«З витоків словесних скарбів»

21 травня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка до Дня слов’янської писемності та культури відбулась жива бібліотека «З витоків словесних скарбів». Учні 5 класу ЗОШ №13 разом із ведучою – бібліотекарем Ольгою Лукаш говорили про це свято, яке відзначається кожного року 24 травня.

Переглядаючи мультимедійну презентацію, діти мандрували світом слов’янської писемності та культури: ознайомилися із відомостями про слов’янських просвітителів Кирила та Мефодія; дізналися про те, як взагалі виникла мова, а зокрема, наша рідна українська мова, бо вона є однією із слов’янських мов.

Переконали присутніх, що слово, поезія — це завжди політ фантазії, творчої думки, гості заходу - учні гімназії №5 Настя Дорошенко і Головкіна Діана. Дівчата читали власні вірші та розповідали про красу життя, яка дає їм натхнення.

Після заходу бібліотекарі та діти залучилися до загальнонаціонального флешмобу, присвяченого Дню вишиванки, якій у цьому році відмічається 21 травня. У читальній залі вони разом читали вірші про вишиванки.

Щорічне краєзнавче читання ім. Д.О.Шкоропада

Краєзнавство як наука інтенсивно формувалося у XIX ст. В Україні во­но має свої традиції. Значний вклад у його становлення і розвиток внесли діячі науки та культури минулого — Й. Левицький, М. Максимович, М. Драгоманов, В. Пассек, О. Лазаревський, П. Єфіменко, Д. Яворницький та багато ін. Вивчення рідного краю, його історії, культури, природи стали сферами захоплення та дослідження сучасних юних пошуковців, а на підтвердження цього є щорічні краєзнавчі читання, які проходять у стінах Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І.Маслова.

20 травня о 13:00 у виставковій залі музею відбулись краєзнавчі читання ім. Д.О.Шкоропада. У заході прийняли участь учні шкіл № 6,10 та гімназії №1.

Учень гімназії №1 Прозур Віталій представив науково - дослідну роботу на тему: «Педагогічна освіта міста Прилуки у ХІХ столітті». У своїй роботі Віталій дослідив розвиток освіти у Прилуках на основі гімназії №1 ім. Георгія Вороного, а також прослідкував життя та діяльність видатних педагогів міста Прилуки.

Цікавою стала презентація учениці школи №6 Леонової Олени на тему: «Вони кували перемогу». За допомогою свідчень учасників бойових дій, людей, які проживали на окупованій території та тих, хто насильно був вивезений на роботи до Німеччини розкриті страхітливі сторінки Другої світової війни.

Ґрунтовне дослідження провели учні школи №10 Самофалова Валерія та Куделя Анна щодо демографічної ситуації в районі. Їх робота на тему: «Система розселення Прилуцького району» є досить актуальною на даний час.

У кінці зустрічі учні мали змогу послухати враження щодо виконаних робіт від працівників музею та отримати подарунки.

Окрім того, на заході відбулось вручення посвідчення про закінчення «Школи юних екскурсоводів» учениці 8-го класу школи № 10 Конецькій Юлії та вручені грамоти про повторне навчання у школі екскурсоводів ученицям 8-го класу школи №10 Гаразі Алевтині та Столітній Юлії.

Відповідальна за захід старший науковий співробітник, Біленко І.В.

День іменинника

20 травня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей ім. Павла Білецького – Носенка відбулося надзвичайне свято: День іменинника, якого всі діти з нетерпінням чекають і дуже полюбляють. На благодійному бібліоранку приймали вітання та розважалися діти-сиріти та діти – переселенці з АТО, які вже відсвяткували свій день народження.

Використовуючи книжковий фонд бібліотеки, малеча дізнавалася значення свого імені, складала віталки та побажалки. На справжньому Дні народження повинні бути пісні, ігри і, звичайно, танці. Ведуча заходу бібліотекар Наталія Дроботько запросила всіх іменинників в дружнє коло, щоб вивчити сучасні танці, а читачка бібліотеки Юлія Шкарупа привітала дітей піснею «Нехай біжать…»

Так як День іменинника був бібліотечним, то ведуча загадувала всім літературні загадки, та провела вікторину «З яких казок ці речі?».

Після розваг настав час для подарунків. Завідуюча бібліотекою для дітей Євгенія Гнатів подарувала гостям солодощі від спонсору заходу гастроному «Центральний».

«Європа далека і близька»

16 травня в Україні відзначають День Європи. У міській центральній бібліотеці імені Любові Забашти відбувся віртуальний екскурс «Європа далека і близька», приурочений цій даті.

Ведуча заходу Оксана Проценко ознайомила присутніх із історією створення Європейського Союзу, розповіла про гімн, прапор ЄС та країни, що ввійшли до нього.

Тетяна Харченко, працівник Інтернет-центру бібліотеки, яка мала змогу відвідати Берлін під час конференції Культурно-освітньої академії, організованої Goethe-Institut в Україні. Зробила віртуальний екскурс в історію цієї країни, акцентувала увагу на культурі, звичках, політичній та економічній системах Німеччини.

Додатком до екскурсу став огляд літератури із тематичної виставки «Європа – колиска сучасної цивілізації».

День пам’яті та примирення

Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. Цьогоріч Україна розпочинає нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі - День пам’яті та примирення.

5 травня до Прилуцької міської бібліотеки для дітей ім. Павла Білецького – Носенка учні сьомого класу ЗОШ №12 завітали на захід «Вже мирних літ немало відлунало…», щоб при допомозі книги, слова, музики, фото, архівних документів, спогадів скласти бібліотечні пазли великої Перемоги.

З подіями 1939-1945 років учнів ознайомила бібліотекар Ольга Лукаш за допомогою мультимедійної презентації «Тільки пам’ять не сивіє».

До 70-ої річниці Перемоги бібліотечні працівники підготували виставку літератури «Події Другої світової війни у творах українських письменників», з якою мали змогу ознайомитися діти.

Твори Є.Гуцало та О.Вишні про війну читали вихованці народного театру «Рампа» та «Нового театру» Війна, що прийшла на українську землю червневим ранком 1941 року, увірвалася до кожної сім'ї, до кожної оселі, це пекельне коло не оминуло і наше місто. Завідуюча філією ім. О.Кошового Прилуцького краєзнавчого музею Тетяна Іващенко, знайомлячи присутніх із історичними документами, розповіла про Прилуки воєнної пори, діти мали змогу потримати у руках фронтові листи-трикутники.

9 травня в День пам‘яті і примирення море квітів ляже до підніжжя пам‘ятників, обелісків, братських могил. У цьому році вперше на офіційних заходах буде вжито європейську символіку пам’яті полеглих у війні - червоний мак. Саме такі квіти поруч із традиційними тюльпанами і поклали вихованці ЗОШ №12 біля меморіалу Вічної слави.

Переглядів:1822