Вчимося жити по закону!

2 жовтня, у всьому світі людство відзначає День ненасильства, започаткований за ініціативи ООН.

З метою популяризації правових знань серед учнів початкової ланки 2 жовтня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбувся правовий лабіринт до Міжнародного дня ненасильства «Вчимося жити по закону!».

На початку заходу ведуча бібліотекар Наталія Дроботько для того, щоб учні 4-го класу ЗОШ №7 змогли краще розібратися в своїх правах і обов'язках, провела гру «Правознавчий світогляд», під час якої діти спробували побудувати майбутню країну Україну у формі соняшника і показали свої знання про Батьківщину в правовому світогляді.

Продовжили демонструвати свої правові знання учні, взявши участь у рольовому тестуванні «Правовий лабіринт». Вони уявляли себе героями таких сітуацій: «Ти спізнився на урок і вчитель не впускає тебе до класу. Як ти вчиниш?», «Ти їхав на велосипеді і зачепив маленьку дівчинку, яка впала. Як ти вчиниш?» та ін.

А на закінчення зустрічі діти пригадали людські якості, які допомагають не порушувати права і не забувати обов'язки.





Ніжна мелодія осені

Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького відзначила Міжнародний день музики. 02.10.2014 року відбувся святковий концерт викладачів та учнів «Ніжна мелодія осені». Серед запрошених – батьки, друзі вихованців музичної школи. Тому хвилювання юних музикантів було зрозумілим.

Ціла палітра звуків та мелодій від класичної до народної та сучасної музики охопила слухачів. Учениця школи Анна Липкіна демонстрували свої навички гри на скрипці та роялі.



На концерті звучали пісні у виконанні юних талантів Єлизавети Кендзерської, Білявської Діани, Колесник Софії, Яни Лисенко та викладача Олександра Козленка.





Твори відомих композиторів прозвучали у виконанні досвідчених викладачів Тетяни Карпенко (бандура), Аліни Озерової (віолончель), Григорія Ушенка (кларнет) В’ячеслава Бенеди (труба), тріо викладачів (Катерини Широкої, Алли Кендзерської, Світлани Щербини), ансамблю викладачів (Валентини Голобородько, Раїси Кривобок, Тетяни Петрухно, Галини Суховерської, Світлани Щербини, Валентини Корнєвої).









Розкрити образ, який відтворив у своїй музиці композитор, донести її зміст до слухача, показати на найкращому рівні свою майстерність, виконати твір так, щоб слухач отримав насолоду від музики — все це юні музиканти робили на високому творчому піднесенні. Винагорода – теплий прийом публіки, щедрі аплодисменти юним даруванням.

Директор школи привітала усіх з Днем музики, подякувала батькам за те, що вони віддали своє найдорожче – дітей саме до їх закладу. Вона запевнила, що викладачі докладуть максимум зусиль аби хлопчики й дівчатка ще більше полюбили музику та професійно навчились грати на інструментах.





Вистава Михайла Старицького «Талан»

4 жовтня у міському Будинку культури за фінансової підтримки кандидата в народні депутати України Олега Вячеславовича Аверьянова, відбулася вистава Михайла Старицького «Талан» у виконанні народного аматорського театру «Рампа» міського Будинку культури, керівник якого заслужений працівник культури України Анатолій Кизим. Вистава, присвячена народній артистці України Марії Заньківецькій.

Акторська майстерність, яскраві костюми, сучасні декорації, якісний відеоряд на бокових екранах створили атмосферу справжнього, дивовижного театрального дійства. Можна сказати, що вистава пройшла успішно.

Зал зібрав велику кількість прихильників театрального мистецтва.





Сімейні читання

5 жовтня, наприкінці тижня, протягом якого відмічаються три професійних свята: Всеукраїнський День бібліотек, міжнародний День музики та День вчителя, працівники Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка запросили на сімейні читання «Моя бібліотека» читаючи родини Хоружих, Вєсєлових – Воеводіних та Вакуленко. Першим дарунком на честь свята кожному присутньому в читальній залі була пісня «Родина» у виконанні читачки бібліотеки Юлії Шкарупи.

Ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько, використовуючи мультимедійну презентацію, ознайомила аудиторію з мудрими порадами французького дитячого письменника, професора філології Даніеля Пеннака, який у ХХ сторіччі проголосив невід’ємні права читача.

Кожна родина презентувла себе: тобто розповідала про літературні уподобання, улюблені книги, свої домашні бібліотеки, сімейні реліквії та раритети.

А потім розпочалися невеличкі змагання між читаючими родинами. Учасники пригадували і називали приказки про книгу і читання, переглядали портрети письменників і поетів і називали їх призвіща, відповідали на питання літературної вікторини.

На закінчення зустрічі ведуча побажала присутнім, щоб діти росли розумними, здоровими, щасливими.





Краєзнавча година «Все те, що з нами поруч»

8 жовтня в приміщенні музею відбулась краєзнавча година «Все те, що з нами поруч», присвячена Всесвітньому дню охорони місць існування. На заході були присутні учні 7-х класів гімназії №5.

Запрошений гість, працівник лісового господарства Подоляко Денис Анатолійович, познайомив присутніх з тваринним світом Прилуччини. Розповідь супроводжувалась показом слайдів. На завершення учні переглянули документальний фільм «Планета – Земля».



День визволення України

«Ніхто не забутий, ніщо не забуто…» - ці слова всім добре відомі, але іноді ми їх і забуваємо, бо в плині часу стираються події, імена, обличчя. Тож, мабуть, саме для цього існують пам’ятні дні, які дають нам можливість зупинитися в щоденній коловерті, і згадати тих хто у далекому 1944 році приніс визволення рідній українській землі.

28 жовтня, в День визволення України від нацизму, в Прилуцький міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького-Носенка відбулася година патріотизму «Тільки пам’ять не сивіє…», на яку було запрошено учнів сьомого класу ЗОШ №3.



Ведуча заходу – бібліотекар Ольга Лукаш, проводячи аналогію з сьогоденням, розповіла про мужність і відвагу усіх, хто в ту далеку пору боровся з нацистами, героїчною працею в тилу кував перемогу над ворогом. На основі тексту роману Бориса Гусева «Три години до світанку», в якому розповідається про нашого земляка Кузьму Гнідаша, бібліотекар привела приклад героїчних та патріотичних вчинків прилучан.

Щоб зрозуміти, чим жили українці в той час, про що турбувалися, як виживали і як любили, Ольга Лукаш прочитала учням кілька фронтових листів наших бійців-земляків, які зберігаються в фондосховищі Прилуцького краєзнавчого музею.

На закінчення заходу школярі взяли участь в історичній вікторині-квесті в оновленому Сквері Вічної Слави.



70-річниця визволення України

29 жовтня міська бібліотека № 2 провела урок героїки та патріотики «Шляхами мужності і слави» до 70-річчя визволення України від нацистських загарбників.

Захід підготувала та провела головний бібліотекар Людмила Зубко для учнів 10 класу ЗОШ № 14 (керівник Оксана Литвиненко).

Про період окупації та визволення міста Прилук розповів запрошений на захід прилуцький краєзнавець Анатолій Григорович Рижинко.

Виставка «Обличчя пращурів»

30 жовтня у фойє Прилуцької міської ради відбулася одноденна міні-виставка «Обличчя пращурів» з фондів краєзнавчого музею.

Під час презентації виставки, яка відбулася після пленарного засідання 76 сесії міської ради було проведено збір коштів для обрамлення художніх робіт.

Депутати міської ради по-новому відкрили для себе музей, як інституція, що збирає, зберігає та популяризує історію нашого краю.

На виставці було представлено портрети відомих і знаменитих постатей ХІХ ст., які своєю діяльністю формували історію та культуру нашої держави.

Захід провела директор краєзнавчого музею Тетяна Зоць.

«Міста – герої. Від оборони до визволення» з нагоди 70-річниці визволення України від нацистських загарбників у роки Великої Вітчизняної війни

28 жовтня 1944 року була визволена вся територія України від нацистських загарбників в роки Великої Вітчизняної війни. Сімдесят років відділяють нас від того дня, коли нарешті ворог покинув нашу землю. Саме цій історичній події присвячена краєзнавча година «Міста герої. Від оборони до звільнення», яка відбулася 30 жовтня о 13:00 у приміщенні філії ім.О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

Під час заходу студенти І курсу фельдшерського відділення Прилуцького медичного училища мали можливість довідатись про героїчний визвольний шлях військових з’єднань на території України, переглянути документальні кадри форсування Дніпра і визволення Києва.

Наше минуле і наше майбутнє пов’язані незримим мостом пам’яті. Пам’ять… Вона вічна, не дає згаснути для нащадків жодній сторінці історії перемоги над фашизмом. Цікавими були спогади свого бойового шляху учасника бойових дій, ветерана Великої Вітчизняної війни Галича Михайла Михайловича.

Під час гри «Історична мозаїка» студенти змогли перевірити свої знання з історії України періоду Великої Вітчизняної війни.

Ще не стерлись в пам’яті українського народу згадки про страхіття нацистської окупації, як частина території України знову опинилася під окупацією іноземної держави. Укотре зі зброєю в руках український народ змушений відстоювати свободу, незалежність і територіальну цілісність своєї Вітчизни. Запаливши свічку- пам’яті, хвилиною мовчання вшанували присутні українців, які загубилися в кривавій круговерті боїв 1941-1944 років і тих, кому через 70 років знову прийшлось взятись за зброю і відстоювати мир і незалежність України.

«Давайте будемо берегти мир у нашому домі, берегти нашу рідну Україну!» -з такими побажаннями звернулись до молодого покоління: Галич Михайло Михайлович і Гриценко Валентина Василівна, голова Прилуцької районної спілки ветеранів України. На кінець заходу прозвучав Державний гімн України.

Підготувала та провела захід завідуюча філіалу ім.О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова Тетяна Іващенко.

Переглядів:2053