«По слідах Снігової Королеви»

24 грудня 2021 року в залі дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбувся святковий концерт «По слідах Снігової Королеви». Це було чарівне дійство, справжнє зимове свято! Глядачі побували у казці та почули концерт, в якому взяли участь учні школи, серед яких було чимало дебютантів. Всі учасники концерту виступали старанно і натхненно!

 
 
 
 

Директор Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького О.М.Компанець

 

Музей проводить новорічно-різдвяні свята!

Неймовірно весело, гамірно та пізнавальна проходять зимові свята у музеї. Наші маленькі відвідувачі не лише отримують корисну інформацію про традиції новорічних святкувань, але й мають можливість власними руками створити новорічну прикрасу, виготовити та надіслати вітальну новорічну листівку, посмакувати лікувальними трав’яними чаями, позмагатися в ерудованості, трішки потанцювати.

 
 
 
 

 

Проєкт «Тепла листівка»

21 грудня музей реалізовував проєкт «Тепла листівка». Проєкт передбачав знайомство з традицією листування, яке на сьогодні трансформувало у листування за допомого гаджитів. До заходу долучилися учні 5 класу ЗОШ № 6.

Музейники поінформували дітей з походженням листівки, продемонстрували найстаріші та найкумедніші зразки світових листівок. Учасники власними руками виготовляли новорічну листівку, вписували новорічне вітання.

Діти вперше самостійно оформляли відправний конверт – підписували та клеїли марку. Новорічні листи були вкинуті до поштової скриньки, яку залюбки надало Прилуцьке відділення Укрпошти.

Директор Прилуцького краєзнавчого

музею імені В.І.Маслова Тетяна Зоць

 

«Святий Миколай, до нас завітай»

Святкові дійства, пов’язані із Новорічними святами, є одними із яскравих спогадів дитинства. 19 грудня їх розпочинає День Святого Миколая. Він створює майбутній новорічний настрій і дорослим, і дітям. Діти прагнуть дива, здійснення мрій і очікують подарунків.

17 грудня в залі Прилуцької ДМШ ім. Л.М. Ревуцького відбувся традиційний святковий концерт «Святий Миколай, до нас завітай».

Учні та викладачі школи підготували цікаву програму. Веселий настрій та лише позитивні емоції супроводжували кожного протягом свята. Концерт пройшов з піднесенням. Усі учасники отримали солодощі від Святого Миколая.

 

За інф.Прилуцької ДМШ ім. Л.М.Ревуцького

 

«Українські традиційні новорічні свята»

17 листопада в приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею (виставкова зала) відбулася, краєзнавча година «Українські традиційні новорічні свята».

На заході були присутні учні 5 класу ліцею № 7. Діти дізналися багато цікавого та нового про українські традиції святкування зимових свят, взяли участь у розвагах та конкурсах, посмакували трав’яним цілющим чаєм, отримали солодкі подаруночки у переддень святого Миколая.

Відповідальна за проведення краєзнавчої години старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова Н.М. Клочко.

За інф. Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«Солдати невидимої війни» з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»

16 грудня в приміщенні Прилуцького краєзнавчого музею (виставкова зала) відбулася, інформаційна година «Солдати невидимої війни» присвячена дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

На заході були присутні студенти Прилуцького Агротехнічного коледжу. Присутні дізнатися про причини та наслідки аварії, про людей, які ціною власного життя робили все можливе, щоб ліквідувати цю трагедію. Студенти переглянули відеоматеріали про те, як саме відбувалася ліквідація аварії та спогади самих ліквідаторів. Ознайомилися з рослинами, які допомагають у виведенні радіонуклеїдів з організму людини.

Відповідальна за проведення інформаційної години старший науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім.В.І.Маслова Н.М.Клочко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«У вихрі танцю»

Український народний танець народився разом із піснею, разом з нею він зростав, збагачувався. «Пісня і танок – це рідні брат і сестра – слушно відзначив відомий фольклорист і хореограф Василь Верховинець - в танцях є весняний подих вітру, тепле лагідне літо, багата осінь і холодна зима».

15 грудня у виставковій залі Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась краєзнавча година «У вихрі танцю», присвячена 70 – річчю з дня народження українського танцюриста, балетмейстера, педагога, заслуженого артиста України Миколи Григоровича Бадрака.

Під час заходу учні ліцею № 7 ознайомились з історією розвитку українського хореографічного мистецтва, переглянувши презентацію та фрагменти відео, дізнались про життєвий і творчий шлях відомого танцівника. Своїми спогадами про прилуцький період майбутньої зірки, поділились друзі його юності: Лемешко Антоніна Тимофіївна, Субач Володимир Георгійович, багато теплих слів на адресу Миколи Григоровича пролунало з уст Грачевої Ірини Володимирівни.

 Народний танець зберігає і передає нащадкам усі ті кращі надбання національної культури, що були виплекані протягом століть українським народом, аби не всихало життєдайне джерело народної мудрості й творчості. На завершення заходу учасники зразкового ансамблю народного танцю «Іскорка» ЦТДЮ, під керівництвом Тищенко Валентини Леонідівни, виконали запальний народний танець.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І.Маслова Т.О. Іващенко.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

 

«Митець чистого серця»

10 грудня відбулася презентація книги О. Забарного «Митець чистого серця». Книга присвячена нашому земляку, українському художнику-графіку, живописцю Член-кореспонденту Національної академії мистецтв України, заслуженому художнику України, лауреату Національної премії України ім. Тараса Шевченка – Олександру Івахненку.

Презентували книгу автор – Олександр Забарний - український вчений-філолог, літературознавець, поет, прозаїк, драматург, кандидат педагогічних наук, доцент та Іван Забіяка - голова Благодійного фонду «Бібліотека альманаху «Вітряк»» імені Василя Горленка, український науковець, історик, літератор, лінгвіст, журналіст, громадський діяч, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри соціальних комунікацій Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

На презентації були представлені графічні роботи Олександра Івахненка із зібрання музею та видання творів Т. Шевченка з ілюстраціями художника.

До презентації долучилися зі своїми спогадами про Олександра Івахненка митці Петро Павлович Мироненко та Семен Тихонович Кантур.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

Запрошуємо на виставку «Мистецька заметіль»

Новорічний цикл свят краєзнавчого музею розпочався відкриттям виставки «Мистецька заметіль» художніх робіт з музейної колекції. На виставці представлені акварельні та графічні роботи Д. Нарбута, М. Глущенка, Ю. Кармелюка, П. Пасічніченка, Д. Ю. Беккер, І. Ф. Дзюбан, П. Я. Куценко. Графічні роботи – експонуються вперше.

Сюжети презентованих робіт сповнені зимовими краєвидами. Велич виставці додають ікони Святого Миколая та Варвари Великомучениці, які є найбільш шановані у новорічній традиційній українській культурі.

Виставка діятиме до 22 січня 2022 року.

Запрошуємо всіх охочих на виставку!

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова

«Зимові чаювання»

9 грудня відбулася краєзнавча година «Зимові чаювання», присвячена Міжнародному дню чаю.

На захід запрошені учні 6-Б класу гімназії №5. Діти мали змогу ознайомитися з інформацією про вирощування чайних кущів, їх різновиди та традиції чаювання у світі. Акцент зроблено на традиційних народних трав’яних чаях. Діти переглянули інформаційний фільм про правила етикету під час чаювання.

У кінці заходу учні посмакували різними трав’яними чайними настоями.

Відповідальна за захід старший науковий співробітник Степаненко О.П.

За інф.Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

«Волонтери – люди доброї волі» з нагоди Всесвітнього дня волонтерів

5 грудня у всьому світі відзначають Всесвітній день волонтерів. В історії людства навряд чи знайдеться суспільство, якому не були б притаманні ідеї добровільної та безкорисливої допомоги. І завжди знаходились люди, для яких самореалізація, самоудосконалення були можливі лише через працю на благо інших. Волонтер – це не професія, волонтер – це покликання!

2 грудня 2021 року о 12.00 годині у приміщенні філії ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова відбулась інформаційна година «Волонтери – люди доброї волі», присвячена Всесвітньому дню волонтерів. Завідуюча філіалу Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова - Іващенко Тетяна Олексіївна ознайомила учнів 9-го класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 2 з історією виникнення свята та розвитком волонтерського руху в Україні. Переглянувши відеоролик про поїздки волонтерів ГО «ПАТРІОТ ПРИЛУКИ» в зони АТО ООС, учні з захопленням слухали коментарі та розповідь голови організації - Дуденка Олександра Миколайовича. Також цікавими були доповнення та розповідь про свій особистий шлях до волонтерства, враження від зустрічей з воїнами-прилучанами - Ткаченка Василя Івановича.

Користуючись нагодою зустрічі з волонтерами, дев’ятикласники написали новорічні вітання та передали їм цю часточку теплоти своїх сердець для наших бійців.

Відповідальна за проведення заходу завідуюча філіалу ім. О.В. Кошового Прилуцького КМ ім. В. І. Маслова Т.О. Іващенко.

За інф. Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова

 

Переглядів:1119