Для надання якісних соціальних послуг Терцентр отримав благодійну допомогу

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради 4 травня 2023 року отримав чергову благодійну допомогу від Благодійного фонду "Право на захист" для потреб установи та якісного надання соціальних послуг: 2 ноутбуки , 1 багатофукціональний пристрій Epson та 2 кондиціонери.

 

 

Гуманітарна підтримка соціально вразливих категорій міста, які отримають соціальні послуги в терцентрі соціального обслуговування

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради та його структурні підрозділи надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги, та громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Соціальні послуги спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб, які в них перебувають.

На обліку територіальному центрі перебуває близько 1400 особи, які потребують соціального обслуговування. Щодня 80 працівників установи надають соціальні послуги у трьох відділеннях Центру:

  • Відділення соціальної допомоги вдома;

  • Відділення денного перебування;

  • Відділення надання адресної, натуральної та грошової допомоги.

Директор територіального центру соціального обслуговування Валентин Попко на нараді міського голови зазначив, що складно було працювати працівникам Центру при СOVID-19, але військовий стан в Україні додав нових випробувань. Не кожний працівник витримує таке навантаження, але в цілому всі гідно продовжують виконувати свої обов'язки, за що їм велика шана і подяка. Адже, Центр несе відповідальність за сотні людей, які мають найвищий ризик потрапляння у складні життєві обставини через вплив несприятливих зовнішніх або внутрішніх чинників.

Керівник зазначив, що від початку російської військової агресії відразу гостро виникло питання про забезпечення життєво необхідними речами осіб, які знаходяться під опікою територіального центру.

У цей час люди почали допомагати хто чим може. Допомога надходила від волонтерів міста, підприємців, депутатів, благодійних організацій, релігійних організацій. Підопічні Центру отримували не лише продукти харчування, а й ліки та засоби гігієни. Також працівники установи додатково забезпечують доставку гуманітарної допомоги, яка надається через міську раду.

Нещодавно гуманітарна допомога для територіального центру надійшла від благодійної організації «Мюнхен допомагає Україні» з Федеративної Республіки Німеччини, отримано допомоги шість палет вагою три тонни. Майже вся надана гумдопомога бувша у використанні. Продукти харчування не надходили. Серед наданої допомоги чоловічий одяг, взуття, постільна білизна, електропобутові прилади (електричні чайники, кавоварки, термоси, електричні плити), телевізор, засоби особистої гігієни, рукавички господарські, засоби реабілітації (милиці ліктьові, ролатори, тростини на ніжках) та інше. Уся гуманітарна допомога використовується для потреб установи та отримувачів соціальних послуг. При екстреній ситуації не залишаються поза увагою переселенці та особи без постійного місця проживання.

«Мюнхен допомагає Україні» – це некомерційна благодійна асоціація, яка допомагає постраждалим від наслідків війни в Україні пожертвуваннями в натуральній та грошовій формі. Завдяки допомозі понад 1000 волонтерів та великому списку донорів вони продовжують забезпечувати мешканців України, а також українських біженців їжею, одягом та медикаментами.

Також територіальний центр проходить навчання та бере участь у проєкті «Програма ЄС Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України», співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та впроваджується компанією GIZ.

У рамках міжнародної технічної допомоги отримані засоби гігієни та засоби для прання.

Валентин Попко наголосив, що при установі безкоштовно працює пункт прокату засобів реабілітації, де мешканці міста мають змогу взяти на прокат палиці, милиці, ходунки, інвалідні візки, тощо.

 

"Психологія людей під час війни"

25 травня 2022 року для отримувачів соціальних послуг в Територіальному центрі соціального обслуговування було проведено тренінг на тему:"Психологія людей під час війни".

Під час тренінгу вчилися допомагати собі в психотравмуючих обставинах використоуючи різні техніки для подолання негативних емоцій, а саме: "Заземлення", "Заспокійливе дихання", "Метелик".

 

Не втрачай надію

3 грудня в Україні та світі відзначають Міжнародний день людей з інвалідністю, проголошений у 1992 році Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

З цієї нагоди в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради 3 грудня 2021 року об 11 годині пройшла тематична зустріч «Не втрачай надії». На ній були присутні почесні гості: Ада Могила – представник народного депутату України Бориса Приходька, завідувач філією Прилуцького краєзнавчого музею імені В.І. Маслова - Тетяна Олексіївна Іващенко.

Зустріч розпочав директор територіального центру Валентин Петрович Попко. В своїй промові він зазначив, що відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю — це добра нагода звірити, що вже зроблено і що треба зробити для формування гідних умов життя людей з інвалідністю, аби ніхто не почувався забутим чи полишеним наодинці зі своїми проблемами. Побажав всім присутнім теплих стосунків зі своїми близькими, творчої наснаги, бадьорості духу та міцного здоров’я і надалі залишатися для нас прикладом безмежних людських можливостей, та міцної сили волі, що ці можливості породжує.

Щирі слова привітань для людей з інвалідністю також звучали від представника народного депутата Бориса Приходька Ади Могили, яка вручила їм продуктові набори.

Атмосфера зустрічі була теплою та привітною, на обличчях запрошених сяяли посмішки.

Свою творчість дарували особи з інвалідністю: Гладенька Олена, Овадюк Олександр, Мащенко Дмитро.

Завідувачка філією Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова – Іващенко Т.О., презентувала присутнім історії життя видатних інвалідів нашого міста.

Користуючись нагодою, від імені всіх присутніх осіб з інвалідністю, Іван Іванович Назім подякував всіх, хто опікується інвалідами, адже надання їм щоденної підтримки й допомоги — реальний вияв милосердя, людяності та любові до ближнього.

Родзинкою зустрічі став «голубиний феєрверк», який допоміг влаштувати представник клубу «Berli Art» Сергій Барабаш. Щасливі учасники зустрічі загадували бажання, випускаючи птахів у небо, з надією на краще світле майбутнє.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Дивись на нас як на рівних»

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час.

Щороку 3 грудня разом зі світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю.

З цієї нагоди, 02 грудня 2019 року в територіальному центрі соціального обслуговуванні (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради відбувся захід під назвою «Дивись на нас як на рівних».

На початку заходу запрошених привітав директор територіального центру Попко Валентин Петрович, бажаючи всім здоров’я та витримки, сімейного затишку, оптимізму, добра та благополуччя.

Підбадьорили запрошених козачата, які навчаються в Прилуцькій школі мистецтв, зразкової вокальної студії «Натхнення», під керівництвом Надії Ратинської, прозвучали пісні: «Хай живе вільна Україна», «Джури».

Своє вшанування найдорожчій людині в світі – матусі, висловили Валентина Гуєва та Бойко Іван, прочитавши присутнім вірша «Мати».

На гостей чекав дебют Євгенії Єсип з піснею «Мої батьки».

Ніжно звучала мелодія віолончелі в композиції «По м’якій ковдрі опалого листя», яку подарував дует школи мистецтв у складі Вікторії Кірієнко та Анастасії Нейман.

На цьому сюрпризи не закінчилися, адже на запрошених чекала гумористична вікторина, в якій змагалися і жінки, і чоловіки. Переможці, на згадку, отримали подарунки.

Цікавою була розповідь ведучої про християнського проповідника та мотиваційного оратора Ніка Вуйчича, людину, яка народилася з рідкісним спадковим захворюванням, що призводить до відсутності чотирьох кінцівок, але при цьому постійно долає труднощі та своїм власним прикладом і добрим словом, допомагає іншим інвалідам перемагати свої хвороби, не падати духом, жити з вірою в краще майбутнє навіть тоді, коли здається що ти приречений. Також для перегляду гостям був представлений відеоролик про Ніка та особисту історію його кохання.

Для присутніх своє музичне привітання подарував дует «Мелодія серця» у складі Полторак Наталії та Єсипа Миколи. Дивлячись на таких людей, дивуєшся їхній силі волі та пишаєшся їх оптимізмом, розумієш що вони вірять в себе та свої сили, йдуть вперед долаючи всі перешкоди, руйнуючи всі пріоритети і це прекрасно. Гучно звучали оплески в знак вдячності артистам, які подарували святковий настрій запрошеним.

На завершення урочистої програми гостей запросили до святкового столу, де можна було відвідати смачних пригощань, поспілкуватися за чашкою смачного чаю, поділитись своїми проблемами, почути мудру пораду, добре слово, що так необхідне кожному з нас.

Пам’ятаємо, для життя людини з обмеженими можливостями не потрібно щось особливе, лише елементарне – можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам, адже ми всі рівні перед Богом.

 

 

«Вогник наснаги та любові»

1 жовтня вся країна святкує Міжнародний день людей похилого віку та День ветерана – свято тих, чия самовіддана праця, мужність і терпіння стали основою нинішнього благополуччя нашої країни!

Цього чудового, святкового дня, як і завжди, за доброю традицією, до територіального центру завітало свято.

01 жовтня об 10 годині було розпочато святковий вогник для відвідувачів установи під назвою «Літа на зиму повернули».

На вогник завітали почесні гості: міський голова Попенко Ольга Михайлівна та заступник міського голови Шкуренко Тетяна Михайлівна. Тепло привітала запрошених міський голова та подякувала літнім людям міцного здоров’я, довголіття, родинного затишку.

Ви заслужили це свято, – звернувся до підопічних закладу директор територіального центру Попко Валентин Петрович, – своїм досвідом, багаторічною працею, трудовими досягненнями. Найбільша нагорода для нас усіх, коли ми будемо бачити вас в нашому закладі якомога частіше. Цей день – можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства.

Також вітав зі святом Міщенко Микола Григорович. Він привітав гостей чудовим віршованими рядками, в яких закликав, бачити в усьому тільки красу та позитив, любити свій поважний вік та радіти кожній хвилині свого життя.

Додала гарного, піднесеного настрою Яковенко Катерина, яка прочитала гумореску «Дуня свинопаска». Також на свято було запрошено майстра гумору нашого міста, Кізіма Анатолія, який подарував аудиторії свою творчість.

Усіх бажаючих, запросила до танцю Полторак Наталія, в її виконанні прозвучала жартівлива пісня «Парубки зеленоокі».

Цієї осінньої пори не можна було не згадати про творчість поета Сергія Єсеніна, який написав прекрасні вірші про цю пору року. Для запрошених продекламувала вірш «Клен ты мой опавший» Оліщук Г.І.

У залі серед запрошених було багато бабусь, які самовіддано люблять своїх онуків та присвячують їм багато часу. Спеціально для них було проведено бліц – опитування, в якому приймали участь три бабусі. Усі справились зі своїм завданням на відмінно та отримали подарунки на згадку.

Продовжив святкову програму, один із кращих виконавців нашого міста Анатолій Нехай, в його виконанні прозвучали пісні «Женщина воздух», «Дарите женщинам цветы», всі гучно аплодували, а деякі жінки навіть підспівували та посміхалися, кожна відчула себе особливою.

На завершення, ведуча запросила всіх до святкового столу, відвідати смаколиків та випити чашку ароматного чаю, поспілкуватися в дружній компанії. Гості свята поринули в справжню атмосферу турботи, підтримки та любові.

Такі моменти залишаються у пам’яті назавжди, а особливо у літніх людей, яким так не вистачає уваги та підтримки, в такий не зовсім легкий для нас час. Тож і надалі, даруймо теплоту своїх сердець усім, хто цього потребує!!! Нехай в цьому стрімкому світі завжди по особливому світиться родинний теплий вогник – вічне джерело наснаги й любові!


 

 

 

Масляну зустрічаємо, зиму проводжаємо

У відділенні денного перебування територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради 6 березня 2019 року о 10 годині було організовано цікаве свято під назвою:

« Прийшла Масниця – весела витівниця», щоб Зиму провести й Весну зустріти, веселих пісень поспівати, потанцювати й млинців скуштувати. На святі були присутні відвідувачі клубу «За покликом душі».

Родзинкою свята, став прихід красуні Масляної:

«Я прийшла до Вас з добром:

З сиром, маслом, пирогом.

Ще й млинцями, калачами та варениками!»

А ще завітала гостя з цікавими конкурсами: «Пиріжки з ґудзиками», «Мільйон дірочок, хто швидше з’їсть вареник». Змагалися запрошені з задоволенням, лунав веселий сміх та гучні аплодисменти переможцям, які отримали солодкі подарунки. А потім, під звуки дзвінкої та запальної української пісні «Черевички», головна героїня свята Масляна пішла танцювати, запрошуючи всіх бажаючих.

Шквал емоцій викликав прихід Дівчини Весни, яку зіграла Скубко Віталіна. Просто красуня, перед якою ніхто не втримається: стильна зачіска, розкішна червона сукня, оздоблена золотом, сонячна, радісна, грайлива та довгоочікувана.

Весна прийшла і як годиться, на завершення, опудало Зими спалили, а разом з ним люті морози, всі негаразди, сльози нехай вони згорають.

Свято було гучним та веселим, тут панував гарний настрій, всі отримали задоволення. Кажуть, як пройде Масляний тиждень таким буде і весь рік. Смачно і весело в колі друзів відгуляла Масляна в територіальному центрі. Це свято принесло море позитивних емоцій і усмішок, а вони, як відомо, продовжують життя.

Фото заходу:

 

 

 

 

 

 

 

Під знаком купідону

Неймовірне свято подарували вихованцям Прилуцької виправної колонії, молоді «артисти» територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради 16 лютого 2019 року.

Розважальна програма «Під знаком купідону» нікого не залишила байдужими. Адже тема заходу близька та притаманна віку кожного вихованця колонії. А там, за стінами колонії, залишились всі, кого люблять – матусі, сестри, наречені.

Розпочала програму пара закоханих молодих людей Овадюк Олександр (інвалід 2 групи) та Ричик Олександра (інвалід 1 групи по зору), вони представили глядачам номер під назвою «Ти мій».

Ведуча розповіла про традиції святкування дня закоханих в різних країнах світу та запропонувала подивитися як же собі обирає чоловіка наша «Галя», яку зіграла Віталіна Скубко (інвалід 1 гр.) в інсценівці «Хочу мати чоловіка», також представили свої таланти Бойко Іван, Кобзар Любов, Кобзар Вікторія, Раковець Олена, Зима Жанна, Овадюк Ігор, Шуляк Надія.

Не могли не загадати учасники заходу про маму – найріднішу людину в світі, яка завжди чекає та все прощає своїм дітям. Єсип Євгенія розповіла вірш: «Материнська колискова», його слова розчулили глядачів, кожен згадав про свою маму. А коли Наталія Полторак заспівала власну пісню «Мамина порада» на очах у глядачів виступили сльози. Завершилася розважальна програма «Молитвою за Україну». Своїм виступом учасники зачарували всіх присутніх.

Щирі емоції переповнювали глядачів. А життєва енергія «артистів» та їх творчий порив надихав глядачів. Неприховане хвилювання, талант, запал в очах виступаючих не залишив байдужим жодне серце.

 

 

 

 

 

 

У холодну зиму - тепла казка

Зима, сніг, холодно, вітряно. Погода для теплого чаю і гарних казок. Тому відвідувачі клубу «За покликом душі» із задоволенням поспішають, туди де їх завжди чекають і розуміють, де ніколи не будеш почувати себе самотнім і покинутим, на одинці зі своїми проблемами.

Двері територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради завжди відчинені для мешканців міста.

За доброю традицією кожного місяця тут збираються учасники клубу «За покликом душі». 31 січня 2019 року о 10 годині ранку відвідувачі зібралися за круглим столом: «Ой у полі криниченька – вода у народних віруваннях та традиціях». Розглядалося значення води, в житті кожної людини, вода у народних звичаях та обрядах.

«Хліб – батько, вода – мати і основа життя на землі, безцінний дар природи». Таким прислів’ям розпочала програму ведуча Юлія Куценко. Запрошені пригадали українські символи, обереги, дізналися про духовне і побутове значення криниці та води для кожної людини.

Власний вірш «Удай» прочитав учасник клубу Неволько М.І.

У виконанні гурту «Родина», який нещодавно утворився в стінах територіального центру, прозвучали пісні: «Ой у полі криниченька», «Несе Галя воду», «Марічка», «Тиха вода» та ін.

Цікавою для відвідувачів клубу виявилася «Інтелектуальна вікторина», під час якої, учасники продемонстрували знання народних прислів’їв та приказок про воду і отримали призи на згадку.

Пізнавальною була розповідь про освячення води та традиції пов’язані з цим дійством.

Вир емоцій викликало освячення свяченою водою, всіх бажаючих, хто в цьому році не встиг освятитися, а коли зазвучала пісня «Червона калина» у виконанні запрошеного гостя Марченка Олексія Володимировича, аудиторія почала підспівувати та аплодувати.

Не можна було оминути екологічного питання, яке турбує увесь світ, адже це повинно хвилювати всіх і кожного, бо ми стоїмо на грані катастрофи. Ведуча представила кілька екологічних питань для обговорення.

У залі панувала дружня атмосфера, лунала музика, душевна розмова за чашечкою гарячого чаю - що ще потрібно цією суровою порою одиноким літнім людям, мабуть, тільки тепла казка з хорошим кінцем.

Зима дарує можливість мріяти про чарівність і диво. Головне — не упустити шанс і зробити цю зиму казковою.

 

 

 

 

 

 

 

Надання правової допомоги громадянам

 

 

 

У приміщенні територіального центру 6 вересня 2018 року відбувся прийом громадян начальником управління Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Третяком Олегом Миколайовичем та фахівцем Прилуцького бюро правової допомоги Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в підпорядкуванні якого є Прилуцьке бюро правової допомоги.

На зустріч були запрошені працівники управління праці, територіального центру та громадяни, які перебувають на обслуговуванні в територіальному центрі.

Начальником управління юстиції надано ґрунтовну інформаційно - роз’яснювальну роботу всім присутнім з надання безоплатної допомоги незахищеним верствам населення. Зокрема з питань: необхідного переліку документів, що потрібно зібрати для виїзду з дитиною за кордон, повернення коштів з депозиту державної виконавчої служби, отримання субсидій, а також щодо отримання житла від органів місцевої влади та інше.

Також надавались індивідуальні консультування з присутніми громадянами. Було роздано достатню кількість наглядного матеріалу з корисною інформацією: листівки, плакати, буклети, газети. Усі громадяни були задоволені від такої зустрічі так як отримали велику кількість корисної інформації.

 

 

Як користуватися вогнегасником тепер знають і працівники територіального центру

02 серпня 2018 року в територіальному центрі директором Попко Валентином Петровичем проведено навчання як правильно користуватися вогнегасником та поведінки у разі виникнення пожежі в установі для працівників установи.

Учасники обговорили питання стану техногенної та пожежної безпеки на об’єкті та оповіщення людей у разі виникнення надзвичайних подій та пожеж. Директор розповів слухачам вимоги нових нормативних документів та розглянули питання забезпечення безаварійної роботи установи.

Під час навчань всім присутнім було продемонстровано принцип роботи з вогнегасником, тож усі бажаючі могли потренуватися загасити умовну пожежу первинним засобом пожежогасіння.

 

 

 

 

СМІЮТЬСЯ ТА ПЛАЧУТЬ СОЛОВ’Ї

Як завжди, за доброю традицією прилуцький територіальний центр вітав у своєму залі багато гостей, 27 квітня 2018 року відбулася чергова зустріч, відвідувачів клубу «За покликом душі». Зустріч ця була присвячена українській пісні.

В усі часи українці співали пісні, у які вкладали свої почуття, думки, надії. Народні пісні передаються з вуст в уста, їх дуже багато, особливими цінителями української пісні є люди старшого покоління, які мають в своєму репертуарі українські пісні що є частиною їх духовного життя.

На свято, також були запрошені молоді інваліди, які стоять на обліку у відділенні денного перебування і є відвідувачами клубу «Зірки континентів». Молоді люди з задоволенням черпали досвід у старших, збагачували свої знання інформацією про різновиди українських пісень та їх жанри.

На початку свята пролунала пісня «Моя Україна» у виконанні хору «Ветеранів». Цікавою була розповідь завідувача відділення Грачової Ірини Володимирівни про основоположника української естради Володимира Івасюка.

Атмосфера заходу була привітною, акапельно лунала пісня «Зелене жито», її підхопили всі хто знав, на обличчях запрошених сяяли посмішки. А коли пішла мова про маму, добру трудівницю і хранительку роду і пролунала пісня «Посіяла мати», на очах гостей блищали сльози, бо кожен згадав свою матусю, якої можливо давно немає в живих але для кожної дитини, а ми всі діти своїх матерів, вона вічно жива в спогадах та серцях. Переключили увагу гостей жартівливі пісні, у виконанні Міщенка Миколи Григоровича, які викликали відчайдушний сміх.

З задоволенням аплодували молодим інвалідам Ричик Олександрі, Єсип Євгенії, Скубко Віталіні, Кобзар Вікторії, Степаненко Людмилі коли у їхньому виконанні прозвучала пісня «Сама файна».

Справді по - солов’їному влився в атмосферу свята «Дніпровський Вальс», який виконала Караченцева Лариса. Мелодія вальсу підхопила гостей і ось вони вже всі кружляли в цьому неповторному танку.

Нехай же лине пісня щира,

В серцях відлунюється знов.

І хай живе у наших мріях

Надія віра і любов.

Такими були слова ведучої Куценко Юлії Миколаївни наприкінці свята. Також в її виконанні пролунала пісня «Україно – ненько».

Наш народ має багату скарбницю пісень, казок, легенд, переказів, дум, якими можна пишатися як райськими квітами. Деякі з них пройшли крізь довгі століття і ще сьогодні причаровують блиском дорогоцінних самоцвітів.

Усіх бажаючих відвідувати наші заходи запрошуємо до територіального центру.

 

 

 

Великодній сувенір

Споконвіку свято Великдня вважається найбільшим святом. Якраз на цей час припадає поворот сонця на літо, а це означало пробудження всього живого, воскресіння природи, перемогу життя над смертю, правди над облудою.

Великдень - це народне свято, що прославляє воскресіння Сина Божого як торжество добра над злом. Великий це день, бо воскрес Ісус Христос. І люди дуже радіють цьому. І з цієї нагоди по-особливому святкують цей день.

До свята прибирають у хатах, на подвір'ї, шиють новий одяг. І земля прибирається до свята — усе навкруги зеленіє, цвіте.

Готувалися до свята з великою старанністю і в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради.

Молоді інваліди під керівництвом інструктора з трудової адаптації Куценко Юлії підготували виставку «Великодній сувенір», в яку вклали віру та частинку душі. З великою старанністю і з вірою молоді інваліди вкладали частинки своєї душі у кожен виріб. Процес підготовки виробів був клопіткім та тривалим, але приносив велике емоційне задоволення відвідувачам відділення денного перебування. Вони отримали навички оздоблення великодніх яєць в техніці декупаж та квілінг, якими оздобили Великоднє дерево. Виставку прикрашають авторські листівки та букети з кольорового паперу.

Чудо Воскресіння Христа, різноманітністю експонатів виставки, дарує радість і засвідчує промінчики добра в душах людей з обмеженими можливостями.

 

 

Свято Масляної «Прийди весно з радістю»

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, це свято проводів зими та зустріч весни. Масниця здавна відзначалася і в селах, і в містах. Її святкування вважалося для всіх людей обов'язковим.

Не порушили цю чудову традицію і працівники територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради.

У територіальному центрі 16 лютого 2018 року відбулося свято Масляної «Прийди весно з радістю».

Глядачам було представлене театралізоване дійство, в якому головні ролі чотирьох кумоньок виконували підопічні відділення денного перебування. Почалося все з «народження колодки», яку охрестили та назвали Колодійчиком, а потім пеленали та колисали, вітали одна одну з родинами і хрестинами. Кожна кума розповідала по черзі про кожен день святкування Масляної.

У понеділок народилася колодка, у вівторок був розважальний день, гості розважилися граючи в чудову гру «Зустріч Зими і Весни», де помірялися силою у перетягуванні канату.

 

Молоді хлопці та дівчата відтворили традиції «прив’язування колодки». Неодруженим парубкам дівки прив’язали колодки, а хлопці відкупилися хто чим: намистом, хусткою, грішми.

 

Середа, на масляну, називалась «Лакомка», куми частували запрошених, горіхами, медом та чаєм.

Ну, а в четвер Масляну, закликали:

Гукаємо – закликаємо,

Масляну до себе в гості.

Приїжджай, Масляна на широкий двір,

На горах покататися,

У млинцях повалятися.

Приїхала Масляна, її зіграла Шевченко Тетяна Іванівна, гарно вбрана з млинцями, пригостила всіх учасників свята.

Лунали пісні: «А я молода на базар ходила», «Ой як би в лісі гриби не родили», «А мій милий вареничків хоче» та інші, які виконували всі учасники свята.

Сподобалася глядачам сценка: «Як теща зятя любого вітала». Роль тещі зіграла Котляревська Надія, роль зятя Овадюк Олександр.

Розповівши про суботу ведуча, Куценко Юлія, запропонувала провести конкурс «Польоти на мітлах». В якому гостям вдалося не тільки позмагатися хто ж швидше «літає» на цьому дивному апараті, а й зігрітися.

Коли дійшли до неділі, то провели обряд прощення, який українці здійснюють кожного року в прощену неділю. Усі стали в коло, взялися за руки, та згадали все погане, що кожен з них зробив. Пробачили один одного, не за ради ласки, і від усієї душі.

І нарешті закликали Весну, але прийшла Зима, роль якої виконала Караченцева Лариса та Хуртелиця, яку зіграла Ричик Олександра, між ними тривала суперечка, кожна хотіла бути Весною – красною.

Атмосфера свята була чудовою, лунав веселий сміх. А прихід Весни, в ролі якої була Єсип Євгенія, визвав шквал емоцій та почуттів. Передали владу Весні, Зима відступила, завели хоровод навколо опудала Зими.

Гори, гори ясно,

Щоб не згасло,

Щоб всі хуртовини

Разом полетіли.

Щоб пташки співали,

Небеса синіли.

На завершення опудало Зими, як і годиться, спалили, а разом з ним люті морози, всі негаразди, сльози – нехай вони згорають.

Ось тепер можна було вважати що прийшла весна. Бо там де веснянки вівсянки, де вівсянки Масляна, а де Масляна – там млинці та варенички з маслом.

Завершилося свято застіллям де можна було скуштувати різноманітних скоромних страв, які приготували господині, щоб вразити своїми кухарськими талантами. Звучали душевні вітання, застільні пісні, свято і справді вдалося. А все це завдяки плідній роботі працівників відділення денного перебування та інших працівників установи, на чолі з директором Попком Валентином.

Отож, аби гарно відсвяткувати, нам не потрібні зірки народної естради, адже наші талановиті працівники та підопічні, здатні створити справжнє свято, розігріти та запалити кожного навіть у прохолодну погоду. 

Підопічні відділення ознайомилися з традиціями святкування Масляної, згадали народні пісні та прочитали улюблені вірші. Ну і яка ж Масниця без млинців? Кожна господиня приготувала традиційне блюдо, щоб пригостити і здивувати своїми млинцями всіх присутніх. Гуляння продовжилося за святково накритим столом з різноманітними млинцями та солодким чаєм.

 

 

Свято старого Нового року «Ходить Ілля на Василя»

Порадувала нас зима своїми святами, залишилось передостаннє свято Старого Нового року. Саме з цієї нагоди прилуцький територіальний центр в своїх стінах зібрав багато гостей. Відбувся захід 12 січня об 10 годині ранку.

 

На початку свята пролунала молитва: «Отче наш», слова якої заспокоїли та налаштували запрошених на мир та любов до ближнього свого. Цікавою та пізнавальною була розповідь Грачової Ірини про народні звичаї та традиції українського народу, на свят вечір. Прозвучали цінні поради для глядачів про те, як правильно зустрічати свято старого нового року, які страви повинні бути на столі.

 

 

Лунали веселі щедрівки у виконанні ансамблю «Калина», а театралізоване дійство в якому головною героїнею була Коза, визвало шквал емоцій та оплесків у глядачів. Спочатку Кізонька стрибала та співала, потім втратила свідомість та впала, ну, а потім вилікувалась завдяки знанням досвідченого лікаря, який міряв температуру і лікував Козу чудодійним збором лікарських трав. І це ще було не все, на гостину завітали дві циганки – яких зіграли Куценко Юлія та Караченцева Лариса з веселими піснями та привітаннями. Довго в залі звучав веселий сміх, а передноворічне ворожіння теж вдалося на славу, циганочки гадали гостям по руці, кому заможного чоловіка, кому доброго здоров’я, кому щасливої долі, а всім разом миру на землі, хліба на столі не на рік не на два, а на многії, многії літа.

 

Тож свято вдалося на славу, всі запрошені гарно відпочили, відволіклися від буденних справ, ще й отримали, корисні поради, піднесений гарний настрій та незабутні враження.

 

 

 

«Милосердя та доброта врятують світ»

01 грудня 2017 року о 10 годині ранку в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради відбувся вогник з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з особливими потребами. На заході були присутні п’ятдесят людей з обмеженими можливостями (інваліди війни, інваліди дитинства, інваліди аварії на ЧАЕС), які обслуговуються в територіальному центрі.

Почався вогник з прекрасного вірша «Повір у себе» під чарівні звуки «Місячної сонати», його рядки заділи серце кожного, дали наснагу на краще теперішнє та віру в світле майбутнє.

Для запрошених підопічних з концертною програмою виступали представники школи мистецтв. Лунали звуки саксофону від Олександра Ярмошенка, лилися пісні, які дарував ансамбль «М’юзік стиль».

Були присутні почесні гості: Прилуцький козацький полк на чолі з отаманом Ткаченком Сергієм Григоровичем, кошовим отаманом Іценком Сергієм Леонідовичем та курінним отаманом Грачовим Олександром Івановичем. Отамани завітали на свято з подарунками, нагородами та сюрпризами.

Слово для привітання мав курінний отаман Олександр Грачов, він привітав запрошених зі святом та побажав міцного здоров’я, щастя та успіху. Вручив нагороду – пам’ятну монету , директору Територіального центру, Попку Валентину Петровичу, кошовий отаман Леонід Іценко, бажаючи наснаги, на подальшу роботу та пообіцяв допомагати всім кому це потрібно.

Несподіваним сюрпризом від козацького полку була грошова допомога для молодої жінки Наталії Полторак, яка втратила зір, її вручив отаман Ткаченко Сергій, бажаючи терпіння та творчих перемог. Наталія віддячила красивою піснею «Варто чи ні», якою передала слухачам всі свої переживання та сподівання.

Не залишив байдужими гостей веселий конкурс, «Авіамоделювання» під час якого, присутні ніби перенеслися в дитинство, коли з паперу власноруч виготовлялися літачки, які потім запускали в небо. Переможниця Гуєва Валентина, інвалід дитинства 1 групи, отримала подарунок. У ролі фокусниці, цього разу була ведуча, Куценко Юлія, чаклуючи над склянками з водою. Тут запрошеним довелося логічно помислити і знайти правильну відповідь, переможцем виявився молодий чоловік підопічний відділення денного перебування Овадюк Олександр, інвалід дитинства 2 групи.

Це свято зібрало талановитих людей, тих на кого можна рівнятися, серед присутніх були художники, лікарі, учителі, поети. На вогнику також була присутня поетеса Полив’яна Ніна Степанівна, вона висловила слова привітання для всіх присутніх, представила прекрасні власні віршовані рядки, згадала про тяжкі часи які доводилось переживати нашій рідній державі та події які турбують зараз всіх вірних патріотів нашої Батьківщини.

Веселий жарт від ведучої, під час якого всі плескали в долоні і тупотіли ногами, визвав шквал емоцій та почуттів. На веселій ноті всіх запросили до святкового столу, лунала пісня «Тільки не падай духом», радісні запрошені-підопічні ділилися враженнями смакуючи солодкими пригощеннями та гарячим чаєм. А на завершення всі отримали на згадку листівки з «рецептом щастя», який неодмінно стане корисним в їх такому не легкому житті.

 

 

 

Святковий вогник до Міжнародного дня людей похилого віку «Скарби мудрості»

Непомітно, але впевнено вступила у свої права осінь. І саме восени, коли золотокоса чарівниця порозвішувала на гілочках дукати багряного листя, ми відзначаємо День людей похилого віку.

Старість – така ж частина життя, як і молодість, як дитинство. Вона неминуча, тому потрібно вміти її сприймати, знаходячи для себе джерело оптимізму, живучи в гармонії зі своїм віком, радіючи кожному прожитому дню. Людська доля. У кожного вона своя: комусь усміхнулася більше, комусь - менше. Однією з найбільших проблем людей похилого віку є самотність та потреба в сторонній допомозі. Знаючи про проблеми літніх людей, 29 вересня в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради, було організовано святковий вогник під назвою «Скарби мудрості».

До гостей з вітальним словом звернулася заступник міського голови Фесенко Тетяна Михайлівна та побажала гостям міцного здоров’я, щастя, благополуччя, злагоди та миру і довгих років життя. Зауважуючи на тому що ми мало замислюємося над тим, хто ж такі особи похилого віку та чим маємо завдячувати їм. Передусім, це люди, які піднялися на найвищі вершини життя, з яких воно бачиться більш реальним, без оман. Їхнє найбільше багатство – досвід, знання, вміння, мудрість.

Серед запрошених почесних гостей була також присутня начальник управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради Малиш Ганна Павлівна.

Вітав, запрошених, директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Попко Валентин Петрович, бажаючи всім здоров’я, миру та злагоди, наголосив на тому, що ми мало замислюємося над тим, що людина, яка дожила до похилого віку, гідна поваги навіть тільки тому, що їй це по милості Божій вдалося. Далеко не всім дано таке величезне досягнення і благовоління відчути мудрість своїх років. Літній вік людини - зовсім не означає, що вона вже на багато що не здатна, як раз навпаки, те що може літня людина, рідко може зробити молодий і мова зовсім не про сили і енергію, які властиві молодому поколінню, а про досвід і терпіння, наполегливість та здатність досягати поставлених завдань, ментальної гнучкості й толерантності, яка присутня в достатку у більшості літніх людей. Тому організовуючи вогник, щоб порадувати почесних гостей, було докладено чимало зусиль. Лунала музика, в куточках зали ледь чутно було шепотіння запрошених, бо скучили вже один за одним, на люди виходять дуже рідко. Емоції вирували, радості не було меж.

У ролі ведучих цього разу були підопічні територіального центру, пані поважного віку, Караченцева Лариса та Котляревська Надія, адже кому як не їм знати теми, які турбують одиноких літніх людей. Ведучі шуткували, ділилися методами народної та нетрадиційної медицини, бо ліки дорогі, пенсія маленька, а виживати потрібно. Лунав гучний сміх та бурхливі оплески. А коли на сцену вийшов вітати своїми веселими піснями ансамбль «Веселі нотки» центру творчості дітей та юнацтва то на обличчях з’явилися навіть сльози радості.

Присутніх зворушив вірш, прочитаний Оліщук Галиною. Весело розважив конкурс на краще виконання частівок, переможниця якого, Яковенко Катерина, не тільки отримала приз, а і потішила аудиторію веселою гуморескою.

Синій птах, який завітав на честь свята, подарував глядачам свої чарівні пір’їнки з бажаннями, які потрібно втілити в життя для того, щоб стати щасливим.

На завершення гостей було запрошено до святкового столу поласувати бутербродами, тістечками, цукерками, соковитим виноградом та зігріти себе не тільки гарячим чаєм, а і душевними розмовами. Цей день залишиться в пам’яті людей солідного віку на завжди.

Свято в територіальному центрі це можливість нагадати всім тим хто забув, про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства.

Нашими спільними зусиллями цілком можливо забезпечити, не тільки щоб ми жили довше, але й щоб наше життя було більш якісним та повноцінним, різноманітним і приносило глибоке задоволення.

З Міжнародним днем людей похилого віку!

 

 

 

І ЩО ГОДИНИ, І ЩО ХВИЛИНИ ПРО ЧИЇСЬ ДОЛІ – ВІЧНА ТУРБОТА. ШМАТОЧОК СЕРЦЯ КОМУСЬ ВІДДАТИ- ТАКА КОЛЕГИ У НАС РОБОТА

Для надання соціальних послуг громадянам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, за місцем проживання, в умовах стаціонарного, тимчасового або денного перебування 10 червня 1997 року рішенням виконавчого комітету було утворено Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради. На сьогоднішній час в територіальному центрі соціального обслуговування працює 85 працівників, а на обліку перебуває майже 1800 осіб, які обслуговуються в трьох відділеннях:

 соціальної допомоги вдома – очолює Нікуліца Віта Андріївна;

 денного перебування – очолює Грачова Ірина Іванівна;

 організації надання адресної натуральної та грошової допомоги – очолює Яковенко Ніна Олександрівна.

Порівняно невеликий досвід роботи установи свідчить, що робота соціальних працівників має конкретний результат: перемагають загальнолюдські цінності, милосердя, послаблюється соціальне напруження. Соціальні працівники створюють реально діючий механізм соціального захисту, підтримки, що допомагає державним та суспільним структурам наблизитися до кожної конкретної сім'ї, до кожної людини, яка є найбільшою цінністю нашого суспільства. Кожна людина має право на належне повноцінне існування, задоволення елементарних потреб, що і забезпечується роботою соціальних працівників, які мають високі морально-етичні якості.

9 червня територіальний центр соціального обслуговування відсвяткував 20-річчя з дня заснування. З цієї нагоди відбулося урочисте зібрання для всього колективу.

Слова вітання колективу закладу лунали від заступника міського голови Тетяни Фесенко, яка побажала терпіння, витримки та здоров’я всім працівникам установи та вручила почесні грамоти, з нагоди свята.

Приємною несподіванкою став виступ вокального колективу «Вербиченька», для всіх запрошених пролунали чудові українські пісні та побажання, які підняли настрій та надали сили всім працівникам закладу в їх не легкій справі.

 

Миколин ярмарок у Прилуках

20 травня 2017 року Прилуки знову полинули у дводенне колоритне дійство з торговими майданчиками, народними гуляннями, виставками-продажами. Дійство, назва якому – Миколин ярмарок, присвячений до дня народження видатного актора - сміхотворця, Миколи Яковченка, який народився в нашому місті 5 травня 1900 року. Всі пам’ятають небайдуже ставлення, навіть любов Миколи Федоровича до вареників, тому організатори ярмарки вирішили організувати дійство, під назвою «Вареничний дворик» де можна було скуштувати вареників з різноманітними начинками. Прийняти участь в якому випала честь і територіальному центру соціального обслуговування(надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради. Наш дружній колектив на чолі з паном директором Попком Валентином Петровичем та заступником директора Малиш Оленою Сергіївною, як завжди показав себе з кращої сторони, адже як відомо українські жінки це прекрасна половина людства, яка має не тільки вишуканий смак, а ще і вміє смачно готувати, отож: прикрасили доріжку до столу живими квітами, заслали стіл вишитою скатертиною. А на столі все чого тільки душа забажає: вареники з картоплею, капустою, печінкою, грибами, солоним сиром та зеленню, з сиром та родзинками, з маком. А ще капуста квашена, огірочки з бочки, млинці, ковбаска домашня, а на закуску ще й канапе по – прилуцьки з салом, огірком, чорним хлібом та цибулею. Запити ці всі наїдки можна було узваром, а для особливих цілувальників української кухні стояла в глечику справжня паруха.

Довершенням яскравого українського колориту стали наші гарні дівчата соціальні працівниці одягнені в національне вбрання, а запрошував до столу та танцював гопака Пан Вареник. Атмосфера була святковою, смак вареників незабутнім, ще й приз на згадку – чайний сервіз.

Миколин ярмарок – 2017 надовго залишиться у спогадах нашого колективу та всіх прилучан як яскраве, веселе та неймовірно святкове дійство.

 

 

 

Якби то молодість знала, якби то старість змогла…

Уже двадцять п'ять років поспіль 1 жовтня увесь світ відзначає День людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН.

Про повагу до всіх членів суспільства, визнання їх заслуг і значущості, їхньої праці говорить той факт, що в нашій країні, поряд з багатьма святами, введене надзвичайно зворушливе і приємне для багатьох свято - День вшанування літніх людей. Ці люди все життя віддали праці, вихованню дітей, які, перейнявши почесну естафету, продовжують розпочате батьками.

30 вересня 2016 року в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради відбувся святковий вогник. Цій зустрічі раділи не лише старше покоління запрошених гостей, а й працівники. З вітальними словами до присутніх звернулася міський голова Попенко Ольга Михайлівна. Вона зазначила, що людей з такими одухотвореними, красивими, щасливими обличчями, неможливо назвати літніми, і запропонувала відзначати День молодої людини, бабусі та дідусі з радістю погодилися.

У ході програми Міщенко Микола Григорович до всіх присутніх звернувся з віршованою порадою, про те що треба цінувати молоді роки, завжди залишатися справжньою людиною, шанувати старість, адже не встигнеш і моргнути, як все краще залишилось позаду. А ще на гостину до нашого центру завітали вихованці дошкільного закладу № 2 й потішили гостей віршиками та гуморесками. На обличчях літніх людей виступили сльози, бо виступ малюків був дуже щирим та оригінальним.

Згодом ведуча святкового дійства Куценко Юлія Миколаївна запросила охочий взяти участь у веселих конкурсах, завданнями яких були заспівати колискову, поділитися рецептом улюбленої страви онуків, затанцювати. Переможців розважальних змагань визначали за силою аплодисментів та дарували їм подарунки.

Як всім відомо люди похилого віку мають багато вільного часу і кожного дня люблять переглядати серіали. Щоб не порушувати традиції, до уваги почесних гостей була запропонована 265 серія мексиканського серіалу «Донна Роза», яку розіграли учасники хору ветеранів.

У залі панувала святкова атмосфера, лунали пісні у виконанні Наталії Полторак, які нікого не залишили байдужим, а Катерина Яковенко підлікувала гостей своїм іскрометним гумором.

І на завершення святкового вогнику директор територіального центру Попко Валентин Петрович побажав, щоб ніщо не затьмарювало будні, а свята супроводжували кожну хвилину, любов дітей та сміх онуків наповнювали радістю душу та запросив гостей до столу, де можна було насолодитися ароматним чаєм, скуштувати бутерброди, тістечка, цукерки, та відвідати смачних тортів, які привезла для всіх на гостинець Ольга Михайлівна. Міський голова поспілкувалася із кожним пенсіонером та висловила свої побажання особисто, а на завершення навіть подарувала пісню «Два кольори», адже нічого так не гріє душу, як прекрасна та щира українська пісня.

Запрошені були дуже задоволені святом, яке підготували працівники територіального центру, а слова подяки від літніх людей назавжди залишаться в серцях і душах працівників установи.

 

 

 

На ярмарку!

24 - 25 вересня 2016 року в місті Прилуки відбувся Прилуцький міжрегіональний Воздвиженський ярмарок. Це традиційне осіннє дійство охоплювало ввесь центр міста.

Воздвиженський ярмарок дав змогу прилучанам та гостям з інших регіонів зануритися в атмосферу чарівної української культури, відпочити цікаво і невимушено в теплій і затишній обстановці. Дивовижні храми, парки і площі Прилук стали гостинним простором для всіх.

Воздвиженський ярмарок у Прилуках зібрав на одному майданчику багато виробників сільськогосподарської продукції та народних умільців з Чернігівської області та інших куточків країни, тут можна було придбати все, чого тільки душа забажає.

Цього року ярмарок мав особливо насичену та цікаву програму. Це і хореографічна композиція «Вас зустрічають щедрі Прилуки», і ярмаркове - хореографічне дійство «Рушник то доля вишита на полотні», виставка «Із джерел ярмаркування у Прилуках», легенда української кухні – Пан Вареник та ін.

Зранку на алеї ім. Забашти відбулася виставка українських вареників під назвою: легенда української кухні – Пан Вареник, в якій прийняли участь, як колективи підприємств та установ міста, так і територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради.

З головою довелося зануритись працівникам територіального центру в різноманітність української кухні. Хотілось від щирого серця порадувати глядачів смачними варениками, їх красою та неповторним смаком. Подача та презентація була особливою. Стіл прикрашений вишитою скатертиною та рушниками, ікебана зі справжнього кавуна з польовими квітами та колосками пшениці. У центрі столу стояла парочка закоханих гарбузів яка вражала своєю оригінальністю та харизматичністю, а по краях столу родичі гарбузові – корзини з дарами осені, овочеві заготовки, неподалік безліч вареників з різними підливками, канапе з салом та огірочками. Кожен охочий міг поласувати: прісними варениками з солоним сиром, пишними варениками з печінкою та картоплею на дріжджах, варениками з капустою на сироватці, солодкими здобними варениками з вишнями та ін. Куштувати на суху не довелося, адже до вареників ще й подавали віршовані приказки та гумористичні рядки. А на десерт була справжня гарбузова каша, якою всіх бажаючих пригостив веселий Омелько в широких шароварах та брилі.

Позитивні емоції переповнювали кожного, а не забутні спогади залишаться назавжди та будуть гріти наші серця, бо коли постарався на славу і побачив задоволені обличчя, значить все вдалось на сто відсотків і буде наснага творити добро і надалі.

 

 

 

«Масляна, Масляна, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а посту одна»

12 березня 2016 року в Прилуках святкували Масляну – древнє слов’янське свято, яким традиційно проводжають зиму і зустрічають весну. Любить наш народ святкування, веселощі і розваги. Колектив Прилуцького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) прийняв активну участь у фестивалі свята « СКУШТУЙ МЛИНЦІ НА МОЛОЦІ».

Найкращі наші господині Галькевич Мар’яна, Четиркіна Наталка, Бабенко Лідія, Шульга Лариса, Стуканова Ірина, Куценко Юлія, Захарченко Наталія, Гнатченко Катерина Павлівна використали свої улюблені рецепти по приготуванню млинців та створили власноруч шедевральні страви, приготовані з додаванням різноманітних інгредієнтів – буряку, шпинату, какао, які надали стравам яскравого вигляду та оригінального смаку. Млинці на фестивалі були представлені як окрема страва, так і з різноманітними начинками, у вигляді салатів, других страв та десертів. В кожний свій витвір дівчата вклали душу і серце. Будь-який авторський рецепт млинців обов’язково включав молочні продукти. Це незмінні інгредієнти для приготування головного смачного символу Масляної.

Обрядове дійство по презентації виставки – продажу підготували соціальні працівники Мазуренко Наталія, Ігнатович Наталія, Осотіна Наталія, Тарасенко Оксана, Самосюк Світлана, Нестеренко Олена, Скрипченко Наталія під керівництвом завідувача відділення соціально-побутової адаптації Грачової Ірини.

Виручені від продажу млинців кошти, були спрямовані на благодійну акцію допомоги воїнам АТО.

Нехай прийдешня весна зігріває Ваше серце, а в дім принесе мир та злагоду!

 

 

 

Нові послуги Центру

1 жовтня 2015 року відкрито пункт прокату технічних засобів реабілітації з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради при відділенні організації надання натуральної та грошової допомоги.

Послуга щодо надання технічних та інших засобів реабілітації впроваджується з метою усунення обмежень життєдіяльності та підтримки соціальної незалежності громадян, покращення якості їх життя. Пункт прокату надає у користування громадянам, які перебувають на обліку в територіальному центрі, а також мешканцям м.Прилуки, які опинилися в складних життєвих обставинах та звернулися до установи такі засоби реабілітації (за їх наявності):

1) Засоби для ходіння, керовані однією рукою:

- палиці (в тому числі палиці тактильні);

- палиці з трьома або більше ніжками;

- милиці ліктьові;

- милиці пахові;

- милиці з опорою на передпліччя.

2) Засоби для ходіння, керовані обома руками:

- ходунки-рамки;

- ходунки на колесах;

- ходунки-стільці;

- ходунки-столи.

3) Крісла колісні:

- крісла колісні з ручним керуванням;

- крісла колісні з подвійним ручним керуванням;

- крісла колісні з ножним керуванням;

- крісла колісні з електричним приводом та ручним керуванням на задні колеса;

- крісла колісні з електричним приводом та ручним керуванням на передні колеса (дорожні).

4) Інші засоби реабілітації.

Засоби реабілітації особам, які звернулися до пункту прокату надаються безкоштовно.

Засоби реабілітації надаються на підставі наступних документів: - заяви потребуючого (опікуна, піклувальника);

- довідки медичної установи про необхідність забезпечення засобами (за наявності);

- копії паспорта;

- копії ідентифікаційного коду;

- копії пенсійного посвідчення.

Пункт прокату технічних засобів реабілітації знаходиться за адресою: м. Прилуки вул.Короленка буд. 8, телефон для довідок: 5-25-51.

 

«Ветерани відчувають поважний вік, але душею не старіють»

01 жовтня 2015 року в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради об 11:00, з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, дня ветерана відбувся святковий вогник «Мудрі та багаті літами».

Вогник не випадково мав таку назву ,бо людина яка дожила до срібного віку, гідна поваги, тому що це їй вдалося по милості Божій. Адже далеко не всім дано таке велике досягнення і благовоління – відчути мудрість своїх років.

Свято зібрало багато гостей та друзів. Серед запрошених були присутні: начальник Управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради, депутат міської ради Малиш Ганна Павлівна, голова правління Прилуцького м’ясокомбінату, депутат міської ради, кандидат на посаду міського голови - Рожко Артем Миколайович. З їх вуст пролунали найщиріші слова привітань та побажань на адресу людей срібного покоління, висловлювались привітання в адресу батьків, матерів, ветеранів війни і праці – всіх літніх людей, за вклад у розвиток країни, за багаторічну самовіддану працю, доброту та мудрість. Директор територіального центру - Попко Валентин Петрович ознайомив присутніх з новими видами послуг, які намагається впровадити в практику своєї роботи територіальний центр.

Концертна програма з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку, була насиченою та цікавою. Гарний настрій усім присутнім дарували неперевершені вокальні та літературні номери місцевих талановитих аматорів вокальної студії школи мистецтв Ганзенко Регіни та Федорової Альбіни та учениці школи №13 Куценко Катерини.

У літньому віці кожна жінка не зважаючи на роки, все одно відчуває себе королевою, про це йшлося в вірші який прочитала Котляревська Надія Венедиктівна, а «Рецептом молодості» охоче поділилася Головко Валентина Володимирівна. Актуальною, на передодні виборів, була гумореска «Про брата депутата» у виконанні Яковенко Катерини Іванівни.

Цікавим довершенням свята була конкурсна програма, в який брали участь літні люди. Пригадалися і шкільні роки, і перша вчителька, отримані двійки, перше кохання. У конкурсах: «Нагодуй онука сніданком», «Збери портфель до школи», «Порада онукам» були переможці, які не тільки раділи від перемоги, а ще й отримали чудові призи.

По закінченню програми ведуча запросила гостей до столу, тут можна було скуштувати смачних бутербродів, відвідати солодкі тістечка, поласувати шоколадними цукерками. Гріли душу запрошеним не тільки теплі слова й гарячий чай, а й отримані з приводу свята подарунки з власних рук Артема Миколайовича Рожка.

Колектив територіального центру спільними зусиллями намагався забезпечити присутнім гарний настрій та комфорт, щоб всі шановані наші гості не тільки жили довше, але й щоб їх життя було більш якісним та повноцінним, різноманітним і приносило глибоке задоволення.

 

 

 

ЖИВУ ТОБОЮ,БАТЬКІВЩИНА!

Сьогодні наша держава шукає шляхи побудови нової моделі суспільних відносин людей з особливими потребами. Ці пошуки, звісно, не могли не торкнутися долі людей із вадами психофізичного розвитку - найбільш вразливого і соціально незахищеного прошарку нашого суспільства. Одним із аспектів їх соціальної адаптації є встановлення сприятливих взаємин у процесі спілкування, де критерієм відновлення психічних функцій є самореалізація в соціальній дійсності як повноцінної особистості. От же теза, що цивілізованість суспільства визначається його ставленням до людей неповносправних, старих і немічних була підкріплена конкретною справою.

09 липня 2015 року в місті Чернігові під керівництвом обласної Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів» пройшов навчальний семінар з розвитку творчих здібностей серед осіб з обмеженими фізичнимиможливостями «ЖИВУ ТОБОЮ,БАТЬКІВЩИНА», в якому прийняла участь делегація інвалідів міста Прилуки під керівницвом Грачової Ірини - завідувача відділення соціально – побутової адаптації, та Кобзар Любові -голови громадської організації інвалідів. До складу делегації увійшли інваліди в кількості 27 чоловік відділення соціально – побутової адаптації Прилуцького територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)Прилуцької міської ради та інваліди громадської організації «Фенікс».

Відкриваючи семінар, голова обласної організації інвалідів ВОІ СОВУ Фрол Валентина Андріївна, привітала делегації інвалідів Прилук, Ніжина, Чернігова, відзначаючи вагомий вклад всіх присутніх в розвиток творчих здібностей людей з особливими потребами. В своєму виступі вона також відмітила новаторські форми роботи з інвалідами міста Прилуки, адже терапія мистецтвом, яка є провідною формою соціальної роботи прилучан базується на можливостях мистецтва в досягненні позитивних зрушень в емоційному, інтелектуальному та особистісному зростанні інвалідів, дає позитивні результати.

Метод арт-терапії - це ще і лікування за допомогою залучення молодих інвалідів до різних видів мистецтва. Так ось Оленка Раковець займається художнім розписом на склі, Полторак Наталія чарує всіх присутніх співом пісень про красу України, Сашко Овадюк складає пісні на власні вірші, Ігор Овадюк чудово грає на гітарі та співає, Роман Сайко та Мащенко Дмитро за два роки навчилися танцювати і співати сольні пісні, Сергій Коробка спільно з Оленкою Раковець засвоїли техніку виконання вальсу, Оксана Васько та Люда Степаненко гарно декламують гуморески та вірші, а які чудові рушники вишиває Надійка Матвієнко, при цьому вони всі навчаються спілкуватися з навколишнім світом на рівні екосистеми, використовуючи образотворчі, рухові та звукові виражаючи засоби.

В ході проведення семінару була показана велика концертна програма,підготовлена її учасниками. Особливе враження на присутніх справила літературно – музична композиція «Молюсь за тебе Україно», виконана прилуцькою делегацією.

Підводячи підсумки семінару, директор обласного відділення соціального захисту інвалідів Лось Ірина Іванівна дала високу оцінку всім керівникам делегацій за його підготовку та проведення практичної діяльності, виразила насолоду від отриманих емоцій в ході переглядуконцертної програми, побажала всім присутнім здоров’я, творчої наснаги, бажання пронести через все життя незгасиму любов до свого народу і своєї країни.

 

 

 

 

 

Ще довго пам’яттю болітиме війна

22 червня 2015 року об 11:00 з нагоди Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні для відвідувачів Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради відбулася тематична година спілкування: «Ще довго пам’яттю болітиме війна».

22 червня 1941 року увійшло в історію людства як початок небаченої за своїми спустошеннями та жертвами війни. На боротьбу з ворогом піднялася вся країна. Про вагомий внесок жителів міста Прилуки, в боротьбі з ворогом, детально розповіла завідувач філією краєзнавчого музею імені Маслова – Іващенко Тетяна Олексіївна.

В своєму виступі вона ознайомила слухачів з трагічною сторінкою нашої історії, віддала данину пам’яті полеглим воїнам розширила знання про бойові дії на території Прилуччини. Відмітила що уже на кінець червня 1941 року до армії було мобілізовано 5 тисяч жителів міста. За короткий час була сформована кавалерійська дивізія під командуванням полковника Андрія Гречка, який потім став маршалом Радянського Союзу. Як воювали прилучани на фронтах, свідчать погруддя Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена слави, встановлені у Сквері Вічної Слави м. Прилуки. Ці люди подарували нам мир, справжню ціну якого ми зрозуміли тільки сьогодні, коли в Україні знову ідуть бойові дії та гинуть люди. Всі присутні, на заході, схилили голови у хвилині мовчання перед величчю тих, хто своїм подвигом наближував Велику Перемогу.

Дай Боже мудрості тим, від кого залежить наше завтра. Усі ми хочемо й надалі жити в мирі.

Академік Д.С Ліхачов в свій час сказав дуже значущу фразу: «Без пам’яті не має совісті». Це дійсно так. І якщо ми бажаємо закласти в наших дітях та онуках повагу до історії, то це можливо зробити тільки на основі всієї історичної правди, навіть самої гіркої.

 

Раз добром зігріте серце вік не охолоне

03 грудня 2014 року о 12:00 в Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради, відбулася концертна програма. «Раз добром зігріте серце вік не охолоне», присвячена Міжнародному дню інвалідів в Україні.

У залі панувала атмосфера доброти та позитиву. Були присутні почесні гості: заступник міського голови Дмитро Даценко, секретар міської ради Валерій Чернов, начальник управління праці та соціального захисту населення Ганна Малиш. На заході звучали слова привітань, лунали прекрасні українськи пісні у виконанні ансамблю «Сорочинські співанки», від яких завмирало серце.

На свято завітала маленька дівчинка у образі Янгола - Доброти, який приніс у подарунок, для людей з обмеженими можливостями, вітання та прекрасні календарі з зображенням Пресвятої Богородиці.

Напередодні концерту в стінах територіального центру проходила фотовиставка під назвою «Струни душі». На ній були представлені роботи людей з обмеженими можливостями. Переможцям були вручені подарунки.Перше місце отримала Раковець О.С. інв. дит. 2 гр., друге і третє місце поділили між собою Ричик О.В. інв. дит. 1 гр, та Овадюк О.В. інв. дит. 2 гр.

Завершила концертну програму Жінка-Україна, пригостивши присутніх смачним короваєм. А коли заграла пісня «Єднаймося разом» піднялися всі, бо в звучала вона ніби гімн в теперішні тяжкі часи, коли вирішується доля України.

Усі інваліди першої групи, які перебувають на обслуговуванні у територіальному центрі отримали подарункові набори у придбанні яких допомогли спонсори.

Колектив територіального центру висловлює щиру подяку нашим спонсорам Кузьменко Н.В. м-н «Автостиль»,Ніколенко Т.В. м-н «Ніколь», Бульбі В. В. м-н «Шоколадний домик», Волошиній О. М. м-н «Тіп-топ», Гапон В. С. м-н «Ерудит» та іншим за надану допомогу.

 

 

 

А музи не мовчали…

28 жовтня о 10:00 в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Прилуцької міської ради, відбулася лекція присвячена 70 – й річниці визволення України від нацистських загарбників, яка мала назву « А музи не мовчали…». На лекції були присутні двадцять один молодий інвалід. Соціальний працівник відділення соціально-побутової адаптації Юлія Куценко розповіла, про пісні, що допомагали солдатам не зламатися, вистояти перед ворогом у роки Великої Вітчизняної війни. Прозвучали воєнні пісні: «Катюша», «Священная война», «Ой, Дніпро, Дніпро», «В землянке», «Синий платочек», «Темная ночь».

Слухачі дізналися історію написання кожної пісні.

Проведена лекція сприяла вихованню у слухачів поваги до історичного минулого України, її захисників - ветеранів Великої Вітчизняної війни, формувала активну громадянську позицію щодо недопущення війни, як засобу розв’язання конфлікту між державами.

 

І ПЛАЧ, І СМІЙСЯ,І СТРАЖДАЙ,І ДУМАЙ

 

30 жовтня 2014 року заняттям на тему: « І ПЛАЧ, І СМІЙСЯ, І СТРАЖДАЙ, І ДУМАЙ» на факультеті «Світ мистецтва» Університету третього віку розпочався новий 2014-2015 навчальний рік.

Слухачі Університету познайомилися з таємницями глибинного проникнення в суттєвість всесвіту великого філософа, математика, лікаря, астронома, юриста , поета Омара Хайяма.

Студенти з задоволенням читали та декламували його вірші, насолоджуючись поетичними рядками, та отримуючи дорогоцінні поради та настанови від поета. Не дивлячись на те, що десять століть відокремлюють нас від його творчості, мудрі думки Омара Хайяма актуальні та близькі кожному з нас. Адже в цитатах Омара Хайяма про життя, любов, мудрість, відкривається істина, яку шукають всі люди всесвіту. Юні мають змогу уникнути помилок, молоді навчитися життєвої мудрості, люди поважного віку знаходять в його віршах можливість для роздумів, можливість постійно порівнювати свою мудрість з думками неординарної людини. В ході заняття було встановлено, що Омар Хайям повертається до одних і тих самих думок на протязі всього свого життя, переглядаючи їх, відкриваючи нові можливості, або таємниці буття.

З великою зацікавленістю сприйняли студенти повідомлення про те, що першим перекладачем рубаї на російську мову був наш земляк поет та перекладач Василій Львович Величко.

 

Переглядів:3461