На концерті ансамблевої музики

28 квітня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М.Ревуцького відбувся концерт ансамблевої музики. Програма концерту була дуже цікавою. Твори зарубіжної класики, п'єси сучасних композиторів прозвучали у виконанні ансамблів різних складів, таких як: фортепіанні та духові ансамблі. Кожен з них викликав інтерес слухачів і був особливим, неповторним.

У нашій школі діти завжди із задоволенням грають в ансамблі один з одним. Адже, саме під час виконання ансамблю партнери об'єднують свої зусилля і втілюють загальний для всіх задум.

Узгодження своїх бажань з бажаннями інших людей – ось першооснова музичної співдружності!

Концерт пройшов на одному диханні, дружними оплесками глядачі дякували музикантам за прекрасний концерт.

Великодня писанка

28 квітня 2016 року у виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею відбувся захід «Великодня писанка», присвячений Великоднім святам.

Метою заходу було розширити знання учнів про святкування Великодніх свят; розкрити зміст свят; відроджувати звичаї та обряди нашого народу, примножувати його традиції; виховувати у школярів почуття любові до свого народу, розвивати фантазію, уяву, творчість; виховувати прагнення підтримувати традиції рідного народу.

Оскільки з давніх-давен напередодні Великодня виготовляли писанки, крашанки, мальованки.

На заході було проведено невеличкий майстер-клас по розпису солодощів.

Запрошені, учні 4-го класу ЗОШ № 13, творчо підійшли до завдання. Їх малюнки вражали, були навіть патріотичні синьо-жовті пряники. Діти були неймовірно задоволені, оскільки найсмачніше те – що приготоване власноруч.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

Готуємся до Великодня

28 квітня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти пройшов хенд-мейд по виготовленню великодніх сувенірів.

Учні ЗОШ №7 (керівник Гіль Н.І.) продемонстрували виготовлення писанки у техніці кінусайга. Це роботи із клаптиків тканини, які виконуються без голки та нитки.

Учні школи-інтернату І-ІІ ст. (керівники Кукса О.Б. та Даценко О.М.) розповіли про Великодню та Вербну ляльки-мотанки. Майстрині показали як виготовити ляльки-мотанки пташки та жайворонків із фетру.

Рукодільниці розповіли як можна виготовити великодні яйця із бісеру, фетру, флісу та ниток і зробить плоску підвіску з вишивкою, виготовити Великоднє дерево.

Юні майстрині пішли з бібліотеки з власноруч виготовленими пасхальними сувенірами та гарним настроєм.

«Дзвони Чорнобиля»

26 квітня 2016 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбувся концерт, присвячений Дню пам'яті Чорнобильської трагедії «Дзвони Чорнобиля».

У цьому році Україна відзначає сумну дату – 30-і роковини аварії на Чорнобильській атомній станції, подія, яка змінила Україну і змінила весь світ.

У концерті приймали участь учні та викладачі школи. Прозвучали вірші сучасних авторів та твори відомих композиторів. Були продемонстровані фотографії загиблих ліквідаторів аварії, фотографії із зони Чорнобильської катастрофи.

Подвиг людей, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, назавжди залишиться у пам’яті українського народу.

До 30-х роковин Чорнобильської трагедії

26 квітня виповнюється 30 років з дня найстрашнішої за наслідками катастрофи минулого тисячоліття – трагедії на ЧАЕС, за яку заплачено дорогою ціною, трагедії, яка стала для нас уроком. Шанувати людей, які захистили нас від такого небезпечного «мирного» атому, зрозуміти їх внесок у безпечне життя – обов’язок сучасного покоління. Тому, саме в цей день в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка пройшла година довкілля «Вже лелека не в’є там гніздечка…».

Бібліотекар Наталія Сич розповіла учням 4-го класу ЗОШ №13 про красу навколишнього світу, а використовуючи мультимедійне слайд-шоу, розповіла про загрозу, яку спричинила аварія на ЧАЕС.

Багатьох прилуцьких родин торкнулося своїм чорним крилом лихо на ім’я «Чорнобиль». І викладач школи №13 Олена Мосціпан, у класі якої навчається онук загиблого ліквідатора Полевничого Володимира Харитоновича, не змогла оминути, у цей день, такої болючої теми. Вона показала дітям книгу «Дзвони Чорнобиля», до якої занесені і імена наших земляків-ліквідаторів, розповіла, що дід їхнього товариша ліквідував наслідки аварії на ЧАЕС у самі гарячі дні: з 4 по 17 травня 1986 року.

Як зберегти нашу Землю? Як не допустити повторення екологічних катастроф? Що кожен може зробити для збереження довкілля? На ці та інші питання відповідали діти під час конкурсів. Вони розв’язували екологічні завдання, розмірковуючи, як не повторювати помилок та берегти навколишній світ.

Відбулася краєзнавча година «Сталкерський туризм»

22 квітня 2016 року у виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулася краєзнавча година «Сталкерський туризм», присвячена ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Напередодні 30-ї річниці катастрофи, Україна згадує жахливу катастрофу, яка стала найбільшою за всю історію атомної енергетики.

Гостями заходу стали учні 7-х класів ЗОШ № 13. На заході говорили про основні причини та наслідки аварії, які відчуваються й досі, про сліди радіації, які все ще спостерігаються в Чорнобилі та інших містах України і навіть у сусідніх державах.

Також на заході підняли питання про туристичні поїздки до зони відчуження та Прип’яті, куди їдуть сотні туристів у пошуках екстриму та адреналіну. Адже побачивши Чорнобиль хоча б один раз, зовсім інакше дивишся на "звичайне життя". У тому числі і на своє власне. І в цьому, можливо, головний сенс такої багатої враженнями поїздки.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Дивна птаха»

22 квітня в приміщенні музею відбулася краєзнавча година «Дивна птаха» присвячена 70-річниці з дня народження поетеси, члена Національної спілки письменників України, уродженки Прилук Олени Василівни Шульги.

«Олена Шульга – людина непересічного таланту, тяжкої долі, самобутнього життєвого шляху, а також щира, чесна та високо інтелігентна людина», саме такою пам’ятають поетесу її близькі друзі та знайомі: голова клубу книголюбів «Джерело» Лідія Афанасіївна Скотнікова, співробітники музичної школи, в якій вона пропрацювала 31 рік, а також місцеві поети: Євген Постульга, Валентина Грибенко, Катерина Дурас та Ніна Полив’яна. Завдяки спогадам запрошених, рідкісним фотознімкам та особистим речам Олени Шульги, кожен із присутніх на зустрічі зміг глибше пізнати поетесу, розкрити її внутрішній світ, заглибитись у найвіддаленіші куточки її зраненої душі.

Відповідальна за захід: ст..науковий співробітник І.Біленко

«Прилуки – Портланд: єднання мовою»

21 квітня у читальній залі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбувся круглий стіл «Прилуки – Портланд: єднання мовою», присвячений Року англійської мови в Україні. На діалог були запрошені студенти педколеджу імені І.Я.Франка, учні ЗОШ І-ІІІ ст. №14 та волонтерка із Сполучених Штатів Америки Кейла Когл.

Відбувся діалог із носієм мови про місто Прилуки та Портланд, звідки родом Кейла, про українську культуру, ментальність, медіа, моду, читання і ін.

Спілкування проходило англійською мовою у невимушеній атмосфері.

Приємною несподіванкою став подарунок від студентів – український віночок.

Молодь ще довго не розходилася, а продовжувала спілкуватися, фотографуватися та обмінюватися номерами телефонів.

На засіданні народознавчого клубу «Оберіг»

19 квітня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбудеться чергове засідання народознавчого клубу «Оберіг», який вже 9 років працює на молодшому відділі. Народознавча скринька «Де почалася моя Батьківщина…» була присвячена рідному краю.

Бібліотекар Наталія Сич, використовуючи мультимедійну презентацію, розповіла, якими були Прилуки багато-багато років тому. Ведуча представила учням 2-го класу ЗОШ №13 книгу із серії «Моя Україна» - «Замки та фортеці України» та книгу Олександра Олеся «Княжа Україна».

Почувши яким було у сиву давнину наше місто – фортеця і побачивши чудові замки, діти захотіли і самі відчути себе справжніми фортифікаторами.

За допомогою бібліотекарів діти збудували фортецю з пластиліну, скориставшись допоміжними матеріалами: пластиком та іншим.

18 квітня відзначається Міжнародний день пам’яток і визначних місць.

15 квітня на юнацькому відділі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулася віртуальна подорож «Визначні перлини світу», присвячена цій даті.

Студенти прилуцького професійного ліцею мали змогу дізнатись про пам’ятку оборонної архітектури Київської Русі «Золоті ворота», перлину світової архітектури Софію Київську, Будинок з химерами та ін.

Подорожували віртуально Батурином, Черніговом, Новгород-Сіверськом, Францією, Нідерландами та ін.

Читання і книга відіграє важливу роль у житті дитини, значно більшу ніж у житті дорослих. Із книг, які читають, діти дістають певне світосприймання, книги виробляють у них високі моральні якості, допомагають у навчанні. Гарні дитячі книги виховують у дітей почуття прекрасного і роблять їх життя повнішим, цікавішим та веселішим.

З метою заохочення дітей до читання, виявлення читацьких уподобань, популяризації найкращих зразків української та світової літератури, а також для підвищення соціального значення бібліотек щорічно, починаючи з 2005 року, Національна бібліотека для дітей та громадська організація «Форум видавців» в дитячих бібліотеках України проводять Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач України», в якому змагаються найактивніші та найзавзятіші читачі - учні 6-7 класів.

Міський етап конкурсу пройшов у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка у березні, під час весняних канікул. Кращими читачами міста було визнано ученицю 6-го класу гімназії №5 Дорошенко Алісію та ученицю ЗОШ №7 Рязанову Аню.

12 квітня у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей пройшов обласний етап конкурсу, на якій дівчата вирушили разом із завідувачем Прилуцькою міською бібліотекою для дітей Є.Гнатів. Найграмотніші діти з усіх районів та міст області демонстрували своє знання української та світової літератури, вміння володіти українською мовою і, звичайно (це ж конкурс читачів) – вміння користуватися довідковими виданнями бібліотеки. Прилуцькі діти знову довели, що вони найкращі! Аня отримала подяку та пам’ятні подарунки за участь у конкурсі, а Алісія стала найкращим читачем Чернігівської області у 2016 році. Саме вона поїде у травні місяці до Львова, щоб змагатися за звання « Найкращий читач України – 2016». Попереду нові досягнення та декілька днів в культурній столиці України – місті Львові. А перемога у Чернігові та невеличка екскурсія обласним центром вже позаду.

Прибирання Центрального кладовища

На закритому Центральному кладовищі нашого міста поховано чимало видатних прилучан, які своїм життям та своєю працею зробили багато корисного і доброго для жителів краю. Тому й не дивно, що місця їх поховань щороку прибирають працівники краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

Так, відбулося й цієї весни. 6 квітня 2016 року було приведено до ладу поховання К. Галабутського, О. Данчич, В. Баратової, подружжя Карамзіних, М. Кисловського, А. Чайкіна та багатьох інших поховань.

Така важлива справа по впорядкуванню могил відомих прилучан буде продовжуватись і надалі.

Відбулося відкриття виставки Іващенка

8 квітня 2016 року у виставковому залі музею відбулося відкриття виставки художніх робіт Віталія Іващенка, прилуцького самородка в жанрі живопису. Його роботи сповнені дитячої наївності, життєвих барв, яскравих кольорів та цікавих сюжетів.

На виставці представлені дивні полотна, на яких яскравими і насиченими кольорами зображено надзвичайних світ фантазій. Це - прекрасні пейзажі поруч із химерними істотами, портрет дитини на тлі абстрактних фігур та багато іншого. Ці картини дивують і вражають своєю силою та містичністю. На деяких – знайомі прилуцькі краєвиди: Удай, церкви, гаї. Інші присвячені невмирущим шедеврам світової літератури.

Зокрема, серія картин «Майстер і Маргарита», «Аліса в країні чудес», «Дон Кіхот». Виразно представлена в полотнах і релігійна тематика.

Віталій Іващенко працює переважно для себе. Митець не втрачає віри і продовжує творити. І твердо знає: його картини ще побачить світ.

Запрошуємо всіх долучитися до чарівного світу мистецтва та фантазій. Виставка триватиме до кінця квітня.

Переглядів:1954