2 квітня святкується Міжнародний день дитячої книги та день народження всесвітньовідомого казкаря Г.Х.Андерсена.

Одна із найпопулярніших його книг «Снігова королева» була створена 170 років тому. Тож і не дивно, що 3 квітня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулося свято однієї книги «Книга на всі часи», на яке було запрошено учнів третього класу ЗОШ № 7. Ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько, використовуючи мультимедійну презентацію та уривки з фільмів по мотивам всесвітньовідомої книги розповіла про творчість датського дитячого письменника. Казковий герой Олє Лукоє, роль якого виконала читачка бібліотеки Тетяна Хоружа, розкриваючи різнокольорові парасольки, провів для дітей вікторину за книгою «Снігова королева».


2 квітня святкується Міжнародний день дитячої книги та день народження всесвітньовідомого казкаря Г.Х.Андерсена. Одна із найпопулярніших його книг «Снігова королева» була створена 170 років тому. Тож і не дивно, що 3 квітня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулося свято однієї книги «Книга на всі часи», на яке було запрошено учнів третього класу ЗОШ № 7. Ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько, використовуючи мультимедійну презентацію та уривки з фільмів по мотивам всесвітньовідомої книги розповіла про творчість датського дитячого письменника. Казковий герой Олє Лукоє, роль якого виконала читачка бібліотеки Тетяна Хоружа, розкриваючи різнокольорові парасольки, провів для дітей вікторину за книгою «Снігова королева».

8 квітня в читальній залі дитячої бібліотеки відбулася відео-вікторина «Ми рідні – природа і я». Для читачів, які виявили бажання взяти участь у віртуальному заході, бібліотекар Любов Нехайчик розповіла про значення охорони навколишнього середовища, а зокрема – про значення води в нашому житті. Переглядаючи слайди з питаннями, діти давали відповіді на такі питання: «Скільки океанів на нашій планеті?», «Де знаходяться найбільші запаси прісної води?», «Яка з річок найдовша?» та ін. А переможцем вікторини став учень п’ятого класу ЗОШ № 2 Михайло Кирпа. Фото ДБ 1.


9 квітня у виставковому залі краєзнавчого музею відбулася краєзнавча година «Велична постать минулих років», присвячена 135-річчю з дня народження відомого українського політичного діяча, президента УНР в екзилі Андрія Миколайовича Лівицького. На захід були запрошені учні 10-х класів гімназії № 5. Розпочався захід з перегляду документального фільму про утворення УНР та представлення книг Віктора Моренця «Земля, полита кров`ю», «Ічнянці в армії УНР». Аудиторія познайомилась з біографічною довідкою про життєвий шлях А.М. Лівицького, що була підкріплена слайдами. Гостям заходу було продемонстровано ювілейні монети незалежної України із зображенням відомих особистостей, серед яких Андрій Лівицький. На завершення заходу було показано фільм-презентацію про Україну.

10 квітня в приміщенні філії ім. О.В. Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова відбулась краєзнавча година «Роки, опалені війною», присвячена Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів. Гості заходу: Риженко Анатолій Григорович, відомий у нашому місті краєзнавець, в минулому викладач історії ЗОШ № 13 поділився з учнями 7 класу ЗОШ № 6 своїми спогадами дитинства про життя під час окупації м. Прилуки. Під час розповіді в учнів виникало багато запитань, на які він давав вичерпні відповіді. Голова Прилуцького відділення Української спілки в’язнів – жертв нацизму - Трепач Валентина Павлівна розповіла про тяжкі поневіряння своєї родини на чужині, умови життя і виживання у концентраційному таборі. Під час краєзнавчої години учні переглянули документальні кадри життя людей під час перебування у фашистських таборах смерті. По закінченні краєзнавчої години завідуча філії побажала всім в цей непростий для нашої країни час, щасливого життя тільки під мирним небом України, а учні вшанували гостей квітами.


12 квітня 2014 року на сцені міського Будинку культури відбувся творчий звіт, приурочений 60-річчю Прилуцької дитячої музичної школи імені Л.М.Ревуцького «Лунай, симфонія весни».

На святі були присутні: Сакір С.В. – заступник директора Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв, Буренко І.С. – голова обласної профспілки працівників культури, Барнаш Д.В. - в. о. міського голови, секретар міської ради. Прилуцька дитяча музична школа ім. Л.М. Ревуцького святкує ювілей, який хочеться відзначити яскравим концертом. Готувались цілеспрямовано і творчо. Враховуючи ювілейний статус концерту, можливість виступити на нім була надана не лише нинішнім учням школи, але і випускникам, що пов'язали надалі з музикою своє життя. З першою хвилини концерту глядачі поринули у світ музики, що відтворював оркестр народних інструментів (керівник Валентина Голобородько). Складалось враження ніби творчі колективи змагаються один з одним, щоб краще донести до глядачів той чи інший твір. Хочеться відмітити ансамбль скрипалів (керівник Галина Проценко), ансамбль домристів «Скерцо» (керівник Валентина Голобородько) та інструментальне тріо (керівники Алла Кендзерська, Валентина Корнєва). Ні в чому не відступали від колективів номери в індивідуальному виконання, тим більш, що всі виконавці – лауреати всеукраїнських, обласних конкурсів та міжнародних фестивалів. Варто відмітити виступи Тетяни Чепурної (клас викладача Валентини Мущерової), Анни Липкіної (клас викладача Галини Проценко), Дмитра Яковенка (клас викладача Світлани Щербини), Анастасії Савченко (клас викладача Тетяни Карпенко), Яни Петренко (клас викладача Олександра Козленка), Олександра Швидкого (клас викладач Галини Суховерської) та Марину Галіч (клас викладача Катерини Широкої), Єлизавети Кендзерської (клас викладача Ольги Компанець). Оплесками зустрічали слухачі хор старших класів (керівник Валерій Проценко), у якого завжди цікавий репертуар. Привернула увагу пісня в обробці В. Проценка «Коло млина кремінина» з солісткою Надією Сич. Яскравою перлиною святкового концерту був виступ колишніх випускників школи, що обрали професію музиканта - Дениса Кънчева та Олексія Хоменка, у виконанні яких прозвучали музичні твори, що затамовували подих присутніх. Особливим подарунком був виступ Миколи Тримиша – лауреата міжнародних конкурсів. Ніби сама весна спустилася зі сцени в зал, коли зазвучали, у виконанні духового оркестру (керівник В’ячеслав Бенеда), мелодія Й. Штрауса. Свято завершилось, але шкільне життя продовжується. Адже ювілей – це не лише підсумки, але і заявка на майбутнє, на збереження і підвищення заслуженого авторитету школи.


Воскресіння Христове

16 квітня в читальній залі міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти відбувся майстер-клас із виготовлення святкових сувенірів «Світлий день – Воскресіння Христове». Керівник гуртка «Народні промисли» ЦТДЮ Юлія Кулик продемонструвала як розписувати писанки, а учні 5 класу гімназії №1 ім. Георгія Вороного із задоволенням виготовили власні пасхальні обереги. Протягом майстер-класу учні дізнались про історію свята Пасхи та традиції святкування у різних регіонах України. Цікавою стала розповідь про музей писанок на Буковині.


Звітні концерти учнів Прилуцької школи мистецтв

23 квітня в Прилуцькій школі мистецтв відбувся звітний концерт учнів вокально-хорового відділу. Звучали твори у виконанні солістів, дуетів, хору учнів молодших класів та хору учнів старших класів. Ведуча концерту розповіла історію створення та існування відділу.

24 квітня в Прилуцькій школі мистецтв відбувся звітний концерт учнів та викладачів оркестрового відділу. В концерті приймали участь солісти, ансамблі скрипалів, віолончелістів, духових інструментів, оркестр духових інструментів та квартет викладачів.


Краєзнавча година «У полум’ї любові до України»

23 квітня у краєзнавчому музеї відбулась краєзнавча година «У полум’ї любові до України» присвячена 90-ій річниці з дня смерті борця за незалежність України, героя ХХ століття - Миколи Івановича Міхновського. Його долю важко назвати щасливою. Протягом усього життя Міхновському доводилося відстоювати ідеї, які більшість не сприймала. Багатьом здавалося, що це людина з далекого минулого, що вона випадково потрапила у ХХ століття і безслідно щезне, але настає момент переосмислення, момент істини. І виявляється, що він значно ближче до сучасності, ніж будь-хто з його політичних опонентів. На заході учні 8 та 10 класів школи №13 за допомогою розповіді та архівних матеріалів познайомились із життєвою стежиною Миколи Міхновського, і, зокрема, із Турівським та Прилуцьким періодом його біографії. Цікавим доповненням заходу став перегляд відеофільму про Миколу Міхновського.

«Шевченкове слово в віках не старіє…»

23 квітня в Прилуцькій міській бібліотеці для дітей відбулися літературні читання до 200–річчя Т.Г.Шевченка «Шевченкове слово в віках не старіє…», на які були запрошені учні 7-го класу ЗОШ № 2. Ведуча заходу – бібліотекар Ольга Лукаш розповіла про Тараса Шевченка як про освічену людину, тонкого знавця світової культури. Використовуючи відеоряд, вона розповіла про музичні вподобання Тараса Шевченка. Учні читали уривки з творів Великого Кобзаря, розкриваючи Тараса Шевченка, як геніального поета, вченого, художника та національного пророка. Багато віршів Тараса Григоровича покладено на музику, і вони стали улюбленими творами українського народу. Але є одна пісня – «Дивлюсь я на небо…», слова якої найбільш подобалися Шевченку так, що йому довгий час приписували і її авторство. В дитячій книгозбірні діти дізналися, що вірші до цієї пісні написав Михайло Петренко, а майстерно виконав її на заході викладач Прилуцької музичної школи Олександр Козленко.


Краєзнавча година «Наш дім – Земля»

24 квітня у краєзнавчому музеї відбулася краєзнавча година «Наш дім – Земля», присвячена Всесвітньому дню Землі, який відмічається щорічно 22 квітня. На заході були присутні учні 7-х класів гімназії № 1. Гості заслухали доповідь про природний стан навколишнього середовища. Аудиторії було запропоновано гру з правилами збереження природних ресурсів нашої планети. На завершення заходу учні переглянули документальний фільм про планету Земля та її рослинний і тваринний світ.

Переглядів:1994