Відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс музичного мистецтва «Київський колорит»

27 жовтня учениця 4-го класу Кирієнко Вікторія та ансамбль скрипалів Прилуцької школи мистецтв приймали участь у VІ Всеукраїнському фестивалі-конкурсі музичного мистецтва «Київський колорит».

Ансамбль скрипалів (керівник Наталія Ярошенко, концертмейстер Тетяна Кязімова) здобув звання лауреата І ступеня, Кирієнко Вікторія (клас викладача Ірини Гарагулі, концертмейстер Людмила Сусленкова) - лауреат ІІ ступеня.

28 жовтня Україна відзначає одну з найбільш значущих дат в своїй історії – День визволення від нацистських окупантів.

Напередодні цієї дати, 27 жовтня 2017 р. о 10.30 в історичному відділі краєзнавчого музею відбулася зустріч з ветеранами Другої світової війни.

Сьогодні ми вклоняємось та говоримо слова вдячності ветеранам війни за солдатський подвиг, за велику мужність. Вклоняємось світлій пам’яті наших земляків, які загинули під час Другої Світової війни та померли від ран у шпиталях.

Українці ніколи не забудуть про цю трагічну сторінку історії, про неймовірно страшну ціну, яку заплатив наш народ за право бути вільним. Ми завжди будемо пишатися подвигом борців за свободу Батьківщини.

«Мистецтво реклами в сучасному світі»

Реклама, як відомо, рушій торгівлі. Та реклама не лише інформує, вона є могутнім засобом впливу і маніпуляції людиною. Діти не здатні критично оцінювати рекламу і вважають усю представлену інформацію чесною, правдивою і об’єктивною.

Таким чином зрозуміло: маючи негативний вплив реклами на дітей існує необхідність вчити їх розрізняти рекламу, уникати її впливу і не попастися на пастки маркетологів. Для цього необхідно проводити спеціальні заходи.

У виставковому залі музею 19 жовтня відбулася краєзнавча година «Мистецтво реклами в сучасному світі», яка була спрямована на усвідомлення того, як негативно впливає реклама в ЗМІ на звичайну людину.

На заході учні дізналися історію виникнення та розвитку рекламної справи, цікаві факти, коли вперше з’явилась реклама, що означає «спам», приклади провального та недобросовісного піару, а також розкрили деякі хитрощі, на які йдуть фуд-стилісти задля рекламування товару. На завершення заходу переглянути декілька роликів соціальної реклами про здорове харчування та безпеку на дорозі.

Відповідальна за захід Коваленко А.О.

«Воїни. Історія українського війська»

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 12 жовтня відбулася виставка плакатів Українського інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська» до Дня захисника України та Дня українського козацтва.

У експозиції фотографії українського фотографа Анни Сеник, а костюми і зброя-репліка не із музеїв України, а виготовлена за власний кошт любителів військової історії.

Студенти агроколеджу та користувачі бібліотеки дізнались про історію військових формувань на теренах України від часів Русі до сьогодення.

Провідний бібліотекар юнацького відділу Ніна Горбань розповіла про еволюцію військового обладунка та зброї періоду України-Русі. Отаман куреня ім. Івана Сірка Роман Зінченко розповів про козацькі війська, де зосередив увагу на одязі козаків та укомплектуванні військового спорядження козаків.

Прилучанин Юрій Кудряшов розповів про форму, зброю і спосіб життя воїнів УПА та УНР. Він додав, що є членом військово-історичного клубу «Повстанець» і окремі на фотографіях є учасниками їх клубу.

Старший сержант, відповідальний виконавець мобілізованого відділення Прилуцького ОМВК, учасник АТО Олег Гавриляко розповів про реалії сучасного українського війська та детально розповів про бойове оснащення воїна АТО, який представлений на одному з плакатів.

«Патріотизм – мода чи самосвідомість нації»

У Прилуцькій міській бібліотеці для дітей під час круглого столу «Патріотизм – мода чи самосвідомість нації» 12 жовтня старші школярі – учні 10-х класів, які мають активну життєву позицію, розмірковували над питаннями: якими є захисники України сьогодні, як можна виховати у собі патріота, що для кожного є витоками патріотизму.

Активну дискусію викликало питання про прояви патріотизму в суспільстві, а учень ЗОШ №3 Галицький Д. переконав присутніх, що патріотизм – не мода, а природне почуття кожної нормальної людини.

Підготована бібліотекарем Оксаною Проценко мультимедійна презентація «Українець – патріот» нагадала про художників і вчених, політиків і композиторів, акторів та письменників, які своїм життям довели: «Не ми в Україні, а Україна в нас!».

«Славетні ватажки Прилуцького козацького полку»

У приміщенні музею 12 жовтня відбулася краєзнавча година «Славетні ватажки Прилуцького козацького полку» присвячена Дню Українського козацтва.

Запрошені на захід учні 4 класу школи №13 мали змогу дізнатись про історію виникнення козацтва, звичаї і традиції запорізьких козаків та послухати цікаву розповідь про історію Прилуцького козацького полку та славних його ватажків, а також довідатись як виглядало місто Прилуки в період Гетьманщини XVІІ - XVІІІ століття.

Велике захоплення в присутніх викликала й справжня козацька зброя, яку кожен учень мав змогу потримати в руках. На завершення заходу діти з великим захопленням прийняли участь у козацьких забавах, за що отримали корисні подарунки.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

«Військове мистецтво козаків – України захисників»

Указом Президента України 14 жовтня від 2014 року оголошено Днем українського козацтва та Днем захисника України.

Напередодні Дня українського козацтва та Дня захисника України 11 жовтня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка читачі 4-А класу ЗОШ №7 узяли участь у книжково-історичній панорамі до Дня українського козацтва «Військове мистецтво козаків – України захисників», щоб пригадати, що вони є нащадками славного козацького роду, що в їхніх жилах тече кров сміливих, відважних, розумних людей – вільних козаків.

Мандруючи сторінками художніх творів про козаків, діти разом із науковим співробітником Прилуцького краєзнавчого музею Іриною Біленко ознайомилися із козацькою зброєю.

Головний бібліотекар Наталія Сич звернула увагу дітей на те, що візитною карткою України є гопак, який є не тільки національним танцем, але і видом бойового мистецтва. У тому, що козаки незалежно від віку майстерно володіють зброєю, вміють битися в техніці бойового гопака, мають залізний характер і досконало володіють своїм тілом, школярі впевнилися під час виступу вихованців Прилуцького куреня імені Івана Сірка.


З великою цікавістю слухали маленькі українці розповідь заступника Прилуцького військового комісара Андрія Сікалова про сучасний стан Збройних Сил України.


Відбулася краєзнавча година «Славетний син України»

«...природа моя, з прадідів моїх не дозволяє
мені бути зрадником, і зобов'язує
мене бути вірним моєму добродійнику»
Пилип Орлик

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам'яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст. Це свято – данина всім козакам, які зробили величезний внесок у формування української народності і досягнення Україною своєї незалежності.

У приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова 11 жовтня відбулася краєзнавча година «Славетний син України», присвячена 345 - річчю з дня народження українського державного діяча, мудрого політика, Гетьмана Війська Запорозького - Пилипа Орлика. Слава про подвиги козаків і їх нащадків живе і буде жити вічно.

Під час заходу учні 6-го класу Прилуцької гімназії №5 ім. В.А. Затолокіна пригадали історією українського козацтва, ознайомились з сторінками біографії славетного сина України – Пилипа Степановича Орлика.

Жвавий інтерес викликало у учнів знайомство з козацькою зброєю та клейнодами.


Пилип Степанович Орлик, постать багатогранна. Він проявив талант ораторства і поезії, цікавився філософією і літературою. Саме з його літературним доробком ознайомила присутніх провідний бібліограф Прилуцької районної бібліотеки – Ірина Леонідівна Макуха.

Гідними слави своїх пращурів є наші воїни, які зараз воюють в лавах Української армії , відстоюючи мир і спокій на рідній землі. Про високий патріотизм солдатів і офіцерів, що приймають участь у АТО розповів присутнім працівник Прилуцького об’єднаного міського військового комісаріату, учасник АТО, старший сержант 12 окремого мотопіхотного батальйону – Олег Васильович Гавриляко.

Під час заходу присутні також мали можливість оглянути деякі зразки зброї, що використовується під час проведення АТО, предмети козацької доби з музейної колекції, переглянути відео «Гетьман емігрант». По закінченні заходу ведуча, завідуюча філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Олексіївна Іващенко, привітала квітами та словами вдячності учасника АТО – О.В. Гавриляко та майбутніх захисників України з наступаючим святом.


Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Тетяна Олексіївна Іващенко.

Директор музею Тетяна Миколаївна Зоць

За інформацією Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова


«Минає все»

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 5 жовтня відбулася презентація книги Євгена Постульги «Минає все».

Книга вміщує в себе поезію різних років – від 2005 по 2017. Це чотиризбірка автора, яка ділиться на декілька розділів, що відрізняються тематикою – від інтимної та пейзажної лірики до патріотичної та філософської.

На зустрічі були присутні друзі поета, які постійно йдуть поруч по життю, це Олександр Вадимович Забарний декан філологічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, який зробив глибокий аналіз віршів Євгена Постульги, Анатолій Миколайович Риженко місцевий художник, який допоміг у виданні збірки та Микола Миколайович Козенко, який профінансував книгу.

Євген Постульга працює у краєзнавчому музеї ім. В.І. Маслова, тому приємним сюрпризом була присутність майже всього колективу на чолі з директором закладу Тетяни Миколаївни Зоць.

Поета вітали друзі та прихильники таланту: місцева поетеса Світлана Коробова, краєзнавець Ольга Федорівна Лукаш, директор книгозбірні Людмила Іванівна Зубко та інші.

Тираж книги невеликий – 200 примірників, та книгу можна почитати у книгозбірнях міста, адже автор подарував бібліотекам збірку у достатній кількості.

«Ті, що живуть поруч»

У приміщенні музею 4 жовтня відбулася краєзнавча година «Ті, що живуть поруч», присвячена Всесвітньому дню охорони тварин, який щорічно святкується саме 4 жовтня. Цей день був започаткований у 1931 році на Міжнародному конгресі прибічників руху охорони природи.

На краєзнавчій годині були присутні учні 5-х класів гімназії №1. Під час заходу учні мали змогу ознайомитися з тваринним світом Прилуччини, з рідкісними та зникаючими видами. Присутні подивилися цікаві документальні фільми про різних тварин у світі і ближче оглянули представників тваринного світу, які представлені у відділі природи.

Відповідальна за захід Степаненко О.П.

Переглядів: