внесені зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848.

    Вказаними змінами:

    виключено норму щодо відмови у призначення субсидії, у разі, якщо під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарствадержавним соціальним інспектором з'ясовано, що будь-хто із складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здає у найм (оренду) житлове приміщення (будинок) або його частину; працює без оформлення трудових відносин у встановленому порядку; отримує дохід від утримання худоби, птиці, інших тварин, дохід від народних промислів, використання наявної сільськогосподарської техніки, вантажної машини, мікроавтобуса тощо); визначено порядок призначення субсидії у разі смерті уповноваженого власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок до встановлення права власності на житло.

    До встановлення права власності на житло у разі смерті уповноваженого власника (співвласника) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок, субсидія призначається одній із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника приміщення (будинку) зареєстрована в ньому, а у разі, коли зареєстровані тільки недієздатні особи – одному із опікунів на підставі рішення комісії; змінено порядок призначення субсидії з урахуванням зареєстрованих осіб, які фактично проживають у житловому приміщенні.

    У разі коли кількість фактично проживаючих зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, є меншою, ніж кількість зареєстрованих у такому приміщенні (будинку) осіб, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично у ньому проживають на підставі рішень комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

    Під час прийняття рішень у таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).

    На підставі рішень комісій підприємства – виробники/виконавці житлово-комунальних послуг знімають нарахування з осіб, які зареєстровані, але фактично не проживають у житловому приміщенні (будинку); змінено порядок обчислення сукупного доходу для призначення субсидії.

    Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб, відомості про які надаються структурним підрозділам з питань соціального захисту населення ДФС, Пенсійним фондом України, фондами соціального страхування, вищими навчальними закладами у порядку, визначеному пунктом 13 Положення, а також розмірів державної соціальної допомоги, що виплачуються структурними підрозділами з питань соціального захисту населення; визначено додаткові види доходів, які не включаються до сукупного доходу сім’ї при призначенні субсидії.

    Не включаються до сукупного доходу сім’ї для призначення субсидії: допомога при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово; частина допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово; одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати – Героїня»; сплачені особою аліменти; доходи від розміщення депозитів; грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які приймають безпосередню участь в антитерористичних операціях; допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форм власності; змінено порядок врахування сукупного доходу за бажанням громадянина.

    За бажанням громадян субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного (за три місяці, що передують місяцю звернення) сукупного доходу осіб, у разі надання довідок про доходи цих осіб за вказаний період за формами, затвердженими Мінсоцполітики.

    Розмір пенсійної виплати враховується за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія; змінено порядок визначення сукупного доходу громадян, яким призначено пенсію вперше або якщо вони залишили роботу в період, за який враховуються доход.

    Для обчислення доходу непрацюючих громадян, яким призначено пенсію вперше або якщо вони залишили роботу в період, за який враховуються доходи, і не мають інших доходів, крім пенсії та доходів від особистого селянського господарства, в сукупному доході пенсіонера враховується розмір призначеної щомісячної пенсії; визначено порядок врахування доходів для осіб, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку.

    Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць; для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, − двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, − трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб; передбачено порядок підтвердження інформації про доходи, яка не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

    Громадянами подаються довідки про доходи, у разі зазначення у декларації отримання інших доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді, фондах соціального страхування тощо і яка, відповідно до чинного законодавства України, не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення у встановленому порядку; визначено порядок призначення субсидій у разі неможливості отримання відомостей про склад зареєстрованих.

    У разі ненадання на запит структурному підрозділу з питань соціального захисту населення у встановлені терміни відомостей про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб для призначення субсидії використовуються дані, зазначені у декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії; визначено умови та терміни призначення субсидії.

    Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховуються посезонно:

    на опалювальний сезон – з 01 жовтня року по 30 квітня;

    на неопалювальний сезон – з 01 травня по 30 вересня.

    У разі звернення із заявою про призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону, субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону.

    Якщо громадяни перебувають у складних життєвих обставинах і у зв’язку з цим не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії, то на підставі рішень комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, субсидія може призначатися з дня виникнення права, але не більше ніж за три місяці до звернення за призначенням субсидії.

    Якщо громадянин звернувся за субсидією в неопалювальний сезон, і в цей період розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, не перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу, структурний підрозділ з питань соціального захисту населення розраховує розмір субсидії на початку опалювального сезону без додаткового звернення особи після отримання за запитом відомостей, передбачених абзацом десятим пункту 13 Положення.

    Якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до законодавства, не перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу протягом двох сезонів підряд (неопалювального і опалювального), субсидії призначаються на наступний термін на підставі звернення громадянина. доповнено випадки, коли проводиться перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення без звернень громадян.

    Перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення без звернень громадян провадиться у разі:

    зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію;

    встановлення Кабінетом Міністрів України нового розміру витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

    внесення змін до законодавства в частині надання окремим категоріям громадян пільг на оплату житлово-комунальних послуг;

    коли рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради встановлено дату початку (закінчення) опалювального періоду, відмінну від дати початку (закінчення) опалювального сезону, на який розраховується субсидія від дати, що визначена пунктом 14 Положення;

    отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами, доходи осіб (крім субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива);

    проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі.

    конкретизовано причину, по якій надання раніше призначеної субсидії припиняється, зокрема, у разі: якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майновий стан, що вплинули на встановлення права на субсидію, внаслідок чого йому була надміру перерахована сума субсидії, – з місяця, в якому виявлено порушення.

    Звертаємо увагу, що повернення суми субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру, у подвійному розмірі за вимогою органу, що призначив субсидію, виключено.

    Крім того, форма декларації змінена. Зокрема, за новою формою декларації не зазначається сума доходу без урахування податку з доходів фізичних осіб; вказуються серія, номер паспорта та опалювальна площа житлового приміщення. При цьому бланк декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначення житлової субсидії, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2015 року № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій», може використовуватися для призначення житлових субсидій.

    За додатковими роз’ясненнями щодо призначення субсидій звертайтеся до управління праці та соціального захисту населення міської ради за адресою: вул. Київська,281 кабінет №46 та за телефоном 7-12-25.

    Зміни до статті 18 Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам"

    Повідомляємо, що 02.06.2015 року Верховною Радою України прийнятий Закон України за №495-VІІІ «Про внесення змін до статті 18 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» щодо встановлення щомісячної доплати інвалідам з дитинства підгрупи А І групи».

    Згідно із вказаним Законом України, у разі якщо щомісячний розмір державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд інвалідам з дитинства підгрупи А 1 групи не досягає розміру державної соціальної допомоги з надбавкою на догляд, що виплачується на дітей-інвалідів підгрупи А віком від 6 до 18 років, здійснюється щомісячна доплата у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

    Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року.

     

    Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції

    На виконання листа Міністерства соціальної політики України від 22.12.2014 №15294/0/14-14/081 за результатами засідання комісії з питань розподілу коштів для надання грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам (далі – засідання комісії), яке відбулось 18 грудня 2014 року, Міністерство соціальної політики надає рекомендації щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 №535 «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції».

    Щодо категорій отримувачів одноразової грошової допомоги та її розмірів.

    На зазначеному засіданні комісії визначено категорії та розміри одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих в антитерористичній операції (АТО) з числа військовослужбовців та інших осіб, сім’ям внутрішньо переміщених осіб, сім’ям учасників АТО, які отримали тяжкі поранення та потребують тривалого лікування, зокрема:

    – дітям-сиротам, батьки яких загинули під час проведення АТО, та дітям, батьки яких є полоненими або зниклими безвісти, – на одну дитину 1176 гривень;

    – сім’ям, у яких є діти-інваліди або інваліди з дитинства, – 1764 гривні;

    – багатодітним сім’ям – 2352 гривні;

    – сім’ям, члени яких потребують невідкладного вартісного лікування, – 1176 гривень;

    – сім’ям, у яких є інваліди 1, 2 груп, – 1176 гривень;

    – сім’ям, де є вагітні жінки, або один з батьків здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку (з числа сімей загиблих в АТО), – 1764 гривні.

    Для отримання грошової допомоги постраждала чи внутрішньо переміщена особа звертається до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання або фактичним місцем перебування з відповідною заявою, в якій зазначає причини необхідності надання їй грошової допомоги та реквізити рахунка, відкритого у банківській установі.

    До заяви додаються:

    копія документа, що посвідчує особу;

    копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

    копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про одруження,свідоцтво про народження дітей);

    копія довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції (для зазначеної категорії осіб);

    медична довідка про стан здоров”я особи або висновок медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності (у разі необхідності).

    Вищезазначені категорії громадян можуть звернутися до управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради вул.Київська, 281, каб. № 46, т. 7-12-25.

    Інструкція про порядок заповнення бланків

    Шановні споживачі

    У даний час управління праці та соціального захисту населення здійснює призначення субсидії на тверде паливо та скраплений газ. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1763 "Про надання населенню субсидій готівкою та відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого палива", субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається один раз на календарний рік, за особистим зверненням громадян, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), на основі річного сукупного доходу, за попередній календарний рік з урахуванням коефіцієнта зростання середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки. Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місця зверненням за її призначенням до кінця поточного року.

    Граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу для надання у 2019 році пільг та житлових субсидій населенню за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам з урахуванням встановленого прогнозного індексу споживчих цін затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 року № 546 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2019-2021 роки», з 1 січня 2019 р. вартість однієї тонни твердого палива - 2603 грн. 55 коп.; один балон скрапленого газу для побутових потреб - 260 грн. 35 коп.

    Розмір субсидії визначається як різниця між вартістю плати за скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо і комунальні послуги у межах соціальної норми споживання і обсягом визначеного платежу.

    Для оформлення субсидії необхідно надати такі документи: заява встановленої форми; декларація про доходи та майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні за попередній рік.

    Під час звернення до управління праці та соціального захисту населення при собі мати паспорт та ідентифікаційний номер (каб. № 46, вул. Київська, 281, тел. 71225).

     

    Зміни до Кодексу законів про працю, Законів України «Про відпустки», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

    15 січня 2015 року Верховною Радою України схвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих положень соціальної політики», яким зокрема внесено зміни до Кодексу законів про працю, Законів України «Про відпустки», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» та «Про державну допомогу сім’ям з дітьми».

    У Кодексі законів про працю та Закону України «Про відпустки» вилучена норма щодо надання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у період відпустки по догляду за нею.

    При цьому наголошуємо, що особа, яка перебуває у відпустці та здійснює догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку має право на інші соціальні гарантії, зокрема на отримання соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, житлової субсидії тощо.

    У Законі України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» при визначенні права на державну соціальну допомогу до складу малозабезпеченої сім’ї не враховуються підопічні діти. Відповідно і не враховуються доходи, які отримує опікун на підопічну дитину.

    У Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» спрощено перелік документів та механізм призначення допомоги при народженні дитини.

    Для призначення допомоги заявник подає лише заяву (наказ Мінсоцполітики від 22.02.2012 №96) та копію свідоцтва дитини, на яку призначається допомога.

    Законом також вилучена норма, щодо обов’язковості органів соціального захисту населення подавати необхідні документи територіальним підрозділам ДМС щодо реєстрації місця проживання новонародженої дитини. Проте, з метою уникнення подвійних виплат отримувачами допомоги органи соцзахисту мають право отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відомості, необхідні для призначення допомоги при народженні дитини.

    Крім того, законодавчо врегульовано продовження виплати допомоги до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень особам, які на 30 червня 2014 року мали право на отримання допомоги при народженні дитини у розмірі, встановленому як на першу дитину, після досягнення дитиною двох років.


     

     

    Зміни у виплаті компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги.

    Змінами уточнено, що компенсація фізичним особам, які досягли пенсійного віку, визначеного ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та інвалідам, що надають соціальні послуги, призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

    Також Кабмін розширив перелік осіб, яким не може призначатися компенсація за надання соціальних послуг. До таких осіб належать:

    1) фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам, яким призначено:

    — державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» або надбавку на догляд до державної соціальної допомоги згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;

    надбавку на догляд або державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Законів України «Про пенсійне забезпечення» і «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;

    — відшкодування витрат на надання послуг по догляду відповідно до Закону України«Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»;

    2) фізичним особам, які надають соціальні послуги і отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу»;

    3) фізичним особам, які надають соціальні послуги на платній основі;

    4) самозайнятим особам;

    5) фізичним особам, які проходять альтернативну (невійськову) службу;

    6) фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, хворим, які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування та перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома).

    Також встановлено, якщо одержувачем компенсації приховано або подано недостовірні дані, що вплинуло на встановлення права на призначення компенсації та визначення її розміру, внаслідок чого були надміру виплачені кошти, структурний підрозділ з питань соцзахисту населення:

    — визначає обсяг надміру виплачених коштів та встановлює строки їх повернення;

    — повідомляє отримувачу компенсаційної виплати про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення;

    — у разі врахування надміру виплачених коштів під час виплати компенсації у наступних періодах проводить щомісячні відрахування на підставі своїх рішень у розмірі не більш як 20 % суми, що підлягає виплаті.

    Якщо фізична особа отримала винагороду за роботу, яку виконувала менше календарного місяця, виплата компенсації не припиняється, а здійснюється перерахунок за фактичну кількість днів, протягом яких надавалися соціальні послуги.

    Якщо фізична особа, якій надаються соціальні послуги, перебуватиме на санаторно-курортному лікуванні або ж на стаціонарному лікуванні самостійно без супроводу та догляду з боку фізичної особи, яка надає соціальні послуги, виплата компенсації тимчасово припиняється та відновлюється на підставі заяви фізичної особи про продовження надання соціальних послуг та довідок про закінчення перебування на санаторно-курортному лікуванні або на стаціонарному лікуванні.”.

    Зміни внесені постановою КМУ від 10.09.2014 р. № 428, яка набрала чинності 17.09.2014 р.

    Начальник управління

    Г.П.МАЛИШ

    Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування

    Методичні рекомендації

    Додаток до методичних рекомендацій

    Приклади розрахунку
     

     

    Зміни у призначенні допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку

    На виконання Законів України „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в України" від 27.03.2014 № 1166 -VII та „Про  внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини" від 10.10.2013 № 644-VII Урядом 25 червня поточного року схвалено постанову Кабінету Міністрів України. „Про внесення змін до Порядку призначення i виплати державної допомоги сім’ям з дітьми". Зазначеними нормативно-правовими актами з 1 липня 2014 року передбачається:

    -          об’єднання допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в один вид допомоги — це допомога при народженні дитини;

    -           збільшення розміру допомоги при народженні першої дитини на 10 320 гривень (по відношенню до діючого законодавства, яка призначається на першу народжену дитину);

    -          встановлення фіксованого розміру допомоги при народженні дитини у сумі 41 280 гривень, не залежно від кількості народжених дітей в сім’ї;

    -          здійснення одноразової виплати при народженні дитини у сумі 10 320 гривень та щомісячної виплати протягом 36 місяців у сумі 860 гривень. При цьому у випадку, якщо особа якій призначено допомогу при народженні дитини виявила бажання працювати, допомога буде виплачуватися до закінчення терміну призначення, тобто протягом 36 місяців;

    -          встановлення нового переліку документів, необхідних для призначення допомоги при народженні дитини та реєстрації її місця проживання.

    Допомога призначатиметься на підставі пред'явлення паспорта заявника, свідоцтво про народження дитини та подання заяви i копії даного свідоцтва.

    Для необхідності реєстрації місця проживання дитини: заявники  в заяві зазначатимуть дані про місце реєстрації дитини та подаватимуть квитанції про сплату мита або документ про звільнення від його сплати.

    Орган соціального захисту населення у термін до трьох календарних днів надсилатиме зазначені документи та подання, за формою встановленою МВС до територіального підрозділу Державної міграційної служби (підстава додаток 27 Наказу МВС від 22.11.2012 № 1077 «Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в України та зразків необхідних для цього документів» із змінами внесеними Наказом МВС вiд 21.01.14 №43).

    Територіальні підрозділи Державної міграційної служби у термін до п’яти календарних днів після отримання документів надаватимуть органу соціального захисту населення інформацію щодо реєстрації місця проживання дитини.

    У разі коли особа, яка звернулася за допомогою, подала неправдиві відомості про реєстрацію місця свого проживання, територіальний підрозділ ДМС повідомлятиме про це орган соціального захисту населення, який у свою чергу інформуватиме особу про неможливість зареєструвати місце проживання його дитини.

    У разі звернення осіб, місце проживання яких не зареєстровано; осіб, які вимушені були залишити місця проживання з тимчасово окупованої  території України та районів проведення антитерористичної операції, та не мають можливості зареєструвати новонароджену дитину, рішення про призначення допомоги при народженні дитини  прийматиме орган соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов, складеного за місцем фактичного проживання сім’ї;

    -          призупинення виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для всіх отримувачів допомоги;

    -          встановлення виплати допомоги у розмірі 130 гривень (на наступних 12 місяців) для осi6, у яких закінчилась виплата допомоги при народженні першої дитини, яка виплачувалася 24 місяці:

    1. Наприклад: Жінка народила першу дитину у грудні 2013 року. На дитину отримує щомісячну допомогу при народженні дитини з січня 2014 року по грудень 2015 року у розмірі 860 гривень та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у розмірі що перевищує мінімальний.

    3 1 липня 2014 року допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється. Здійснюється щомісячна виплата допомоги при народженні дитини (860 грн.). Допомога до досягнення дитиною трирічного віку буде виплачуватися починаючи з січня 2016 року у розмірі  130 гривень (протягом 12 місяців до досягнення дитиною трирічного віку.).

    У разі працевлаштування отримувача (або виходу на роботу) виплата допомоги у розмірі 130 гривень припиняться.

    2. Наприклад: Працююча жінка народила першу дитину у червні 2014 року, відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку оформила на підприємстві з серпня 2014 року. За призначення  допомоги звернулася до управління соціального захисту населення у вересні 2014 року.

    Заявниці призначається допомога при народженні дитини у сумі 30 960 грн. Виплата здійснюється одноразово у розмірі 10 320 гривен , а щомісячна виплата допомоги проводитиметься протягом 24 місяців  (з липня 2014  по червень 2016 року) у розмірі 860 гривень. 3 липня 2016 року призначається допомога до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень.

    Що стосується відрахування до Пенсійного фонду за отримувачів допомоги при народженні дитини та до досягнення дитиною трирічного віку Законом України „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в України" відповідно внесені зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», де до платників єдиного внеску включені особи, які отримують допомогу при народженні дитини.

    3 метою збереження права громадянами на зарахування їм часу догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до трудового стажу управління праці та соціального захисту населення буде здійснювати  відрахування до управління Пенсійного фонду за отримувачів допомоги при народженні  дитини та за осіб, яким буде здійснюватися виплата допомоги до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень. У разі працевлаштування отримувачів (або виходу на роботу) в період отримання допомоги при народженні дитини та допомоги до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень, орган соціального захисту населення не провадить відрахування до Пенсійного фонду за таких отримувачів.

    Начальник управління,

    МАЛИШ Г.П.


     

     

     

Переглядів:5399