Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» (FEER)

З 2021 року Прилуцька міська рада є учасником Проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» (FEER).

Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» (далі – Проєкт), що впроваджується в Україні компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії, об’єднав в собі досвід попередніх проєктів «Реформи у сфері енергоефективності в Україні», «Енергоефективність у громадах II» (EEIM II) та «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

Проєкт, який розрахований на п’ять років, надає підтримку та співпрацює з Міністерством розвитку громад та територій України та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України у трьох сферах діяльності: рекомендації щодо законодавства та впровадження реформ, розповсюдження муніципального енергоменеджменту в Україні та розробка кваліфікаційних можливостей з посиланням на енергоефективність для професіоналів та службовців.

Мета та індикатори Проєкту: поліпшення використання рамкових умов з підтримки енергоефективності в Україні, впровадження енергетичного менеджменту у громадах-партнерах; включення енергоефективних заходів у процедури технічного обслуговування і догляду громадських споруд; зниження використання енергетичних ресурсів та викидів парникових газів у атмосферу.

На конкурсних засадах наприкінці 2020 року відібрано 32 громади -партнери, які отримуватимуть підтримку у вигляді навчальних заходів, індивідуальних консультацій та регулярних візитів підтримки. Інтегрований підхід до енергоменеджменту опанують не тільки спеціалісти, відповідальні за енергоменеджмент, а також представники керівництва та політичного рівня, співробітники та керівники департаментів, які відповідають за будівлі.

У рамках навчання, представники громад матимуть можливість поступово впровадити муніципальний енергоменеджмент – від прийняття базових рішень, розбудови потенціалів, та повної інвентаризації будівель до ідентифікації необхідних заходів з підвищення енергоефективності в окремих будівлях завдяки портфоліо аналізу, енергомоніторингу та проведенню експрес та повних енергоаудитів.

Спеціалісти відповідальні за енергоменеджмент також зможуть навчитися проводити мало- та безвитратну оптимізацію та впроваджувати комплексні проєкти з підвищення енергоефективності. Найактивніші міста та міські територіальні громади, які зацікавлені у розробці стратегічних планів розвитку схем теплопостачання своїх міст, також зможуть отримати консультативну підтримку у розробці власних стратегічних муніципальних енергетичних планів (МЕП). МЕП – є комплексними довгостроковими стратегіями розвитку мережі постачання теплової енергії, призначеними для підвищення енергоефективності, зменшення споживання енергії та викидів парникових газів. Також найуспішніші партнери матимуть можливість підготувати та впровадити демонстраційні проєкти комплексної термомодернізації громадських будівель, які мають слугувати прикладом кращих практик та досягти економії енергії.

 

Переглядів: