"В затінку земної жінки"

22 жовтня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулась зустріч із членкинею НСПУ, лауреаткою літературних премій ім. О. Гончара та М. Коцюбинського Оленою Печорною. Авторка відома в Україні як майстер соціального роману, але цього разу письменниця презентувала свою нову книгу на історичну тему. П’ятий роман Олени Печорної "В затінку земної жінки" написаний на основі реальних подій, які проходили на Чернігівщині під час Другої світової війни.

Протягом зустрічі авторка розповідала про історію написання роману, про роботу із краєзнавчим матеріалом та людьми, які ще пам’ятають або бережуть окремі документи про ті роки та про окремі таємниці письменницьких буднів.

Олену Печорну вітали прилучани із новим творчим доробком. Начальник відділу культури Прилуцької міської ради Катерина Мовчан наголосила на великому виховному значенні книг на історичному та краєзнавчому підґрунті для сучасної молоді. Директорка бібліотеки Людмила Зубко поділилась емоціями від попередніх книг, які читають читачі книгозбірні та подякувала та за тепло і щирість спілкування.

Присутні ще довго не відпускали улюблену письменницю. Після автограф сесії авторка вільно спілкувалась із своїми шанувальниками.

 

Відбулося відкриття виставки Ольги Шевченко

У всі часи музика та мистецтво були наділені особливою силою - будувати стосунки між людьми не на словах, а на щирих емоціях, живопис - посередник того, що неможливо висловити буденністю слів... Будь-який твір мистецтва — це розмова художника з глядачем, читачем, слухачем.


У розпал золотої осені - 16 жовтня у виставковій залі відбулося відкриття першої персональної виставки художніх робіт неймовірної жінки, мисткині – Ольги Шевченко. На виставці представлено портрети, натюрморти, пейзажі різних періодів. Чарівний образ барв, звуків, форм, почуттів, думок охоплює, коли оглядаєте її роботи.

Виставка діятиме до 16 листопада 2021 року.

Запрошуємо всіх бажаючих!

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

 

"Пора журливих дощів"

12 жовтня в читальній залі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулось відкриття виставки заслуженого художника України, члена Спілки Художників України Віктора Шульги "Пора журливих дощів".

На виставці представлені олійні роботи, виконані за останній період перебування художника на хуторі Високе. Це пейзажі пізньої осені в тій кольоровій гамі, в якій відчуває цю пору автор виставки. Роботи Віктора Шульги розлетілись по всій Європі, а прилуцька виставка стала продовженням серії робіт про осінь, частина яких уже презентувалась в Києві у 2013 році.

Із персональною виставкою пана Віктора прийшли привітати колеги по мистецькому цеху, друзі дитинства, шанувальники його творчості. Із вітальним словом виступила начальник відділу культури Катерина Мовчан, член СХУ Петро Мироненко, прилуцькі художники Анатолій Риженко, Катерина Кантур, директор бібліотеки Людмила Зубко, директор Прилуцького краєзнавчого музею імені В. Маслова Тетяна Зоць та ін.

Протягом зустрічі вівся діалог із художником про індивідуальні мистецькі прийоми та техніки виконання робіт, про мистецтво і вибір кожної людини власного шляху та важливість присутності відчуття краси в житті людини.

На закінчення зустрічі автор виставки подарував присутнім українську народну пісню, адже має вроджений сильних голос та любить народні пісні.

 

«Тобі, єдина Україно, натхнення, творчість і любов!»

11 жовтня в Прилуцькій міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти до Дня захисників і захисниць Украї́ни, а також Покрови Пресвятої Богородиці та Дня Українського козацтва було презентовано виставку творчих робіт учнів Валківськї ЗОШ І-ІІ ступенів у техніці пірографії (випалювання по дереву) «Тобі, єдина Україно, натхнення, творчість і любов!».

Головною натхненницею виставки стала вчителька математики Тетяна Іванівна Дмитрієвська. Під час заходу вона розповіла про задум створення гуртка, про те звідки беруться ідеї для нових робіт та про нагороди, отримані її вихованцями під час участі в районних, обласних, Всеукраїнських та міжнародному конкурсах та фестивалях.

Потім було надано слово її ученицям і майстриням.

Настя Демченко в номінації «Творчість» отримала Диплом лауреата премії та статуетку «Гордість Прилуччини-2021», а також є активною учасницею інтелектуальних, творчих конкурсів та конкурсів читців. Під час заходу вона продекламувала патріотичний вірш В. Симоненка "Можливо, знову загримлять гармати" та монолог про село.

Настя Павлова має схильність до точних наук і вона зуміла поєднати з мистецтвом математику при написанні наукової роботи до МАН «Геометрія української вишивки і її застосування до розв`язання задач на розрізання, закладання і розфарбування". Її робота оцінена Дипломом обласного управління освіти на ІІ етапі конкурсу-захисту.

Настя Гомон має багато талантів і за свої досягнення та майстерність у техніці пірографії увійшла до книги «Талановиті діти Чернігівщини».

На презентації були присутні діти гімназії №1 імені Георгія Вороного та їх класний керівник Ніколенко Світлана Валеріївна, яка відзначила поєднання в роботах майстринь органічні матеріали і різнобарв`я кольорів, сучасність і минуле та тематику робіт. Все це є виявом патріотизму та любові до рідного краю.

Директорка бібліотеки Людмила Іванівна Зубко подякувала Дмитрієвській Т.І. та її вихованкам за чудову виставку і побажала дітям і надалі ставити цілі та впевнено рухатися вперед, прославляючи нашу рідну Прилуччину!

 

«Козацькому роду нема переводу»

У Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького 13 жовтня відбувся концерт до Дня Українського козацтва «Козацькому роду нема переводу».

Усі жанри – пісні, гра на музичних інструментах – різні за стилем, тематикою та способом виконання торкалися сердець, зігрівали своєю щирістю.

Концерт залишив слід у серцях всіх присутніх.

 

За інф. Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького

 

«Козачка господиня – на всі руки майстриня»

12 жовтня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбувся захід присвячений Дню захисників та захисниць України «Козачка господиня – на всі руки майстриня».

Ведуча заходу Наталія Сич представила у відеоформаті інформаційний портал в минуле, в якому показала роль та місце жінки-козачки у величній сторінці нашої історії.

Дівчата 3 класу ліцею№7 взяли участь у конкурсній програмі, яка була присвячена всім захисникам нашої Вітчизни. Конкурсантки виконали 5 завдань і показали свою вправність та винахідливість.

Конкурс «Віршований» передбачав змагання в красномовстві, «Танцювальний» - у кращому виконанні українського «Гопака», сидячи на стільці, «Кулінарний» - у знанні козацьких страв, а в конкурсі «Не краса красить, а розум» дівчата демонстрували свою кмітливість в розгадуванні загадок. «Приший гудзик» - найскладніше випробування з рукоділля стало фінальним і дало змогу визначити переможця.

Але переможених не було. Кожна конкурсантка отримала номінацію відповідну до своєї індивідуальності.

 

«Вдосконалення системи психологічної підтримки в громадах, що надають соціальні послуги ветеранам АТО/ООС та їх родинам»

В історії нашої держави є багато подій, які засвідчують мужність, героїзм, відданість та любов українського народу до рідної землі.

Напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва, Дня утворення Української Повстанської Армії, Дня захисника та захисниць України, 12 жовтня, на території відкритого культурного музейного простору філії ім. О. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова в рамках проекту «Вдосконалення системи психологічної підтримки в громадах, що надають соціальні послуги ветеранам АТО/ООС та їх родинам» відбувся інтеграційний захід «Перетин світів».

На захід були запрошені: учасники АТО/ОСС, їхні родини, працівники музею, представники влади, студенти, ПМЦСССДМ.

На початку заходу з привітальним словом до присутніх звернулась заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади - Тетяна Михайлівна Шкуренко. Не менш хвилюючим та урочистим був виступ ГС «Ради ветеранів учасників бойових дій та родин загиблих(померлих) учасників бойових дій» – Сергія Миколайовича Цибенка, який розповів про подвиги прилучан у наш час на Сході України. Хвилиною мовчання вшанували присутні пам’ять славних синів України – Героїв УПА, Героїв Небесної сотні та Героїв неоголошеної війни.

Захід відбувався за підтримки фонду Міжнародної солідарності в Україні. З найкращими побажаннями і з вдячністю за участь у проекті звернулась до присутніх Анастасія Чорногорська – заступниця керівника - координатора проекту.

Під час заходу всі присутні також долучились до спільної праці і разом з професійним художником Вербещуком Степаном Степановичем завершили розпис стіни із зображеннями контурів найупізнаваних архітектурних будівель та пам’ятників міста, а також висадили алею Пам’яті з кущів троянд, аби пам'ять про тих, хто пішов у світ неземний жила поміж нас.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

 

Директор музею Тетяна Зоць

 

 

Відбулося відкриття виставки

У всі часи музика та мистецтво були наділені особливою силою - будувати стосунки між людьми не на словах, а на щирих емоціях, живопис - посередник того, що неможливо висловити буденністю слів... Будь-який твір мистецтва — це розмова художника з глядачем, читачем, слухачем.


У розпал золотої осені - 16 жовтня у виставковій залі відбулося відкриття першої персональної виставки художніх робіт неймовірної жінки, мисткині – Ольги Шевченко. На виставці представлено портрети, натюрморти, пейзажі різних періодів. Чарівний образ барв, звуків, форм, почуттів, думок охоплює, коли оглядаєте її роботи.

Виставка діятиме до 16 листопада 2021 року.

Запрошуємо всіх бажаючих!

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

 

Поетеса-прилучанка Олена Самохіна презентувала книгу «Літотека»

У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти 6 жовтня відбулась зустріч із прилучанкою, нині молодою поеткою із Чернігова Оленою Самохіною та презентація її книги «Літотека».

На зустріч була запрошена молодь міста, письменники, бібліотекарі, вчителі-філологи та користувачі бібліотеки. Теплою виявилась зустріч поетеси із своєю наставницею, керівницею літературної студії «Дивосвіт», яка діяла в минулому при ЦТДЮ, Валентиною Грибенко. Валентина Іванівна привітала свою ученицю із творчим успіхом і виказала щирі слова радості за її досягнення. Заступник директора з виховної роботи гімназії №5 ім. В. Затолокіна Тетяна Кожевнікова привітала колишню ученицю школи та виказала слова гордості за свою випускницю. Отець Сергій, який досить добре знає родину гості, наголосив на тому, що поезія Олени Самохіної є просто необхідністю для сучасної молоді.

Вихованці Народної театральної студії "Казкар" ЦТДЮ (кер. Юлія Сікалова) створили театралізовану мініатюру на вірші Олени Самохіної. Під акомпонемент гурту «Восьма нота» Прилуцької школи мистецтв (кер. Алла Кендзерська) вірші поетки читали учениця гімназії №5 ім. В. Затолокіна Катерина Рута та студентка Прилуцького фахового медичного коледжу Катерина Скрипка. Авторські пісні під гітару дарувала Інна Карцева, завідувачка постановчої частини театру МБК, ведуча культурних заходів Інна Карцева а музичну композицію - спортивно-танцювальний клуб «Грація» (кер. Яна Ройланд-Семенець).

У довільній розмові з авторкою піднімались питання про моральні принципи людини, присутність теми духовності у її творчому доробку, роль читання та поезії у буденності життя.

Директорка бібліотеки Людмила Зубко привітала гостю з Чернігова з виходом першої книги, побажала наступних книг і обов’язкових презентацій у стінах Прилуцької бібліотеки. Людмила Іванівна подякувала всім учасникам музично-поетичного дійства за співпрацю та побажала молоді розвивати власні таланти і завжди бути кращими.

«Лісові мешканці»

6 жовтня. відбувся захід «Лісові мешканці», присвячений Дню захисту тварин. Захід проходив в 10 ліцеї в 6 класі.

На заході учні отримали загальну інформацію про тваринний світ України та конкретніше мали змогу познайомитися з представниками фауни Прилуччини. Більш детально ознайомилися з представниками тваринного світу, які занесені до Червоної Книги України та також є рідкісними на Прилуччині.

Відповідальна за захід старший науковий співробітник Степаненко О.П.

Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

Переглядів: