Літня школа "Прилука-2023"

Легенди, приказки, частівки, забавлянки, традиції, обряди та ремесла, пам'ятки, архітектурні ансамблі та визначні місця - матеріальна та нематеріальна спадщина від загальнодержавного до локального виміру. Тема, над якою працювали у Літній школі "Прилука-2023".

А ще, знайомилися з вулицями міста - дізнавалися їх історію, походження назв та розглядали альтернативні варіанти перейменувань.
Проект Літня молодіжна школа "Прилука-2023" реалізується БО "Мистецькі барви» у партнерстві з Прилуцьким краєзнавчим музеєм ім. В.І. Маслова та Всеукраїнською мережею ОГС GOHeritage за співфінансування Національного фонду на підтримку демократії в рамках проєкту Агентства з розвитку приватної ініціативи «Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді».

 

Урочисте нагородження премії імені Д.О.Шкоропада «Рідний край»

28 червня у сесійній залі Прилуцької міської ради відбулося урочисте нагородження лауреатів четвертої краєзнавчої премії ім. Д.О. Шкоропада «Рідний край».

Наше сьогодення вимагає аби українці усвідомили хто ми, яка наша історія, культура, традиції. Сьогодні культура є зброєю у війні з російським агресором. Культура має стати сферою національної безпеки. Ми повинні задіяти наш історико-культурний ресурс. Саме за для виховання і обізнаності нашої нації ми повинні вивчати і пізнавати минуле аби не робити помилок у майбутньому. Одним з аспектів цього ресурсу є краєзнавство, яке дозволяє заглиблюватися в історичні, етнографічні, релігійні, фольклорні сторони життя маленьких міст та селищ, які і формують історію та культуру нашої державності.

І саме за для розвитку краєзнавства, задля зацікавлення дослідників міська рада започаткувала краєзнавчу премію імені Дмитра Шкоропада «Рідний край».

 
 
 
 

 
 
 

Цьогорічна премія змінила склад журі аби бути неупередженими. До складу увійшли:

Голова журі: ПИЛИПЕНКО ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙОВИЧ український науковець, історик, дослідник, кандидат історичних наук, доцент, докторант Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Національної Академії Наук України, відомий для багатьох як автор програми “Проста історія” на хвилях радіо Суспільне Чернігів.

Зоць Тетяна Миколаївна директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. І. Маслова.

Дмитренко Наталя Михайлівна кандидат історичних наук, заступник директора Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського.

Шатковська Алла Юріївна кандидат історичних наук, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І. Я. Франка.

Сидоріна Олена В’ячеславівна кандидат мистецтвознавства, викладач Прилуцького гуманітарно - педагогічного фахового коледжу ім. І. Я. Франка.

Переможцями цьогорічної премії стали:

Лауреат – Забіяка Іван за роботу «Горленко В. Твори. Том 1., Том 2.».

Дипломанти І ступеня :

– Шевчук Олег та Шкурат Анатолій, тема «Миттєвості з історії Прилуцької лікарні та міської медицини».

Дипломанти ІІ ступеня:

Биховська Аліна, тема «Весільний коровай на Прилуччині».

Дипломант ІІІ ступеня - Хоменко Ігор, тема «Генеалогія власної родини та її внесок в розвиток освіти на Прилуччині на початку XX століття».

Директор музею Т. М. ЗОЦЬ

 

«З Україною в серці»

28 червня в сквері біля пам’ятника ім. І. Дубинського відбувся щорічний фестиваль патріотичної пісні «З Україною в серці», який присвячений 27-ій річниці прийняття Конституції України Цей фестиваль покликаний виховати дітей та юнацтво в дусі відданості, у боротьбі проти ворогів українського народу, за честь, віру і славу нації.

І сьогодні, в час коли у нашій країні йде неймовірно жорстока і повномасштабна війна, як ніколи важливо, підіймати бойовий дух, згуртовувати людей та виховувати наших дітей та молодь.

Колективи художньої самодіяльності міста, солісти і талановита молодь були нагороджені дипломами за участь у фестивалі.

 

 

''Відчуття щастя''

Учні художнього відділення школи мистецтв взяли участь в благодійній програмі ''KIDS and ART for UKRAINE''. У Європейському Банку Реконструкції і Розвитку у Лондоні відкрилася чергова експозиція картин виставки ''Незламна Україна''.

В експозиції 248 картин талановитих дітей із мистецьких закладів України. Серед них десять робіт учнів нашої школи. Першим внеском британських меценатів для поповнення програми підтримки мистецької освіти дітей України у період війни стали донати за картину Оляновської Софії "Відчуття щастя".

Розпочалася літня школа "Прилука-2023"

Лекція "Декомунізація, дерусифікація - поняття, значимість, розуміння" в Літній школі "Прилука-2023" пройшла в атмосфері занурення в РЕАЛІЇ радянського союзу та пошуку шляхів розмежування та очищення від "спільного" минулого, виокремлення СВОГО, автентичного, українського!


 

Дякуємо за менторство та потужні думки в голос Ігорю Кулику - директору Галузевого архіву УІНП.

Проект Літня молодіжна школа "Прилука-2023" реалізується БО "Мистецькі барви» у партнерстві з Прилуцьким краєзнавчим музеєм ім. В.І. Маслова та Всеукраїнською мережею ОГС GOHeritage за співфінансування Національного фонду на підтримку демократії в рамках проєкту Агентства з розвитку приватної ініціативи «Адвокати спадщини: підтримка і просування місцевих ініціативних груп молоді».

Переглядів: