Екскурсії по музею:

Туристичні маршрути,

які пропонує Прилуцький краєзнавчий

музей ім. В.І. Маслова


Екскурсія по відділу природи краєзнавчого музею розпочинається інформацією про географічне розміщення Прилуцького регіону.

Геохронологічна таблиця показує розвиток планети Земля. Геологічна карта розповідає про рельєф краю, каміння та мінерали, що зустрічаються в нашій місцевості та відбитки давніх організмів, які знайдені під час археологічних розкопок. Окремо виділені теми корисних копалин краю, водних ресурсів та охорони рідкісних, зникаючих видів тварин Прилуччини. В експозиції представлені різноманітні види птахів та тварин, які зустрічаються на нашій території. Серед них важливе місце займають рідкісні види: лось, борсук, видра, бобер, сірий журавель, лелека чорний та інші.

Тривалість: 45 хв.;

Вартість: квиток дитячий – 5 грн.; квиток дорослий – 10 грн.;

екскурсія дитяча – 20 грн. (до 20 чол.);

екскурсія доросла – 40 грн. (до 20 чол.)


Відділ історії краєзнавчого музею знайомить відвідувачів з історією Прилуччини від найдавніших часів до сучасності і нараховує п’ять залів.

Екскурсія, що розпочинається в першому залі дає можливість розглянути поселення первісної людини та кераміку прадавнії слов’ян. Наступний зал, присвячений подіям становлення козацтва. Гармати, ядра, мортири, стріли, представлені тут, свідчать про біль поразок та велич перемог українського народу у Визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького. Наступним сподвижником української ідеї можна сміливо назвати представленого у третьому залі Т.Г.Шевченка, котрий бував на Прилуччині в період, коли місто входило до складу Полтавської губернії. До четвертого залу запрошує буремне ХХ століття з колективізацією, голодомором та репресіями. Не варто забувати про здобутки нашого краю у промисловості, народному господарстві, культурі, освіті, медицині, спорті, які представлені у п’ятому залі відділу історії.

Тривалість: 45 хв.;

Вартість: квиток дитячий – 5 грн.; квиток дорослий – 10 грн.;

екскурсія дитяча – 20 грн. (до 20 чол.);

екскурсія доросла – 40 грн. (до 20 чол.)


Музей пропонує екскурсії:

«Подорож до Удаю»

Початком екскурсії є паркова зона, де проходить ознайомлення з різними видами рослин. На шляху до річки Удай екскурсанти можуть вивчати ті види рослин, які безпосередньо зустрічаються на шляху. Зокрема, їхні лікувальні властивості, декоративні та вживання в їжу. Біля річки Удай проходить ознайомлення з рослинами-водолюбами та їхнім значенням для людини. Цікавим доповненням до екскурсії є розповідь про птахів та тварин, які зустрічаються у водному середовищі. На завершення екскурсії надається довідка про історичне минуле річки Удай та легенди, пов’язані з нашим краєм.

Характеристика маршруту: піший;

Тривалість: 1 год.;

Вартість: екскурсія дитяча – 5 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 10 грн. з одного чоловіка


«Прилуки – місто козацької слави»

Місто Прилуки було адміністративно-територіальним, військовим центром Прилуцького полку. Прилуцький полк, як військова одиниця, нараховував близько 2 тисяч козаків і складався з 20 сотень. Козаки прилуцького полку були активними учасниками багатьох битв у ході визвольної війни. Тож, про славу козацьку у Прилуках є що почути і є що побачити. А саме, туристам пропонується відвідати Прилуцький краєзнавчий музей та ознайомитися з історією Прилуцького козацького полку, історичну зону міста з усіма її пам’ятками та могилу невідомого козака. Місто часів козаччини було обнесено високим земляним валом та дерев'яною стіною з вежами і брамами. У середні міста знаходився замок. На цьому місті зараз знаходиться пам’ятник Володимиру Мономаху. На території фортеці були побудовані і діяли дві церкви: Спасо-Преображенська та Миколаївська, які і до сих пір вражають своєю неповторною оригінальністю та перша в місті кам'яна будівля - полкова скарбниця, в якій зберігалися зброя, коштовності, клейноди.

З історією міста пов’язані славетні родини козацьких полковників Горленків та Галаганів, історія яких прописана також у архітектурі нашого міста. Тож, відвідавши місто Прилуки, можна поринути у вир історичних баталій періоду козаччини.

Характеристика маршруту: автомобільний, піший;

Тривалість: 2,5 години, 1,5 години;

Вартість: екскурсія дитяча – 5 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 10 грн. з одного чоловіка


«Прилуки в часі»

Прилуки – старовинне місто України, яке увійшло до ліги історичних міст України.

Кожне місто, як і кожна людина, має своє, властиве тільки йому притаманне обличчя, біографію. Місто Прилуки неповторне своєю архітектурою та історичною долею. Починається екскурсія з Прилуцького краєзнавчого музею, а потім знайомить гостей з старовинними вулицями, будиночками міста, дає можливість прослідкувати хід історичних подій та побачити Прилуки у часі, які протягом віків належало до різних державних утворень: Київська Русь, Велике князівство Литовське, Гетаманщина, Річ Посполита, Російська імперія, Радянський Союз. Та попри все, місто зуміло зберегти свою самобутність та неповторність. Самі ж прилучани вписали немало славних сторінок у вітчизняну історію. Це імена святих, вчених, акторів, поетів, художників, лікарів, військових (єпископ – Іоасаф Бєлгородський, ректор Московського університету – А. Антонський-Прокопович, автор першого українського словника – П.Білецький-Носенко, актор - М.Ф.Яковченко, художники – Е.Усов, Ю.Коваленко, Герої Радянського Союзу – О.Кошовий та І.Дубинський). З Прилуками пов’язане життя видатних громадських діячів: Г.Галагана, І Скоропадського, В.Тарновського. В Прилуках неодноразово бував Т.Г.Шевченко. В місті збереглося декілька культових споруд, котрим вдалося зберегти свою історичну пам'ять, серед них - собор Різдва Пресвятої Богородиці, Спасо-Преображенський собор, Стрітенський собор, церква Трьох Святителів, перша мурована споруда – полкова скарбниця 1714 року, в якій зберігалися козацькі реліквії.

Характеристика маршруту: піший, автомобільний;

Тривалість: 2,5 години, 1,5-2 години;

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


«Народний сміхотворець»

Прилуки - батьківщина видатного українського актора, всенародного улюбленця, народного артиста України - Миколи Федоровича Яковченка. Двісті ролей в театрі, близько п’ятдесяти у кіно, серед яких найвідоміші «За двома зайцями», «Максим Перепелиця», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», саме такий доробок нашого видатного земляка. Знайомство з містом дитинства М.Ф.Яковченка починається з будиночка по вул. Котляревського, де він народився і жив з батьками. До нині ця будівля зберігає тепло і радість зустрічей з Миколою Федоровичем, коли він приїздив до своєї родини вже будучи актором театру ім. І.Я. Франка. Продовжити уявну зустріч з народним сміхотворцем можна на Театральній площі, де в бронзі разом зі своїм улюбленцем, цуциком Фан-Фаном, сидячі на лавці, наш видатний земляк зустрічає кожного небайдужого до театрального мистецтва. Поряд з пам’ятником артисту знаходиться будівля Міського будинку культури, колишнього музично-драматичного театру.

Характеристика маршруту: піший;

Тривалість: 2,5 години;

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


«Дідівці. Садиба творчості і доброти» (Присвячена М.І. Костомарову)

На околиці міста Прилуки розташувалось невеличке та мальовниче село Дідівці. Цей тихий прекрасний куточок давав наснагу для творчої праці, був місцем відпочинку знаменитому історику, професору Миколі Івановичу Костомарову, який з 1874 року пов’язав своє життя з Прилуччиною. Відвідавши Дідівці туристи обов’язково завітають до будиночку історика, який зберігся до сьогодні. Тут він збирав свою бібліотеку, вивчав народні обряди, працював над матеріалами з історії Прилуччини, написав свої знамениті монографії «Руїна» та «Мазепа». Також дізнаються романтичну історію кохання Миколи Костомарова з Аліною Крагельською. В гостинній дідівській садибі збиралося коло друзів родини Костомарова: письменник та історик Д. Л. Мордовець, , художниця К. Ф. Юнге, укр. письменник, мистецтвознавець і фольклорист В. П. Горленко. Всі, хто хоч раз побував тут, закохувались в неповторні краєвиди, долучались до далеких, але славних часів, до частки нашої історії.

Характеристика маршруту: автомобільний;

Тривалість: 1,5-2 години;

Вартість: екскурсія дитяча – 150 грн.

екскурсія доросла – 350 грн.


«Літературними стежками Любові Забашти»

У житті кожної людини є таке місце на планеті Зем­ля, яке прийнято називати малою Батьківщиною. Це те місце, де кожен із нас з'явився на світ, провів дитячі, а то й юнацькі роки або й назавжди пов'язав своє життя з рідним краєм. Такою малою Батьківщи­ною для поетеси Любові Василівни Забашти (1918-1990) були і залишилися на все життя рідні Прилуки, в яких вона народилась і в яких пройшли її дитячі та юнацькі роки. Під час екскурсії можна дізнатись не лише про життєвий та творчий шлях поетеси, але насолодитись її поезією, пройти стежками її дитинства, відвідати батьківський будинок, школу, а також наочно побачити особисті речі поетеси в кімнаті-музеї Любові Забашти в Міській центральній бібліотеці ім.. Л.В.Забашти.

Характеристика: піший;

Тривалість: 2,5 години;

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


«Прилуччина в житті і творчості Т.Г.Шевченка»

У культурі кожного народу, серед її творців, є постаті, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Такою особистістю для українського народу є Тарас Григорович Шевченко, чия безсмертна спадщина – одна з найбільших вершин людського генія. Шевченко є одним з тих небагатьох поетів, без яких неможливо уявити собі світову поезію. На Прилуччині Тарас Григорович побував 5 разів. Під час екскурсії туристам буде запропоновано прослідкувати за цими подіями в хронологічному порядку та розкрити період його перебування на Прилуччині, означити коло друзів, з якими доля звела Кобзаря під час подорожі та звернути увагу на творчий доробок, в якому відображається перебування в Приудайському краї.

З особливим трепетом, як найдорожче і найцінніше повинні зберігати люди все, що пов’язане з іменем Великого Кобзаря: будинки, де він бував, шляхи, якими ходив і їздив, мальовничі куточки, які змальовував, і навіть, окремі дерева, під якими за переказами полюбляв відпочивати. Це, як відомо, знайшло своє відображення в його мистецьких, а згодом і в прозових творах «Музикант» та «Наймичка».

Характеристика: піший;

Тривалість: 1 година;

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини (до 20 чол.);

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


«Історія однієї вулиці»

Екскурсія «Історія однієї вулиці» розповідає нам про історію вулиці Земської, знайомить з епохою, коли вона забудовувалась, розповідає про прилучан, які проживали в ошатних будинках. По цій вулиці в будинку №50 народився і жив професор, доктор технічних наук Д.О. Шкоропад. Вулиця забудована багато- та одноповерховими будинками, збереглись також будинки оригінальної архітектури XIX – початку XX ст.

Характеристика маршруту: піший;

Тривалість: 1,5 год.

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


«Друга світова війна в історичних пам’ятках Прилук»

Екскурсія запрошує гостей міста у вир трагічних подій, які відтворені у філії прилуцького краєзнавчого музею. Продовжується маршрут у міському та центральному сквері, де знаходяться пам’ятники Героям Радянського Союзу. У самому центрі міста розташовувалась комендатура, над входом до якої висіли чорний прапор з фашистською символікою – свастикою. На території міста Прилуки також знаходяться пам’ятник жертвам фашизму, братські могили і поодинокі поховання невідомих воїнів Радянської армії. Близько 7,5 тисяч прилучан воювало на фронтах війни, понад 3,5 тисячі загинуло і пропало безвісті, але пам’ять про них і зараз бентежить серця земляків.

Характеристика маршруту: піший;

Тривалість: 1,5 год.

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


«Прилуки – Сокиринці – Тростянець – Качанівка – Густиня – Прилуки»

Виїздна одноденна екскурсія до визначних історико-культурних та духовних осередків Лівобережжя пропонує відвідати палац в с. Сокиренці, Тростянецький дендропарк, Національний історико-культурний заповідник Качанівка та Густинський Свято-Троїцький монастир.

Сокиринський палацово-парковий комплекс створений на початку ХІХ століття знайомить з знаним на Прилуччині родом Галаганів.

Парк у Тростянці, який був заснований Іваном Михайловичем Скоропадським, дає змогу помилуватися чудовими краєвидами та послухати прекрасні легенди про створення парку.

Качанівський парк, виплеканий трьома поколіннями Тарновських, є одним з найбільших пейзажних садів в Україні і Європі. На сьогодні це єдина серед українських садиб, що збереглися в комплексі на основі палацового ансамблю і парку дворянської садиби.

Густинський Свято-троїцький монастир пізнавав розквіт та повний занепад, але як і кілька сотень років тому нині вражає своєю величчю та красою. Свого часу розбудовою монастиря опікувались і займались польський князь Михайло Корибут Вишневецький, гетьмани України І. Самойлович та І. Мазепа, прилуцький полковник Д. Горленко та багато інших.

Характеристика: автомобільний;

Тривалість: 1 день;

Вартість: екскурсія дитяча – 150 грн.

екскурсія доросла – 350 грн.



«Багатовікові дуби»

Екскурсія на природничо-історичну тематику, що розповідає про історичні будівні вул. Земської, але основний наголос дається на багатовікові дуби, розташовані в центральній частині міста.

Характеристика: пішохідний

Тривалість: 1 год.

Об’єкти для огляду: Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова, вул. Земська, колишні будинок Лапшука та єврейська синагога, водолікарня, школа №7, міський Будинок культури, ботанічні пам’ятки природи «Вікові дуби» та ін..

Вартість: екскурсія дитяча – 10 грн. з однієї дитини

екскурсія доросла – 20 грн. з одного чоловіка


Реквізити:

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

Вул. Київська, 277

Тел./факс (04637) 3-12-48, 7-12-40

Посилання на сторінку в соцмережі
Переглядів: