«Спалена, але не скорена»

29 лютого в Прилуцькому технічному фаховому коледжі проведена інформаційна краєзнавча година присвячена вшануванню пам’яті жертв Корюківської трагедії в роки Другої світової війни.

Під час заходу студенти 3 – 4 курсів, переглядаючи презентацію «Спалена, але не скорена», ознайомились з перебігом подій під час трагедії 1943 року, що сталася у містечку Корюківка на Чернігівщині, дізнались про причини трагедії, переглянули фрагменти спогадів корюківчан, які стали свідками розстрілів мирного населення.

 

«В Україні проживаєм, а чи  мову її знаєм?»

Дуже часто мову називають душею народу. Як і кожну душу,  її треба вміти зберегти чистою і красивою. Кожна людина, яка поважає себе, країну в якій народилася і живає, не буде калічити своєї мови, бо вихована людина говорить грамотно і красиво, навіть про найбуденніші речі.

Як нагадування про право кожного говорити рідною мовою   і дбати про її чистоту, людство має в календарі  21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Україна не виняток і також долучилася до святкування  з 2002 року. 

22 лютого бібліотекарі Прилуцької міської бібліотеки для дітей імені Павла Білецького - Носенка  запропонували учням 4А класу ліцею №5  в ігровій формі вдосконалювати знання рідної мови.

  Мовознавчий квіз «В Україні проживаєм, а чи  мову її знаєм?»  передбачав ряд мовних заморочок: вміння застосовувати в спілкуванні фразеологізми, редагувати речення та словосполучення, демонструвати дикцію та вимову. Відео презентація «Гра словами, гра в слова» викликала неабиякий запал, дух суперництва  серед дітей і жваве обговорення.

  Як завжди після спілкування з дітьми отримуєш неймовірні емоції від їхньої щирості та безпосередності і тверде переконання, що українська мова жива. 

 

“Чий Крим? Реальна історія” - говорили на інформаційній годині

22 лютого у виставковій залі краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова відбулась інформаційна година “Чий Крим? Реальна історія”, у рамках якої студенти гуманітарно-педагогічного фахового коледжу імені І.Я.Франка більше дізналися про спротив Криму російській окупації та переглянули фільм, присвячений даним подіям.

 

Вітаємо прилучанина Івана Петренка з перемогою!

Абсолютний тріумф прилучанина Івана Петренка у здобутті першої премії на 15-му Міжнародному конкурсі молодих піаністів імені Володимира Крайнєва, одного з найпрестижніших у світі.
Зазвичай конкурс проходив у Харкові, а цього року у Цюріху. Іван отримав перше місце та грошову премію в сумі 5000 швейцарських франків.
Своє навчання музиці Іван розпочав у Прилуцькій школі мистецтв, а зараз продовжує в Київській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті ім. М.В.Лисенка в класі викладача Тетяни Абаєвої. У свої 15 років Іван приймає участь у престижних конкурсах та веде життя концертуючого артиста.


Щиро вітаємо з перемогою та бажаємо нових творчих успіхів!

 

 

Усі охочі можуть підтримати акція «Подаруй бібліотеці книгу»!

З нагоди відзначення Міжнародного дня дарування книг у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулось справжнє свято книги.
У цей день книгозбірня завжди отримує подарунки від прилучан та гостей міста.

Цьогоріч бібліотека отримала 17 сучасних та актуальних книг. «Чернігів – 2022. Війна цивільними очима» та «Світло далекої зірки» подарувано авторами Оленою Грицюк та Василем Пабатом. Книгу М.Дочинця «Матфей» подарувала голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Скотнікова, книги «Літературний альманах «СНІП: сучасна новелістика і поезія» та ошатне ювілейне видання «Тарас Шевченко. Творчий шлях. Графіка та інші твори» - прилуцькі поетки Валентина Пошкурлат та Валентина Грибенко. Бібліотека поповнилась книгами таких авторів як: Люко Дашвар, Володимир Лис, Джоан Гарріс та інші, які подарували користувачі бібліотеки Валентина Головко, Надія Скрипник, Віталій Оніщенко, Світлана Ігнащук.
У цей день прилучани та прилуцькі письменники передали книги в болгарське місто Варна, де чернігівка-волонтерка Олена Грицюк створює Українську бібліотеку і отримали навзаєм каталог картин Ніки Стрілецької, привезений з Варни.

Бібліотекарі вдячні всім поціновувачам літератури за дарунки та популяризацію української книги!
Постійнодіюча акція «Подаруй бібліотеці книгу» продовжується й чекає на небайдужих містян, які мають бажання долучитися до неї !

 

 

Дебют книги «Світло далекої зірки»



У міській центральній бібліотеці ім. Л. Забашти відбулось знайомство з чернігівським автором Василем Пабатом та презентація його першої книги «Світло далекої зірки». У книзі переплітається кохання, детективна історія, містика, лірика, але під час зустрічі була виокремлена  тема становлення  країни, подій 1989-1991 років. Василь Пабат є членом правління обласного товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка. Проходить службу у лавах Національної гвардії України.
Автор розповів про історію написання книги, про власне бачення розвитку історичних подій в Україні.
Презентація відбувалась у Міжнародний день дарування книг, тому автор подарував свої книги бібліотекам міста і усім присутнім на зустрічі.
У цей день користувачі бібліотеки, письменники, гості міста також подарували бібліотеці власні книги та книги українських видавництв.
Директор бібліотеки Людмила Зубко поділилась враженнями від книги Василя Пабата та подякувала автору за подаровані книги.
Для усіх охочих автор провів автограф-сесію.

 

 

Відбувся захід до Дня закоханих

Прилуцька міська бібліотека №4 підготувала онлайн-презентацію на сторінці фейсбук до Дня закоханих «Любов – віків окраса». Даний відеоролик відкриває красу і боротьбу життя визначної літераторки України Лесі Українки, переповідає історію великого кохання до С.Мержинського, яке українська поетеса пронесла через все своє життя. Це приклад кохання та відданості, світло якого і досі мерехтить на обрії, вражає своєю неповторністю і зачаровує не одне покоління нащадків.

https://www.facebook.com/share/v/3Lk48MEevwnpPof2/

 

 

Запрошуємо всіх охочих на виставку «Кольоровість»

На юнацькому відділі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відкрилась виставка «Кольоровість» вихованки художньої артстудії «КімNata» - Віки Пасічної. На виставці представлені роботи, виконані у різних техніках. Юну вихованку вітала керівниця студії Наталія Пономаренко, викладач образотворчого мистецтва артстудії Ольга Шевченко, які відзначили наполегливість та цілеспрямованість учениці, підтримку батьків та привітали із першим підсумком – персональною виставкою. Фаховий аналіз робіт Вікторії зробила гостя заходу, чернігівська художниця Олена Грицюк.


Директорка бібліотеки Людмила Зубко привітала дівчину із першим творчим звітом та побажала подальших успіхів.

 

 

Прилуцькі письменники  передали свої книги в болгарську книгозбірню

У міській центральній бібліотеці ім.Л.Забашти відбулось знайомство з чернігівською членкинею Всеукраїнської творчої спілки Конгрес літераторів України, Спілки архітекторів України, об'єднання художників «Деснянська Палітра» - Оленою Грицюк та презентація її книги «Чернігів – 2022. Війна цивільними очима».
Це восьма книга авторки, видавництва «Ранок», накладом 2000 екземплярів.
Після представлення книги про блокадний Чернігів, пані Олена  провела «Мальовану прогулянку Черніговом» власними  ілюстраціями на екрані. 
Українська бібліотека у Варні – нова  ініціатива пані Олени. Прилуцькі письменники  передали свої книги в болгарську книгозбірню.


Відбувся доброзичливий діалог з аудиторією про видавничу справу в Україні, про потрібність сучасних книг на воєнну тематику, про пошук себе і вміння застосовувати свої таланти.
Директорка бібліотеки Людмила Зубко  зазначила, що подарована книга «Чернігів – 2022. Війна цивільними очима» стане потрібним доповненням історичної тематики краєзнавчого фонду та побажала авторці успіхів у творчості.

 

«З любов’ю до історії»

У приміщенні філіалу краєзнавчого музею імені В.І.Маслова відбулась інформаційна краєзнавча година «З любов’ю до історії», присвячена 220-ій річниці від дня народження відомого українського історика, поета, правознавця, «першого українського енциклопедиста» Миколи Андрійовича Маркевича. Під час заходу учні 9 класу ліцею № 2, переглядаючи презентацію, ознайомляться зі сторінками біографії Миколи Андрійовича, його творчою діяльністю, як поета, так і композитора. Присутні дізналися про історію створення праці «Історія Малоросії», за яку вже тоді російські критики називали його «українським буржуазним націоналістом», та прослухали вірші, покладені ним на музику.

 

«Де вода, там і життя»

У приміщенні 5 ліцею для учнів 5-Б класу проведено краєзнавчу годину «Де вода, там і життя», присвячена Дню водно-болотних угідь.

Зустріч пройшла у формі вікторини, в ході якої учні дізналися більше про річку Удай, флору та фауну водоймищ. Розповідь супроводжувалася показом зображень представників рослинного та тваринного світу.

 

Працювало журі літературно-мистецької премії імені Л Забашти ''Квіт папороті''

Відбулося засідання літературно-мистецької премії ім.Любові Забашти ''Квіт папороті'' за здобутки в мистецтві.
За результатами засідання у номінації ''Лауреат'' відзначено художницю-аматорку Раїсу Лябах.

У номінації ''Дипломант'' I ст. - Народний художній колектив Студії театрального мистецтва ''Казкар'' ЦТДЮ;
''Дипломант'' ІІ ст. - вихованці Арт-студії ''Колаж'' ЦТДЮ;
''Дипломант'' ІІІ ст. - вихованці гуртка ''Чарівна намистинка'' ЦТДЮ;
Спеціальною премією відзначено Олену Гмирю - за мистецький доробок із образотворчого мистецтва.

Нагородження переможців відбудеться наприкінці лютого у приміщенні міської центральної бібліотеки ім.Л.Забашти.

 

День народження письменниці Любові Забашти

3 лютого виповнилося 106 років від дня народження прилуцької письменниці Любові Забашти. З цієї нагоди напередодні свята прилуцькі поціновувачі літературної творчості, посадовці, бібліотекарі, шанувальники творчості поетки зібрались біля пам'ятника Любові Забашти.

 

Присутні вшанували пам’ять поетеси-землячки та поклали квіти до пам'ятника Любові Забашти.

 

«Музейне селфі»

1 лютого підведено підсумки акції «Музейне селфі».

Акція проводиться у підтримку всесвітнього флешмобу - Дня музейних селфі (Museum selfie day)! Головний меседж акції – привернути увагу до музею, як місця локального історичного надбання в умовах сьогодення, умовах боротьби за власну ідентичність. Цьогоріч улюбленими локаціями для селфі стали: пернач прилуцького полковника (копія), вишиті сорочки та рама від портрета Богдана Хмельницького. До селфі длоучилися зовсім юні відвідувачі.

Переглядів:110