Територія дії проекту COMUS - пілотне місто Прилуки

30 вересня представники робочої групи та групи зацікавлених осіб проекту COMUS, зібралися у виставковій залі прилуцького краєзнавчого музею. Присутніх, серед яких був секретар Прилуцької міської ради Анатолій Шамрай, проектний менеджер Тетяна Зоць поінформувала про подальший рух міста Прилуки в рамках проекту COMUS.

Секретарем міської ради Анатолієм Шамраєм були озвучені можливі пріоритетні напрямки діяльності Прилуцької міської ради на 2017 року, які можуть безпосередньо стосуватися проектних ідей міста Прилуки в рамках проекту COMUS. Крім того, Анатолій Васильович підтримав написання міської програми щодо збереження історико-культурної спадщини.

Усі присутні на зустрічі мали можливість споглядати художні роботи місцевого майстра, члена Спілки художників України – Петра Мироненка. Велична картинна галерея міста Прилуки поки що тільки в проектних ідеях COMUS.

«Осіння мелодія»

30 вересня в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбувся святковий концерт «Осіння мелодія», присвячений Міжнародному дню музики. На концерт були запрошені ветерани культури міста, члени міського клубу книголюбів «Джерело», батьки учнів школи.

Начальник відділу культури і туризму міської ради Катерина Мовчан привітала всіх присутніх зі святом та вручила відзнаки від відділу викладачам музичної школи.

У концерті прийняли участь викладачі та учні школи, прозвучали сучасні та класичні твори.

Михайло Грушевський: голос історії

27 вересня в міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти проведена інформаційна година «Михайло Грушевський: голос історії», присвячена 150-річчю з дня народження великого вченого і історика.

Протягом заходу учні гімназії №1 імені Георгія Вороного Юлія Кузьменко, Марина Пятуніна та Сергій Мінченко створили уявний діалог із самим Михайлом Грушевським про УЦР, про створення багатотомного видання «Історія України-Руси», міф про Грушевського як президента УНР.

Вчитель історії гімназії №1 Тетяна Бабенко розповіла про основи української державності, закладені Михайлом Грушевським.

Присутні переглянули ряд тематичних відеороликів та дізнались про результати анкетування, яке провела бібліотека, готуючись до ювілейної дати державотворця.

У пам’яті прилучан!

Щороку, 18 вересня, коли починається осінній падолист, прилучани святкують День міста.

73 роки тому, 18 вересня 1943 року в ході Чернігово-Прип’ятської операції, долаючи опір супротивника, військами Воронезького і Центрального фронтів місто Прилуки було звільнене від фашистської нечисті. Давно вже загоїлися рани, нанесені фашистами, але ніколи у вдячній пам’яті прилучан не зітруться героїчні подвиги визволителів міста над Удаєм, які ціною власного життя принесли нам свободу і незалежність.

Після урочистостей, які проходили в Сквері Вічної Слави, 16 вересня 2016 року, прилучани завітали до філіалу ім. О.В.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова, де на майданчику філіалу відбулося відкриття фотодокументальної виставки «В пам’яті прилучан».

Основу виставки склали фото будівель міста Прилуки 1941-1943 рр, копії документів, наказів, розпоряджень влади окупаційного періоду і періоду відновлення міста після визволення, з фондів Державного архіву Чернігівської області, а також колекція військових реліквій періоду Другої світової війни. Під час екскурсії по виставці, гості заходу мали можливість переглянути унікальні світлини, ознайомитись з документальними матеріалами та спогадами прилучан-очевидців подій вересня 1943 на Прилуччині. Присутні мали унікальну можливість для спілкування з ветеранами - учасниками бойових дій.

Відкриваємо перлини нашого міста разом з бібліогідом

День міста в Прилуках упродовж багатьох років відзначається 18 вересня. І цей день – справжне свято для прилучан, свято рідного міста.

15 вересня, напередодні свята, читачі Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка – учні 6-А класу ЗОШ №6 здійснили подорож мистецько-краєзнавчим диліжансом «Відкриваємо перлини нашого міста разом з бібліогідом». Віртуальну мандрівку бібліотекар Оксана Проценко розпочала з залізничного вокзалу. Вулицею Вокзальною, дізнаючись про історію старовинних будинків, славетні справи видатних мешканців, милуючись багаторічними дубами, діти дісталися історичної зони міста, де сконцентровані головні пам’ятки - церкви у стилі козацького бароко.

Те, що Прилукам з понад тисячолітньою історією є чим пишатися, а нащадки добре знають історію краю, довела відео – вікторина, під час якої учні продемонстрували гарні знання назв церков та історію їх виникнення. Свого часу, у 2005 році, дитяча бібліотека разом з центральною міською бібліотекою видала комплект листівок «Прилуки в часі», на яких зображено Прилуки кінця 19 століття та сучасні фото їх відповідників. Краще уявити Прилуки в минулому і порівняти їх з сучасним виглядом допомогло історичне бібліолото. Із захопленням діти знаходили та поєднували відповідну пару фото листівок.

Від віртуальної подорожі до справжньої мандрівки бібліотечним диліжансом школярі з екскурсоводом Прилуцького козацького полку вирушили у козацьку фортецю, де дізналися багато цікавих речей про життя козаків і відчули себе частиною війська Запорізького, поринувши у їх хоробре життя.

Переглядів:1723