Поповнення музейної колекції

Унікальним музейним предметом поповнилась колекція краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова. Це - «Святе Євангеліе», яке було подаровано Дмитру Прохоровичу Шенгерею після закінчення ним курсу навчання 20 травня 1905 року. Дарунок від голови екзаменаційної комісії Прилуцького чоловічого училища, попечителем і міського голови Івана Васильовича Дєдіна.

За його найактивнішої участі в Прилуках були засновані початкові училища - чоловіче і жіноче, жіноча прогімназія в 1882 році, побудовані військові казарми і будинок військового начальника, новий будинок гімназії. Його стараннями і за його особисті немалі кошти в Прилуках збудована єдина тепла кам’яна Срітенська церква (1883-1889), на яку загалом пішло більше 60 тисяч золотом. У 1887 році Дєдін придбав для міської управи і банку новий двохповерховий будинок на Базарній площі. На посаді голови він перебував три терміни, до 1889 року. Але у 1898 році міська громада знову довірила йому очолити міський уряд, і лише тяжка хвороба змусила його піти у відставку 1903 року.

 

 
 

 

Працює виставка художника-початківця Олега Кулешова

23 березня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відкрилась виставка художника-початківця Олега Кулешова «Ніколи не пізно…».


Пан Олег має вищу технічну освіту і працює програмістом. Рік тому він почав відвідувати арт-студію «КімNata» і уже демонструє свої напрацювання. На виставці представлені роботи у різних техніках виконання та різних жанрах. Присутні найбільше оцінили тему котів.

Олег Кулешов проявив ініціативу – виготовлені листівки з котиками дарувати за донат для ЗСУ.
«Котики для наших котиків!» – девіз ініціативи.

 

 

Працює виставка Алли Руденченко «Квіти. Дерево життя»

22 березня у виставковій залі краєзнавчого музею відбудбулося відкриття виставки Алли Руденченко «Квіти. Дерево життя». Алла Руденченко – доктор наук, професорка, членкиня Спілки дизайнерів України, завідувачка кафедри декоративного мистецтва і реставрації, Факультету образотворчого мистецтва і дизайну Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.



Представлені роботи сповнені квітково розмаїття – реального та напівміфічного. «Дерево життя» серед них займає особливе місце. Роботи виконані у техніці батик. Паралельно авторка познайомила з роботою факультету, зокрема з цифровим етно-мистецтвом.

 

 

 

Відбулася зустріч із письменницею - Іриною Вазерцевою (Лукаш)

21 березня, у Всесвітній день поезії, коли проходять поетичні марафони та діалоги між поетами та читачами у міській центральній бібліотеці ім. Л. Забашти відбулась зустріч з письменницею з Конотопа Іриною Вазерцевою (Лукаш). Пані Ірина відома читаючій аудиторії більше як сатирик, хоча і має в доробку ліричні і патріотичні твори у віршах і прозі.


Творчий шлях розпочався із популяризації своєї творчості в соціальних мережах і саме за кошт своїх поціновувачів вийшла друком перша книга «Нерідна». За чотири роки письменниця видала п'ять книг, чим, перш за все, завдячує своїм читачам.

Ірина Вазерцева відома волонтерка і це їй на славу вдається. Про волонтерську діяльність, творчі пошуки, сюжети до творів, професійне вдосконалення, літературну критику і власні погляди на літературний процес ішлося на зустрічі в книгозбірні.

Шанувальники творчості, друзі, знайомі та користувачі бібліотеки із задоволенням придбали книги авторки, яких, на жаль, усім не вистачило.

Окремим сюрпризом для гості стало прочитання її байок та гуморесок керівником народного аматорського театру «Рампа» Заслуженим працівником культури України Анатолієм Кизимом.

Людмила Зубко, директорка закладу, подякувала гості за приїзд і висловила власні враження про творчість пані Ірини.

Письменниця подарувала бібліотеці декілька книг, тому запрошуємо всіх охочих до читання.

До Дня українського добровольця відбувся захід «Герої нашої доби»

14 березня у філії краєзнавчого музею імені В.І. Маслова відбулась інформаційна краєзнавча година «Герої нашої доби», присвячена Дню українського добровольця.


Під час заходу, студентки Прилуцького професійного ліцею були зацікавлені темою добровольства в Україні, оскільки вони також своєю працею долучаються до добровольчого руху, шиючи балаклави, бафи для воїнів. Присутні переглянули відео «Українські добровольці», мали можливість під керівництвом представників РТЦК та СП майора Прудяка С.В. та гол. сержанта Чухіля М.В. розібрати і скласти автомат, приміряти бронежилет та шолом.

На завершення заходу, як підсумок, дали відповіді на запитання вікторини, присвяченої Дню українського добровольця.

 

 

Презентація вистави «Жага екстриму»

У #СоціальнийпростірМБК відбулась театральна зустріч. Учасники ГО «Фенікс» стали глядачами допрем’єрного показу вистави «Жага екстриму» за мотивами трагікомедії Анатолія Крима у виконанні акторів народного аматорського театру «Рампа» Прилуцького міського Будинку культури.

 
 
“Шевченко і Прилуччина”

07 березня  у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова проведено інформаційно-краєзнавчу годину “Шевченко і Прилуччина” з нагоди 210 років від дня народження Т.Г. Шевченка.

У ході заходу учні ліцею №9 дізналися більше про перебування Кобзаря на теренах Прилуцького краю, його зв’язки з відомими діячами, переглянули малюнки, написані Т.Г. Шевченком та заслухали цікаві і маловідомі  факти про особистість, яка гармонійно поєднує в собі риси та якості поета, мислителя, художника та громадського діяча.

 

 

«Брати Щербини – відомі вчені та науковці»

6 березня у філії краєзнавчого музею імені В.І. Маслова відбулась інформаційна краєзнавча година «Брати Щербини – відомі вчені та науковці», присвячена українським вченим - прилучанам, математику Костянтину Мусійовичу та філософу Олександру Мусійовичу Щербинам, які своїм талантом і досягненнями прославили не тільки Прилуки, а і Україну.

Запрошені, учні 7-го класу Прилуцького ліцею №2, під час перегляду презентації ознайомились з цікавими фактами біографії вчених, про їх досягнення та внесок у розвиток української науки.

 

 

“Письменники рідного краю”

До Всесвітнього дня письменника.1 березня у ліцеї №14 проведено інформаційно-краєзнавчу годину “Письменники рідного краю”.

У рамках інформаційно-краєзнавчої години здобувачі освіти - ліцею №14  детальніше дізналися про життя та творчість відомих майстрів пера нашого міста та району, завдяки поетичним словам яких світ стає яскравішим.

 

 

 

До 81-х роковин Корюківської трагедії у закладах загальної середньої освіти організовані
години спілкування, тематичні конференції, засідання "за круглим столом", історичні читання, виховні години, у тому числі з використанням онлайн ресурсу.


 

 

Переглядів: