Продовження Днів шаленого читання

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти продовжуються Дні шаленого читання, які проходять в рамках Всеукраїнського тижня дитячого та юнацького читання.

30 березня на юнацькому відділі спілкувались із відомими людьми міста – депутатом Прилуцької міської ради Володимиром Мазуренком, художником Анатолієм Риженком, начальником сектору Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Миколою Самбуром.

Усі запрошені розповідали про свої улюблені книги, які принесли з собою, зачитували уривки.

Студенти навчальних закладів міста не приховували здивування від того, із яким захопленням гості заходу розповідали про свій шлях до книги та читання, якими були переконливими у перевазі книги над комп’ютером.

До Всеукраїнського тижня дитячо-юнацького читання

29 березня відбувся перший День шаленого читання в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти, який пройшов у рамках Всеукраїнського тижня дитячо-юнацького читання.

Популяризувати книгу, яка займає певне місце у житті, прийшли відомі люди у місті, люди, які досягли певних життєвих успіхів.

Директор ЗОШ І-ІІІ ст. №3 Олександр Самусенко презентував книгу Ф.Шлінка «Чтец» та читав улюблені поезії Бориса Олійника.

Заступник з виховної роботи агротехнічного коледжу Світлана Жукова – поезії землячки Лілії Черненко та афоризми Ніцше.

Директор міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Трошина переконувала, що читати фантастику – це цікаво, а романи Люко Дашвар – повчально і корисно.

Начальник відділу Прилуцького міськрайонного управління юстиції Катерина Кантур відкрила для аудиторії сучасну письменницю Світлану Талан, а заступник з виховної робот медучилища Людмила Чернюк радила читати філософські поезії Віталія Іващенка.

Студенти міських навчальних закладів із задоволенням слухали виступаючих та переглянули відеоролик «Що читають у Прилуках».

Відбулися літературні зустрічі Богдана Власенка та Надії Маринохи-Стеценко

До Всесвітнього дня поезії в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулися літературні зустрічі відомих у місті майстрів пера із юними початківцями поетичного слова.

Не випадково захід називався «Таємниці письменницьких шухляд», адже всі запрошені мали змогу поділитись новими творчими доробками. Були презентовані нові книги юних поетів: «…доки холоне кава» Богдана Власенка та «Таємниця твого Всесвіту» Надії Маринохи-Стеценко.

Справжнім відкриттям стала письменниця Надія Марчук із села Ладан Прилуцького району, зараз проживає у Срібному. Вона має ряд перемог у Всеукраїнських літературних конкурсах «Коронація слова», «Золотий лелека та ін.

У телефонному режимі відбувся зв'язок із поетесою. Надія читала власні поезії та розповіла про вихід у світ першої книги із трилогії «Спадкоємець та донька повіт рулі».

У залі була оголошена пропозиція купити книги Надії Марчук, адже вона інвалід дитинства.

Прилуцькі поети Ніна Ткаченко, Світлана Коробова, Євген Постульга, Ніна Кочубей високо оцінили вірші юних початківців Ярослави Ворчак, Катерини Майстренко та Анастасії Пилипченко.

За чашкою чаю йшла дискусія про роль поезії в сучасному світі, переглядались нові бук трейлери, які створили працівники бібліотеки.

«Дружба з книгою – це свято!»

24 березня під час шкільних весняних канікул у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбулося свято книги «Дружба з книгою – це свято!», на яке завітали учні 2-А класу ЗОШ №7 та найкращі читачі бібліотеки.

Усі діти знають, що найбільш всього книг зібрано у бібліотеці. Тож і розпочалася зустріч розповіддю ведучої заходу – бібліотекаря Наталія Сич сторітелінгу (історичної казкової історії) про Прилуцьку дитячу бібліотеку «Жила-була бібліотека». Найприємнішою частиною свята було вручення завідувачем Євгенією Гнатів почесних грамот кращим читачам молодшого відділу.

У номінації: «Найактивніший читач» відзнаку отримала Панасенко Даша, в номінації «Читання – свято душі» - Пироженко Любов, в номінації «Частий гість бібліотеки» - Корнійко Максим, у номінації «Великий читацький стаж» - Малащенко Мілана, у номінації «Безмежний світ читання» - Цевков Богдан.

Що більш за все люблять діти? Звичайно, розважатися! Загадки, мультфільми та пісні на вірші української письменниці - ювілярки 2016 року Ганни Чубач було весело споглядати, співати та відгадувати.

«Перший крок до зірок»

18 березня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького пройшов концерт «Перший крок до зірок».

У концерті прийняли участь учні, переможці в обласних конкурсів виконавців на музичних інструментах, ансамблів, вокалу.

Адміністрація нагородила юних талантів почесними грамотами за наполегливу працю та успіхи в навчанні. Будь-яка перемога лежить через велику працю, наполегливість як викладачів, так і учнів.

Побажаємо юним лауреатам та їх наставникам нових перемог та творчих злетів!

Відбувся Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія»

Щорічно в Україні в останній тиждень березня, під час весняних канікул проходить Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Це чудова нагода для популяризації серед дітей книги і бібліотеки як скарбниці знань. А ще це час, сповнений дивовижного книжкового розмаїття та цікавих зустрічей в улюбленій бібліотеці. Читачі Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка чекають його з нетерпінням.

І ось перший день канікул! 21 березня! Можна вирушати до бібліотеки! Учні 2-го класу ЗОШ №6 з передчуттям нових зустрічей з книгою вирушили в «Подорож до Книгограду». Саме таку назву мала бібліотечна подорож, якою розпочався Тиждень читання -2016. Разом із ведучою – бібліотекарем Наталією Сич малеча мандрувала книжковими лабіринтами бібліотеки, розповідала про казкових героїв та змагалася у швидкості пошуку загаданих книжок.

22 березня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбувся загальноміський етап Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія» (Найкращий читач України – 2016). 14 найкращих читачів – учні 6-х та 7-х класів розповідали про свої улюблені літературні твори, демонстрували загальну ерудицію та знання рідної мови.

Журі, до складу якого входили начальник управління культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, директор Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмила Трошина та завідувач Прилуцькою міською бібліотекою для дітей ім. Павла Білецького – Носенка Євгенія Гнатів, оцінювало здібності кожного учасника, як то: презентація себе, улюбленої книги, знання української мови. Всі учасники показали гарні результати, і саме тому журі важко було визначити переможців, які братимуть участь в обласному етапі конкурсу, адже різниця у балах була мінімальною.

І ось урочиста мить – Катерина Мовчан нагороджує Дорошенко Алісію, ученицю шостого класу гімназії №5 та Рязанову Аню, ученицю сьомого класу ЗОШ №7 дипломами та призами від спонсорів, якими виступили приватний підприємець Григорій Бусло, магазини «Маяк» та «Літера».

Зачарували учасників та вболівальників піснями про матусю та весну вихованці Прилуцької дитячої музичної школи Кліщар Дарія та Колесник Софія.

Відкрито виставку Володимира Садового

16 березня 2016 року у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею відкрито виставку Володимира Садового - члена Національної Спілки Художників України з 1994 року. В.Садовий - учасник республіканських і обласних художніх виставок. Його персональні виставки: Донецьк (2000), Київ (2001).

Останні роки художник проживав у Донецьку, але через військові дії на сході нашої країни мусив повернутися на батьківщину дружини, на Варвинщину.

Свого часу Садовий жив і працював у м. Прилуки, брав участь у художньому оформленні колишнього музею О. Кошового, заводу «Білкозин», його роботу можна побачити в стінах СЮТу. А нині свої роботи художник представляє у виставковій залі нашого краєзнавчого музею.

На виставці представлено 13 робіт. Є роботи написані двадцять років тому, а є роботи нові котрі ще пахнуть фарбою, оскільки велика кількість робіт залишилась в окупованому Донецьку. Митець продовжує працювати, як результат відкриття виставки.

На виставці В.Садового зустрілися художники, котрі починали колись разом працювати. На відкритті було багато спогадів та побажань.

На обрядовому святі-ярмарку “Проводи Зими — зустріч Весни”

12 лютого 2016 року працівники Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти запрошували прилучан та гостей міста до свого щедрого столу на веселій Масляній у Прилуках.

Млинці, вареники, пампушки готовили бібліотекарки, як і господині інших закладів та установ міста. Все вийшло смачно і класно. Конкурс був би недоречним, бо не знайшлось би такого журі, щоб змогли визначити кращих серед учасників у приготуванні смаколиків. А їх було так багато, що паморочилось у голові від різноманіття витребеників із млинців, їх ароматів, зникав увесь лексичний запас від естетичного оформлення, залишалось лише "ВАУ!".

Навіть весна раділа такій зустрічі і подарувала чудову днину. Сонце, посмішки, пісні пробуджували душевний зимовій спокій і дарували гарний настрій і радість спілкування.

Проведена краєзнавча година «Свято Масляної»

З давніх-давен свято Масляної пов’язувалося із весняним пробудженням природи, воно сприймалось як найкращий у році час, який асоціювався із ситістю й веселощами.

Саме в іграх, забавах та частуванні 11 березня пройшла краєзнавча година в музеї імені В.І.Маслова «Свято Масляної», в якій прийняли участь учні 5 та 6 класів загальноосвітньої школи №13.

На заході школярі не лише дізнались про давні українські традиції святкування Масляної, а й переглянули відеофільм «Хитрощі старого Колодія», зіграли кілька цікавих ігор, скуштували смачних млинців та отримали корисні подарунки.

Відповідальна за захід: старший науковий співробітник, Ірина Біленко

Відбувся концерт

5 березня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбувся концерт учнів відділу народних інструментів «Граймо весело разом». Розпочався концерт виступом оркестру народних інструментів під керівництвом чудового викладача Голобородько В.Т.

З першими звуками слухачі відчули неймовірну радість від тієї краси, чистоти і гармонії, яка виливася у мелодію. Залишили приємні враження лауреати обласного конкурсу "Первоцвіт" дует баяністів (керівник Корнєва В.А.), тріо баяністів (кер. Корнєва В.А. та Суховерська Г.І).

Публіку порадували виступи Савченко Насті (бандура) (кер.Карпенко Т.М.), тріо домристів – лауреати обласного конкурсу виконавців на музичних інструментах (кер. Широка К. В. і Кендзерська А.І.). Не залишив байдужим виступи ансамблю домристів "Скерцо" (кер. Голобородько В.Т.) та ансамблю викладачів дитячої музичної школи.

Присутні в залі отримали справжню естетичну насолоду від святкового концерту.

Відбулися заходи з нагоди дня народження українського Пророка

«Шевченко на всі віки!»

В історії назавжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує людство. До них належить і ім’я великого українського поета Тараса Шевченка, якого шанують усі українці. Саме з нагоди 202-ї річниці з дня народження українського Пророка в дитячій бібліотеці у день народження Кобзаря, 9 березня, зібралися учні 8-х класів ЗОШ №12 та №13, аби вшанувати пам’ять Шевченка літературно – музичною композицією «Шевченко на всі віки!»

Діти переглянули фрагменти з кінофільму «Тарас Шевченко», прослухали записи улюблених музичних творів Кобзаря, читали уривки з творів Т. Шевченка, в яких згадуються рідні Прилуки. Ведуча заходу – бібліотекар Ольга Лукаш, використовуючи мультимедійну презентацію, розповіла про дитинство та тяжку долю Великого Кобзаря, його нестримне бажання навчатися та малювати, довгі роки поневірянь та солдатчини. Літературна гра «Наша шана та любов великому Кобзареві» перенесла дітей в чарівний світ шевченківської поезії. Діти залюбки  розповідали, що вони знають про сирітське дитинство та долю Шевченка, декламували вірші.

Літературно – музичну композицію за творами Великого Кобзаря «Зацвіла в долині червона калина» показав самодіяльний шкільний театр ЗОШ №12.

А на закінчення свята ведуча прочитала уривок з книги Павла Зайцева «Життя Тараса Шевченка»: «Все йде, все минає...Але він буде так довго безсмертний, як довго існуватиме Україна. Це ж бо він сказав своєму народові все, що йому треба знати, щоб увійти “в народів вольних коло”, щоб досягти повної самостійності. Але заповіт його ще не здійснений!»

«Україна рідна мати»

10 березня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулось відкриття виставки робіт прилуцького художника Олександра Декрета «Україна рідна мати», приурочена 202-й річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Як відомо, Шевченко тричі побував на Прилуччині. Олександр Декрет у своїх роботах висвітлив саме той період із біографії Тараса Шевченка, коли він відвідував село Линовицю та Білорічицю (колись Вейсбахівку) у 1843-1844 роках.

Художника вітали поціновувачі його творчості, користувачі бібліотеки та міська інтелігенція.

Відбувся мітинг-реквієм пам'яті Анатолія Комісарчука

10 березня 2016 року відбувся мітинг-реквієм «Не згоряє зоря, не згаса», з нагоди 20-ї річниці пам'яті Анатолія Амбросійовича Комісарчука.

На Театральній площі міста біля меморіальної дошки зібралися представники міської ради, друзі, учасники художньої самодіяльності, колеги, щоб вшанувати пам'ять колишнього директора, заслуженого працівника культури України Анатолія Амбросійовича Комісарчука.

З теплими словами спогадів на мітингу виступили: міський голова Ольга Михайлівна Попенко, секретар міської ради Анатолій Васильович Шамрай, заслужений працівник культури України Ольга Іванівна Середа, член громадської організації ветеранів міста Анатолій Омельянович Лісовецький.

Улюблену пісню Анатолія Амбросійовича «Не згоряє зоря, не згаса» виконали Володимир Бедік та Микола Єфіменко.

Також всі присутні мали змогу почути голос Анатолія Амбросійовича, прослухавши пісню «Два кольори».

По закінченню мітингу учасники заходу поклали квіти до меморіальної дошки пам'яті.

Анатолій Амбросійович пішов з життя, залишивши світлу пам'ять в серцях людей.

"Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає"

Згідно плану роботи Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації 2 березня 2016 року в міському Будинку культури відбувся творчий звіт міста «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає”, спрямований на посилення патріотичного виховання підростаючого покоління, виховання громадянина-патріота України, утвердження любові до Батьківщини, духовності, моральності, шанобливого ставлення до національних надбань українського народу, наслідування найкращих прикладів мужності і звитяги борців за свободу та незалежність України як з історичного минулого, так і захисників, які сьогодні відстоюють суверенітет і територіальну цілісність держави у боротьбі із зовнішньою агресією, вшанування українських воїнів - учасників антитерористичної операції на сході України, волонтерів та громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України.

Оцінювати звіт міста приїхала компетентна оглядова рада з міста Чернігова на чолі з директором Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького, головою обласного відділення Національної Всеукраїнської музичної Спілки, заслуженим діячем мистецтв України Суховерським Володимирам Михайловичем.

У концертній програмі були представлені різножанрові тематичні номери за участю самодіяльних народних та зразкових колективів міського Будинку культури, школи мистецтв, дитячої музичної школи ім. Л. Ревуцького, центру творчості дітей та юнацтва, загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів другого рівня акредитації. До участі у концерті запрошені видатні майстри сцени — уродженці Прилук.

У рамках звіту було представлені виставки декоративно-прикладного мистецтва, які складалися з експозиції, присвяченої висвітленню найкращих прикладів мужності та звитяги борців за свободу та незалежність України як з історичного минулого, так і захисників, які сьогодні відстоюють суверенітет та територіальну цілісність держави у боротьбі із зовнішньою агресією та кращі роботи місцевих народних майстрів, дитячих малюнків, присвячені захисникам України.

Були представлені роботи знаних художників - Лопати, Карася, Мордовця, Андріяки, Мироненка, Глущенка; музейна експозиція історичної хроніки Прилук, декоративно-прикладне мистецтво - роботи Гузія, Каращук, Герасимчука, малюнки та роботи учнів загальноосвітніх шкіл, школи мистецтв та ЦТДЮ у техніці квілінг, стрази, пір’я, витинанка, бісер, ляльки з воску та фьюзінг від Юлії Касьян.

Виставки в рамках творчого звіту міста

2 березня 2016 року у виставковій залі міського Будинку культури, у рамках відзначення творчого звіту міста Прилуки «Талант митців Чернігівського краю звитягу патріотів величає», була відкрита виставка декоративно-прикладного мистецтва.

На огляд було представлено творчі роботи народних майстрів Прилуччини, навчальних закладів міста, а також речі з музейної та приватних колекцій.

В одному із залів була представлена міні-експозиція, присвячена видатним діячам на шляху до незалежності України, героям Майдану та загиблим і зоні АТО.

Творча частина виставки являла собою живописні полотна, вишивку, інкрустацію соломкою, розпис на бересті, квілінг, батік, лялькарство, різьбу по дереву та багато-багато іншого.

Окрему увагу заслуговує ф'юзинг – відносно новий вид мистецтва, схожий на виготовлення вітража. Роботи майстрині вразили своєю вишуканістю, довершеністю форм та естетичною красою.

Відбулися виставки до Міжнародного жіночого дня

У березневі дні тема жінки найактуальніша.

3 березня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти своє бачення жінки презентували два прилуцьких фотомитці – Віктор Молодий та член Спілки художників України Віталій Удод.

«Осанна жінці» - так, називалася їх спільна фотовиставка, присвячена прилуцькому жіноцтву. Віктор Молодий, як майстер жіночого портрету, презентував фотографії минулих років і нові свої роботи жінки-Мавки, жінки-Берегині, жінки-сучасниці.

Роботи Віталія Удода відрізняються жанровими сценами, де в центрі уваги – прилучанки.

Учні гімназії №1 імені Георгія Вороного Карпечкіна Маргарита, Кузьменко Юля та Грузд Надія прочитали власні міні-сповіді про окремі роботи, а учні музичної школи імені Левка Ревуцького подарували музичні номери.

Анна Ващенко, одна із героїнь світлин, поділилась враженнями про співпрацю із Віктором Молодим.

Фотоаматор Євгенія Жежерун відзначила влучні цитати відомих людей про жінку, якими були доповнені роботи.

Переглядів:2424