Марафоні обрядових новорічних пісень

Народний аматорський фольклорний ансамбль «Калина» Прилуцького міського Будинку культури (керівник Петренко Марія Іванівна) став лауреатом ІІ  ступеню у «Марафоні обрядових новорічних пісень 2020-2021» у м. Харків за виконання різдвяних щедрівок та колядок нашого регіону.

 

Вихованці Прилуцької дитячої музичної школи стали переможцями конкурсів

Учні Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького активно приймають участь в дистанційних всеукраїнських, міжнародних конкурсах та отримують призові місця:

Грудень 2020 рік. Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв і талантів «Я – суперЗірка». м. Бердянськ:

Дует у складі: Чалий Герман та Бенеда Тетяна (акордеон + фортепіано). Керівники: Щербина С.Б., Бенеда Ю.М. – Диплом І ступеня.

Тріо «Баян Плюс» у складі: Коковін А., Гайдай В., Юрченко Є. Керівник Петрухно Т.Г. – Диплом І ступеня.

Чалий Герман (акордеон). Керівник Щербина С.Б. – Диплом І ступеня.

Ансамбль домристів «Скерцо» у складі: Люлька В., Дейнека В., Ященко А., Бебешко В., Гарбаринін В. Керівник Голобородько В.Т., концертмейстер Котляревська Н.І. – Диплом І ступеня.

 
Грудень 2020 рік. VII Міжнародний багатожанровий дистанційний Фестиваль-конкурс «Star Fest» м. Переяслав:

Тріо «Баян Плюс» у складі: Коковін А., Гайдай В., Юрченко Є. Керівник Петрухно Т.Г. – Диплом І ступеня.

Грудень 2020 рік. ІХ відкритий Всеукраїнський конкурс виконавців на народних інструментах «Поліський вернісаж» м. Семенівка:

Ансамбль домристів «Скерцо» у складі: Люлька В., Дейнека В., Ященко А., Бебешко В., Гарбаринін В. Керівник Голобородько В.Т., концертмейстер Котляревська Н.І. – Диплом ІІ ступеня.

Грудень 2020 рік. Міжнародний дистанційний фестиваль-конкурс "Зимова фантазіяРіздвяні візерунки 2020":

Берова Єлизавета (фортепіано) Викладач Тихановська В.Г. – Диплом І ступеня.

Січень 2021 рік. 1-й Всеукраїнський конкурс-фестиваль ART-FEST «Ера Водолія»

м. Київ:

Зленко Вікторія (естр. спів) Викладач Козленко О.А. – Диплом І ступеня.

Січень 2021 рік. Другий Міжнародний проект «Разом із ЗІРКАМИ» Фестиваль СВЯТО м. Київ:

Лисенко Яна (естр. спів) Викладач Козленко О.А. – Диплом І ступеня.

Січень 2021 рік. ІІ Міжнародний дистанційний онлайн конкурс юних піаністів «Lviv Kawai Christmas 2020» м. Львів:

Бенеда Тетяна (юний концертмейстер), Чалий Герман (ілюстратор, акордеон).

Керівники Бенеда Ю.М., Щербина С.Б. – Диплом І ступеня.

За інформацією директора Прилуцької дитячої музичної

школи ім. Л.М. Ревуцького О.М.Компанець

 

Музейна година "Бик-тварина і символ"

У Прилуцькій гімназії № 5 імені Віктора Андрійовича Затолокіна 2 лютого відбулася зустріч із учнями 6-А класу на тему: "Бик - тварина і символ".

 

Школярі дізналися про герб нашого міста, на якому зображений бик, про турів - предків сучасних биків та представників сучасної великої рогатої худоби.

Герб є складовою символікою міста і засвідчує історичні, культурні та інші традиції міста.

 

 

До Дня пам’яті полеглих в бою під Крутами відбулася зустріч

29 січня Україна відзначала День пам'яті полеглих в бою під Крутами.

Для вшанування пам’яті учасників тих історичних подій працівниками Прилуцького краєзнавчого музею організовано зустріч зі студентами Агротехнічного коледжу.

Бій під Крутами став успішною оборонною операцією, оскільки зупинив ворога на кілька днів. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу.

Студентська молодь обговорила історичні події: Українську революцію 1917-1921 років та хід подій під Крутами, згадала героїв-земляків, учасників революції: Аверкія Гончаренко, Юрія Вороного та Степана Самійленко.

Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут називають першими кіборгами.

Присутні переглянули документальне відео про події 29 січня 1918 року. Оглянули одяг та приналежності воїнів УНР, надані Ю. Кудряшовим - науковим співробітником музею з приватної колекції.

За інформацією директора Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяни Зоць

 

На виставці паперових новорічних листівок

В читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти розпочала діяти виставка паперових новорічних листівок минулих років.

На виставці представлено до 60 листівок, які принесли користувачі книгозбірні. Виставка інформує про історію виникнення листівок, вдосконалення їх дизайну в різних країнах світу та представляє різновиди сучасних вітальних листівок.

На виставці представлена листівка, яку створили бібліотекарі міста разом із книгою «Це серйозно» у 2006 році, коли брали участь у європейському проекті Модель-21. На цій листівці використано малюнок новорічної тематики Юлії Шамрай та колядка прилуцької поетеси Олени Шульги.

За інф. Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

 

 

Запрошуємо на виставку «Святковий калейдоскоп»

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти почала діяти виставка вихованки Школи мистецтв, учениці гімназії №1 Олени Гмирі.

Дівчинка малює аквареллю, гуашшю, олівцями і експериментує у різних техніках виконання живописних та графічних робіт та найбільше її приваблює монотипія, діатипія та гратаж.

Виставку відвідали викладачі Оленки Анна Алексієнко та Галина Єфременко, які відгукувались про свою вихованку як активну, допитливу, відповідальну і творчу дівчинку. Викладач Школи мистецтв Ольга Ціховська, переглядаючи роботи юної художниці, відмітила майстерність і рівень виконання робіт.

На роботах юного дарування можна побачити чарівний світ казкових героїв, симпатичних інопланетян, фантастичних звірів.

Керівниця арт-студії Олена Чайка сказала про вдалий тандем вчителя і учня.

Виставка «Святковий калейдоскоп» Олени Гмирі діятиме до початку лютого 2021 року. Запрошуємо до перегляду.

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

 

 

Реалізація проєкту «Тепла листівка»

Наближення новорічних свят спонукає творити дива!

Чи не викличе Ваше здивування листівка з новорічними вітаннями у поштовій скриньці!? Безумовно, так!

Вітання листівками має історію довжиною в декілька століть. Наприклад, в стародавньому Китаї після Нового року господарі будинків вивішували на ганок мішечок з написом «Вибачте, що не зможу отримати особисто!» - друзі, рідні та знайомі, з якими не вдалося зустрітися в новорічну ніч вкладали в мішечок червоні картки зі своїми привітаннями для господаря.

З плином часу листівка змінювалася і трансформувалася, однак її зміст та даровані отримувачу емоції не в змозі замінити жоден технічний прогрес.

            

За участі учнів 4 класу Прилуцької гімназії № 5 ім. В. А. Затолокіна 24 грудня проведено проєкт «Тепла листівка» - відновлення давнішніх традицій поштових привітань.

Проєкт проходив за партнерства з Регіональною Дирекцією оператора поштового зв’язку «Укрпошта».

Поговорили з учнями про новорічні традиції, історію ялинкових прикрас та новорічних листівок, попрацювали з листівками: вписали привітання, навчилися правильно заповнювати поштовий конверт та мали змогу вкинути листа в справжню поштову скриню, яку було доставлено до школи представниками «Укрпошти».

Дарувати емоції так само приємно, як отримувати їх!

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Тетяна Зоць

Переглядів:1931