«З галаганівської колекції»

З нагоди 125-річчя Прилуцького краєзнавчого музею та 200-річчя Г. П. Галагана у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею 28 вересня відкрилася виставка «З галаганівської колекції”, на якій представлені сімейні портрети родини Галаган із зібрання Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Галагана, а також фото, документи та унікальні предмети із зібрання Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І Маслова. Всі експонати представлені на виставці є частиною добре відомої Галаганівської колекції, яка була зібрана представниками відомого козацько-старшинського роду Галаганів протягом ХVІІІ-ХІХ ст. З 1831 по 1919 роки колекція зберігалася у палаці в Сокиринцях. Згодом була передана до Прилуцького округового музею, а у 1953р. була вивезена з Прилуцького музею до музеїв м. Чернігова.

На виставці представлено 9 творів мистецтва як невідомих художників ХІХ ст. так і добре знаних у світі мистецтва: Потапова М., Соколова В.М., Землюкова С.

У рамках виставки відбулася зустріч з кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії України Київського університету ім. Б. Грінченка М. М. Будзар, яка презентувала свої нові видання «На спомин Г. П. Галагана – почесного громадянина м. Прилуки».

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«Сьогодні особливий день для тих, хто книгу любить, поріднився з нею»

26 вересня в читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулося бібліотечне рандеву до Всеукраїнського дня бібліотек «Сьогодні особливий день для тих, хто книгу любить, поріднився з нею».

Під час заходу бібліотекарів із професійним святом привітали начальник відділу культури і туризму Прилуцької міської ради Катерина Мовчан, депутат Прилуцької міської ради Володимир Мазуренко, директор книгозбірні Людмила Зубко. Чудове артистичне привітання подарував бібліотекаркам режисер народного самодіяльного театру «Рампа» Прилуцького міського будинку культури, заслужений працівник культури України Анатолій Кизим.

Почесними гостями зустрічі стали ветерани бібліотечної справи, які поділилися своїми спогадами з професійного досвіду. Ольга Лукаш, яка все життя пропрацювала з книгою і була завідувачкою міської дитячої бібліотеки, побажала колегам наснаги і успіхів у професійній діяльності, а також вміння цінувати моменти теперішнього щастя.

Загалом бібліотечне рандеву проминуло у атмосфері приємних спогадів і спілкування, щирих усмішок і душевних розмов.

Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти

 

«Круп’яні випробування»

26 вересня на засідання народознавчого клубу «Оберіг», яке було присвячено українським кулінарним традиціям та мало назву «Круп’яні випробування», читачі завітали із старшими товаришами.

Роботи, створені під керівництвом головного бібліотекара Наталії Сич, прикрашатимуть оселі дітей.

 

«Світ Жіночими очима…»

Чернігівська ОДА щорічно проводить конкурс проектів в рамках Програми сприяння розвитку ІГС. У 2019 році одним з переможців став проект Прилуцької міської профспілки працівників культури поетична платформа «Світ Жіночими очима…», який реалізовувався колективом Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка. Мета і завдання проекту – популяризація книги та читання, шляхом видання та популяризації поетичної збірки бібліотекаря Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти Ніни Заболотної.

Прем’єра збірки «Десь за дощами…» відбулася 24 вересня у стінах головної книгозбірні Прилук.

У святково оздобленій читальній залі зібралися небайдужі до творчості молодої прилучанки люди. І, звичайно, приємно було почути схвальні слова про третю збірку авторки від начальника відділу культури Прилуцької міської ради Катерини Мовчан.

Першим читачем віршів Ніни Заболотної, наставником і редактором збірок є добре відома не тільки в місті, а й за його межами талановита й водночас чарівна жінка Лілія Черненко, яка привітала молоду поетесу.

Декламація авторкою віршів-балад на історичну тему супроводжувалося звуками скрипки від вихованця Прилуцької дитячої музичної школи Захара Кулішова.

Шанувальники таланту та поезії Н.Заболотної мали чудову можливість отримати книгу з автографом авторки.

А 25 вересня поетичну платформу щиро вітали у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей. Лунали поздоровлення від Галини Вечерської, заступника директора бібліотеки, Валерія Сорокіна, представника ОДА, Івана Буренка, голови обласної профспілки працівників культури та чарівна пісня у виконанні Вікторії Журавльової, вихованки МБК.

Створений за проектом буктрейлер на збірку «Десь за дощами…», перегляд якого викликав позитивні емоції, буде доступним у мережі «Фейсбук» і використовуватиметься у роботі працівниками освіти та культури.

 

«Рідне місто моє»

18 вересня 2019 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім.Л.М.Ревуцького відбувся концерт до Дня визволення міста Прилуки від нацистських загарбників «Рідне місто моє».

На свято були запрошені учні Прилуцьких загальноосвітніх шкіл міста.

Память загиблих воїнів Другої світової війни вшанували хвилиною мовчання. Учні школи майстерно виконували різноманітні за стилем та образним змістом музичні твори.

На концерті прозвучало багато знайомих мелодій, класичних творів зі скарбниці світової музичної культури.

Виступи музикантів не залишили нікого байдужим.

Прилуцька дитяча музична школа ім.Л.М.Ревуцького

Переглядів:1736