Казкові герої перенесли присутніх в чарівний світ музики

У залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького 27 грудня відбулася новорічна музична казка «Новий Рік. Перезавантаження». На свято були запрошені учні Прилуцької гімназії № 5.

Казкові герої перенесли присутніх в чарівний світ музики. Програма концерту була різноманітною: прозвучали відомі класичні та сучасні новорічні твори, пісні, пролунали мелодії у виконанні скрипки, акордеона, фортепіано, проводились цікаві конкурси та ігри. Юні музиканти, очікуючи на святкову для них подію, старанно працювали над музичними творами, готували новорічні костюми.

Глядацький зал просто вибухав оваціями!

Відбувся інформ-фуршет «Новорічний переполох»

26 грудня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відбувся . Головний бібліотекар Лариса Сахбані, використовуючи мультимедійну презентацію, ознайомила читачів бібліотеки з традиціями святкування Нового року в Україні та інших країнах світу.

Напередодні свят працівники читальної зали звернулися до дітей із проханням принести на виставку ялинкові прикраси, зроблені власноруч. Читачі охоче прийняли пропозицію та під час заходу розповідали про методику створення іграшок, розміщених на виставці.

Те, що у дитячій бібліотеці працюють творчі люди, наочно показав майстер-клас від бібліотекаря Любові Кожевнікової. Вона прикрасила читальну залу власноруч створеними іграшками і вони так припали до душі малечі, що у них виникло бажання навчитися самим створювати таке диво.

Але дитяча бібліотека завжди пропонує учням провести позашкільний час не тільки корисно, але й весело. І у цей день на малечу чекали забави: «Тренуй дикцію» - розповідь віршів із цукеркою у роті, «Телеграма Діду Морозу» - складання із випадкових слів новорічне поздоровлення.

А найбільшу насолоду принесла гра «Новорічний оракул», під час якої діти обирали солодощі з поздоровленнями та пророцтвами на 2018 рік.

«Смакуємо разом»

У приміщенні музею 20 грудня відбулася краєзнавча година «Смакуємо разом», присвячена Міжнародному дню чаю.

На захід були запрошені учні 5-х класів гімназії №1. Тут вони мали змогу ознайомитися з інформацією про традиції чаювання в різних країнах світу. Після даної розповіді учні переглянули документальний фільм про культ чаю в Японії.

З давніх часів українці надають перевагу трав’яним чаям, які добре смакують і використовуються як лікарські засоби. Подальша розповідь була саме про такі чаї (як виглядають трави можна було ознайомитися на слайдах).Також був запропонований фільм про етикет під час чаювання. На завершення заходу всі присутні мали змогу насолодитися трав’яними чаями.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник Степаненко О.П.

Приємні сюрпризи від Святого Миколая

День Святого Миколая є особливо бажаним дитячим святом, яке приносить відчуття передноворічної атмосфери і всілякі приємні сюрпризи. Читачі бібліотеки, учні 3-А класу ЗОШ №7, з нетерпінням чекали на подарунки від Святого Миколая та на чудове і загадкове свято, яке подарує їм улюблена Прилуцька міська бібліотека для  дітей. Тож бібліотекарі не підвели - подарували дітям радість, веселий настрій, допомогли повірити в чудо та у здійснення бажань і мрій.

У передчутті казкового дійства біля розпаленого бібліовогнища зручно вмостилася малеча. І розпочалася розповідь головного бібліотекаря Наталії Сич про чарівні справи та історію життя Святого Миколая, яка супроводжувалась демонстрацією мультфільма. Тихенько лунала приємна музика… Аж ось несподівано у залі з’явилися два янголи (учениці 3-го класу ЗОШ №2 Софія Колосова та Катерина Кишенівська): один ніс тоненьку книжечку, а другий – товсту, велику. В одній книжці – добрі діла (тонка книжечка), а в товстій – гріхи, грішки й усякі збитки.

Діти розповідали Янголам про свої гарні вчинки, про прочитані книги, про літературні вподобання, взяли участь у літературній грі, яка виявила найкращих знавців українських народних казок – і товстішала книжечка з добрими справами. Але маленьке чортеня (учень 3-го класу ЗОШ №2 Євген Ставицький) вирішило викрасти Книгу добрих справ та покласти всім дітям замість подарунків прутики.

Але у залі зібралися чемні, виховані і добрі дітки, які дуже заслуговували на подарунки від Святого Миколая. Своїми чарівними дзвіночками Янголи викликали Чудотворця і у бібліотеці з уст маленьких читачів залунали пісні та вірші, а у нагороду Святий обдарував дітей солодощами, які люб’язно надала для проведення заходу приватний підприємець Дорошенко Л.А.

Відбулося відкриття виставки «Новорічні вінчування»

Мистецтво єднає і ріднить людей, і ми черговий раз єднаємось з славним містом Ніжин, представляючи виставку ніжинської майстрині Юлії Петренко «Новорічні вінчування».

У виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею 16 грудня відбулося відкриття дивовижної виставки об’ємного живопису та авторської ляльки.

Художниця – надзвичайно талановита майстриня, переможниця багатьох конкурсів, досвідчений викладач та чарівна жінка. Значущий факт у творчому житті Юлії Петренко - її глибоке занурення в древнє і автентичне національне мистецтво, захоплення і відродження старих як світ художніх технік. Одна з них - робота з солоним тістом. На виставці експонуються картини виготовлені з цього матеріалу, яке називають «українським 3D».

Крім того, Юлія Петренко - майстер з виготовлення авторської ляльки, які є витворами мистецтва на рівні з творами скульптури, живопису тощо. Кожен виріб Юлії унікальний, продуманий до найменших дрібниць, виготовлений з використанням найрізноманітніших матеріалів та авторських технік.

Насолоджуючись цією красою, по-новому сприймаєш видимий світ. Це і є магія великого мистецтва, а художниця Юлія Петренко є чарівницею і допомагає нам побачити цей прекрасний світ.

Чекаємо Вас за черговою порцією казки та натхнення!

«Чашка чаю для святого Миколая»

У приміщенні Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 14 грудня відбулося бібліочаювання до Міжнародного дня чаю «Чашка чаю для святого Миколая».

До уваги гостей книгозбірні – учнів 6-го класу гімназії №1 імені Георгія Вороного – була запропонована цікава розповідь бібліотекаря про історію чаю, його види, цікаві факти та особливості корисності даного напою для організму людини.

Діти переглянули відеоряд на вказану тематику, змістовно наповнену презентацію, взяли участь у рухливих конкурсах, відгадуванні загадок. Юні умільці продемонстрували, разом із вчителем трудового навчання Ніколенко Світланою Валеріївною, майстер-клас з виготовлення подарунків до Дня святого Миколая (шматочків яскравого паперового торта із сюрпризом - побажанням всередині) та за чашкою ароматного чаю поринули у казковий світ передноворічних див.

Прилучани вшанували пам'ять ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії

В Україні відзначають 14 грудня День ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС. Краєзнавча година, яка відбулася 15 грудня у виставковому залі музею, присвячена вшануванню пам'яті ліквідаторам наслідків аварії, адже це – професійне свято людей, професії яких не навчають у жодному вузі світу.

На заході були присутні учні 7-х класів гімназії №5. На заході ми поговорили про причини аварії та її наслідки, які відчутні й досі у всьому світі, послухали спогади ліквідаторів та вшанували пам’ять загиблих.

Суспільство пам'ятає і шанує співвітчизників, які поклали молоді роки, здоров'я, життя заради того, щоб сьогодні Україна не стала Зоною відчуження.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

До Всеукраїнського тижня права відбувся «Правовий Олімп»

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка 11 грудня відбувся круглий стіл до Міжнародного дня прав людини та Всеукраїнського тижня права «Правовий Олімп». Учнів 7-Б класу ЗОШ №6 ведуча заходу, бібліотекар Оксана Проценко, ознайомила з основними документами з прав людей та дітей.

Присутні міркували, чого в їх житті більше – прав чи обов’язків, але дійшли висновків, що кожне прав вимагає певного ряду обов’язків.

Відстоюючи свої права у певних життєвих ситуаціях, головне – не порушувати права інших. А, порушивши, пам’ятати, що існує адміністративна та кримінальна відповідальність, яка тягне за собою серйозні проблеми не лише для дітей, але й для їх батьків.

Для спілкування з підростаючим поколінням на захід було запрошено старшого інспектора з ювенальної превенції Прилуцького відділу національної поліції Тетяну Пироженко. Вона, наводячи приклади з практики, розповіла про правопорушення та проступки підлітків, що найчастіше скоюються у юному віці, тим самим перекреслюючи плани на успішне майбутнє.

Учні дискутували: Чи тотожні поняття волонтер та благодійник у сучасному суспільстві?

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка 7 грудня відбувся бібліопутівник «Роби добро і говори про це» до Всеукраїнського дня благодійності та Міжнародного дня волонтерів. Відбувся захід для учнів 7-8 класів ЗОШ №10. Ведуча Оксана Проценко з учнями дискутувала «Чи тотожні поняття волонтер та благодійник у сучасному суспільстві?».

Принципи волонтерського руху беруть початок з ідеї створення організації Червоного хреста у 1859 році. Які завдання зараз ставить перед собою ця організація і чим займаються волонтери Прилуцького комітету товариства «Червоного хреста» розповіла Наталія Янина.

До волонтерського руху все частіше залучається молодь, адже саме вони прагнуть змінити своє життя на краще. І дуже приємно, що громадська організація «Українська Громадська рада» є прикладом благодійності і волонтерства у нашому місті, згуртовуючи молодь навколо себе у нещодавно відкритому Молодіжному центрі. Презентація про діяльність Української Громадської ради та Молодіжного центру Юлією Потіпакою викликала щиру зацікавленість у присутніх.

Людяність, милосердя, добро. Такі знайомі нам ці слова. Усе частіше ми говоримо про них, а чи кожна душа відкрита для добра? Чомусь сьогодні наше суспільство заражене вірусом егоїзму, зла і жорстокості. Зачерствіли людські серця, заросли ряскою байдужості до чужого горя, чужої біди. Де ж поділись ті риси, які з давніх-давен жили в характері нашого народу: чуйність і справедливість, уміння розділити чужий біль, допомогти знедоленому, нещасному, поділитись шматком хліба. І виходить так, що краще викинути той шматок хліба на смітник, аніж його віддати… Віддати тваринці, яка найбільш незахищена у нашому сьогоденні. Своїм волонтерським досвідом поділилася голова Прилуцької спілки захисту тварин Наталія Блінова, а бібліотекарі, у свою чергу, подали учням приклад благодійності – передали матеріали для утеплення собачих будок та посильну матеріальну поміч.

Мистецтво творити добро

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти 5 грудня до Дня волонтера відбувся відеолекторій «Мистецтво творити добро». До уваги гостей книгозбірні – студентської молоді – було запропоновано цікавий відеоряд про волонтерство як вид доброчинної соціальної діяльності, розуміння його різними віковими категоріями українців, а також розповідь ведучої про витоки волонтерської діяльності у контексті світової історії.

Студенти Прилуцького професійного ліцею та їхні наставники змогли поспілкуватися із прилуцькими волонтерами – Владиславом Дзюбою та Романом Саєнком. Із розповіді волонтерів молодіжна аудиторія дізналася про особливості механізмів транспортування допомоги бійцям АТО, методи збору допомоги, настрої прилучан у контексті співпраці із активістами. Крім того, волонтери наголосили на ролі значимості дотримання власної громадської позиції в умовах сьогодення.

Нікого не залишило байдужим звернення директора Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Людмили Зубко про важливість збереження молоддю основних людських якостей і підтримання співгромадян на фоні реальних подій. Яскрава мультимедійна презентація схематично допомогла сформувати уявлення про те, як почати робити добрі справи у своєму оточенні і попри складну ситуацію у країні завжди залишатися людьми.

Свято справжніх чоловіків

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка 5 грудня відбулося патріотичне свято до Дня Збройних сил України «Свято справжніх чоловіків». Учням 4-го класу НВК №15 працівник військкомату, старший сержант Гавриляко Олег Васильович розповів про розпорядок дня у військових частинах, про чоловічі якості, необхідні для гідного виконання військових завдань.

Діти переконалися, що справжній чоловік – це сильний чоловік. У нього справа честі понад усе. І тому конкурси, у яких можна було показати свою спритність та кмітливість (по одяганню протигазу, віджиманню від підлоги, стрибки на скакалках) викликали у дітей щире захоплення.

У подарунок для гостя свята та майбутніх захисників лунали вірші про українську армію.

Юстиція інформує учнівську та студентську молодь

4 грудня до книгозбірні завітав в. о. начальника Прилуцького міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області Вадим Чайка.

У своєму виступі перед молодіжною аудиторією він наголосив на важливості знань кожним громадянином нашої держави своїх прав з метою уникнення складних життєвих ситуацій. Чималу частину свого виступу гість присвятив проблемі хабарництва у вищих навчальних закладах та механізмам ефективної боротьби з ними.

Кожний учасник зустрічі отримав пам’ятку: "Знаю! Дію! Захищаю", розроблену Міністерством юстиції України для поширення компетентної правової інформації у середовищі учнівської та студентської молоді.

У Прилуках стартував XIV Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

ХІV Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартував у Прилуках із міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти.

Протягом трьох років кращі документальні фільми мають змогу переглядати прилучани і завжди перший день показів відбувається в бібліотеці.

Цього року учасниками кіноперегляду стали студенти медколеджу та учні гімназії №5 імені В.Затолокіна. Фільм «Альфредо» про шлях юнака до успіху викликав різні враження і емоції, про що дізнались під час обговорення фільму.

Перед початком перегляду відбулась прес-конференція для ЗМІ. Координатор фестивалю у м. Прилуки, заступник директора з виховної роботи Прилуцької гімназії №5 ім. В.Затолокіна Тетяна Кожевнікова; координатор програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, юрист Катерина Данькова, соціальний педагог Прилуцької гімназії №5 ім. В.Затолокіна, модератор кіноклубу Тетяна Запара та головний бібліотекар юнацького відділу Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Ніна Горбань наголосили на головній меті фестивалю, ознайомили із подальшим планом переглядів у навчальних, освітніх закладах та закладах культури масті.

Переглядів: