«На Аскольдовій могилі поховали їх»

97 років тому історія України закарбувала на своїх скрижалях історії новий символ, який став невід’ємною складовою генетичної пам’яті українського народу. Цей символ – Крути.

29 січня 2015 року о 14:00 в виставкові залі Прилуцького краєзнавчого музею, відбувся захід « На Аскольдовій могилі поховали їх», присвячений Дню пам’яті української молоді: студентів, гімназистів, військових курсантів, що поклали своє молоде життя на вівтар боротьби за незалежну, вільну Україну.

Під час заходу завідуюча філії ім. О.В.Кошового Іващенко Тетяна Олексіївна ознайомила учнів 9-х класів ЗОШ І-ІІІ ст. №2 з перебігом подій під ст.Крути. Учень 9-А класу Ляшенко Сергій розповів своїм товаришам про ситуацю, що склалася в Україні в період 1917 – 1918 років, патріотичні настрої серед молоді УНР.

Також під час заходу учні переглянули документальні кадри перебігу бою на ст. Крути, змогли не тільки уявити, а і побачити вигляд вояків УНР, що приймали участь в боях 1917- 1918 р.р. через образ, який створив для них науковий співробітник музею Кудряшов Юрій Вікторович.

Життя продовжується, але пам’ять про Героїв Крут нетлінна, вони є прикладом глибокої любові, жертовності та милосердя заради вільного нашого сьогодення. Віртуальну екскурсію по експозиції музею «Героїв Крут» для присутніх провила старший науковий співробітник музею Біленко Ірина Василівна.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею Т.О. Іващенко.

Триває виставка «Я так це бачу…»

23 січня Прилуцький краєзнавчий музей ім. В. І. Маслова запросив усіх небайдужих до мистецтва на знайомство з творчістю нашого земляка художника - фронтовика Миколи Івановича Андріяки.

Виставка була укомплектована роботами митця, які зберігаються в фондах музею і її можна розділити на декілька умовних груп.

Значне місце в експозиції займає війна, яка залишилась в душі Миколи Івановича на все життя і знайшла багате відтворення в творчості. Це картини «Руїни», «Штурм Рейхстагу», «Сталінград», «Старовинна гармата»…

«Дівчина-українка», «Петрович», «Портрет матері», «Портрет літньої людини», «Жіночий портрет» розкривають талант Андріяки як майстра-психолога, в творчості котрого знайшли своє відображення і оточуючий світ, і печаль людського буття, де в кожного своя історія і спільна доля.

Краєвиди рідного краю Андріяки, насичені запахами і кольорами дитинства, проведеного в Прилуках, відобразились в роботах «Після дощу», «Після заходу сонця», «Простори України», «Рожевий ранок», «Вечоріє», «Водяний млин».

Отже, виставкова зала Прилуцького краєзнавчого музею запрошує прилучан доторкнутися до мистецтва, відчути його емоційний заряд та енергетику.

Виставка триватиме до кінця лютого поточного року.

Відповідальна за захід Кузьмішина О.В.

Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І. Маслова

«Свята голодна кутя»

16 січня 2015 року об 11:00 у виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею відбувся захід «Свята голодна кутя», присвячений Новорічним та Різдвяним святам.

Добігають кінця тривалі зимові свята українців, і напередодні Водохреща український народ святкує другий Свят-вечір або Голодну кутю. Розпочався захід з переказів, як ще запорізькі козаки проганяти кутю на Січі, про традиції освячення води, про свято Богоявлення та саме про святкову вечерю. Розповідь була підкріплена слайдами та відео сюжетами. На заході лунали щедрівки та колядки.

З багатим Свят-вечором пов’язано чимало повір'їв. На заході ми познайомили аудиторію з заклинаннями та ворожіннями, які відбувалися в цей день, з дохристиянськими ритуалами «Голодної куті», з дуже давніми віруваннями про те, що на це свято тварини говорять людською мовою та з народними прикметами. На захід були запрошені учні 4 класу гімназії №5. Під час краєзнавчої години їм було запропоновано прийняти участь у розвагах, а саме вирізали сніжинки на швидкість, малювали наосліп сніговика, грали у мандариновий футбол, а на останок спробували «12 страв», а саме, гру, де з зав’язаними очима потрібно розгадати традиційні святкові страви.

Усі учні отримали цікаві призи, що принесло їм безліч позитивних емоцій.

Відповідальна за захід: Коваленко А.О.

Переглядів:1550