Прилуцький міжрайонний відділ
управління Служби безпеки України
в Чернігівській області

 

 

 

 

 

ІНФОРМУЄ:

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру ексспівробітнику ДСНС, який добровільно перейшов на бік ворога

 
Служба безпеки України продовжує викривати зрадників та колаборантів, які співпрацюють з ворогом та сприяють окупантам у запровадженністандартів держави-агресора на тимчасово захоплених територіях України.

Слідчі Управління СБ України в Чернігівській області зібрали докази злочинної діяльності колишнього співробітника Державної служби з надзвичайних ситуацій Луганщини.

Встановлено, що після повномасштабного вторгнення рф, зрадник погодився на пропозицію окупаційної адміністрації та обійняв посаду «командира відділення» так званої «мчс лнр».

Перебуваючи на «посаді», зловмисник допомагав окупантам у створенні та функціонуванні на території Луганської області системи органів державної влади рф.

На підставі зібраних доказів колаборанту повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території) та ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Наразі зрадник перебуває на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки вживають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Викриття злочинної діяльності ворожого поплічника здійснювали співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

СБУ та ДБР затримали на хабарі начальника управління Держпродспоживслужби Чернігівщини

На Чернігівщині співробітники Служби безпеки та Державного бюро викрили на корупції начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Посадовець налагодив механізм систематичного вимагання грошей з бізнесменів.

За хабарі зловмисник гарантував безперешкодне отримання дозвільних документів, необхідних для реалізації продукції, зокрема, забезпечення задовільного висновку лабораторії та видачу відповідного свідоцтва необхідної форми.

Правоохоронці задокументували декілька епізодів отримання грошей. Хабарника затримано «на гарячому» під час одержання ним чергового траншу від представника місцевого підприємства.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу.

Викриття зловмисника проводилось Управлінням СБ України в Чернігівській області за процесуального керівництва офісу Генерального прокурора.

 

 

СБУ викрила на Чернігівщині шахрая, який виманював у громадян гроші під приводом благодійної допомоги для ЗСУ   

Співробітники Служби безпеки України спільно з Національною поліцією ліквідували чергову шахрайську схему виманювання грошей у громадян під виглядом благодійної допомоги для Збройних Сил України.

Організатором злочинної оборудки виявився 26-річний мешканець прикордонного населеного пункту, який зареєстрував у мережі «Facebook» фейкові сторінки й видурював гроші у громадян.

У такий спосіб шахрай вів в оману жінку, яка перебувала за кордоном. Зловмисник запевнив її, що служить в  одному з підрозділів ЗСУ, який перебуває на передовій та потребує підтримки. Потерпіла організувала благодійний збір і переказала на банківські рахунки шахрая понад 1,5 мільйона гривень.  

Отримані кошти зловмисник знімав з рахунків та використовував для задоволення власних потреб.

Завдяки оперативним діям співробітників СБУ шахрайську схему було ліквідовано, а фейкові сторінки заблоковано.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого вилучено мобільний телефон та банківські картки із доказами злочинних дій.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч.3, ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. За рішенням суду йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Заходи з викриття зловмисника проводили співробітники СБУ Чернігівської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ до 8 років тюрми засуджено організатора каналу торгівлі людьми

За матеріалами Служби безпеки України до 8 років позбавлення волі засуджено організатора злочинної групи, яка займалась «вербуванням» українців призовного віку для заробітків на нелегальному бізнесі.

Співробітники СБУ спільно з Національною поліцією затримали зловмисників у листопаді 2022 року.

Встановлено, що організатор та інші учасники групи, діючи відповідно до заздалегідь розробленого плану, підшукували «клієнтів» серед громадян призовного віку. У подальшому, користуючись скрутним матеріальним становищем співвітчизників, ділки пропонували їм фінансову допомогу та сприяння у вирішенні питань щодо виготовлення документів для нелегального виїзду за кордон та «працевлаштування».

Зловмисники втягували громадян України у злочинну діяльність, яка полягала у переправленні нелегальних мігрантів з Середньої Азії до країн ЄС морським шляхом.

У результаті, більшість потерпілих від дій ОЗУ опинялися за гратами у країнах ЄС. А факт участі українців у подібних злочинних схемах негативно впливав на імідж нашої держави на міжнародній арені.

За рішенням суду організатора визнано винним за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми, вчинена організованою групою) Кримінального кодексу України.

Йому призначено покарання – 8 років позбавлення волі.

Викриття злочинної діяльності проводили співробітники СБУ у Чернігівській області у взаємодії з Національною поліцією за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ довічне ув’язнення отримав російський комбат,

який закатував українського воїна під час окупації Чернігівщини

За матеріалами Служби безпеки України до довічного ув’язнення заочно засуджено російського загарбника, який вчиняв воєнні злочини у період тимчасової окупації частини північних регіонів України.

Засуджений – майор Даніл Коблік – командир батальйону 74-ї окремої мотострілецької бригади зс рф (м. Юрга, Кемеровська область).

За даними досудового розслідування у березні 2022 року він командував окупаційним підрозділом, який брав участь у захоплені селища Лукашівка на Чернігівщині.

Під час каральних рейдів на території населеного пункту рашисти взяли у полон українського військового, а також викрали трьох місцевих мирних жителів.

Потерпілих ув’язнили в одному із захоплених гаражів, де російські загарбники облаштували катівню.

 Коблік особисто «допитував» українського військовополоненого, застосовуючи до нього жорстокі тортури.

Таким чином рашист намагався «вибити» з українця розвіддані про Сили оборони на території регіону.

Однак, не отримавши жодної інформації, росіянин розстріляв українського воїна з автоматичної зброї.

Під час катування інших ув’язнених з метою отримати інформацію щодо знаходження на території селища військовослужбовців ЗСУ та прихованої зброї, Коблік здійснював постріли з автомата над головами потерпілих.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів, суд визнав окупанта винним за за ч.2 ст. 438, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Його засуджено до довічного ув’язнення.

Наразі злочинець переховується від правосуддя на території рф і тимчасово захопленій частині України. У зв’язку з цим Служба безпеки проводить комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ Чернігівської області у взаємодії з Управлінням стратегічних розслідувань ДСР Національної поліції України за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

За матеріалами СБУ 15 років тюрми заочно отримала зрадниця, яка керує незаконною «паспортизацією»

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено колишню співробітницю міграційної служби Луганщини, яка добровільно співпрацює з ворогом.

Встановлено, що мешканка Станиці Луганської Владислава Ковальчук добровільно пішла на співпрацю з окупаційною владою та погодилася очолити «Станично-Луганське відділення міграційної служби «мвс лнр»

Перебуваючи на «посаді», зловмисниця виконувала вказівки окупантів щодо примусової «паспортизації» місцевого населення.

Колаборантка через ворожі ЗМІ закликала жителів тимчасово окупованої території отримувати російські паспорти.

За рішенням суду ворожу поплічницю визнано винною за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території);

- ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Їй призначено покарання – 15 років позбавлення волі.

Співробітники Служби безпеки вживають комплексні заходи для притягнення зрадниці, яка перебуває на тимчасово окупованій території Сходу України, до кримінальної відповідальності.

Викриття та розслідування злочинної діяльності ворожої поплічниці проводили співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ судитимуть  рекетирів, які тероризували мешканців Чернігівщини

За матеріалами Служби безпеки України завершено досудове розслідування кримінального провадження стосовно членів організованого злочинного угруповання, які займались рекетом та тероризували мешканців Чернігівщини.

Оперативники СБУ спільно Національною поліцією затримали зловмисників у липні минулого року.

 
 

За даними слідства, члени злочинного угрупування створювали штучні конфліктні ситуації з жителями прикордонного регіону, а потім вимагали з них гроші за «врегулювання спору».

Бандити мали власну мережу інформаторів, через яку отримували відомості щодо потенційних жертв.

У разі відмови платити банді її учасники викрадали людей, а потім відвозили у заздалегідь підготовлені місця і піддавали жорстоким тортурам.

Кримінальники знущалися над своїми жертвами, завдаючи їм тілесних ушкоджень, допоки останні не перераховували кошти на банківські рахунки фігурантів.

Правоохоронці затримали учасників банди на спробі викрадення місцевого жителя, у якого рекетири вимагали  майже 100 тис. грн.

Розслідуванням встановлено 11 фактів вимагання грошей у мешканців Чернігова на загальну суму понад 200 тис. грн.

Наразі матеріали кримінального провадження за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання в умовах воєнного стану) скеровано до суду. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

 

За матеріалами СБУ судитимуть членів злочинного угрупування, які вивозили ухилянтів з України

Слідчі СБУ завершили досудове розслідування стосовно членів організованої  злочинної групи, які налагодили схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

Оперативники СБУ затримали зловмисників у травні минулого року.

Слідством встановлено, що до організації протиправної діяльності причетний громадянин суміжної іноземної держави. Він розробив план злочинних дій та розподілив роль і функції кожного з учасників угрупування.

Користуючись корупційними зв’язками в комунальних медичних установах, ділки розробили механізм фальсифікації документів про непридатність чоловіків до військової служби, який дозволяв потенційним призовникам виїхати за межі України.

Учасники схеми підшукували «клієнтів» – чоловіків призивного віку – та пропонували їм сфальсифікований пакет документів, а також надавали інструкції і поради щодо порядку перетину державного кордону України.

Вартість таких “послуг” становила від 5 до 9 тисяч доларів залежно від типу підроблених документів та терміновості “вирішення питання”.

Виготовлені фальшиві посвідчення військовозобов’язаних та довідки військово-лікарських комісій зловмисники відправляли «клієнтам» через одного з операторів поштового зв’язку, користуючись вигаданими «персональними» даними.

Члени групи постійно дотримувалися правил конспірації, змінюючи мобільні телефони та сім-картки, а також залучаючи до злочинної діяльності інших осіб.

Оперативники СБУ затримали злочинців під час передачі пакету документів для місцевого мешканця призовного віку та одержання від нього 9 тисяч доларів США. За рішенням суду їм було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Наразі матеріали кримінального провадження за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене організованою групою),  ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України скеровано до суду.

Викриття зловмисників та досудове розслідування злочину проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській областей за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

СБУ повідомила про підозру трьом колаборантам з Луганщини, які      добровільно перейшли на бік ворога

Служба безпеки України зібрала докази злочинної діяльності трьох жителів Луганщини, які добровільно перейшли на бік ворога.

Встановлено, що один з колаборантів, мешканець м. Луганська, прийняв пропозицію окупаційної влади та був призначений  на посаду начальника групи швидкого реагування військової комендатури т.зв. «лнр».

Перебуваючи на «посаді», зрадник надавав допомогу окупаційним структурам у виявленні проукраїнськи налаштованого населення та виконував інші вказівки загарбників.

Інші двоє зловмисників добровільно зайняли посади керівників відділів у незаконних правоохоронних органах «министерства внутренних дел российской федерации», створених окупаційною владою.

На «посадах» колаборанти займалися організацією оперативно-профілактичних заходів за стандартами держави-агресора, а також виконували різні завдання в інтересах окупаційної влади.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили ворожим поплічникам про підозри за ч. 7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

 Їм загрожує від дванадцяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Наразі колаборанти перебувають на тимчасово окупованій території Сходу України.

Співробітники Служби безпеки здійснюють комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Розслідування злочинної діяльності колаборантів проводять співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ повідомила про заочну підозру митрополиту УПЦ (МП), який благословив «приєднання» Луганська до рф

Служба безпеки зібрала доказову базу на підсанкційного митрополита Луганської єпархії УПЦ (МП) Василя Поворознюка, який співпрацює з російськими загарбниками у тимчасово захопленому місті.

За даними слідства, у вересні 2022 року клірик прибув до кремля для участі у церемонії так званого «приєднання» тимчасово окупованих регіонів України до складу рф.

Там він підтримав агресивну війну росії проти нашої держави та захоплення частини української території, у тому числі Луганщини.

У травні того ж року Поворознюк був на засіданні «круглого столу», який проводили у Луганську під керівництвом гауляйтера Пасічника.

Тоді під камери російських телеканалів Поворознюк спільно з радником Кадирова виступили за прийняття так званої «резолюції», в якій поширювали фейки про українських воїнів та ситуацію на фронті.

Крім того, у ході численних інтерв’ю для кремлівських пропагандистів фігурант героїзував російських окупантів та закликав до продовження війни проти України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Поворознюку про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору).

Раніше за поданням СБУ РНБО України застосувала до нього санкції.

Оскільки клірик переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території Луганщини, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

СБУ повідомила про підозру зраднику з Донеччини, який воює на боці окупантів

Служба безпеки України зібрала доказову базу стосовно колишнього військовослужбовця Національної гвардії, який перейшов на бік ворога, зрадивши присязі.

Досудовим розслідуванням встановлено, що зрадник добровільно вступив до підрозділу силового блоку військового формування «Каскад», що входить до складу т.зв. «міністерства внутрішніх справ днр» на посаду командира батальйону.

У подальшому, після проходження навчань,  він брав участь у бойових діях на боці ворога проти Сил оборони України та виконував інші «завдання» окупантів.

На підставі зібраних доказів зловмиснику заочно повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Йому загрожує 15 років перебування за гратами або довічне позбавлення волі.

Тривають комплексні заходи для притягнення бойовика до відповідальності.

Розслідування злочинної діяльності проводили співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ до 12 років позбавлення волі засуджено російського військового, причетного до викрадення дитини

За матеріалами Служби безпеки України, до 12 років позбавлення волі заочно засуджено російського військового Миколу Хачатуряна, причетного до викрадення неповнолітньої дитини.

Нагадаємо, що в березні минулого року під час тимчасової окупації одного з населених пунктів Чернігівського району рашисти викрали сина військової ЗСУ, коли той перебував у родичів.

На вимогу окупантів для звільнення хлопчика його мати мала надати  інформацію про розташування низки військових об’єктів ЗСУ, які дислокуються на території регіону.

Жінка звернулася за допомогою до СБУ. Для порятунку дитини контррозвідники спецслужби розробили та провели успішну спецоперацію, не допустивши передачі ворогу важливої інформації щодо місць дислокації підрозділів Сил оборони.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що до організації викрадення підклітка причетний командир відділення 21 окремої мотострілецької бригади 2-ї армії Центрального військового округу
35-річний Микола Хачатурян.

Окупант увірвався на подвір’я домогосподарства, де знаходився хлопець, та силоміць вивіз його до підвального приміщення. Під час цього Хачатурян примусив ув’язненого озвучити під запис повідомлення для матері про умови його звільнення.

Загарбники утримували неповнолітнього в полоні протягом чотирьох діб.

На підставі зібраних слідчими доказів суд визнав окупанта рф винним за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Вирок військовому злочинцю винесено заочно. Співробітники Служби безпеки вживають комплексних заходів для притягнення його до відповідальності.

Досудове розслідування злочину здійснювали співробітники Управління СБУ в Чернігівській області у взаємодії з Управлінням стратегічних розслідувань ДСР та слідчими Національної поліції України за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

СБУ затримала агента - «консерву» фсб, який шпигував за Силами оборони на Чернігівщині

Контррозвідники Служби безпеки затримали «розконсервованого» агента фсб, який понад рік перебував у «режимі очікування» на прикордонній території Чернігівщини.

З жовтня 2023 року за вказівкою російської спецслужби він приступив до збору розвідданих про дислокацію українських захисників у регіоні.

Насамперед фігурант намагався встановити точні координати штабів ЗСУ, які залучені до оборони північних рубежів України.

Також його цікавили локації фортифікаційних споруд та місця найбільшого зосередження особового складу і військової техніки українських захисників.

За наявними даними, розвідінформація потрібна була загарбникам для підготовки артилерійських ударів по прикордонню України та проведення диверсійних вилазок.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час виконання чергового завдання в районі можливого розташування одного з об’єктів Сил оборони.

За даними слідства, зловмисником є 20-річний мешканець Новгород-Сіверської громади, який був завербований фсб ще у березні 2022 року під час тимчасової окупації частини регіону.

Тоді він отримав оперативний псевдонім «Шут» та інструкції щодо проведення розвідувально-підривної діяльності на користь країни-агресора.

Після втечі окупантів з Чернігівщини вони залишили свого поплічника на території області та перевели у «режим очікування».

У жовтні цього року на російського агента вийшов його «куратор» – кадровий співробітник прикордонного управління фсб по Брянській області – та поставив йому розвідзавдання.

Для їх виконання зрадник їздив по регіону на власному автомобілі та знімав на камеру мобільного телефону місця ймовірного базування Сил оборони.

Отримані відомості він передавав агресору через спеціально створену електронну поштову скриньку.

Для конспірації ворожий агент видаляв усі повідомлення одразу після їх прочитання представником фсб.

За виконані завдання російська спецслужба обіцяла зраднику грошову винагороду.

 

При обшуку за місцем проживання затриманого виявлено докази протиправної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Фігуранту обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

СБУ викрила корупційну схему на Чернігівській митниці

Служба безпеки України викрила  корупційний механізм, організований одним із посадовців Чернігівської митниці.

За матеріалами слідства, головний державний інспектор митного поста «Козелець» налагодив систематичне одержання хабарів від митно-брокерських структур під час оформлення транспортних засобів в режимі «імпорт».

На вимогу митника за безперешкодне оформлення кожного транспортного засобу брокери мали сплачувати «данину».

Співробітники СБУ затримали зловмисника «на гарячому» під час одержання чергового хабаря в розмірі 10 500 гривень від митного брокера за оформлення 7 легкових автомобілів.

Наразі фігуранту провадження повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Перевіряється причетність інших посадових осіб митниці до корупційної діяльності.

Заходи з викриття хабарника проводили оперативники Управління СБУ у Чернігівській  області у взаємодії з Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві, за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

 

 

СБУ повідомила про підозру колаборантці з Луганщині, яка впроваджувала стандарти освіти рф на окупованій території

Служба безпеки України продовжує викривати колаборантів, які сприяють окупантам у запровадженні стандартів освіти держави-агресора на тимчасово захоплених територіях України.

Слідчі СБУ зібрали докази злочинної діяльності жительки м. Кремінна Луганської області, яка на посаді керівника навчального закладу впроваджувала російську освіту на окупованій Луганщині.

Ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну фігурантка працювала методистом-керівником гуртка у місцевому центрі дитячої та юнацької творчості.

Після захоплення міста військами рф, зрадниця пішла на співпрацю з  окупаційною владою та добровільно зайняла посаду виконуючої обов’язки директора зазначеного  навчального закладу.

Перебуваючи на «посаді», колаборантка спланувала та організувала навчальний процес за освітніми стандартами російської федерації.

На виконання вказівок окупаційної влади вона зобов’язала підлеглих формувати у дітей інший світогляд, спрямований на виховання ненависті до України та заперечення існування культурних цінностей українського народу, його історико-культурних надбань і традицій. Натомість відбувалась насильна русифікація учнів та нав’язувалось возвеличення російської федерації та її історичної ролі у світовій культурі.

Наразі слідчі СБУ заочно повідомили поплічниці окупантів про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти) Кримінального кодексу України. На неї очікує покарання – позбавлення волі на строк до трьох років без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Розслідування злочинної діяльності колаборантки проводять співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

 

За матеріалами СБУ винесено вирок колишньому співробітнику ДСНС, який добровільно перейшов на бік ворога

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено колишнього співробітника Державної служби з надзвичайних ситуацій Луганщини.

Слідством встановлено, що капітан  служби цивільного захисту ГУ ДСНС України у Луганській області, після повномасштабного вторгнення рф на територію України, погодився на пропозицію окупаційної адміністрації держави-агресора, перейшов на бік ворога та прийняв присягу.

Перебуваючи на «посаді», зловмисник виконував вказівки окупантів, проводив агітаційну роботу та закликав місцеве населення до підтримки загарбників.

На підставі зібраних доказів суд визнав колаборанта винним за ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України та призначив покарання – 15 років позбавлення волі.

Наразі зрадник перебуває на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки вживають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Викриття злочинної діяльності ворожого поплічника здійснювали співробітники СБУ у Чернігівській області у взаємодії із слідчими Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами  СБУ вісім років тюрми отримала інформаторка рф, яка розвідували позиції ЗСУ на півночі України

Завдяки доказовій базі Служби безпеки реальний термін ув’язнення отримала інформаторка спецслужб рф, яка передавала окупантам розвіддані про переміщення підрозділів ЗСУ в Чернігівській області.

За даними слідства ворожа поплічниця збирала інформацію про розташування Сил оборони, місця зберігання озброєння та військової техніки, розміщення блокпостів та рух військових колон.

Зібрані розвіддані зловмисниця передавала окупантам за допомогою додатку «Telegram».

Контррозвідники СБУ затримали ворожу агентку у вересні минулого року.  

Слідством встановлено, що мешканка Чернігівського району після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України почала підтримувати постійний зв’язок з військовими рф, які розмістилися в населеному пункті, де вона проживала.

Після деокупації території регіону зловмисниця продовжила співпрацю із загарбниками. За грошову винагороду вона систематично надавала ворогу розвіддані стосовно переміщення й розташування Збройних Сил України та інших військових формувань.

Під час затримання у фігурантки було вилучено мобільний телефон, який вона використовувала для листування з представником спецслужб рф.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів, суд визнав зловмисницю винною за ч. 3 ст.114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану) та призначив їй покарання - 8 років позбавлення волі. Вирок набув законної сили.

Розслідування проводили співробітники Управління СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

СБУ повідомила про підозру колаборанту з «мвд лнр» на Луганщині,

який причетний до масових репресій українців

Служба безпеки України зібрала докази злочинної діяльності жителя Луганщини, який причетний до масових репресій українців.

Фігурантом є 34-річний мешканець Сєвєродонецька, який добровільно приєднався до лав терористичної організації «лнр».

Встановлено, що колаборант ще до початку повномасштабного вторгнення рф неодноразово висловлювався проти проведення АТО/ООС та поширював ідеї "руського міра".

Після захоплення Сєвєродонецька військами рф він добровільно пішов на співпрацю з окупаційною владою та одним із перших подав свою кандидатуру до лав незаконно створеного райвідділу внутрішніх справ так званого мвс "лнр".

Перебуваючи на «посаді», зрадник проводить репресії проукраїнськи налаштованого населення окупованої частини області та виконує інші вказівки окупантів.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили ворожому поплічнику про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України. На нього очікує покарання – від дванадцяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі.

Наразі колаборант перебуває на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки здійснюють комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування злочинної діяльності колаборанта проводять співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ ідентифікувала чергового рашиста, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми

Служба безпеки встановила особу чергового російського окупанта, причетного до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Воєнним злочинцем виявився 33-річний військовослужбовець 55-ї окремої мотострілецької бригади зс рф Орлан Доржу.

За матеріалами слідства, у березні 2022 року він вдерся до одного з домоволодінь с. Вікторівка Чернігівського району.

Погрожуючи підривом гранати, окупант вигнав зі схованки на вулицю господарів оселі та двох неповнолітніх дітей і здійснив їх обшук.

У подальшому загарбник, погрожуючи автоматом, наказав потерпілим спуститись до погребу де зачинив їх та утримував протягом тривалого часу, не зважаючи на низьку температуру повітря, позбавивши можливості отримати теплі речі, воду та продукти харчування.

Завдяки зібраній доказовій базі, в тому числі, показам свідків та потерпілих, слідчі СБУ ідентифікували особу воєнного злочинця. Російському окупанту заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

Наразі матеріали кримінального провадження скеровані до суду.

Досудове розслідування злочину військового рф здійснюють співробітники Управління СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

 

СБУ викрила російського інформатора, який збирав розвіддані про українські війська та критичну інфраструктуру на кордоні з рф

Контррозвідка Служби безпеки затримала на Чернігівщині інформатора спецслужб рф, який збирав розвіддані про українські війська та критичну інфраструктуру у прикордонних районах області.

 

Насамперед ворога цікавила інформація про місця розташування блокпостів, чисельність особового складу, наявність військової техніки ЗСУ та будівництво на території регіону об’єктів військової авіації.

Також зловмисник «малював» для агресора схеми місцевих залізничних маршрутів, якими курсують вантажні ешелони.

Крім того, фігурант, за завданням ворожих спецслужб, збирав інформацію про об’єкти енергетичної інфраструктури обласного центру.

Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для підготовки нової серії повітряних атак по регіону.

Співробітники СБУ задокументували злочинні дії зловмисника і затримали його за місцем проживання. Під час обшуку у затриманого виявлено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

За даними слідства, ворожим інформатором є місцевий житель, який на період окупації частини регіону потрапив у поле зору загарбників через свої прокремлівські погляди.

У травні цього року на чоловіка дистанційно вийшов представник спецслужб рф і запропонував йому співпрацю у війні проти України.

Згодом російський інформатор приступив до виконання ворожих завдань, про що «звітував» агресору в анонімному чаті. Щоб приховати злочинну діяльність, він одразу видаляв усі повідомлення після кожного «сеансу» зв’язку з окупантами.

Однак, це не допомогло – співробітники СБУ зібрали на фігуранта обґрунтовану доказову базу і повідомили йому про підозру за ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Наразі він перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 12 років тюрми.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ суд заборонив діяльність проросійської громадської організації на Чернігівщині

За матеріалами Служби безпеки України суд заборонив діяльність проросійської громадської організації, дії якої загрожували суверенітету та територіальній цілісності України. Мова про Чернігівську обласну громадську організацію «Співдружність «Сіверська Русь».

Встановлено, що ця організація використовувалась рф, як інструмент так званої «м’якої сили» для впливу на громадську думку з метою дестабілізації ситуації в державі.

До лав цієї організації здебільшого входили прихильники слов’янської ідеї, серед яких священики УПЦ (МП) та ветерани ЗС СРСР.

Її очолював громадянин України, підполковник у відставці, який активно відстоював думку про утиски російськомовних громадян на Чернігівщині.

Зокрема, керівник цього об’єднання готував замовні статі, що містили антиукраїнську пропаганду, спрямовану на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації у державі, для подальшого поширення в мережі Інтернет.

Окрім того, керівництвом ГО «Сіверська Русь» пропагувались ідеї слов’янської єдності, необхідності об’єднання України, росії та білорусії у єдину державу.

Зазначена організація співпрацювала з іншими об’єднаннями антиукраїнського спрямування, зокрема Всеукраїнським союзом громадських організацій «Об'єднання організацій співвітчизників «Російська співдружність». Союз відзначився антиукраїнськими заявами та акціями, наприклад у Криму – «У кожному вікні – російський прапор!».

Розглянувши зібрані СБУ беззаперечні докази деструктивної діяльності об’єднання, суд прийняв рішення про ліквідацію обласної громадської організації «Співдружність «Сіверська Русь».

СБУ наголошує на невідворотності покарання за злочини проти національної безпеки України і надалі відстоюватиме інтереси держави у подібних судових справах.

 

 

СБУ викрила на Чернігівщині злочинну групу, яка за допомогою місцевої очільниці ЦНАПу «заробила» на ухилянтах мільйони гривень

Служба безпеки ліквідувала у Чернігівській області ще одну корупційну схему ухилення від призову, яка дозволяла чоловікам виїжджати за кордон.

Під час оперативних заходів затримано організаторку оборудки. Нею виявилась очільниця одного з міських центрів надання адмінпослуг (ЦНАП), яка залучила до незаконної діяльності ще трьох спільників.

За суму від 2,5 тис. доларів США вони «допомагали» ухилянтам уникнути мобілізації на підставі фіктивних довідок для військовослужбовців, які виїжджають за кордон.

Потім, використовуючи ці підробки, фігуранти забезпечували своїх клієнтів дозволами на виїзд за кордон на постійне місце проживання.

Таким чином зловмисники «заробили» на мобілізації в умовах війни майже 4 млн у гривневому еквіваленті.

Для реалізації схеми її організаторка разом зі спільниками використовувала особисті зв’язки у місцевому військкоматі та міграційній службі.

Встановлено, що для «немісцевих» клієнтів посадовиця ЦНАПу особисто займалась питаннями зміни адреси реєстрації. Це було необхідно, аби ухилянтів можна було поставити на облік і потім «списати» саме через місцевий військкомат.

При цьому двоє її спільників підшукували клієнтів серед потенційних призовників і діяли як посередники для передачі грошей за корупційні «послуги».

Ще один фігурант – представник кримінального світу, який перебуває за кордоном і звідти координував діяльність учасників оборудки.

Під час обшуків за місцями проживання і роботи фігурантів виявлено:

готівку, одержану злочинним шляхом;

фальшиві довідки з військкомату;

комп’ютерну техніку із доказами злочинної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили всім чотирьом зловмисникам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);

ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Троє з них перебувають під вартою без права внесення застави. Ще один фігурант переховується від правосуддя за кордоном. Вирішується питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Крім того, перевіряється причетність до оборудки посадовців місцевих військкоматів та міграційної служби.

Зловмисникам загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

Контррозвідкою СБУ встановлено особу рашиста, причетного до викрадення сина військової ЗСУ

Контррозвідники СБУ встановили особу російського військового, причетного до організації викрадення неповнолітнього сина жінки, яка проходить службу за контрактом у лавах Збройних Сил України.

Ним виявився командир відділення 21 окремої мотострілецької бригади 2-ї армії Центрального військового округу 35-річний Микола Хачатурян.

Нагадаємо, що минулого року на Чернігівщині Служба безпеки України розробила та провела успішну спецоперацію, завдяки якій вдалося звільнити дитину з російського полону.

Рашисти викрали підлітка під час тимчасової окупації одного з населених пунктів Чернігівського району, де він перебував у родичів.

Загарбники утримували неповнолітнього в полоні протягом чотирьох діб.

Про те, що сина ув’язнено, жінка дізналася після дзвінка з невідомого номера.

Окупанти висунули вимогу: звільнення хлопчика в обмін на інформацію про розташування низки військових об’єктів ЗСУ, які дислокуються на території регіону.

Жінка звернулася за допомогою до СБУ. Контррозвідники спецслужби розробили та провели успішну спецоперацію з порятунку дитини, не допустивши передачі важливої інформації ворогу та ураження місць дислокації підрозділів Сил оборони.

Під час досудового розслідування співробітники СБУ та Національної поліції встановили особу рашиста, причетного до організації викрадення хлопця, та інші деталі скоєння злочину.

На разі, на підставі зібраних доказів, окупанту заочно повідомлено про підозру за ч.2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Зловмиснику загрожує покарання – до 12 років позбавлення волі.

Вживаються заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування ведеться у взаємодії з Управлінням стратегічних розслідувань ДСР та слідчими Національної поліції України за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ підозрює у колабораціонізмі експрацівника кримінально-виконавчої служби

Служба безпеки України зібрала докази колабораційної діяльності стосовно колишнього співробітника управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Харкові, який добровільно перейшов на бік ворога.

 Після повномасштабного вторгнення рф та окупації м. Куп`янськ Харківської області 47-річний чоловік добровільно прибув до незаконного правоохоронного органу, створеного на тимчасово окупованій території (т.зв. «поліції») та подав відповідні документи для прийняття на «посаду».

Перебуваючи на «посаді», зловмисник виконував вказівки окупантів, зокрема, «охороняв» українців, які потрапили в полон та конвоював військовополонених.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили зраднику про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

Наразі колаборант перебуває на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки проводять комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування злочинної діяльності ворожого поплічника проводять співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який катував мешканців Чернігівщини


За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, який катував мирних мешканців Чернігівщини та знущався над ними.

Військовий злочинець – Ондар Анчи, 36-річний уродженець м. Кизил, Республіка Тива, військовослужбовець 35-ої окремої гвардійської мотострілецької бригади.

Слідством встановлено, що у лютому 2022 року він разом з іншими військовими рф брав участь у знущаннях над цивільним населенням селища Вишневе Чернігівського району. Окупанти вдиралися до осель мирних мешканців та, погрожуючи розстрілом, вимагали інформацію про місцезнаходження військовослужбовців Збройних Сил України. При цьому рашисти били наших співвітчизників прикладом автомата, завдаючи тілесних ушкоджень.

Крім того, злочинець утримував одного з ув’язнених у морозну погоду в неопалюваному складському приміщенні, де над ним влаштовували тортури. Його матір похилого віку окупанти тримали у вантажному відділенні автомобіля. Також загарбник відібрав у чоловіка транспортний засіб та у подальшому використовував його для перевезення награбованого у місцевих мешканців майна.

Жорстоке поводження загарбника з мирним населенням на окупованій території підтверджено показаннями свідків та потерпілих, які впізнали воєнного злочинця за фотографіями.

На підставі доказів, зібраних співробітниками СБУ, суд визнав злочинця винним за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. У порядку спеціального судового розгляду йому винесено вирок у вигляді 12 років позбавлення волі. Строк відбування покарання засудженому рахуватиметься з моменту його фактичного затримання.

Документування протиправної діяльності проводилося слідчими Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

 

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру колишнім співробітникам ДСНС, які добровільно перейшли на бік ворога

Кіберфахівці Управління СБ України в Чернігівській області встановили факти добровільної співпраці з ворогом колишніх співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій Луганщини.

За даними розслідування, зрадниками стали підполковник та капітан служби цивільного захисту ГУ ДСНС України у Луганській області.

Встановлено, що після повномасштабного вторгнення рф на територію України, службові особи, погодившись на пропозиції окупаційної адміністрації держави-агресора, перейшли на бік ворога та прийняли присягу.

Перебуваючи на «посадах», зловмисники виконувала вказівки окупантів, проводили агітаційну роботу та закликали місцеве населення до підтримки загарбників.

На підставі зібраних доказів колаборантам повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території) Кримінального кодексу України.

Наразі зрадники перебувають на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки вживають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Викриття злочинної діяльності ворожих поплічників здійснювали співробітники СБУ у Чернігівській області у взаємодії із слідчими Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

СБУ знешкодила злочинне угруповання рекетирів, які тероризували мешканців Чернігівщини

Служба безпеки України проводить системну боротьбу з організованою злочинністю, яка загрожує державній безпеці України.

Співробітники СБУ знешкодили злочинне угруповання, яке тероризувало та вимагало неіснуючі «борги» у мешканців Чернігівщини. Також бандити виконували «замовлення» щодо знищення майна громадян шляхом підпалів на території інших регіонів.

За даними досудового слідства до складу банди входила група мешканців Чернігова, серед яких були раніше засуджені за вчинення тяжких злочинів.

Зловмисники займалися вимаганням грошей за надуманими приводами та через штучно створені конфліктні ситуації. Серед громадян, які стали жертвами вимагачів, були й військовослужбовці ЗСУ.

Учасники банди застосовували до своїх жертв психологічний тиск, погрожуючи насильством та фізичною розправою.

У процесі вимагання коштів бандити викрадали потерпілого, вивозили у заздалегідь підготовлене місце, і, застосовуючи тортури та знущання, вимагали негайно перерахувати гроші на певний банківській рахунок.

Співробітники СБУ задокументували ряд фактів вимагання зловмисниками від громадян грошових коштів на загальну суму понад 200 тисяч гривень.

Правоохоронці затримали п’ятьох учасників банди під час спроби викрадення одного з потерпілих, який начебто був «винний» зловмисникам близько 100 тисяч гривень.

Наразі затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 (вимагання в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

За рішенням суду їм обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Перевіряється причетність учасників злочинної групи до вчинення інших злочинів.

Підозрюваним загрожує покарання - від семи до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Спецоперація з викриття та затримання зловмисників проводилась Управлінням СБ України в Чернігівській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

За матеріалами СБУ викрито депутата Чернігівської міськради, який організував канал втечі ухилянтів за кордон

За матеріалами Служби безпеки України зібрано достатню доказову базу та повідомлено про підозру депутату Чернігівської міськради, який причетний до організації каналу незаконного виїзду за кордон українських громадян призовного віку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що депутат та троє місцевих мешканців організували злочинну схему, яка дозволяла потенційним призовникам виїжджати за межі України під час воєнного стану.

Для реалізації оборудки ділки підшукували військовозобов’язаних, які виявляли бажання незаконно виїхати з України. Після сплати «клієнтами» «авансу», зловмисники оформлювали ухилянтів у якості «водіїв-волонтерів» до місцевої громадської організації, яку очолював депутат.

У подальшому, для внесення відповідних даних до електронної системи «Шлях», депутат подавав інформацію про фіктивних «волонтерів» до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

За такі «послуги» зловмисники брали близько 5 тис. дол. США як готівкою, так і банківськими переказами коштів на особисті рахунки. Сума залежала від терміновості виїзду і фінансових можливостей клієнтів.

Крім того, для оформлення ухилянтів депутат використовував листи від різних установ та організацій, які постраждали внаслідок збройної агресії рф. Серед цих організацій були дитячі медичні заклади та інші громадські установи, які дійсно потребували підтримки. Проте жодної гуманітарної допомоги задекларовані обранцем «адресати» не отримували.

Депутату повідомлено про підозру за:

-ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);

-ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Наразі сам депутат переховується від правосуддя за кордоном. Вирішується питання щодо оголошення його у розшук.

Тривають подальші слідчо-оперативні дії для притягнення винних осіб до відповідальності.

Викриття злочинної оборудки та розслідування проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

Співробітники СБУ викрили корупційну схему ухилення від призову за участі членів медико-соціальної експертної комісії

На Чернігівщині співробітники СБУ викрили корупційні дії членів однієї з міжрайонних МСЕК. Ділки за грошову винагороду сприяли в оформленні групи інвалідності чоловікам призовного віку в умовах воєнного стану.

Встановлено, що двоє членів спеціалізованої міжрайонної медико-соціальної експертної комісії КНП «Обласний центр медико-соціальної експертизи» за гроші пропонували потенційним призовникам оформити офіційні документи про присвоєння групи інвалідності без належних на те правових підстав для уникнення мобілізації.

За свої «послуги» ділки просили від 5 тисяч доларів США.

У ході проведення оперативних заходів правоохоронці задокументували факт передачі зловмисникам 2700 доларів США в якості «авансу» за підготовку відповідних медичних документів, їх направлення на комісію та позитивний розгляд.

Оперативники Служби безпеки затримали одного з організаторів злочинної оборудки після отримання другої частини коштів у розмірі 2300 доларів США та видачі документів про присвоєння інвалідності.

Під час обшуків у робочих кабінетах та помешканнях фігурантів вилучено грошові кошти, медичні документи, журнали реєстрації, бланки направлень та інші докази протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження одному з фігурантів наразі оголошено про підозру за ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України. Тривають слідчо-оперативні дії для повідомлення підозри іншим учасникам оборудки.

Викриття злочинної схеми здійснювали співробітники Управління СБ України в Чернігівській області у взаємодії зі слідчим обласного управління ГУНП за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру митнику, причетному до корупційної схеми

Співробітники Служби безпеки України викрили посадовця Чернігівської митниці. Зловмисник причетний до корупційної схеми, через яку державний бюджет недоотримував щомісяця мільйони гривень.

Встановлено, що головний державний інспектор митної служби, зловживаючи службовим становищем, сприяв підприємцям в ухиленні від сплати обов’язкових митних зборів та платежів.

За оперативною інформацією щозміни нелегальний «прибуток» ділка становив близько 50 тисяч гривень.

Зокрема, задокументовано декілька епізодів протиправної діяльності. Фігурант «не помічав» у зоні митного контролю контрабандний товар у автомобілях. Правоохоронці виявили незадекларований товар на суму понад 1 мільйон гривень.

Під час проведення обшуків у службовому кабінеті правоохоронці вилучили документацію, що підтверджує здійснення оборудки, а також так звану «тіньову касу».

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч.2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники Управління СБ України в Чернігівській області у взаємодії із слідчими Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ повідомила про підозру бойовику «днр», який воював проти Сил оборони України на Донеччині

Слідчі Служби безпеки України повідомили заочно про підозру бойовику «днр», який брав активну участь у бойових діях на території аеропорту «Донецьк» на боці російських найманців.

Оперативники СБУ встановили, що 29-річний уродженець Чернігівщини з квітня 2014 року входив до лав так званого «батальйону «спарта «днр», де під час боїв за аеропорт здійснював облаштування вогневої позиції великокаліберним кулеметом та ніс бойові чергування.

У подальшому бойовик перейшов до іншого підрозділу терористичної організації «днр» – так званого збройного формування «розвідувальне управління республіканської гвардії «днр» на посаду «розвідника-коректувальника».

У складі цього терористичного формування зрадник продовжив воювати проти Збройних Сил України на боці ворога.

Слідчі СБУ повідомили терористу заочно про підозру за ч.1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. За ці злочини законодавством передбачено покарання - до 15 років позбавлення волі.

Наразі матеріали кримінального провадження скеровано до суду.

Тривають комплексні заходи для притягнення бойовика до відповідальності.

Розслідування злочинної діяльності проводили співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ ідентифікувала чергових рашистів, які знущались над українцями на Чернігівщині

Служба безпеки встановила особи двох російських окупантів, які знущались над цивільними мешканцями с. Ягідне Чернігівської області.

Злочинці - молодший сержант 40-річний Базан Андріян та єфрейтор 28 –річний Куулар Доржу, військові мінометного взводу мінометної батареї 2-ї механізованої бригади в/ч 55115.

Слідчими встановлено, що у березні 2022 року Базан Андріян вивів з підвального приміщення школи селища Ягідне одного з місцевих мешканців на вулицю, поставив його до стіни і почав стріляти у чоловіка над головою, погрожуючи вбити, якщо той не надасть інформацію про розташування підрозділів Збройних Сил України.

Після того, як мешканець селища відмовився давати інформацію про розміщення українських захисників, окупант дістав муляж гранати й кинув під ноги полоненому. Потім військовий з задоволенням спостерігав за реакцією чоловіка, який налякався, впав і намагався хоч якось прикрити голову руками, щоб захистити себе. Такі «розваги» рашист періодично повторював з іншими полоненими.

Інший військовий злочинець, Куулар Доржу, примушуючи жителів селища Ягідне спускатися до підвалу школи, стріляв з автомата під ноги полоненим. Також, для того, щоб змусити ув’язнених чоловіків виконувати його вказівки (копати окопи, бліндажі, колоти дрова, носити воду окупантам), націлював перезаряджений автомат на їх дружин, погрожуючи розстрілом на очах їхніх малолітніх дітей.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів, суд визнав російських окупантів винними за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), та призначив їм 11 та 10 років ув’язнення заочно.

Розслідування проводили співробітники СБУ Чернігівської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

СБУ викрила прихильниць «руского міра» у прикордонні на Чернігівщині

Співробітники Служби безпеки України викрили двох мешканок прикордоння Чернігівщини, які у соцмережах підтримували та виправдовували збройну агресію рф проти України.

Обидві прихильниці «руского міра» є мешканками прикордонної громади, яка постійно знаходиться під обстрілами рашистів.

Слідчими СБУ встановлено, що ворожі інтернет-агітаторки, використовуючи заборонені соцмережі, неодноразово поширювали дописи із глорифікацією збройної агресії рф проти України, висловлювали підтримку окупантам та дискредитували військовослужбовців ЗСУ.

Матеріали для поширення, зокрема ті, що розповсюджувались російськими псевдорелігійними спільнотами, вони отримували через контакти в інтернет- середовищі.

За отриманою інформацією син однієї з фігуранток є російським військовим, з яким вона перебувала на постійному зв’язку.

Інша зловмисниця є громадянкою рф та має безстрокову посвідку на постійне проживання в Україні.

Факти поширення фігурантками ворожої пропаганди підтвердженні лінгвістичною експертизою, ініційованою СБУ.

Під час обшуків за місцями проживання пропагандисток правоохоронці вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили зловмисницям про підозри у вчиненні злочину, передбаченого ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Заходи з викриття проросійських агітаторок проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

На Чернігівщині СБУ викрила злочинну групу, яка організувала схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку

На Чернігівщині СБУ викрила злочинну групу осіб, які налагодили схему незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, що призводило до зменшення мобілізаційного потенціалу країни. До організації злочинної діяльності причетний громадянин суміжної іноземної держави.

Встановлено, що учасники схеми, користуючись корупційними зв’язками у комунальних медичних установах, розробили механізм фальсифікації документів про непридатність чоловіків до військової служби, який дозволяв потенційним призовникам виїхати за межі України.

Ділки пропонували військовозобов’язаним сфальсифікований пакет документів та надавали інструкції і поради щодо порядку перетину державного кордону України.

За додаткові кошти зловмисники обіцяли вирішити питання щодо безперешкодного та швидкого перетину кордону.

Вартість таких “послуг” становила від 5 до 9 тисяч доларів залежно від типу підроблених документів та терміновості “вирішення питання”.

Співробітники СБУ затримали злочинців під час передачі пакету документів для місцевого мешканця призивного віку та одержання від нього 9 тисяч доларів США.

Під час обшуків за місцями проживання організатора каналу, та інших членів злочинної групи правоохоронці вилучили готівку, транспортні засоби, мобільні термінали та комп’ютерну техніку з доказами злочинної діяльності, незаповнені бланки відповідних медичних установ, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних, чорнові записи, тощо.

Наразі чотирьом фігурантам провадження повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань), та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України). Кримінального кодексу України

Зловмисникам за рішенням суду обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Вживаються заходи щодо встановлення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до організації злочинної схеми.

Спецоперацію з викриття зловмисників проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській областей за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

 

На Чернігівщині СБУ викрила ворожих інтернет-пропагандистів

Співробітники Служби безпеки України викрили проросійських інтернет-пропагандистів, які у соцмережах виправдовували збройну агресію рф, відкрито підтримували російських військових та агресивну політику путіна щодо України.

Для проведення інформаційно-підривної діяльності фігуранти використовували заборонену соцмережу «Однокласники».

За допомогою створених у соцмережі акаунтів ворожі поплічники поширювали матеріали, у яких героїзувались вчинки окупантів, виправдовувались воєнні злочини загарбників та прославлялось керівництво рф.

Зокрема 50-річна мешканка м. Прилуки розміщувала на власній сторінці дописи із глорифікацією збройної агресії рф проти України, возвеличувала країну-агресора та виправдовувала напад рф на Україну.

Ворожа поплічниця поширювала інформацію з російських пропагандистських пабліків, в якій відкрито підтримувались дії загарбників щодо знищення українських військових сил.

Інший прибічник «руського міра», мешканець прикордонного з рб селища Чернігівського району поширював російські пропагандистські матеріали на підтримку путіна, а також керівництва т.зв. «лнр/днр» та принижував честь і гідність українців.

У своїх дописах він схвалював агресивні дії російських окупантів, звинувачував Україну у розв’язуванні війни проти рф та співчував втратам російських військ.

Пропагандисти отримували деструктивний контент з тематичних спільнот антиукраїнського спрямування, а також від своїх контактів на території рф, з якими підтримували зв'язки.

Експертизою, ініційованою СБУ, підтверджено наявність у публікаціях публічних виправдовувань та заперечень збройної агресії рф проти України.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів правоохоронці вилучили мобільні телефони та комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності.

Слідчі СБУ повідомили зловмисникам про підозри у вчиненні злочину, передбаченого ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України. Наразі матеріали кримінальних проваджень скеровано до суду.

Заходи з викриття проросійських агітаторів проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ ідентифікувала двох військових рф, які знущались над мирними мешканцями Чернігівщини

Співробітники Служба безпеки України встановили особи ще двох окупантів, які знущались на мирним населенням під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Зловмисниками виявилися військові рф - 47-річний Дмитро Маховський, уродженець Брянської області

та 30-річний Шивит Донгак, уродженець Республіки Тива.

Слідством встановлено, що у березні 2022 року вони вдерлися до господарства мешканця селища Слобода.

Погрожуючи зброєю, окупанти примусово вивезли чоловіка до приміщення місцевого магазину.

Застосовуючи до нього фізичну силу, загарбники намагалися «вибити» з потерпілого інформацію про розташування та переховування військовослужбовців ЗСУ на території села.

Не отримавши від чоловіка необхідних даних, рашисти через певний час продовжили тортури, погрожуючи йому розстрілом та фізичною розправою над його дружиною та сином. У подальшому один з окупантів вивів потерпілого на вулицю, примусив стати на коліна та облив легкозаймистою рідиною, погрожуючи підпалити.

На підставі доказів, зібраних слідчими СБУ, суд визнав російських окупантів винними за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене групою осіб), та призначив їм покарання у вигляді 11 років, 6 місяців та 11 років ув’язнення заочно.

Розслідування проводили співробітники СБУ Чернігівської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

СБУ ідентифікувала ще двох рашистів, які грабували та стріляли у мирних жителів Чернігівщини

Служба безпеки встановила особи ще двох російських окупантів, які вчиняли воєнні злочини під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Одним з них є командир міномету 2-го мінометного взводу 55-ої окремої мотострілецької бригади, молодший сержант Магавал Бурун-Чиргал.

За даними слідства, у березні 2022 року він вдерся до одного з домоволодінь у селищі Ягідне.

Погрожуючи вогнепальною зброєю, він вигнав на двір дівчину та хлопця, які переховувались у підвалі будинку, та відібрав в них мобільний телефон, ноутбук і гроші.

Потім загарбник «вибивав» з потерпілого «зізнання» у тому, що він нібито є військовослужбовцем ЗСУ.

На підставі зібраних слідчими СБУ доказів, суд визнав російського окупанта винним за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни), та призначив йому 12 років ув’язнення заочно.

Крім того, ідентифіковано ще одного рашиста, який у лютому минулого року стріляв з автомату у двох мирних мешканців селища Сибереж.

У наслідок обстрілу місцева жителька отримала вогнепальне поранення.

За даними слідства, зловмисником виявився військовий 74-ї окремої мотострілкової бригади зс рф.

Слідчі Служби безпеки заочно повідомили йому про підозру у вчиненні воєнного злочину.

За обома фактами тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ Чернігівської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

 

 

 

СБУ повідомила про підозру колишній співробітниці міграційної служби Луганщини,

яка добровільно перейшла на бік ворога

Служба безпеки України зібрала докази колабораційної діяльності на колишню співробітницю міграційної служби Луганщини, яка добровільно перейшла на бік ворога.

Після захоплення смт. Станиця Луганська 34-річна жінка добровільно пішла на співпрацю з окупаційною владою та погодилася на пропозицію зайняти посаду начальника відділу міграційної служби у Станично-Луганському РВ ВС так званого «мвд лнр».

Перебуваючи на «посаді», зловмисниця виконувала вказівки окупантів щодо примусової «паспортизації» місцевого населення.

Колаборантка через ворожі ЗМІ закликала жителів тимчасово окупованої території отримувати паспорти російської федерації, переконуючі мешканців району у тому, що росія тут назавжди.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили ворожій поплічниці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 7 ст. 111-1 (добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, створених на тимчасово окупованій території);

ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі колаборантка перебуває на тимчасово окупованій території сходу України.

Співробітники Служби безпеки проводять комплексні заходи для притягнення її до відповідальності.

Розслідування злочинної діяльності ворожої поплічниці проводять співробітники СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ виявила два схрони з російським боєприпасами у прикордонних районах Чернігівщини

Служба безпеки встановила місцезнаходження ще двох схронів з російськими засобами ураження у ході контрдиверсійних заходів у прикордонних районах Чернігівщини.

Встановлено, що окупанти приховали ці арсенали перед контрнаступом Сил оборони минулого року.

У результаті оперативних дій у покинутій будівлі поблизу одного з військових об’єктів виявлено:

21 артилерійський снаряд калібру 30 мм;

бойові гранати;

800 набоїв до стрілецької зброї.

Інший замаскований ворожий тайник знайдено у нежитловому приміщенні поруч із зерносховищем.

Зі схрону вилучено:

два постріли до реактивних протитанкових гранатометів та пороховий заряд до них;

набої калібру 7,62 мм.

Наразі виявлені боєприпаси направлено на потреби підрозділів Збройних Сил України.

Контрдиверсійні заходи проводили співробітники СБУ у Чернігівській області.

 

За матеріалами СБУ засуджено трьох військових рф, які катували цивільне населення с. Ягідного

За матеріалами Служби безпеки України судом винесено вирок трьом військовим рф, які катували та знущались над мирними мешканцями с. Ягідне.

Слідчими встановлено, що у березні 2022 року троє військових рф з мінометної батареї 2-ї механізованої бригади військової частини №55115 рядовий Ооржак Іван, єфрейтор Шактар-оол Кежик-оол та сержант Чинан Чаян вдерлися на територію одного з домоволодінь с. Ягідне. Погрожуючи розстрілом, вони примусили голову родини роздягнутися на морозі. Шукали докази причетності чоловіка до Збройних Сил України. Коли загарбники знайшли у нього мобільний телефон, почали бити, вимагаючи зізнання у співпраці із ЗСУ. У цей час інших чотирьох членів родини, в тому числі шестирічну дитину, окупанти насильно утримували у холодному погребі, погрожуючи розстрілом.

Крім того, загарбники вдиралися до інших будинків мирних мешканців, та стріляли з автоматів у приміщення, в яких переховувалися люди з дітьми.

На підставі доказів, зібраних співробітниками СБУ, суд визнав військових рф винними за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. У порядку спеціального судового розгляду їм винесено вирок у вигляді 12 років позбавлення волі кожному. Строк відбування покарання засудженим рахуватиметься з моменту їх фактичного затримання.

 Документування та досудове розслідування злочинної діяльності військових рф здійснювали співробітники Управління СБУ у Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

 

На Чернігівщині СБУ викрила ворожу інтернет-пропагандистку

Співробітники Служби безпеки України викрили мешканку Корюківського району, яка у соцмережах схвалювала окупаційні дії рф проти України.

Ворожа поплічниця переїхала на Чернігівщину з Криму декілька років тому.

 

Використовуючи заборонену соцмережу «Однокласники» вона

неодноразово поширювала дописи із глорифікацією збройної агресії рф проти України та висловлювала підтримку російським військовим.

Крім того, у розміщених нею матеріалах прославлялось керівництво рф, а також т.зв. «лнр/днр».

Матеріали для поширення пропагандистка отримувала через контакти в інтернет середовищі, більшість яких складали її друзі та знайомі з рф.

Під час обшуку за місцем проживання фігурантки правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності.

Ворожій поплічниці повідомлено про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Наразі матеріали кримінального провадження скеровано до суду.

Заходи з викриття проросійської агітаторки проводили співробітники Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом Чернігівської обласної прокуратури.

 

СБУ затримала прикордонника, який намагався «злити» фсб інформацію про охорону північних рубежів України

Контррозвідка Служби безпеки спільно зі співробітниками внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби викрила ще одного російського агента у ході спецоперації у Чернігівській області.

Фігурантом виявився інспектор Чернігівського прикордонного загону.

Ще до початку повномасштабного вторгнення посадовець був завербований кадровим співробітником фсб.

Після 24 лютого минулого року ворог «активував» свого поплічника для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України в умовах війни.

Насамперед агресора цікавили бойові розпорядження та план заходів щодо інженерно-технічного облаштування держаного кордону у межах Чернігівської області.

Саме ці секретні відомості російський агент мав знайти, сфотографувати, а потім передати своєму «куратору» з фсб через месенджер у Телеграм.

Розвідінформація потрібна була окупантам для підготовки та проведення серії диверсій у прикордонних районах на півночі України.

Однак співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зрадника і затримали його на спробі передачі інформації з обмеженим доступом агресору.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмиснику обрано запобіжний захід ˗ тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Заходи проводили співробітники СБУ у Чернігівській області спільно з Головним відділом внутрішньої та власної безпеки «Центр» Держприкордонслужби за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

СБУ блокувала діяльність ворожих пропагандистів у прикордонні

На Чернігівщині кіберфахівці СБУ викрили ворожих агітаторів, які у соціальних мережах поширювали російську пропаганду.

За попередніми даними слідства, 55-річний мешканець Ніжинського району на своїй сторінці, створеній в соціальній мережі «Одноклассники», розміщував матеріали з російських пропагандистських інтернет-ресурсів.

У своїх публікаціях ворожий поплічник прославляв політичне керівництво рф, схвалював дії російських загарбників та виправдовував вторгнення військ рф на територію України.

Крім того, чоловік публікував відеоматеріали із закликами до саботажу мобілізаційних заходів в Україні.

За результатами лінгвістичної експертизи, матеріали, які розміщував пропагандист, містять визнання правомірною агресії рф проти України та виправдовування тимчасової окупації частини території нашої держави.

Під час проведення обшуку за місцем проживання фігуранта провадження правоохоронці вилучили мобільний телефон із доказами здійснення злочинної діяльності.

Аналогічний злочин скоїла й жителька Прилуцького району.

На персональній сторінці у забороненій в Україні соцмережі вона поширювала інформацію, де вихваляла злочинні дії військовослужбовців рф та підтримувала агресію ворога проти нашої держави.

Жінка вже була засуджена за розповсюдження ворожої пропаганди (за ч.2 ст. 109 ККУ), але, не зробивши належних висновків, вона продовжила протиправну діяльність.

Крім того, пропагандистка підтримувала контакти з російською журналісткою-блогером. Під час листування вона скаржилась на українську спецслужбу та висловлювала сподівання на скорішу перемогу рф, щоб мати змогу помститися усім, хто її начебто скривджував.

 Слідчі СБУ повідомили зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Викриття пропагандистів проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

За матеріалами СБУ зловмисникам, які організували канал торгівлі людьми, оголошено підозри у скоєнні злочину у складі організованої групи

За матеріалами Служби безпеки України особам, які займались «вербуванням» українців призовного віку для заробітків на нелегальному бізнесі, оголошено про підозру у скоєнні злочину у складі організованої групи.

Досудовим слідством встановлено, що злочинну схему організували громадяни України та їх спільники з однієї із західноазійських країн.

Ділки підшукували «клієнтів» серед громадян призовного віку та сприяли вирішенню питань, пов’язаних з виготовленням документів, необхідних для нелегального виїзду за кордон та «працевлаштування».

Зловмисники втягували громадян України у злочинну діяльність, яка полягала у переправленні нелегальних мігрантів з Середньої Азії до країн ЄС морським шляхом.

У результаті, більшість потерпілих від дій ОЗУ опинялися за гратами у країнах ЄС. А факт участі українців у подібних злочинних схемах негативно впливав на імідж нашої держави на міжнародній арені.

Наразі фігурантам провадження оголошено про підозру за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми, вчинена організованою групою) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних до скоєння злочину осіб.

Документування злочинної діяльності здійснюється Управлінням СБ України в Чернігівській області у взаємодії з ГУ НП за процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури.

 

 

На Чернігівщині тривають контрдиверсійні заходи: виявлено громадянина РФ, який незаконно перебував в Україні

У ході контрдиверсійних заходів співробітники СБУ спільно з Нацполіцією виявили громадянина Росії, який незаконно перебував на території України.

Встановлено, що чоловік періодично виїжджав до Російської Федерації, а також причетний до скоєння низки адміністративних порушень.

При собі іноземець мав паспорт громадянина РФ, копію іноземного паспорта тієї ж країни (оригінал якого, нібито, втрачено), а також закордонний паспорт на бланку СРСР, термін дії якого 1998-2003 роки.

Відповідно до чинного законодавства будуть вжиті заходи щодо примусового повернення іноземця.

СБУ закликає громадян бути пильними.

Якщо у поле вашого зору потрапили особи, які проявляють необґрунтований інтерес до військових об’єктів чи об’єктів транспортної інфраструктури, адміністративних будівель, використовуючи при цьому засоби відео- та фотофіксації чи безпілотні літальні апарати, просимо невідкладно повідомляти про це за телефоном «гарячої лінії» Управління СБ України в Чернігівській області - (0462) 676-208 або ж електронним листом на адресу: [email protected] .

 

ЗАЯВА СБУ ЩОДО ПРОЯВІВ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ

Сьогодні вітчизняний інформаційний простір зазнає безпрецедентного впливу. Україна зіткнулася зі спробами системного нагнітання паніки, поширенням фейкової інформації та викривленням реального стану речей. Усе це в комплексі – ніщо інше, як чергова потужна хвиля гібридної війни.

Служба безпеки у межах своєї компетенції постійно аналізує різні сценарії розвитку подій – є чіткий план дій на кожен із них. Разом із керівництвом держави, представниками виконавчої та законодавчої влади, іншими правоохоронними та безпековими органами влади ми готові реагувати на ситуацію не тільки тоді, коли виникне така необхідність, а заздалегідь. І вже робимо це.

Водночас ми чудово розуміємо мотиви нинішнього інформаційного нагнітання – посіяти тривогу в українському суспільстві, підірвати віру в здатність держави захистити своїх громадян, розхитати нашу єдність.

СБУ фіксує такі прояви гібридної війни в соціальних мережах, окремих ЗМІ, в поширенні деякими політиками наративів країни-агресора тощо. Не лише фіксує, а активно їм протидіє. Це відображається у рішеннях РНБО, кількості нейтралізованих кібератак, ліквідації численних ботоферм, викритті агентурних мереж іноземних спецслужб та недопущенні диверсій і терактів.

Співробітники СБУ працюють в усіх регіонах країни у посиленому режимі. Ми готові захищати Україну.

Проте зараз стабільність і спокій у нашій країні залежать не лише від влади, а й від зважених дій кожного українця. Всім нам варто зберігати спокій та холодний розум, не піддаватися на провокації. Паніка й дестабілізація грають на користь тільки ворогам, а не Україні.

Ми всі повинні мислити критично і перевіряти будь-яку інформацію; керуватись даними офіційних джерел, а не анонімних; навчитися відрізняти правду від фейків.

І не забувати – сила України не лише в потужній армії, а в єдності кожного з нас. Разом ми здатні захистити Україну. Нашу свободу, незалежність та гідність.

 

СБУ проведе контрдиверсійні навчання на Чернігівщині

З 15 лютого координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Чернігівській області розпочинає багатоетапні контрдиверсійні навчання на Чернігівщині.

Тренування проходитимуть до початку березня по всій території області із зосередженням особливої уваги на прикордонних районах.

Метою навчань є відпрацювання алгоритму взаємодії суб’єктів антитерористичної діяльності для ефективного реагування на загрози терористичного й диверсійного характеру, посилення захищеності об’єктів критичної інфраструктури, а також виявлення та затримання умовних диверсійних груп.

СБУ просить громадян із розумінням поставитися до можливих незручностей та належним чином реагувати на законні дії та вимоги правоохоронців, мати з собою документи, що засвідчують особу.

Навчання пройдуть в умовах максимально наближених до реальних, із використанням спеціальної техніки та озброєння. Тому на окремих територіях можливе тимчасове обмеження пересування людей та транспорту, перевірка документів, що засвідчують особу, огляд автомобілів.

Усі дії відбуватимуться у межах чинного законодавства та з безумовним дотриманням прав і свобод людини.

СБУ закликає громадян бути пильними.

Якщо у ваше поле зору потрапили особи, які проявляють необґрунтований інтерес до об’єктів транспортної інфраструктури, військових об’єктів, будівель органів влади і управління, використовуючи при цьому засоби відео-, фотофіксації, безпілотні літальні апарати, просимо невідкладно повідомляти до Управління СБУ в Чернігівській області за телефоном (0462) 676-208, електронною поштою [email protected] або за номером 102.

Пресслужба СБ України в Чернігівській області

 

 

Служба Безпеки України

інформує щодо запобігання загрозам терористичного та диверсійного характеру

На фоні посилення агресивної риторики російської Федерації стосовно України, Службою Безпеки України систематично отримується інформація про загрози терористичних посягань на військові об'єкти з боку спецслужб РФ та підконтрольних їм незаконних військових формувань так званих Л/ДНР. Так, фіксуються спроби підготовки до вчинення вибухів на території та поблизу військових об'єктів або свідомо неправдиві повідомлення про вчинення відповідних дій, у тому числі з використання місцевих мешканців. Не виключаються відповідні спрямування і стосовно об'єктів в/ч А4245, що розташовані на території м. Прилуки.

Крім того, спецслужбами РФ у мережі інтернет провадяться акції з дискредитації Збройних Сил України та їх підрозділів, у тому числі можливе розповсюдження фейкових матеріалів щодо об'єктів в/ч А4245, з метою поширення панічних настроїв серед місцевих мешканців, що проживають поблизу.

Зазначене створює передумови до дестабілізації суспільно-політичної обстановки в Україні та до скоєння злочинів терористичного характеру.

З метою своєчасного реагування, у разі виявлення ознак протиправних дій спрямованих проти об'єктів в/ч А4245, просимо невідкладно інформувати Прилуцький районний відділ Управління СБ України в Чернігівській області (тел. 046-37 3-21-00) або Прилуцький районний відділ поліції ГУ НП в Чернігівській області (тел. 046-37 3-39-02).

 

 

 

Служба безпеки України інформує щодо посилення контррозвідувального режиму

В умовах посилення військової співпраці Російської Федерації та Республіки Білорусь збільшується ймовірність більш агресивних дій з боку спецслужб цих держав по відношенню до України. Зокрема це може стосуватись розвідувально-підривної діяльності по відношенню до військових об'єктів розташованих та території міста.

У зв'язку з чим Служба безпеки України закликає, у разі виявлення ознак збору інформації про військові об'єкти та об'єкти критичної інфраструктури, терористичних загроз, диверсійних проявів або виявлення підозрілих предметів невідкладно інформувати Прилуцький районний відділ Управління СБ України в Чернігівській області (тел. 046-37 3-21-00) або Прилуцький районний відділ поліції ГУ НП в Чернігівській області (тел. 046-37 3-39-02).

На ознаки збирання інформації щодо важливих об’єктів можуть вказувати дані про:

  • появу сторонніх осіб, які прагнуть встановити з місцевими мешканцями чи військовослужбовцями немотивовані або під сумнівним приводом контакти, отримати від них інформацію щодо різних аспектів функціонування військового об'єкту;

  • появу осіб, які здійснюють фото та відеозйомку об'єктів військової частини та доріг (вулиць), які ведуть до неї;

  • появу та переміщення поблизу військових об'єктів підозрілих осіб з обладнанням, яке може використовуватись для облаштування схованок або місць спостереження, з дистанційно керованими літальними апаратами (дронами), з засобами спостереження (біноклі, тепловізори), з планшетами або невизначеними, не поширеними в побуті приладами;

  • виявлення поблизу військових об'єктів підозрілих приладів.

 

 

ПЕРЕЛІК
питань протидиверсійного та антитерористичного захисту складів озброєння і боєприпасів, важливих військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури

Ознаки можливих протиправних спрямувань до важливих об’єктів

1. Поява та переміщення в оточенні важливих об’єктів підозрілих осіб:

- зі зброєю, з обладнанням для облаштування схованок із засобами ураження або місць спостереження за об’єктами, з дистанційно керованими літальними апаратами чи обладнанням для їх наведення на ціль, з засобами візуальної розвідки (біноклі, тепловізори тощо), з засобами визначення координат, з незвичними (не поширеними у побуті) радіопередавачами, радіопеленгаторами, радіолокаційними чи радіотехнічними засобами;

- які проводять заходи життєдіяльності чи відпочинку в непристосованих місцях, насамперед на диверсійно-уразливих напрямках (місця придатні для спостереження за об’єктом, наведення на ціль, схованок, прихованого запуску/приземлення літальних апаратів, скритні підходи до об’єкта), або в невідомий спосіб;

- у діях яких наявні ознаки маскування свого перебування/переміщення.

2. Наміри сторонніх осіб встановити з мешканцями населених пунктів, працівниками підприємств, установ та організацій, прилеглих до важливих об’єктів, а також працівників (військовослужбовців) таких об’єктів немотивовані або під сумнівним приводом контакти, отримати від них інформацію щодо різних аспектів їх функціонування.

3. Виявлення сторонніх осіб, які здійснюють фото- та відео зйомку периметру об’єктів, під’їздів та транспортних шляхів, які ведуть до них.

4. Необґрунтований прояв інтересу до інформації щодо:

- системи охорони та проти диверсійного захисту важливих об’єктів;

- організації та проведення заходів антитерористичної спрямованості, військової активності (навчання, заходи бойової підготовки, переміщення озброєння, військової техніки, особового складу);

- сил та засобів антитерористичних (проти диверсійних) підрозділів, їх забезпеченості матеріальними засобами та порядку дій;

- діяльності СБ України, інших суб’єктів боротьби з терористичними актами та диверсіями на важливих об’єктах та в їх оточенні;

- комунального забезпечення важливих об’єктів;

- здійснюваних важливими об’єктами закупівель товарів, робіт та послуг, порядку допуску та перебування на їх території сторонніх осіб - суб’єктів договірних відносин.

5. Придбання, виготовлення і зберігання засобів диверсійної діяльності, підшукування та залучення співучасників.

6. Виявлення підозрілих засобів/приладів, які можуть використовуватись в якості маяків для наведення засобів ураження та їх доставки, засобів ініціювання підриву:

- запуски/польоти дистанційно керованих літальних апаратів (малих літальних апаратів) над важливими об’єктами або поблизу них.

Порядок дій у разі виявлення ознак можливих протиправних спрямувань до важливих об’єктів

При виявленні в оточенні важливих об’єктів підозрілих осіб необхідно:

- звернути увагу на кількість, стать та зовнішність прикмети підозрілих осіб, наявність у них технічних (електронних) засобів та їх ознаки;

- при використанні вказаними особами транспортних засобів необхідно зафіксувати їх марку, модель та державний реєстраційний номер;

- зафіксувати час, місце перебування осіб, напрям їх руху;

- встановити можливу наявність свідків;

- передати отриману інформацію працівникам СБ України, інших державних органів або органів самоврядування.

При можливості та за умов дотримання вимог особистої безпеки здійснити фіксацію підозрілих осіб, використовуваних ними транспортних та технічних засобів, підозрілих предметів фото та відео засобами.

Способи оповіщення суб’єктів протидії терористичним актам, диверсіям та іншим протиправним спрямуванням про виявлені ознаки злочинної діяльності щодо важливих об’єктів.

Про всі виявлені ознаки та факти підозрілої діяльності громадяни мають невідкладно інформувати чергового Прилуцького РВ Управління Служби безпеки України в Чернігівській області за телефоном (04637) 3-21-00.

 

 

Служба безпеки інформує

СБ України фіксуються непоодинокі випадки, коли представники органів державної влади та місцевого самоврядування потрапляють у компрометуючи ситуації під час їх виїзду до РФ, РБ, анексованої АР Крим, а також на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

Зокрема за наявними даними, представники спецслужб вказаних суміжних держав та незаконних військових формувань т.зв. “Л/ДНР” мають у своєму розпорядженні орієнтовні списки працівників органів влади та місцевого самоврядування, у зв'язку з чим контролюють факти перетину ними державного кордону та намагаються використати вказані ситуації для проведення опитувань, з метою отримання розвідувальної інформації та залучення останніх до негласного співробітництва.

Водночас, у зв'язку із запровадженням карантинно-обмежувальних заходів РФ, РБ та псевдореспубліками “Л/ДНР”, спричинених недопущенням розповсюдженню COVID-19, спостерігається тенденція до значного посилення контролю в'їзду громадян України на територію зазначених держав та тимчасово окуповані території. Вказане підвищує можливості відповідних спецслужб з встановлення представників українських владних структур і органів місцевого самоврядування та проведення стосовно останніх спеціальних заходів, у т.ч. отримання розвідувальної інформації та залучення до негласного співробітництва.

Враховуючи викладене наголошуємо на необхідності обмеження кількості виїздів до РФ, РБ, анексованої АР Крим, а також тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

Крім того, у разі потрапляння у подібні ситуації рекомендуємо невідкладно звертатися до Прилуцького МРВ Управління СБ України в Чернігівській області.

За інформацією Прилуцького МРВ Управління СБ України в Чернігівській області

 

ТИПОВИЙ ПЕРЕЛІК
питань антидиверсійного та антитерористичного захисту важливих військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури
  1. Ознаки можливих протиправних спрямувань до важливих об’єктів:

    1. 1. Поява та переміщення в оточенні важливих об’єктів підозрілих осіб:

  • зі зброєю, з обладнанням для облаштування схованок із засобами ураження або місць спостереження за об’єктами, з дистанційно керованими літальними апаратами чи обладнанням для їх наведення на ціль, з засобами візуальної розвідки (біноклі, тепловізори тощо), з засобами визначення координат, з незвичними (не поширеними у побуті) радіопередавачами, радіопеленгаторами, радіолокаційними чи радіотехнічними засобами;

  • які проводять заходи життєдіяльності чи відпочинку в непристосованих місцях, насамперед на диверсійно уразливих напрямах (місця придатні для спостереження за об’єктом, наведення на ціль, схованок, прихованого запуску/приземлення літальних апаратів, скриті підходи/відходи до об’єкта), або в невідповідний спосіб;

  • у діях яких наявні ознаки маскування свого перебування/переміщення.

  1. 2. Наміри сторонніх осіб встановити з мешканцями населених пунктів, працівниками підприємств, установ та організацій, прилеглих до важливих об’єктів, а також працівників (військовослужбовців) таких об’єктів немотивовані або під сумнівним приводом контакти, отримати від них інформацію щодо різних аспектів їх функціонування.

    1. 3. Виявлення сторонніх осіб, які здійснюють фото- та відео зйомку периметру об’єктів, під’їздів та транспортних шляхів, які ведуть до них;

1.4. Необґрунтований прояв інтересу до інформації щодо:

  • системи охорони та протидиверсійного захисту важливих об’єктів;

  • організації та проведення заходів антитерористичної спрямованості, військової активності (навчання, заходи бойової підготовки, переміщення озброєння, військової техніки, особового складу);

  • сил та засобів антитерористичних (протидиверсійних) підрозділів, їх забезпеченості матеріальними засобами та порядку дій;

  • діяльності СБ та НП України, інших суб’єктів боротьби з терористичними актами та диверсіями на важливих об’єктах та в їх оточенні;

  • комунального забезпечення важливих об’єктів;

  • здійснюваних важливими об’єктами закупівель товарів, робіт та послуг, порядку допуску та перебування на їх території сторонніх осіб – суб’єктів договірних відносин.

  1. 5. Придбання, виготовлення і зберігання засобів диверсійної діяльності, підшукування та залучення співучасників;

1.6. Виявлення підозрілих засобів/приладів, які можуть використовуватись в якості маяків для наведення засобів ураження та їх доставки, засобів ініціювання підриву;

  • запуски/прольоти дистанційно керованих літальних апаратів (малих літальних апаратів) над важливими об’єктами або поблизу них.

  1. Порядок дій у разі виявлення ознак можливих протиправних спрямувань до важливих об’єктів

При виявлені в оточенні важливих об’єктів підозрілих осіб необхідно:

  • звернути увагу на кількість, стать та зовнішні прикмети підозрілих осіб, наявність у них технічних (електронних) засобів та їх ознаки;

  • при використанні вказаними особами транспортних засобів необхідно зафіксувати їх марку, модель та державний реєстраційний номер;

  • зафіксувати час, місце перебування осіб, напрямок їх руху;

  • встановити можливу наявність свідків;

  • передати отриману інформацію представникам СБ або НП України, інших державних органів або органів самоврядування.

При можливості та за умови дотримання вимог особистої безпеки здійснити фіксацію підозрілих осіб, використовуваних ними транспортних та технічних засобів, підозрілих предметів фото- та відеозасобами.

  1. Способи оповіщення суб’єктів протидії терористичним актам, диверсіям та іншим протиправним спрямуванням про виявлені ознаки злочинної діяльності щодо важливих об’єктів

Про всі виявлені ознаки та факти підозрілої діяльності громадяни мають невідкладно інформувати підрозділи СБ та НП України, органи влади або самоврядування:

  • особисто, за місцем дислокації вказаних структур;

  • засобами телефонного зв’язку, у т.ч. на "гарячі" лінії;

  • засобами мережі Інтернет (шляхом залишення повідомлень на офіційних сайтах, направлення повідомлень електронної пошти).

При цьому, інформація про контактні телефонні номери органів та підрозділів СБ та НП України, міських (сільських) органів самоврядування має розміщуватись у друкованих та електронних засобах масової інформації, на дошках об’яв на території населених пунктів, у першу чергу у місцях скупчення людей, в адміністративних будівлях підприємств, установ, організацій та військових об’єктів, а також поширюватись каналами телебачення та радіомовлення.

Штаб КГ АТЦ при УСБ України в Чернігівській області

 

СБУ підозрює керівника одного із лісових агрогосподарств Чернігівщини в одержанні неправомірної вигоди

Служба безпеки України підозрює у одержанні неправомірної вигоди керівника одного із лісових агрогосподарств Чернігівської області

За попередньою версією слідства, під час реалізації лісу місцевим деревообробним підприємствам посадовець зазначав нижчий клас товару. Через ці махінації вартість лісу «дешевшала» у середньому на 60 відсотків. Таким чином через офіційну бухгалтерію проходили значно менші суми. Різницю між реальною та заниженою ціною на деревину зловмисник вимагав у замовників сплатити готівкою в обхід каси.

Затримали керівника райагролісництва неподалік від місця роботи під час отримання 70 тисяч гривень хабара. Ці кошти зловмисник неправомірно «зекономив» на продажу майже 20 кубометрів цінних порід деревини.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення інших посадових осіб, причетних до протиправної діяльності. https://ssu.gov.ua/novyny/na-chernihivshchyni-sbu-vykryla-posadovtsiv-na-rozkradanni-koshtiv-lisohospodarskykh-pidpryiemstv-ta-dovedennia-yikh-do-bankrutstva

Заходи з викриття зловмисника проводились співробітниками Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

 

На Чернігівщині СБУ викрила посадовців на розкраданні коштів лісогосподарських підприємств та доведення їх до банкрутства

На Чернігівщині Служба безпеки України викрила посадовців на розкраданні коштів комунальних лісгоспів та свідомого доведення їх до банкрутства.

За попередніми даними слідства, організували оборудку група посадовців органів місцевого самоврядування та керівництво низки лісгоспів. Вони зареєстрували декілька посередницьких структур, переважно фіктивних, через які купували деревину у лісгоспів за цінами значно нижчими від ринкових. Потім зловмисники реалізовували її експортерам за ринковою вартістю, а різницю виводили у тіньовий сектор економіки.

Своїми діями вони свідомо доводили комунальні лісгоспи до банкрутства, щоб перевести їх у приватну власність.

За висновками експертів, розмір збитків, завданих лише одному із 18 комунальних підприємств, перевищив 3 мільйони гривень. Перевірка триває.

У ході проведеного санкціонованого обшуку в одного із фігурантів провадження вилучено документи бухгалтерської звітності, чорнові записи, печатки посередницьких структур.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до оборудки.

Заходи із викриття протиправної схеми проводили співробітники Управління СБ України у Чернігівській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Прес-група Управління СБ Українив Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ викрила підпільний цех з виробництва контрафактного пального

Співробітники Управління Служби безпеки України в Чернігівській області у взаємодії зі слідчими ДФС викрили організовану групу, яка налагодила нелегальне виробництво і продаж фальсифікованих нафтопродуктів у промислових обсягах. «Прибуток» фігурантів становив майже 2 мільйони гривень щомісяця.

За попередніми даними слідства, підпільний цех облаштували декілька мешканців Прилук. Там вони встановили автоматизоване обладнання для виготовлення контрафактного дизпалива і бензину. Нафтосировину для виробництва продукції учасники групи закуповували у комерційних структур, які займалися видобутком вуглеводнів на території різних регіонів країни.

За попередньою інформацію, ділки виготовляли до 200 тонн пального щомісяця і реалізовували його через афілійовані приватні підприємства.

Під час обшуків на території цеху правоохоронці виявили та вилучили обладнання для виготовлення паливно-мастильних матеріалів, 2 автозаправні колонки, резервуари, в яких зберігалося майже 100 тонн нафтосировини, близько 50 тонн фальсифікату. Також вилучено документацію із доказами протиправної діяльності.

Вилучені зразки пального направлено на експертизу.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності винних осіб.

Викриття оборудки проводилось під процесуальним керівництвом прокуратури Чернігівської області.

Прес-група управління СБ України в Чернігівській області

 

Винесено вирок за заняття гральним бізнесом

Прилуцький міськрайонний суд виніс вирок двом жителькам Ічнянського району за порушення законодавства у сфері грального бізнесу.

За результатами досудового розслідуванням, яке проводилось слідчими Національної поліції за матеріалами Прилуцького міжрайвідділу СБУ, суд визнав зловмисниць винними за ч.1 ст. 203-2 (заняття гральним бізнесом) Кримінального кодексу України та призначив покарання у вигляді штрафу у розмірі 170 тисяч гривень кожній.

 

Вироком суду засуджено мешканця Чернігова за пропаганду війни

За матеріалами Служби безпеки України Деснянський районний суд Чернігова заочно засудив місцевого мешканця за публічні заклики до війни, які він поширював через інтернет.

Слідство встановило, що для реалізації свого задуму чоловік створив у 2014 році сайт «Письма из Чернигова», на якому розміщував тенденційну та викривлену інформацію про внутрішню ситуацію в Україні. Він, зокрема, публікував матеріали із сайтів терористичних «Л/ДНР» із закликами до розпалювання міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі, підтримував дискримінацію на етнічному підгрунті.

Експертиза засвідчила, що оприлюднені злочинцем матеріали містять пропаганду сепаратизму і спрямовані на розв’язання агресивної війни проти нашої країни. Наразі цей сайт заблоковано.

Суд визнав чоловіка винним за ст. 436 (пропаганда війни) Кримінального кодексу України і призначив покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

Вирок набув законної сили.

Наразі пропагандиста, який переховується від правосуддя на тимчасово непідконтрольних територіях, оголошено у розшук.

Початок терміну відбування покарання розпочнеться з дня його затримання та приведення вироку до виконання

Прес-група Управління СБ України

в Чернігівській області

 

СБУ на Чернігівщині попередила продаж 70 бойових гранат криміналітету

Служба безпеки України викрила у Чернігівській області торгівця зброєю, який намагався налагодити збут бойових засобів ураження представникам кримінальних кіл регіону.

За попередніми даними слідства, колишній військовий зберігав зброю у спеціально обладнаних схованках в лісосмузі. Своїх клієнтів він підшукував через особисті зв’язки.

У межах контролю за вчиненням злочину оперативники спецслужби задокументували реалізацію зловмисником 20 гранат Ф-1

Співробітники СБУ затримали фігуранта під час спроби збуту ще 50 бойових гранат.

Наразі вилучені засоби ураження направлено на експертизу.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру та обрання міри запобіжного заходу

Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної діяльності. Також перевіряється інформація про нелегальне надходження вилученої зброї з району проведення операції Об’єднаних сил.

Заходи із викриття зловмисника проводились спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом військової прокуратури Деснянського гарнізону.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

У Чернігові СБУ викрила агітатора, який розповсюджував у соцмережах інформацію сепаратистського змісту

Співробітники Управління Служби безпеки України в Чернігівській області викрила жителя Чернігова, який системно дестабілізував інформаційний простір регіону, поширюючи через соціальні мережі сепаратистські матеріали.

За матеріалами слідства, інтернет-агітатор розміщував в російських соцмережах матеріали із закликами до силового захоплення влади в країні. Більшість публікацій агітатор брав з пропагандистських пабліків, у т.ч. тих, що просувають ідеї «русского мира» та агресивну риторику РФ.

Під час обшуку за місцем проживання зловмисника правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку з доказами здійснення антиукраїнської діяльності.

Наразі агітатору оголошено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство. Перевіряється інформація про зв’язки пропагандиста з спецслужбами РФ.

Заходи із викриття зловмисника проводилися співробітниками Управління СБ України в Чернігівській області під процесуальним керівництвом прокуратури

СБУ продовжує системно викривати мережі російських інтернет-агітаторів. Тільки за останні три місяці кіберфахівці Служби безпеки України викрили 21 інтернет-агітатора, які за завданням російських спецслужб намагалися дестабілізувати ситуацію та створювали панічні настрої в суспільстві.

Зокрема, такі агітатори діяли в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Жашкові, Чернігові та у населених пунктах поблизу лінії розмежування.

Загалом за період дії карантинних заходів кіберфахівці СБУ заблокували понад 2,7 тисячі спільнот з більш ніж мільйонною аудиторією, викрили 393 інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

ПЕРЕЛІК
питань протидиверсійного та антитерористичного захисту складів озброєння і боєприпасів, важливих військових об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури

Ознаки можливих протиправних спрямувань до важливих об’єктів:

  1. Поява та переміщення в оточенні важливих об’єктів підозрілих осіб:

  • зі зброєю, з обладнанням для облаштування схованок із засобами ураження або місць спостереження за об’єктами, з дистанційно керованими літальними апаратами чи обладнанням для їх наведення на ціль, з засобами візуальної розвідки (біноклі, тепловізори тощо), з засобами визначення координат, з незвичними (не поширеними у побуті) радіопередавачами, радіопеленгаторами, радіолокаційними чи радіотехнічними засобами;

  • які проводять заходи життєдіяльності чи відпочинку в непристосованих місцях, насамперед на диверсійно уразливих напрямках (місця придатні для спостереження за об’єктом, наведення на ціль, схованок, прихованого запуску/приземлення літальних апаратів, скриті підходи до об’єкта), або в невідомий спосіб;

  • у діях яких наявні ознаки маскування свого перебування/переміщення.

  1. Наміри сторонніх осіб встановити з мешканцями населених пунктів, працівниками підприємств, установ та організацій, прилеглих до важливих об’єктів, а також працівників (військовослужбовців) таких об’єктів немотивовані або під сумнівним приводом контакти, отримати від них інформацію щодо різних аспектів їх функціонування.

  2. Виявлення сторонніх осіб, які здійснюють фото- та відео зйомку периметру об’єктів, під’їздів та транспортних шляхів, які ведуть до них.

  3. Необгрунтований прояв інтересу до інформації щодо:

  • системи охорони та проти диверсійного захисту важливих об’єктів;

  • організації та проведення заходів антитерористичної спрямованості, військової активності (навчання, заходи бойової підготовки, переміщення озброєння, військової техніки, особового складу);

  • сил та засобів антитерористичних (проти диверсійних) підрозділів, їх забезпеченості матеріальними засобами та порядку дій;

  • діяльності СБ України, інших суб’єктів боротьби з терористичними актами та диверсіями на важливих об’єктах та в їх оточенні;

  • комунального забезпечення важливих об’єктів;

  • здійснюваних важливими об’єктами закупівель товарів, робіт та послуг, порядку допуску та перебування на їх території сторонніх осіб - суб’єктів договірних відносин.

  1. Придбання, виготовлення і зберігання засобів диверсійної діяльності, підшукування та залучення співучасників.

  2. Виявлення підозрілих засобів/приладів, які можуть використовуватись в якості маяків для наведення засобів ураження та їх доставки, засобів ініціювання підриву:

  • запуски/польоти дистанційно керованих літальних апаратів (малих літальних апаратів) над важливими об’єктами або поблизу них.

  1. Порядок дій у разі виявлення ознак можливих протиправних спрямувань до важливих об’єктів.

При виявленні в оточенні важливих об’єктів підозрілих осіб необхідно:

  • звернути увагу на кількість , стать та зовнішність прикмети підозрілих осіб, наявність у них технічних (електронних) засобів та їх ознаки;

  • при використанні вказаними особами транспортних засобів необхідно зафіксувати їх марку, модель та державний реєстраційний номер;

  • зафіксувати час, місце перебування осіб, напрям їх руху;

  • встановити можливу наявність свідків;

  • передати отриману інформацію працівника СБ України, інших державних органів або органів самоврядування.

При можливості та за умов дотримання вимог особистої безпеки здійснити фіксацію підозрілих осіб, використовуваних ними транспортних та технічних засобів, підозрілих предметів фото та відео засобами.

  1. Способи оповіщення суб’єктів протидії терористичним актам, диверсіям та іншим протиправним спрямуванням про виявлені ознаки злочинної діяльності щодо важливих об’єктів.

Про всі виявлені ознаки та факти підозрілої діяльності громадяни мають невідкладно інформувати.

 

СБУ викрила на Чернігівщині колишнього начальника артскладу, який торгував бойовими засобами ураження

Співробітники Управління СБ України в Чернігівській області викрили колишнього начальника складу артилерійського озброєння однієї з військових частин, який намагався налагодити продаж боєприпасів, нелегально вивезених з району проведення ООС. Покупців фігурант підшукував через особисті зв'язки.

У межах контролю за вчиненням злочину оперативники спецслужби задокументували реалізацію колишнім військовим партії набоїв калібру 7,62 мм.

Співробітники СБУ затримали зловмисника на території військової частини під час спроби збуту понад 300 набоїв до автоматичної вогнепальної зброї.

Вилучені боєприпаси направлено на експертизу.

Вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру та обрання міри запобіжного заходу. У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України, тривають слідчо-оперативні дії. Перевіряється можлива причетність до протиправної діяльності інших військовослужбовців.

Операція проводилась спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

СБУ: просимо громадян зберігати спокій та не вестися на провокації стосовно коронавірусу

Управління СБ України у Чернігівській області просить громадян свідомо та відповідально поставитись до обмежувальних заходів, запроваджених у країні для запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 і мінімізації ризиків зараження цією хворобою.

Крім неухильного дотримання запроваджених урядом правил та рекомендацій закликаємо наших співвітчизників зберігати спокій і не піддаватись паніці. Не йдіть на провокації та не поширюйте викривлену і неперевірену інформацію щодо дійсного епідеміологічного стану в Україні.

У разі виявлення подібних маніпуляцій та інших спроб дестабілізації суспільної обстановки просимо повідомляти про такі факти представників правоохоронних органів. Це, зокрема, стосується даних щодо: готування до організації масових заворушень; грубого порушення вимог уряду щодо загального карантину; зловживань, пов’язаних із створенням штучного дефіциту медичних засобів індивідуального захисту та ліків, тощо.

У разі виявлення таких фактів просимо невідкладно звертатися на «гарячу лінію» Управління за телефоном (0462) 676-208.

Нагадуємо, що порушення громадського порядку та суспільного спокою тягне за собою передбачену законом відповідальність.

Заздалегідь вдячні за Вашу пильність, допомогу та громадянську позицію!

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

СБУ: просимо громадян, які повертаються із-за кордону серйозно поставить до свого здоров’я

Для протидії поширенню коронавірусної інфекції та зниженню ризиків інфікування СБУ просить громадян, які нещодавно перебували за кордоном та повернулися на Батьківщину, не зволікати зі зверненням до лікарів.

Будь ласка, не ставтеся легковажно до власного здоров`я та не наражайте себе та своїх близьких на небезпеку. Вчасно виявлена хвороба дозволяє виграти час у боротьбі з пандемією та зберегти тисячі життів. Тому будьте свідомі і відповідальні. У разі навіть найменшої підозри не відкладайте похід до медичного закладу.

Пресцентр СБУ

 

СБУ: просимо громадян зберігати спокій та не вестися на провокації стосовно коронавірусу

Управління СБ України у Чернігівській області просить громадян свідомо та відповідально поставитись до обмежувальних заходів, запроваджених у країні для запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 і мінімізації ризиків зараження цією хворобою.

Крім неухильного дотримання запроваджених урядом правил та рекомендацій закликаємо наших співвітчизників зберігати спокій і не піддаватись паніці. Не йдіть на провокації та не поширюйте викривлену і неперевірену інформацію щодо дійсного епідеміологічного стану в Україні.

У разі виявлення подібних маніпуляцій та інших спроб дестабілізації суспільної обстановки просимо повідомляти про такі факти представників правоохоронних органів. Це, зокрема, стосується даних щодо: готування до організації масових заворушень; грубого порушення вимог уряду щодо загального карантину; зловживань, пов’язаних із створенням штучного дефіциту медичних засобів індивідуального захисту та ліків, тощо.

У разі виявлення таких фактів просимо невідкладно звертатися на «гарячу лінію» Управління за телефоном (0462) 676-208.

Нагадуємо, що порушення громадського порядку та суспільного спокою тягне за собою передбачену законом відповідальність.

Заздалегідь вдячні за Вашу пильність, допомогу та громадянську позицію!

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ провела контрдиверсійні командно-штабні навчання

Координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Чернігівській області провела планові контрдиверсійні командно-штабні навчання.

   

Заходи відбулись на базі одного з об’єктів критичної транспортної інфраструктури регіону. У навчаннях взяли участь підрозділи СБУ, Збройних Сил України, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Нацгвардії, поліції, Держприкордонслужби, представники органів державної влади і місцевого самоврядування.

Учасники тренувань виконали комплекс заходів із пошуку та протидії умовним диверсійним групам. Також підрозділи відпрацювали алгоритм дій щодо виявлення та знешкодження безпілотних літальних апаратів.

Після завершення навчань Координаційна група детально проаналізувала ефективність виконання поставлених завдань та стан захищеності й безпеки стратегічного об’єкта. 

Служба безпеки України

 

Попереджено нелегальне вивезення до Росії комплектуючих до радіолокаційних станцій

Незаконне переправлення до Росії комплектуючих до військових радіолокаційних станцій попередили співробітники Служби безпеки України у взаємодії з прикордонниками Чернігівського прикордонного загону.

Товари подвійного використання, що підлягають державному експортному контролю, вилучено на міжнародному пункті пропуску «Сеньківка».

За попередньою інформацією, виявлені предмети є комплектуючими, які призначені для використання у військовій радіолокаційній техніці.

За даним фактом слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної діяльності.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

На Чернігівщині за матеріалами СБУ засуджено адміністратора сепаратистських спільнот у соцмережах

За матеріалами Служби безпеки України винесено вирок мешканцю Чернігівської області, який адміністрував сепаратистські спільноти в соціальних мережах.

Співробітники СБУ встановили, що зловмисник поширював в інтернеті матеріали, які містили заклики до зміни меж території України, пропагував так звані “Л/ДНР” та поширював неправдиву інформацію, що дискредитує Збройні Сили України.

Під час слідчих дій за місцем його проживання правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами протиправної діяльності.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, та засудив його до 4 років позбавлення волі з іспитовим строком 2 роки.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

На Чернігівщині двох поліцейських, яких СБУ затримала на хабарі, засуджено до 5 років ув’язнення

Двох поліцейських групи швидкого реагування Прилуцького відділу поліції Чернігівської області, яких Служба безпеки України викрила на одержанні неправомірної вигоди, засуджено до 5 років позбавлення волі.

Співробітники СБУ задокументували, що посадовці вимагали гроші від місцевого жителя за непритягнення до адміністративної відповідальності за керування автомобілем у нетверезому стані.

У грудні 2016 року правоохоронці затримали поліцейських у службовому автомобілі під час отримання всієї суми хабара.

Відповідно до вироку суду обох затриманих визнано винними у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Фігурантам призначено покарання у виглядів 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна, позбавленням спеціальних звань та позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на два роки.

Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Вирок набув законної сили.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ затримала головного інспектора митниці на систематичному вимаганні хабарів

Співробітники Служби безпеки України викрили на систематичному отриманні хабарів посадовця посту «Нові Яриловичі» Північної митниці ДМС України.

Оперативники спецслужби встановили, що головний державний інспектор налагодив систематичне вимагання неправомірної вигоди з громадян за безперешкодне митне оформлення транспортних засобів у режимі так званого «тимчасового ввезення».

Правоохоронці затримали інспектора на робочому місці під час чергового отримання хабара у розмірі шість тисяч гривень. Раніше співробітники СБУ задокументували одержання митником ще чотирьох тисяч гривень неправомірної вигоди.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта справи виявлено понад 10 тисяч доларів США та більш ніж 60 тисяч гривень.

 

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для встановлення інших посадових осіб митниці, можливо причетних до протиправної діяльності. Вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру у вчиненні злочину.

Операція з викриття зловмисника проводилася під процесуальним керівництвом прокуратури.

Пресцентр СБ України

 

У Чернігові СБУ блокувала діяльність адміністратора сепаратистських груп у соціальних мережах

Служба безпеки України викрила та припинила у Чернігові діяльність проросійського агітатора, який поширював через соцмережі сепаратистські матеріали. 

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що мешканець обласного центру створював та адміністрував у соцмережах, у тому числі заборонених у нашій країні, сепаратистські групи та сторінки. Агітатор, зокрема, закликав до повалення конституційного ладу, зміни меж території та державного кордону України.

Для наповнення інтернет-ресурсів зловмисник використовував матеріали з пропагандистських сайтів країни-агресора та незаконних збройних формувань.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта справи співробітники СБ України вилучили комп’ютери та мобільні пристрої із доказами здійснення сепаратистської діяльності

Показово, що агітатор уже має непогашену судимість за скоєння аналогічного злочину.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років. Вирішується питання щодо оголошення зловмиснику про підозру та обрання міри запобіжного заходу.

Триває досудове розслідування.

Заходи із викриття зловмисника відбувалися під процесуальним керівництвом прокуратури Чернігівської області. 

Служба безпеки України

 

Слідчого поліції з Чернігівщини засуджено за корупцію

За матеріалами Служби безпеки України засуджено слідчого Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, який вимагав та отримав хабар від фігуранта кримінального провадження.

Співробітники СБУ задокументували, що слідчий вимагав кошти від місцевого мешканця за непритягнення до кримінальної відповідальності за фактом дорожньо-транспортної пригоди, де є постраждалі.

Здирника затримали влітку 2018 року під час отримання хабара.

Деснянський районний суд Чернігова визнав слідчого винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання у виглядів 5 років 2 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на два роки.

Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Вирок набув законної сили.

Служба безпеки України

 

На Чернігівщині СБУ блокувала вісім нелегальних автозаправних станцій

Співробітники Служби безпеки України у межах понад 20 кримінальних проваджень припинили діяльність майже 300 нелегальних автомобільних заправних комплексів у всіх регіонах України.
 

Оперативники та слідчі спецслужби задокументували, що комплекси функціонували із порушенням вимог чинного законодавства. Їх діяльність становила підвищену небезпеку для оточуючих та призводила до масштабного недоотримання коштів місцевими бюджетами. За попередніми оцінками експертів, лише за два роки сума несплачених державі податків перевищила 10 мільярдів гривень.

Під час спецоперації, яка проводилась на виконання доручення Президента України, підрозділи обласних управлінь СБУ провели перевірки суб’єктів господарювання, що реалізують небезпечні для життя та здоров’я громадян паливно-мастильні матеріали.

Зокрема на Чернігівщині СБУ блокувала вісім нелегальних автозаправних станцій.

Заправні комплекси здійснювали господарську діяльність без відповідних дозвільних документів та з порушенням норм ведення робіт із небезпечними матеріалами. Крім того деякі із заправок розташовувались поблизу об'єктів критичної інфраструктури та житлових будинків. За оперативною інформацією в середньому за добу зловмисники збували 7 тонн газу і по півтонни контрафактного бензину та дизельного пального сумнівної якості.

Під час слідчих дій правоохоронці вилучили документацію, печатки, чорнові записи, які доводять здійснення незаконної діяльності.

Заходи із блокування нелегального бізнесу проводились під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. інформує прес-група управління СБ України в Чернігівській області.

Прилуцький МРВ УСБУ в Чернігівській області

 

У Чернігові СБУ блокувала підпільне виробництво та збут сурогатної алкогольної продукції

В Чернігові Служба безпеки України спільно з податковою міліцією ГУ ДФС у Чернігівській області викрила та припинила підпільне виробництво і продаж великої партії небезпечної для життя й здоров`я громадян контрафактної алкогольної продукції.

Кілька мешканців Чернігова організували на території орендованих складських приміщень та у власних домогосподарствах два цехи з виробництва фальсифікованого алкоголю. Сурогат зловмисники виготовляли із сировини сумнівної якості в антисанітарних умовах. Готову продукцію під виглядом відомих вітчизняних та іноземних брендів продавали приватним особам через інтернет та до закладів роздрібної торгівлі регіону. Товар замовникам доставляли особисто та через кур’єрів. За попередніми підрахунками щомісяця зловмисники збували контрафакту на майже 9 мільйонів гривень.

Під час п`яти обшуків, проведених за місцями виготовлення та зберігання підробок, правоохоронці вилучили 3,5 тонни спирту невідомого походження, готовий до збуту сурогат, тару, виробниче обладнання. За цінами чорного ринку вартість контрафакту становить понад мільйон гривень.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України. Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин оборудки та постачальників спирту.

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області

 

СБУ повідомляє

Киянина, який використовував підроблене посвідчення співробітника СБУ для збору коштів нібито для учасників бойових дій, затримала на Чернігівщині Служба безпеки України. Оперативники СБУ встановили, що мешканець Києва використовував документ схожий на службове посвідчення СБУ при контактах з комерсантами, зокрема на Чернігівщині. Він просив бізнесменів надати кошти начебто на потреби учасників бойових дій, у тому числі з правоохоронних органів. За попередньою інформацією слідства, суми «пожертв» сягали 100 тисяч гривень. Крім того він пропонував нібито сприяння у вирішенні питань із перевезенням товарів через митний кордон. Правоохоронці затримали зловмисника під час його перебування у Чернігові. У чоловіка було вилучено документ з ознаками підробки та вогнепальну зброю, схожу на автомат Калашникова російського виробництва.

 

Наразі розпочато кримінальне провадження за ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків) та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування. Операція проводилась співробітниками Управління СБ України в Чернігівській області спільно з представниками внутрішньої безпеки СБУ та працівниками Національної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури.  

Пресцентр СБ України 

 

Контррозвідка СБУ викрила на Чернігівщині спробу вербування українця спецслужбами РФ

Контррозвідники СБУ встановили, що мешканець одного з прикордонних населених пунктів Чернігівщини під час поїздки в Росію, до родичів, потрапив у поле зору ФСБ.

Представники спецслужби країни-агресора, застосовуючи погрози та шантаж, залучили нашого співвітчизника до негласного співробітництва. Вони змусили чоловіка підписати письмове зобов’язання про співпрацю з ФСБ РФ. Йому було присвоєно псевдонім та відпрацьовано завдання щодо збору інформації про режим охорони та особовий склад військових об’єктів на території регіону. Згідно з наданими інструкціями, передавати зібрані розвіддані він мав під час наступних візитів у Росію.

Усвідомлюючи протиправність такої співпраці та її негативні наслідки після повернення додому, українець звернувся до Служби безпеки України. Він надав свідчення про обставини вербування і відпрацьованих йому  розвідувальних завдань.

Враховуючи, що чоловік не виконав злочинного завдання іноземної спецслужби і добровільно повідомив правоохоронні органи про намагання спецслужб РФ залучити його до конфіденційного співробітництва проти України, суд задовольнив клопотання органів прокуратури та звільнив його від кримінальної відповідальності згідно зі ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Контррозвідка Служби безпеки України вкотре застерігає, що в зоні ризику та підвищеної уваги спецслужб РФ перебуває широке коло наших співвітчизників – від державних посадовців та військовослужбовців, представників правоохоронних органів, учасників АТО (ООС), національно-патріотичних організацій до пересічних громадян України, які виїжджають до РФ чи тимчасово окупованих територій для працевлаштування, з туристичною метою, відвідування родичів тощо.

Кожен громадянин України має чітко усвідомлювати свою беззахисність перед російською репресивною машиною, яка для вербування наших громадян не гребує застосуванням відверто злочинних методів. При цьому контррозвідка нагадує, що добровільне повідомлення про спроби залучення іноземними спецслужбами громадян України до конфіденційного співробітництва звільняє від кримінальної відповідальності.

 

 

У Бобровиці припинено незаконну трансляцію 26 російських телеканалів

До представника Національної ради у Чернігівській області Ірини Сенченко 7 листопада  надійшла інформація, що в одному із закладів відпочинку міста Бобровиця транслюються телеканали, щодо яких в Україні діють законодавчі обмеження. У співпраці з фахівцями обласного управління СБУ це правопорушення було припинено.

Щоби перевірити зазначений факт представник  регулятора разом зі спеціалістами СБУ області одразу виїхали на місце і зафіксували, що в місцевій кав’ярні «Well caffe» транслювалася 26 російських програм.  А саме: «НТВ», «Рен ТВ», «Петербург 5», «Russia Today TV», «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «НТВ Мир», «Россия 24», «РосБизнесКонсалтинг-ТВ», «МИР 24», «Сарафан», «Осеаn-TV», «RTG TV», «ТБН», «Дождь» та інші. Відповідно до рішень Національної ради всі ці канали не відповідають нормам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та вітчизняному законодавству, відтак вони обмежені для розповсюдження на території України.

Спеціалістами СБУ області була проведена роз’яснювальна бесіда з керівництвом закладу про відповідальність за статтею 436 Кримінального кодексу України («Пропаганда війни»): «Публічні заклики до агресивної війни або до розв’язання воєнного конфлікту, а також виготовлення матеріалів із закликами до вчинення таких дій з метою їх розповсюдження або розповсюдження таких матеріалів – караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років».

Ірина Сенченко своєю чергою наголосила на необхідності дотримання Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Відтак у цьому громадському закладі показ цих програм було припинено.

 

На чернігівському кордоні виявили контрабандну партію сигарет

На Чернігівщині співробітники Держприкордонслужби за сприянням представників СБУ перешкодили планам пачкарів. Зокрема у суботу вночі на українсько-російській ділянці кордону, в Сновському районі, прикордонники відділу “Гута-Студенецька” та оперативних підрозділів завадили спробі незаконного переміщення в Україну підакцизних товарів. Про це повідомляє ДПСУ.

На береговій відмілині р. Снов в чагарниках правоохоронці виявили 16 ящиків сигарет білоруського виробництва. Наразі тривають заходи із встановлення кола осіб, причетних до оборудки. Тютюнові вироби, а саме – 8 тисяч пачок, буде передано представникам ДФС, які встановлять вартість контрабанди.

 

Через оборудку одного з керівників митного посту, затриманого СБУ на Чернігівщині, держбюджет щомісяця недоотримував понад мільйон гривень

Посадовець Чернігівської митниці, затриманий Службою безпеки України, входив до організованого угруповання, яке налагодило нелегальне ввезення в нашу країну імпортної сільгосппродукції без сплати обов’язкових митних платежів.

Оперативники спецслужби встановили, що до протиправної діяльності були залучені понад п’ятнадцять комерсантів. За попередніми оцінками, через оборудку державний бюджет щомісяця недоотримував понад 1 мільйон гривень.

Правоохоронці затримали посадовця митниці поблизу місця роботи під час отримання майже 20 тисяч гривень від брокера однієї з митно-брокерських структур за сприяння у ввезенні нової партії нелегальної продукції.  

У ході проведення низки санкціонованих обшуків за місцем роботи та проживання фігурантів провадження, правоохоронці вилучили 10 тисяч доларів США, а також документацію і комп'ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 5 ст. 27 (види співучасників), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії.

Пресцентр СБ України

 

На Чернігівщині СБУ провела планові контрдиверсійні командно-штабні навчання

Координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки Україні в Чернігівській області провела планові контрдиверсійні командно-штабні навчання.

Тренування відбулись на базі одного з військових об’єктів, що дислокується на території регіону.  У заходах взяли участь підрозділи СБУ, Збройних Сил України, Нацгвардії, Нацполіції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, представники органів державної влади та місцевого самоврядування. За легендою навчань умовні диверсанти проникли на територію військового об’єкту для вчинення «диверсії». Для виявлення та нейтралізації «зловмисників», залучені до тренувань учасники антитерористичної діяльності виконали алгоритм завдань щодо запобігання диверсіям. Відповідні підрозділи відпрацювали комплекс заходів із пошуку та протидії диверсійним групам, а також виявлення та знешкодження безпілотних літальних апаратів.

За підсумками тренувань Координаційна група проаналізувала виконання поставлених завдань та стан захищеності й безпеки військового об’єкта.

Пресцентр СБ України

 

На Чернігівщині, в селищі Сосниця, виявлено та припинено трансляцію російських nелеканалів

Спільними зусиллями представника Національної ради у Чернігівській області та обласного Управління Служби безпеки України припинено трансляцію трьох російських телеканалів, що обмежені для розповсюдження на території України.

До представника Національної ради у Чернігівській області Ірини Сенченко 6 вересня 2019 року надійшло звернення обласного Управління СБУ про виявлення в громадському закладі харчування селища Сосниця Чернігівської області правопорушення у сфері інформаційного простору.

Ірина Сенченко разом зі спеціалістами СБУ виїхали на місце, аби перевірити цей факт. Було зафіксовано трансляцію через супутник обмежених для ретрансляції в Україні російських телеканалів: «ТНТ», «Звезда», «МИР 24».

Після того, як відбулася розмова з керівництвом цього громадського закладу, показ телеканалів припинено.

 

На Чернігівщині СБУ викрила незаконне зберігання арсеналу військових засобів ураження

У Чернігівській області викрито та блоковано протиправне зберігання і збут зброї та боєприпасів.

Оперативники Служби безпеки України встановили, що приватний підприємець з обласного центру незаконно зберігав військові засоби ураження для реалізації, зокрема через мережу «Інтернет».

Під час санкціонованих слідчих дій у гаражному приміщенні та помешканні фігуранта справи правоохоронці вилучили три кулемети Дегтярьова Піхотних, чотири гвинтівки калібру 7,62 мм, прицільний пристрій до переносного протитанкового ракетного комплексу Метис, понад 1200 набоїв різного калібру, глушники до автомату АК-74. Також виявлено вибухонебезпечні предмети, ударно-спускові механізми до автомату АКМ, комплектуючі до різної зброї та устаткування для відновлення і переобладнання засобів ураження.

Вилучену зброю та боєприпаси направлено на експертизу.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності осіб, причетних до протиправної діяльності.

Перевіряється інформація щодо можливого надходження засобів ураження з району проведення операції Об’єднаних сил.

Викриття зловмисника проводилось спільно зі слідчими поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Чернігівської області.

Пресцентр СБ України

 

СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути пильними під час святкових заходів до Дня Незалежності!

Управління СБ України в Чернігівській області закликає мешканців та гостей Чернігівщини під час святкових заходів до Дня Незалежності бути уважними, не втрачати пильність та дотримуватися заходів безпеки у місцях з масовим скупченням людей. 

У разі виявлення підозрілих або вибухонебезпечних предметів, залишених без нагляду транспортних засобів, отримання інформації про перебування в регіоні підозрілих осіб,  даних про наміри здійснення сепаратистської і терористичної, диверсійної, розвідувально-підривної діяльності слід повідомляти до Прилуцького МРВ УСБУ в Чернігівській області (м.Прилуки, вул. Київська, 198) за номером телефону: 3-21-00 або Управління СБ України в Чернігівській області (м. Чернігів, вул. Шевченка,28) за номером «гарячої лінії» 676-208 або на електронну поштову скриньку: [email protected]

Телефон «гарячої лінії» діє цілодобово. Інформація, яка надійде до Служби безпеки України, обов’язково буде перевірена. 

Прес-група Управління СБ України в Чернігівській області


 

На Чернігівщині СБУ викрила на хабарі слідчих поліції

Співробітники Служби безпеки України у межах протидії системній корупції у правоохоронних органах викрили на хабарі керівника слідчого відділення та слідчого Чернігівського міського відділу поліції.

Оперативники спецслужби встановили, що керівник спільно з підлеглим систематично вимагали неправомірну вигоди від фігурантів кримінальних проваджень за сприяння у вирішенні питань під час проведення процесуальних заходів у ході розслідувань.

Співробітники СБ України задокументували факт вимагання зловмисниками шестисот доларів від мешканця обласного центру. За вказану суму поліцейські обіцяли повернути раніше вилучене у межах кримінального провадження майно, на яке накладено арешт. Оперативники затримали слідчих поблизу місця роботи після одержання другої половини хабаря у гривневому еквіваленті.

У межах розпочатого кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України тривають невідкладні слідчі дії. Вирішується питання щодо оголошення затриманим про підозру в скоєнні злочину та обрання міри запобіжного заходу. Операція з викриття поліцейських проводилася під процесуальним керівництвом військової прокуратури Деснянського гарнізону.  

Пресцентр СБ України 

 

 

На Чернігівщині СБУ викрила на хабарях посадовця Держпраці

16:27, 24-07-2019

Співробітники Служби безпеки України викрили на систематичних хабарях головного державного інспектора Управління Держпраці в Чернігівській області.

Оперативники спецслужби встановили, що посадовець налагодив механізм отримання неправомірної вигоди від приватних підприємців за не внесення до актів перевірок виявлених порушень у сфері трудового законодавства та не вжиття заходів відповідного правового реагування.

Правоохоронці спецслужби затримали інспектора в обласному центрі під час отримання від керівника місцевої комерційної структури 5 тисяч гривень - чергової частини хабаря.

У межах кримінального провадження відкритого за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України вирішується питання щодо оголошення затриманому про підозру в скоєнні злочину та обрання міри запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії для з`ясування всіх обставин справи та  встановлення можливої причетності інших посадовців Держпраці до корупційної схеми.

Заходи з викриття зловмисника проводилася спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури.

Пресцентр СБ України

 

За матеріалами СБУ до шести років ув’язнення за збут наркотиків засуджено поліцейського

16:13, 23-07-2019

За матеріалами Служби безпеки України засуджено викритого на збуті наркотиків поліцейського ізолятора тимчасового тримання одного з районних відділів Головного управління Національної поліції у Чернігівській області.

Оперативники спецслужби встановили, що поліцейський брав участь у протиправному механізмі реалізації наркотичних засобів, який організував раніше засуджений за кримінальні злочини мешканець регіону. Поліцейський отримував «товар» від представників кримінальних кіл через посередника. Одержану «продукцію» він продавав арештованим, які перебували в ізоляторі тимчасового тримання.

У листопаді 2015 року правоохоронці затримали фігурантів кримінального провадження.

Під час проведення санкціонованих слідчих дій у помешканнях затриманих вилучено майже тридцять кілограмів канабісу та макової соломки.

Новозаводський районний суд м. Чернігова визнав зловмисників винними у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 309 та ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України і призначив організатору групи покарання у вигляді шести з половиною років ув’язнення, поліцейському та його спільнику – шість років позбавлення волі.

Ухвалою Апеляційного суду Чернігівської області вирок залишений без змін та набув законної сили.

Пресцентр СБ України

 

СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути пильними

Перед проведенням майбутніх виборів до Верховної Ради України СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути уважними та обережними.

Для недопущення спроб дестабілізації громадського порядку та протидії розвідувально-підривній діяльності з боку ворожих спецслужб просимо громадян інформувати правоохоронців у випадках наявності інформації:

- про підготовку до скоєння терористичних актів, посягання на життя державного чи громадського діяча, а також суб’єктів виборчого процесу;

- про факти посягань на суб’єктів виборчого процесу, виборчі штаби, окружні чи дільничні виборчі комісії;

- про злочини проти виборчих прав і свобод громадянина, передбачених статтями 157-160 Кримінального кодексу України.

У разі надходження такої інформації просимо громадян звертатися за телефоном «гарячої лінії» управління СБУ в Чернігівській області – (0462) 676-208, або скористатися електронною скринькою [email protected].

Уся отримана інформація буде ретельно перевірена. Конфіденційність гарантується.

Прес-група управління СБ України в Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ викрила антиукраїнського інтернет-агітатора

Співробітники Служби безпеки України викрили у Чернігівській області інтернет-агітатора, яка поширювала антиукраїнські матеріали. Оперативники спецслужби встановили, що мешканка регіону розміщувала у мережі «Інтернет» матеріали в яких, зокрема, дискредитувала Збройні Сили України та популяризувала діяльність терористичних організацій «Д/ЛНР». Також зловмисниця закликала до насильницької зміни та повалення конституційного ладу нашої країни.

Співробітники СБУ задокументували факт розміщення пропагандисткою через заборонені соціальні мережі фейкової інформації для маніпулювання громадською думкою напередодні проведення дострокових виборів до Верховної Ради України. Під час проведення санкціонованих слідчих дій за місцем проживання фігурантки провадження правоохоронці виявили комп’ютерне обладнання та мобільні пристрої, які використовувались для реалізації протиправної діяльності. Вирішується питання щодо повідомлення зловмисниці про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ст. 109 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. Заходи із викриття незаконних дій проводились під процесуальним керівництвом прокуратури.

Пресцентр Служби безпеки України

 

На Чернігівщині СБУ припинила діяльність нарколабораторії

Співробітники Служби безпеки України припинили у Чернігові діяльність нарколабораторії з виготовлення особливо небезпечних наркотичних та психотропних речовин.

Оперативники спецслужби встановили, що двоє мешканців обласного центру організували нарколабораторію в одному з приватних гаражних приміщень.

За інформацією СБ України щомісяця наркоділки виготовляли понад два кілограми психотропів, «прибуток» від реалізації яких становив близько трьохсот тисяч гривень. Зловмисники збували «товар» через розгалужену мережу дилерів, наркотики також можна було замовити на одному з веб-ресурсів у мережі Інтернет.

Співробітники СБУ затримали двох організаторів наркобізнесу під час підготовки до реалізації чергової партії психотропів. Намагаючись знищити докази своєї протиправної діяльності, зловмисники здійснили підпал приміщення, де відбувалось виготовлення наркотиків.

Під час проведення санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили майже кілограм амфетаміну, а також хімічні сполуки та обладнання для його виготовлення. Вилучені предмети та речовини направлені на експертизу.

У межах відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України тривають подальші слідчо-оперативні дії. Вирішується питання щодо обрання фігурантам справи міри запобіжного заходу та оголошення про підозру у скоєнні злочину.

Операція з викриття зловмисників проводились спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури.

Прес-центр СБ України

 

На Чернігівщині інспектора слідчого ізолятора засуджено за збут наркотиків

За матеріалами Служби безпеки України засуджено інспектора слідчого ізолятора Чернігова за збут наркотиків засудженим.

Правоохоронці встановили, що інспектор відділу режиму і охорони СІЗО систематично збував наркотики та психотропні речовини ув’язненим. Гроші за «товар» зловмисник отримував від родичів наркозалежних затриманих готівкою та на банківську картку.

Оперативники СБ України затримали ділка у липні 2018 року під час чергової спроби занесення на територію виправної установи «передачі» з метадоном, амфетаміном, опієм ацетильованим та канабісом.

Деснянський районний суд Чернігова визнав зловмисника винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, та призначив йому покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирок набув законної сили.

 

СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути пильними

Перед проведенням та в день виборів Президента України СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути уважними та обережними.

Для недопущення спроб дестабілізації громадського порядку та протидії розвідувально-підривній діяльності з боку ворожих спецслужб просимо громадян інформувати правоохоронців у випадках наявності інформації:

- про підготовку до скоєння терористичних актів, посягання на життя державного чи громадського діяча, а також суб’єктів виборчого процесу;

- про факти посягань на суб’єктів виборчого процесу, виборчі штаби, окружні чи дільничні виборчі комісії;

- про злочини проти виборчих прав і свобод громадянина, передбачених статтями 157-160 Кримінального кодексу України.

- про виявлення підозрілих або вибухонебезпечних предметів, залишених без нагляду транспортних засобів, отримання інформації про перебування в регіоні підозрілих осіб.

Також нагадуємо громадянам про необхідність бути пильними у віртуальному просторі, не піддаватися на інформаційні провокації, уважно ставитись до появи матеріалів сумнівного змісту і не поширювати неперевірену інформацію.

У разі отримання такої інформації необхідно звертатися за телефоном «гарячої лінії» до управління СБУ в Чернігівській області – (0462) 676-208, або скористатися електронною скринькою [email protected].

Інформація, що надійде, буде ретельно перевірена. За результатами перевірки будуть прийняті рішення відповідно до чинного законодавства.

Прес-група управління СБ України
в Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ викрила угруповання хакерів на підготовці кібератак напередодні виборів Президента України

Співробітники Служби безпеки України у межах виконання завдань із забезпечення кібернетичної безпеки викрили угруповання хакерів на підготовці кібератак на комп’ютерні системи органів влади під час виборів Президента України.

Правоохоронці встановили, що місцевий житель разом із спільниками з РФ здійснювали ураження автоматизованих систем органів державної влади для їх компрометації під час підготовки та проведення виборів Президента України. Зловмисники використовували вірусні програми, що дозволяють дистанційно отримувати контроль над комп’ютерами держустанов.

За протиправні дії хакер отримував гроші через платіжні системи країни-агресора.

Під час проведення обшуку у помешканні зловмисника правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, яка використовувалась для незаконної діяльності.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до організації хакерських атак. Заходи з викриття зловмисників проводились спільно з поліцією під процесуальним керівництвом прокуратури.

Прес-група Управління СБ України
в Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ блокувала діяльність міжрегіонального угруповання наркоділків

Співробітники Служби безпеки України блокували у Чернігівській області діяльність міжрегіонального організованого угруповання, яке спеціалізувалося на виготовленні та збуті наркотичних засобів та психотропних речовин.

Оперативники спецслужби встановили, що учасники групи облаштували в одному з приватних домоволодінь нарколабораторію, де виготовляли марихуану та амфетамін. Готову до продажу «продукцію» зловмисники великими партіями реалізовували через розгалужену мережу дилерів в різних регіонах нашої країни.

За попередньою інформацією, щомісячний «прибуток» наркоділків складав близько мільйона гривень.

Співробітники СБУ затримали одного з учасників угруповання згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України при спробі збуту чергової партії психотропів. Під час затримання зловмисник намагався чинити збройний опір.

Під час санкціонованих слідчих дій за місцями проживання фігурантів справи правоохоронці вилучили партію підготовлених для продажу наркотиків, а також обладнання для їх виготовлення. Вилучені предмети та речовини направлено на експертизу.

У межах відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України тривають слідчо-оперативні дії.

Перевіряється інформація щодо причетності до протиправної діяльності посадовців, зокрема представників правоохоронних органів.

Заходи з викриття зловмисників проводились під процесуальним керівництвом прокуратури.

Прес-центр СБ України

 

СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути пильними

Перед проведенням майбутніх виборів Президента України СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути уважними та обережними.

Для недопущення спроб дестабілізації громадського порядку та протидії розвідувально-підривній діяльності з боку ворожих спецслужб просимо громадян інформувати правоохоронців у випадках наявності інформації:

- про підготовку до скоєннятерористичних актів, посягання на життя державного чи громадського діяча, а такожсуб’єктів виборчого процесу;

- про факти посягань на суб’єктіввиборчого процесу, виборчі штаби, окружнічи дільничні виборчі комісії;

- про злочини проти виборчих прав і свобод громадянина, передбачених статтями 157-160 Кримінального кодексу України.

У разі надходження такої інформації просимо громадян звертатися за телефонами «гарячої лінії» управління СБУ в Чернігівській області – (0426) 676-208 та Прилуцького МРВ (0237) 3-21-00, (050)669-44-16 або скористатися електронною скринькою [email protected].

Уся отримана інформація буде ретельно перевірена. Конфіденційність гарантується.

Прес-група управління СБ України
в Чернігівській області

 

СБУ закликає мешканців та гостей Чернігівщини бути пильними

Із ситуацією, що склалася в регіоні та ризиком вчинення диверсій та терористичних актів на військових обєктах, Служба безпеки України закликає мешканців та гостей Чернігівської області бути особливо уважними та відповідальними.

Просимо громадян інформувати правоохоронців у випадку:

  • появи в регіоні осіб, які проявляють підвищений інтерес до військових об'єктів, місць масового перебування людей, підприємств, об'єктів транспортної інфраструктури, будівель органів державної влади та місцевого самоврядування;

  • залишення без нагляду підозрілих предметів;

  • появи залишених без нагляду транспортних засобів та польотів безпілотних літальних апаратів поблизу стратегічно важливих об’єктів;

  • отримання інформації про наміри здійснення терористичної, диверсійної та розвідувально-підривної діяльності.

У разі надходження такої інформації просимо громадян звертатися безпосередньо до Управління СБ України в Чернігівській області (адреса: м. Чернігів, вул. Шевченка, 28), або скористатися номером «гарячої лінії» (0462) 676-208, чи електронною поштовою скринькою: [email protected] .

Уся отримана інформація буде ретельно перевірена. Конфіденційність гарантуємо.

Прес-група Управління СБ України
в Чернігівській області

 

«Зупинимо корупцію разом»

Варвинським районним судом 24 січні 2019 року оголошено вирок «горе поліціянтам» Варвинського відділення поліції та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що у січні 2018 року співробітниками СБУ було затримано «на гарячому» трьох працівників поліції під час отримання незаконної грошової винагороди від місцевого мешканця для звільнення останнього від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Оперативники встановили, що зловмисники налагодили схему непоодинокого отримання неправомірної вигоди з власників автомобілів, які скоїли адміністративні правопорушення, погрожуючи їм вилученням транспортних засобів та документів.

Якщо Ви потрапили в подібну ситуацію чи маєте вагому інформацію для співробітників СБУ, невідкладно телефонуйте на телефон довіри Прилуцького міжрайонного відділу управління СБУ в Чернігівській області 3-21-00 або звертайтеся за адресою: м. Прилуки, вул. Київська, буд. 198.

ВАША БЕЗПЕКА – НАША ТУРБОТА!

За інформацією Прилуцького міжрайонного відділу управління
Служби безпеки України в Чернігівській області

 

На Чернігівщині СБУ викрила розкрадання нафтосировини з нафтопроводів

Співробітники Прилуцького МРВ управлінння СБУ в Чернігііській області спільно з працівниками охорони нафтогазовидобувного управління у межах комплексу заходів із захисту критичної інфраструктури у сфері паливно-енергетичного комплексу викрили на Чернігівщині розкрадання сировини з нафтопроводу.

Правоохоронці встановили, що зловмисники облаштували незаконний вріз для перекачування нафти на ділянці нафтопроводу «Мільки-Леляки», яка належить ПАТ «Укрнафта». Незаконно відібрану нафтосировину викрадачі закачували в паливнозаправні машини та вивозили для реалізації на «чорному» ринку за межі області.

Під час огляду місця злочину було виявлено гумовий шланг високого тиску,пластикову спец'ємність та інше обладнання для облаштування врізки в нафтопровід і прокладки відводу.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 292 Кримінального кодексу України.Тривають оперативно-пошукові заходи з встановлення осіб, причетних до облаштування незаконного врізу та викачування нафтосировини.

 

 

Пам’ятка громадянам України, які перетинають кордон з Російською Федерацією або Республікою Білорусь

Управління СБ України в Чернігівській області звертається до громадян, які перетинають кордон з Російською Федерацією або Республікою Білорусь і нагадує про необхідність бути пильними. У разі планування поїздок до зазначених країн спершу оцініть усі ризики і загрози та ретельно зважте потребу в таких мандрівках.

Номер телефону «гарячої» лінії Управління СБ України в Чернігівській області - (0462) 676-208.

Якщо Вам стала відома інформація щодо проявів сепаратизму, диверсій, терористичних актів, корупції, звертайтесь до Управління Служби безпеки України в Чернігівській області за номером 0462-676-208, цілодобово.

У разі потрапляння у Ваше поле зору осіб, які проявляють незрозумілий інтерес до об’єктів життєзабезпечення, військових частин, людей, поведінка яких у громадський місцях викликає насторогу, а також залишених без нагляду підозрілих предметів у громадському транспорті, у під’їздах будинків, у торговельно-розважальних, культурних, освітніх закладах, установах, організаціях – негайно повідомте про це до найближчого відділення поліції чи зателефонуйте за номерами:

102 (ГУНП в Чернігівській області);

101 (УДСНС в Чернігівській області);

0462-676-208 (цілодобова «гаряча лінія» Управління Служби безпеки України в Чернігівській області).

Якщо Ви стали свідком польотів безпілотних летальних апаратів поблизу військових частин, залізниць, автостанцій, мостів та підозрілих осіб, що ними керують – телефонуйте за номером «гарячої лінії» Управління Служби безпеки України в Чернігівській області 0462-676-208, цілодобово.

Якщо Вам відомо про осіб, які закликають до повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території нашої держави – повідомляйте за номером «гарячої лінії» Управління Служби безпеки України в Чернігівській області 0462-676-208, цілодобово.

Якщо у Вас вимагають хабар або Вам пропонують хабар – звертайтесь до Управляння Служби безпеки України в Чернігівській області за номером «гарячої лінії» Управління Служби безпеки України в Чернігівській області 0462-676-208, цілодобово.

Служба безпеки України в рамках спеціальної програми «На тебе чекають вдома» здійснює заходи щодо повернення на підконтрольну Україні територію та звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях (НЗФ) т.зв. «ДНР/ЛНР».

Ми допомогли повернутися до мирного життя вже понад 200 нашим співвітчизникам, допоможемо і Вам! На війну важко йти, а ще важче повертатися з неї. 

Відкинь страх – повертайся! На тебе чекають вдома!

КОНТАКТИ:

Цілодобова «гаряча лінія» Управління Служби безпеки України в Чернігівській області 0462-676-208.

E-mail:[email protected]

Сторінка Facebook для листування: https://www.facebook.com/dorogamira

 

На Чернігівщині співробітники СБУ викрили на хабарі завідуючу відділом райвійськкомату

Співробітники Служби безпеки України викрили на хабарі завідуючу відділу військового обліку військкомату одного з районів Чернігівської області. Правоохоронці встановили, що держслужбовець налагодила злочинну схему вимагання неправомірної вигоди з військовозобов’язаних за зняття з військового обліку та подальшого звільнення від військової служби.

Оперативники спецслужби затримали зловмисницю неподалік військкомату під час одержання чергового хабара у розмірі двісті доларів США.

У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України тривають невідкладні слідчі дії. Встановлюються інші особи, причетні до корупційної схеми.

Операція з викриття протиправних дій держслужбовця проводилася спільно з працівниками управління захисту економіки Головного управління національної поліції під процесуальним керівництвом військової прокуратури.

Прес-центр СБ України

 

Припинено розкрадання нафти

10 травня 2018 року близько 04:00 години співробітниками Прилуцького МВ УСБУ в Чернігівській області у рамках комплексу заходів по боротьбі з розкраданням у сфері паливно-енергетичного комплексу припинено викрадення нафтопродуктів на території Прилуцького району.

Правоохоронці встановили, що зловмисники, шляхом роз’єднання конструкції нафтоперегінного обладнання на одному із виробничих майданчиків НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта», перекачували сировину до автоцистерн та намагалися вивезти з метою подальшого збуту.

Оперативники Прилуцького міськвідділу спільно зі слідчими СВ УСБУ в Чернігівській області затримали автотягач «DAF» з паливоцистерною, в якій перевозилось близько 40 тонн очищеної нафти, а також осіб, які забезпечували супровід транспортування нафтосировини за межі регіону.

На території нафтопромислу було виявлено обладнання, яке застосовували зловмисники для незаконного перекачування нафти. Зазначене обладнання, зразки нафтосировини, паливоцистерну та автомобіль супроводження вилучені в рамках кримінального провадження за ч.4 ст.185 КК України.

Тривають подальші слідчі дії.

Переглядів: