«Україна. Повернення своє історії»

23 липня 2021 року о 21.00 год з нагоди 30-річчя Незалежності України на Соборній площі міста Прилуцьким краєзнавчим музей за підтримки релігійної громади храму Різдва Богородиці було проведено інформаційно-краєзнавчу годину щодо історії міських майданів та культових споруд.

Традиційно містяни переглянули документального кіно «Україна. Повернення своє історії».

Сюжет фільму дав можливість кожному глядачу вкотре переконатися у величі наших пращурів, дізнатися як насправді виглядав портрет гетьмана Івана Мазепи.

 

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Т. М. ЗОЦЬ

Відбулася презентація виставки робіт нашого земляка

У виставковій залі музею 24 липня відбулася презентація виставки робіт нашого земляка, прилучанина – Юрія Андрійовича Коваленка (1931-2005) з нагоди його 90-річчя.

На виставці було представлено роботи із зібрання музею та приватних зібрань. До відкриття долучився син митця – Андрій Коваленко відомий майстер та продовжувач стилю батька.

Директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Т. М. ЗОЦЬ

«Любов Забашта в серці прилучан»

21 липня 1990 року відійшла у засвіти прилуцька поетеса Любов Забашта. Минулорічні карантинні обмеження не дали можливості вшанувати землячку у тридцяті роковини від дня її смерті. Тому цього року на алеї Любові Забашти відбулась година пам’яті «Любов Забашта в серці прилучан» та взяли старт літні літературні читання імені Любові Забашти.

На зібранні виступила заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, яка зазначила, що прилучани пам’ятають і шанують поетесу-землячку. Протягом тридцяти років по смерті письменниці багато культурних ініціатив було втілено в життя і зреалізовано: встановлено меморіальні дошки на будинку, де народилась і школі, де навчалась письменниця, встановлено пам’ятник та започатковано літературно-мистецьку премію «Квіт папороті», відкрито кімнату-музей в центральній книгозбірні.

 

Директор міської центральної бібліотеки Людмила Зубко наголосила на тому, що бібліотека постійно проводить виховні заходи з творчості Любові Забашти, популяризує її творчість через новітні інформаційні технології та підтримує зв'язок із родиною Забашти. Вона зачитала лист, який прислала онука письменниці Олеся із вдячністю до прилучан за збереження пам’яті і шанобливе відношення до особистості Любові Забашти. Очільниця центральної книгозбірні оголосила про початок літніх читань імені Любові Забашти, які будуть символізувати, що річка поезії в Прилуках не міліє.

Біля пам’ятника Любові Забашти читали вірші землячки та присвяти їй член СПУ, перша лауреатка премії «Квіт папороті» Ніна Ткаченко, лауреатка премії «Квіт папороті» 2011 року Валентина Грибенко, звучала присвята поетесі лауреатки премії 2010 року Ніни Полив’яної, поетеси Світлани Коробової. Спогадами про особисту зустріч із Любов’ю Забаштою поділився Євген Постульга та були зачитані спогади про знайомства з поетесою члена СПУ Миколи Турківського та журналістки Катерини Дурас. Ці спогади збережені в збірці «У дзеркалі пам’яті», яку підготували працівники бібліотеки.

У цей день звучали поезії Любові Василівни про літо, любов до рідного краю, про кохання, які читали Лідія Скотнікова та Олена Нечаєва, що є найкращим пошануванням творчості поета.

За інф.директора міської центральної бібліотеки Людмили Зубко

 

 

 

«Таємниці великих українців. Іван Мазепа»

З нагоди 30-річчя Незалежності України 16 липня на Соборній площі міста, за підтримки релігійної громади храму Різдва Богородиці, Прилуцьким краєзнавчим музей проведено інформаційно-краєзнавчу годину «Прилуцькі полковники». Прилучани переглянули документальний фільм «Таємниці великих українців. Іван Мазепа».

Старший науковий співробітник музею Клочко Н. М. розповіла присутнім про найбільш знаних прилуцьких полковників, їх вплив на розвиток міста та причетність гетьмана Івана Мазепи до Прилук.

Захід відбувся вдруге та викликав неабияку зацікавленість у містян, адже всі присутні мали можливість переконатися у величі нашої історії та героїзмі тих, хто її творив.

Директор краєзнавчого музею Т. М. ЗОЦЬ

 

 

Відбулася презентація книги Анатолія Логвиненка

У читальній залі Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбулась презентація другої збірки лауреата спеціальної літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» - 2017 року Анатолія Логвиненка «Пожовклий знімок».

Знайомство з книгою розпочалось із прочитання віршів учасниками заходу. Це створило атмосферу спогадів про минуле століття: про побут і ремесло селян, про колорит українського одягу і простоту житла, про дитячі забавки дітей у час післявоєнної відбудови та ін. Саме про це і говориться в книзі.

Потім відбувся діалог із автором книги, під час якого говорили про доречність вживання суржику в його поезіях, про вдалу назву збірки, кінематографічний матеріал кожного вірша, який автор взяв із життя своєї родини та односельців.

Рецензію до книги написала член Національних спілок України і Білорусії Лілія Черненко.

Про поетичний хист автора говорила член СПУ Ніна Ткаченко, яка писала рецензію на першу книгу «Було колись, було…», поетеса із Ічні Наталія Черненко, Лідія Скотнікова, поетеса Валентина Грибенко.

Ніна Ведмідь, солістка народного аматорського фольклорного ансамблю «Горлиця», подарувала всім присутнім автентичну народну пісню, яку перейняла ще від своєї бабусі.

Ностальгійної атмосфери зустрічі додавала невелика виставка старих фотографій та букет польових квітів, які стали лейтмотивом до творчості поета.

За інф.Прилуцької міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

 

 

 

«Скарби нації. Україна. Повернення своєї історії»

8 липня з нагоди 30-річчя Незалежності України на Соборній площі міста (біля входу до храму Різдва Богородиці) під відкритим небом містяни переглянули документальний фільм «Скарби нації. Україна. Повернення своєї історії»

Головне завдання цього проєкту – інформування прилучан про маловідомі факти з історії та культури нашої держави, нашої спадщини, які століттями замовчувалася та однобоко трактувалися як Російською імперією так і радянською владою.

 

Прилучани відсвяткували Івана Купала

06 липня на Театральній площі відбулося обрядове свято «Купальська ніч», що ще здавна стало улюбленим народним гулянням. Прилучани поринули у чарівний світ купальської ночі: водили хороводи, танцювали біля Марени, стрибали через кропиву, молоді дівчата плели вінки.
 

 Учасники свята приймали участь у конкурсах, мали можливість спробувати аквагрим та взяли участь у святковій лотереї від Сергія Коровченка.

Веселі пісні звучали у виконанні аматорських колективів міського Будинку культури та солістів школи мистецтв. Особливого колориту святу додало феєричне вогняне шоу від театру вогню та світла «Агній».

 
 
 
 
 
Переглядів:1595