Відбулося молодіжне віче до Дня Гідності і Свободи

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи. Три роки тому, 21 листопада 2013 року, тодішня влада заявила про припинення європейської інтеграції, до якої так довго йшло українське суспільство. Це рішення змусило українську молодь того ж вечора, незважаючи на дощ та холод, вийти на Майдан Незалежності, щоб відстояти свій європейський вибір. З цього почалася Революція гідності.

22 листопада у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка на молодіжне віче до Дня Гідності і Свободи «Україна – тест на мужність» зібралися студенти 3-го курсу Прилуцького медичного училища, щоб згадати події 2013-2014 років, висловити свою думку про подальший розвиток нашого суспільства.

На початку заходу бібліотекар Оксана Проценко провела хронологічну мультимедійну презентацію подій Євромайдану, розповіла про книги, які висвітлюють цю героїчну і водночас трагічну сторінку історії України.

Спілкувалися з молоддю учасники подій на майдані – голова районного осередку партії ВО «Свобода» Юрій Щербина та депутат Прилуцької міської ради, член партії ВО «Свобода» Ігор Дубровський. Гості згадали буремні дні 2013-2014 років, розповіли, яке життя вирувало на Майдані. Викладач медучилища Тетяна Оніщенко поділилася зі своїми студентами думками, які привели її на Майдан.

Про краєзнавчу годину «Пам’яті Майдану»

Революція Гідності – це революція у душах і серцям українського народу. Народу, який зрозумів, нарешті, що він є великою нацією, яка гідна поваги та шани, гідна бути рівною в сім’ї європейських країн, де ідеали свободи і демократії стоять на першому місці.

Саме цій події була присвячена краєзнавча година «Пам’яті Майдану», яка пройшла у стінах Прилуцького музею 18 листопада. Запрошені на захід учні 9-х класів школи №6 змогли переглянути документальні кадри перебігу подій на Майдані та безпосередньо поспілкуватись із учасниками Революції, при лучанами Олександром Гонзуром, Григорієм Дорошенком та Віктором Красиловцем. Кожен виступ вражав фактами, які дна серця торкалися кожного присутнього, і кожен учень зрозумів, що люди вийшли на Майдан аби здійснити кардинальні зміни в країні, вони вийшли проти свавілля влади, корупції, брехні та заради кращого майбутнього своєї держави.

У кінці заходу діти мали можливість переглянути фрагмент експозиції присвяченої Революції Гідності та потримати в руках речі протестувальників: щит, каску, палицю, гільзу тощо.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

До Всесвітнього дня дитини

16 листопада світ святкує Міжнародний день толерантності, який проголосили у 1995 році на 28 Генеральній конференції ЮНЕСКО, де і була ухвалена Декларація принципів толерантності. Саме цього дня до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького–Носенка завітали учні 8-го класу ЗОШ №2, щоб взяти участь у дискусійному колі «Толерантність – потреба сьогодення». Використовуючи мультимедійну презентацію, бібліотекар Оксана Проценко, розповіла про історію виникнення свята. Діти, розмірковуючи над питанням «Що значить бути толерантним?», створювали на демонстраційній дошці емблему толерантності. На різнокольорових долоньках учні писали своє розуміння толерантності: «Це терпимість до інших думок, поглядів, традицій; це повага один до одного; це сприйняття та розуміння багатого розмаїття культур нашого світу та ін.

Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. Можливість підвищити власну самооцінку, сформувати у собі толерантність, як рису характеру, нагадала під час тренінгу гостя бібліотеки Альона Чайка – лайф-коуч, автор проекту «Світ усвідомлення», практикуючий психолог, керівник арт-студії «Творча кухня».

17 листопада до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького–Носенка запросили учнів 4-го класу ЗОШ №2 на правові сходинки «Є обов’язки у тебе, їх виконувати треба!», адже 20 листопада в усьому світі відзначається Всесвітній день дитини. Це свято було засновано Генеральною Асамблеєю ООН в 1954 році як день світового братерства і взаєморозуміння дітей і присвячено діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Діти і підлітки – найбільш уразливі члени будь-якого суспільства. У сучасному світі їхні інтереси і права як у найбідніших, так і в розвинених країнах часто порушуються.

Про права та обов’язки дитини, використовуючи мультимедійну презентацію, дітям розповіла головний бібліотекар Наталія Сич.

Щойно діти ознайомилися з основними правами, які має кожна дитина на планеті Земля, вони закріпили побачене і почуте, взявши участь у вікторині «Права дитини в казках». Переглядаючи слайд, кожен учасник мав сказати, які ж права дитини були порушені проти казкового героя.

Наприкінці заходу діти сконструювали підвісний мобіль прав свого класу, що демонструє найважливіші для них права. Розуміючи, що їм потрібні всі права людини і що не можна за бажанням їх вибирати, школярі за допомогою різних кольорів показали права, які мають для них найбільше значення.

Відбулася виставки графіки народного художника України Василя Лопати

17 листопада 2016 року у виставковому залі Прилуцького краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки графіки народного художника України Василя Лопати.

Василя Лопату називають одним із найяскравіших художників образотворчого мистецтва, а його твори – це безцінний доробок України. У своїх творах, автор – не лише виконавець ілюстрацій, він – творець.

Видатний майстер, неперевершений оповідач, батько української гривні – це все Василь Іванович Лопата. Його творчість — це художнє осмислення, насамперед, української історії, а на її тлі — нашого буття, величних діянь свого народу, суспільно значущих та історичних постатей.

Усі мистецькі роботи, зібрані на виставці знаходилися в фондосховищі прилуцького музею та чекали слушного часу для експонування, щоб вплинути на українську душу.

Закінчив відкриття виставки виступ Віктора Погуляя, якого називають «українським Висоцьким». Його пісні іронічні, з гумором, душевні, привертають увагу. Їх хочеться слухати!

Усі, хто був присутній на заході однозначно отримали багато задоволення, натхнення та патріотизму.

Відбувся круглий стіл «Світ починається з тебе»

Двадцять перше століття дозволяє сучасній людині робити безліч важливих відкриттів, а розвиток нових технологій значно спрощує наше життя, робить його комфортнішим. Але чомусь це не дає людям стати добрішими і терпимими один до одного. Вічна боротьба добра зі злом все ще триває. Навіть у прогресивний час ми бачимо багато тривожних повідомлень про факти тероризму, кримінальні інциденти та агресію в соціумі.

Важливим кроком на шляху до вирішення проблеми нетерпимості й насилля є День толерантності, який відзначається щорічно 16 листопада. Саме цього дня у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти для студентів медичного училища відбулося засідання круглого столу «Світ починається з тебе».

Заняття у формі тренінгу, на якому піднімалися питання добра, честі, совісті, терпимості та благодійної діяльності, провела практичний психолог ЦТДЮ Олена Супруненко.

Під час заходу учасники, поділені на групи, в невимушеному спілкуванні створили варіанти розв’язання поставлених проблем. Студенти були у захваті від цікавих та динамічних завдань й зробили висновки, що кожен може вплинути на світ з величезною людською силою.

Євгенія Хитрик, Тетяна Харченко

«Пелюстки почуттів Валентини Грибенко»

З нагоди Дня української писемності та мови 9 листопада у міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбулося поетичне свято «Пелюстки почуттів Валентини Грибенко». Організатори свята виокремили «пелюстки», які відмітили у творчості поетки: мова, Україна, мала батьківщина, філософія, кохання та ін. Був зроблений аналіз всього творчого доробку Валентини Грибенко, але найбільша увага приділялась найновішій збірці «Дзвони любові».

На святі велася розмова про значення мови в житті кожного народу, звучало багато поезій у виконанні самої авторки, учнів шкіл міста та гостей свята. Окремі твори прилучанки уже стали відомими піснями, які прозвучали у виконанні аматорського фольклорного ансамблю «Вербиченька».

Режисер аматорського народного театру «Рампа» Анатолій Кизім представив моноспектакль на вірш «Продайте, діду, нам оцього дуба», а фотомайстер Володимир Канавець створив на нього відеоролик, який і презентували в бібліотеці.

Переглядів:1710