Відбулося Свято книги жахів

31 жовтня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулося Свято книги жахів. Напередодні моторошного та цікавого свята Halloween, у бібліотеці не обійшлося без читання книг про страшні пригоди.

«Book-Halloween» по-бібліотечному запропонував учням 4-А класу гімназії №5 тематично оформлену книжкову виставку під назвою «Жахливо цікаві книги». Ведуча свята Наталія Сич зробила огляд книг Дж. Ролінг «Гаррі Поттер», К. Функе «Мисливці за привидами», Р. Дал «Відьми», Н. Моост «Моллі Махлюй».

Діти брали участь у вікторині та іграх: «Дістань яблуко», «Страшенно гарний макіяж», «Символ свята», «Ненаситний вампір», і готували вечерю для уявної відьми. Розваги закінчилися спільною світлиною біля фотозони.

У Прилуцькому краєзнавчому музеї імені В.І.Маслова 30 жовтня відбулося урочисте відкриття унікальної виставки графіки 18-19 ст. «З галаганівської колекції -2».

Ці роботи вперше експонуються у Прилуках. На виставці представлені графічні 22 роботи - це гравюри за творами митців епохи Відродждення Рафаеля Санті, Леонардо да Вінчі, Андреа Дель Сарто, Перуджино, гравюри за творами відомих митців 17-18 ст., та гравюри з альбому репродукційної гравюри «Лоджиї і станци Рафаеля» у виконанні майстрів Вольпато Джованні, Рафаеля Моргана, Фабрі Алозія Такий альбом був привезений Г. П. Галаганом з подорожі по Європі. Гравюри прикрашали більярдну кімнату сокиринського музею маєтку. Після більшовицького перевороту знаходилися у зібранні Сокиринського музею, потім з 1927 р. по 1953 р. – Прилуцький музей, нині Чернігівський обласний художній музей ім. Г. Галагана.

Директор музею Тетяна Зоць подякувала всім присутнім за те, що вони знайшли час та завітали на відкриття такої цікавої та значимої для нашого міста виставки.

Зі словами привітань до присутніх звернулася начальник відділу культури і туризму міської ради Катерина Мовчан.

На відкриття виставки завітали школярі міста, студентська молодь, прилуцькі митці, художники, поціновувачі мистецтва, а також директор Чернігівського обласного художнього музю імені Григорія Галагана Юрій Ткач, який всловив слова вдячності за запрошення та співпрацю між музеями.

Про техніку, способи та унікальність виконання гравюр розповіла присутнім кандидат мистецтвознавчих наук Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка Олена Сидоріна.

Нагадаємо, що виставка триватиме до 15 грудня 2019 року, тож ви маєте унікальну можливість долучитися до прекрасного відвідавши виставкову залу музею.

За інф. Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І.Маслова
Відділ інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю міської ради

 
 
 
 
 

«Різнобарвний світ професій»

На сьогодні у світі налічується понад 40 тисяч професій - це ціле море можливостей і варіантів. Але як не загубитися у цьому морі і зробити правильний вибір?

Вибір професії залежить від багатьох чинників, але один з перших – це ознайомлення та знайомство зі світом професій. Так, у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей імені П.Білецького-Носенка 28 жовтня відбувся профі-клас з питань профорієнтації «Різнобарвний світ професій», куди були запрошені учні 6 класу ЗОШ №12.

Свої знання про професії, які їх оточують, вони застосували, погравши у гру «Показуха».

Усі професії, які існують у світі, поділяються на 5 типів: «Людина - Людина», «Людина - Природа», «Людина – Художній образ», «Людина – Знакова система». Більш детально з цією класифікацією ознайомила Микитченко Ірина Анатоліївна, провідний фахівець Прилуцького міжрайонного центру зайнятості. Закріпили почуте, присутні змогли розгадати загадки.

Чи часто ми звертаємо увагу, хто за професією є ті чи інші герої творів? Дітям була запропонована бліц - вікторина «По сторінках книжок чудових…», завдяки якій вони не лише згадали улюблені твори, а й відновили в пам’яті, ким же були за професією, наприклад, батько Беккі Тетчер («Пригоди Тома Сойєра») чи попередній власник автомобіля Машка з пригодницької повісті «Таємниця козацької шаблі».

 

 

«Без права на забуття», присвяченої

Щороку історична пам’ять повертає нас до героїчних, болючих та радісних днів визволення України.

28 жовтня Україна відзначає 75-у річницю визволення від нацистських окупантів. 75 років відділяють нас від тих днів, коли Україна була звільнена від ворога. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

24 жовтня 2019 року у сквері Вічної Слави відбулася краєзнавча година: «Без права на забуття», присвячена 75-ї річниці визволення України від нацистських окупантів у роки Другої світової війни. Під час заходу завідуюча філіалу ім. О. Кошового Тетяна Олексіївна Іващенко ознайомила студентів І-го курсу Прилуцького професійного ліцею з основними битвами, які відбувалися на території України в роки Другої світової, з історією поховань, що знаходяться на цьому священному місці, розповіла про наших земляків Героїв і повних кавалерів ордену Слава.

Пройшли роки і новий ворог не дає спокою нашій державі, знов нащадки тих, хто в далекому 1944 році визволили територію України, повинні відстоювати і захищати її кордони сьогодні.

Про відвагу та патріотизм наших земляків під час військових дій на сході України сьогодні, своїми спогадами з присутніми поділились гості заходу, учасники АТО: молодший сержант, командир відділення зенітно-артилерійського взводу, миротворець, депутат Прилуцької міської ради Сакадьол Павло Олексійович, майор Шматко Юрій Миколайович, начальник відділу забезпечення Прилуцького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Гмиря Сергій Миколайович.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до Вічного Вогню вшанували присутні всіх наших земляків, які віддали своє життя за свободу і незалежність української держави в роки Другої світової та в наш час, а майбутній кухар – кондитер, студентка першого курсу ліцею Харченко Анастасія прочитала власний вірш, присвячений усім захисникам нашого мирного сьогодення.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

Директор музею Тетяна Зоць

Переглядів:1626