Відбулося відкриття виставки «Країна – Фантазія»

Навряд чи варто доводити, що кожна нація сильна своїми талантами. А талант він завжди родом з дитинства. Кажуть, що кожна дитина народжується із зерням в руці, тільки треба знайти поле, де це зерно проросте. Саме таким полем є Центр творчості дітей та юнацтва м. Прилуки. Це маленька країна, у якій живе безліч талановитих дітей і працюють не менш талановиті педагоги.

26 лютого Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулося відкриття виставки дитячих робіт вихованців студій при ЦТДЮ «Країна – Фантазія».

Учням 5-Б класу гімназії №5 були представлені роботи, виконані у техніці «витинанка» та «розпис по склу».

Розпочався захід розповіддю головного бібліотекаря Оксани Проценко легенди про витинанку.

Гуртківці творчої майстерні при ЦТДЮ «Креативне рукоділля» Ровна Валерія, Мирвода Дарина і Харченко Ольга та їхній керівник Гордієнко Марина Григорівна поділилися секретами своєї творчості і натхнення у створенні витинанок.

Навчитись творити красу власними руками – дуже клопітка справа, яка вимагає творчої уяви, неабиякого терпіння та негаснучої іскорки натхнення. Запалює цю іскорку натхнення у дітей і керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Сувеніри» Центру творчості дітей та юнацтва Волик Анастасія Олександрівна. Її вихованці: Миколаєнко Дарина, Сєрова Дарина та Волик Дмитро зацікавили аудиторию розповіддю про те, як створювалися роботи на склі.

А на останок завідувач бібліотекою Гнатів Євгенія побажала всім сонячного настрою, веселкової фантазії та кольорової творчості.

За інф.Прилуцької міської бібліотеки для дітей

 

«Тетяна Яблонська: штрихи долі»

Колись Вінсент Ван Гог сказав: «Картини живуть своїм власним життям, народженим душею художника». Із його твердженням неможливо не погодитись, адже образотворче мистецтво неймовірно точно передає не тільки світло і темряву людського життя, або красу природи, а і дзеркально відображає душевні переживання самого художника.

Українство пишається своєю художньою скарбницею, адже її полотна написані самим життям задля життя. Невипадково, саме сьогодні на базі територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради відбулася арт-година «Тетяна Яблонська: штрихи долі» (до 103-річчя від дня народження мисткині).

Працівники вказаного закладу ознайомилися із цікавою інформацією про життєвий та творчий шлях видатної художниці, яку запропонувала до їхньої уваги бібліотекарка Ніна Заболотна.

Також учасники зустрічі переглянули яскраві альбоми із репродукціями художниці, отримали змогу перегорнути сторінки альбому «Тетяна Яблонська» з віршами Івана Драча, який у радянські часи був вилучений із книжкового обігу і фактично повністю знищений майже усім тиражем за наказом партійної номенклатури.

Передрукований варіант, дивом вцілілого екземпляра, на даний момент є окрасою книжкового фонду книгозбірні, тому під час обговорення на нього було зроблено основний акцент.

Прилуцька міська б\центральна бібліотека ім.Л.Забашти

 

«Память про героїв стукає в наші серця»

У залі Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького 21 лютого 2020 року проведений захід - концерт-лекція «Память про героїв стукає в наші серця».

Учні мали можливість перегорнути героїчні та водночас трагічні сторінки історії України і вшанувати громадянський подвиг, патріотизм та мужність тих людей, які виступили на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.   

Проведений захід ще раз підтвердив, що не міліє криниця патріотизму у наших учнів, вони гідні продовжувачі слави, подвигу і гідності всіх українців, хто боронив і боронить незалежність України.

У залі булі присутні вихованці та викладачі Прилуцького центру реабілітації «Світанок», учні, батьки та викладачі школи.

 

«Збережи солов’їну - захисти Україну»

«Мова зникає не тому ,

що іі не вивчають чужинці

а тому, що нею не розмовляють ті, хто її знає».

Х.- М. Арце.

У жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні. Ми не завжди собі уявляємо те, яке багатство є у кожного з нас, не завжди помічаємо і цінуємо. Це наша мова. Вона є найкращою квіткою у барвистому вінку мов.

З покоління в покоління, у часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

21 лютого 2020 року у приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Збережи солов’їну - захисти Україну», присвячена Міжнародному дню рідної мови. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава. Про роль мови в сучасному суспільстві розповіла учням 8 класу. закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №7 (ліцей № 7) викладач Прилуцького агротехнічного коледжу – Ольга Петрівна Чернікова.


 

А мова в нас красива і багата, різнобарвна та кольорова, мелодійна і щира, як і душа нашого народу. Нею можна змалювати чарівні картини природи, передати найтонші відтінки думок і почуттів. Це душа українців, відточена творчістю найталановитіших письменників і поетів. Вірш «Мова – мати» прилучанки Валентини Іванівни Грибенко, прочитала юна поетка, учениця 5 класу ліцею №7 Поліна Олійник.

Свої поезії присутнім дарували: Ніна Яківна Ткаченко, Ніна Юріївна Заболотна, Євген Васильович Постульга.

Скарбницю української мови складають думи, легенди, казки і звичайно невмирущий український гумор, яким гості насолоджувались, слухаючи гуморески у виконанні заслуженого працівника культури, Професійного сміхотворця України – Анатолія Івановича Кизіма.

На завершення заходу присутні намагались з запропонованих словосполучень скласти вислів, який яскраво підкреслював значення мови для держави.

«Стан державної мови, рівень володіння нею,поширеність у різних сферах життя – усе це показник цивілізованого суспільства».

Відповідальна за проведення заходу зав. філіалу Т.О.Іващенко

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

 

«Рідне слово – найдорожче!»

21 лютого в усьому світі відзначається Міжнародний День рідної мови, адже найбільшим багатством кожного народу є його мова. З першого дня нашого життя найдорожча в світі людина, наша мама, говорить з нами рідною мовою, читає нам казки і вірші, навчає нас промовляти перші слова.

20 лютого, напередодні Міжнародного Дня рідної мови, в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей пройшов тематичний день мови. Розпочався він для вихованців ДНЗ №3 грою-подорожжю «Рідне слово – найдорожче!» Діти добирали рими до слів, завідувач бібліотекою Євгенія Гнатів запросила малечу в захоплюючу мандрівку залами бібліотеки.

А для учнів ЗОШ № 13 відбувся мовознавчий турнір під назвою «Гра словами, гра в слова».

Ведуча заходу Наталія Сич підготувала для дітей ряд завдань, аби перевірити, як добре школярі знають рідну мову. Кросворди, загадки-шаради, ігри в римування та мовні головоломки були виконані легко та швидко.

Приємною несподіванкою для запрошених учнів 4-Б класу ЗОШ №13 (класовод Мосціпан О.С), стали гості зібрання Шон Крін – волонтер Корпусу Миру США в Україні та координатор волонтера - начальник відділу інвестицій та міжнародної діяльності Прилуцької міської ради Олена Канавець.

Святкування Дня рідної мови цього року стало інтернаціональним, об’єднавши представників різних мов.

За інф. Прилуцької міської бібліотеки для дітей

 

«Книга народної пам’яті»

20 лютого Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. У цей день ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю патріотів, які не пошкодували власного життя задля світлого майбутнього прийдешніх поколінь. Символічно, що саме сьогодні у стінах Прилуцького ліцею №10 до Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні відбувся спільний захід вчительки початкових класів Нефед Ірини Геннадіївни та Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти під назвою бібліо-спогад «Книга народної пам’яті».

Бібліотекар І категорії Прилуцької МЦБ ім. Л. Забашти Ніна Заболотна познайомила школярів із хронологією подій на Майдані, показала, яким чином вони знайшли своє відображення на сторінках книг сучасних українських авторів, акцентувала увагу підростаючого покоління на дитячій літературі подібної тематики.

У формі легкої гри та відкритого діалогу діти самі намагалися дати відповіді на складні питання сьогодення, висловлювали свою думку щодо значення україської мови і літератури у сучасному житті, вчилися аналізувати події 6-річної давнини відповідно до власного розуміння минулого.

Завдяки взаємодії колективу ліцею та бібліотеки, патріотична зустріч пройшла у атмосфері ефективного спілкування, яке надихає на роздуми та власні висновки усіх присутніх.

 

Міжнародний день дарування книг у міській бібліотеці для дітей

14 лютого, у День всіх закоханих, поціновувачі книги святкують ще одне свято − Міжнародний день дарування книг, яке англійською звучить як International Book Giving Day.

Це одне з наймолодших свят у календарі, започатковане у 2012 році американкою Еммі Бродмур, яке об'єднує всіх, хто любить читати. Цього дня прийнято дарувати книги рідним, друзям і знайомим. А також у цей день дарують книги… бібліотекам.

Цьогорічне свято читачів та працівників Прилуцької міської бібліотеки для дітей вразило приємною несподіванкою: нові, сучасні, кольорові видання для різновікових категорій та на будь-який смак в дарунок від Сібілли Штарк-Ціммерман (Шлірзее, Баварія). Пані Сібілла, предки якої були українцями, вже подарувала комплекти книг до дитячих бібліотек м. Мукачево, м. Тростянець, пос. Шарівка Харьківської області.

Завдяки ініціатору проекту Людмилі Матяш дитяча бібліотека м. Прилуки отримала більш як 500 примірників книг для дітей.

Прилуцька міська бібліотека для дітей

«Крізь пекло афганської війни»

15 лютого – річниця виводу військ з Афганістану. Афганістан, уже понад 31 рік у нашій свідомості прописалось це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього пекла. Для кожного з більш ніж 600 тисяч тих, хто служив в Афгані, вона була і залишається своєю. У рідні домівки не повернулися 13 тисяч 850 юнаків колишнього Радянського Союзу, 312 – пропали безвісти, доля 330 – невідома.

По-різному зараз оцінюють події тих років. Різне бачення афганської війни, її наказів і військових операцій тими, хто їх виконував. Для нас це взагалі події, які відбувалися в іншій державі, але учасниками яких були наші батьки, родичі, земляки.

12 лютого в приміщенні філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «Крізь пекло афганської війни».

Присутні на заході студенти навчальних закладів, за запрошенням відділу сім’ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради під час віртуальної екскурсії дізнались про життя афганців у 80-х роках ХХ ст., про події які відбувались в цій країні, які сприяли введенню радянських військ у Афганістан.

З захопленням та цікавістю слухали присутні спогади гостей, ветеранів – афганців: Нежиборця Володимира Валентиновича та Шестопала Сергія Вікторовича, який ще ділився розповіддю про перебування у бойових операціях під час АТО. Присутні мали можливість переглянути документальні кадри періоду війни у Афганістані (1979-1989), ознайомитись з експозицією, яка присвячена афганським подіям. Хвилиною мовчання вшанували наших земляків, що загинули там в далекій азіатській країні. На закінчення заходу начальник відділу сім’ї, молоді і спорту Опанасенко Олена Вікторівна подякувала ветеранам – афганцям та всі присутні зробили фото на згадку.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

Відбулася зустріч із Анатолієм Логвиненком

У читальній залі Прилуцької МЦБ ім. Л. Забашти 12 лютого відбулася презентація лауреата спеціальної мистецької премії ім. Л. Забашти «Квіт папороті» – 2018 Анатолія Логвиненка «Було колись, було…».

Книга вразила усіх поціновувачів художнього слова своєю щирістю, проникливістю, вдалим використанням автентичних діалектизмів Прилуччини, чудовим умінням здійснювати подорож у часі, у пору дитинства і юності.

Винуватця зустрічі привітали: директорка книгозбірні Людмила Зубко, членкиня Спілки письменників України, поетеса Ніна Ткаченко, побратим автора по Афганістану Валерій Сагайдак. Чудові музичні вітання аудиторії подарували учасники Народного аматорського коллективу «Горлиця» МБК.

Неперевершене акторське читання колоритних віршів пана Анатолія виконав заслужений працівник культури України Анатолій Кізім, режиссер народного аматорського театру «Рампа» МБК. Поезії також читали: завзятий книголюб Микола Неволько, студент Прилуцького медичного коледжу Влад Усенко, учасниці театру «Рампа» Яна Грамоткова та Людмила Ляшенко, Таміла Турчин, а також Ангеліна Липорізька.

У атмосфері щирого спілкування промайнула зустріч, залишивши по собі приємні спогади і теплі емоції.

За інф. Прилуцької МЦБ ім. Л. Забашти

 

Генеруй ідею та розпочни свій бізнес

11 лютого на базі Прилуцької міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці відбувся семінар "Генеруй ідею та розпочни свій бізнес". Завдяки тісній та ефективній співпраці між представниками центру зайнятості та Прилуцькою міською центральною бібліотекою імені Любові Забашти реалізувалася функціональна зустріч, предметом обговорення якої став цілий ряд актуальних проблем.

Начальник відділу активної підтримки безробітних Тетяна Столітня донесла до присутніх інформацію про можливість створення власної справи за умови допомоги з боку.

Державної служби зайнятості, заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Тетяна Нюнька навела реальні приклади успішної діяльності уже створених міні-підприємств на території міста та району.

За допомогою яскравого презентаційного матеріалу бібліотекар Прилуцької МЦБ ім. Л.Забашти Ніна Заболотна подала для учасників семінару цікаві відомості про жінок та дівчат винахідниць із різних історичних епох.

Жіноцтво детально ознайомилося із спадщиною винаходів Гітапатії Олександрійської, Марії Кюрі, Розалінд Франклін, Геді Ламар, Барб Кліко, Коко Шанель та Кари Маккалоу.

До уваги присутніх була також запропонована сучасна література на тему обговорення.

Основним меседжем семінару став вислів Коко Шанель: "Все у наших руках, тому їх не можна опускати", який не просто пройшов через усю зустріч червоною ниткою, а й змусив багатьох її учасниць серйозно задуматися над своїм майбутнім у сфері бізнесу.

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

Переглядів: