Проєкт ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES)

Європейський Союз та Програма розвитку ООН (ПРООН) реалізують проєкт «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES) із метою стимулювати та підтримати створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) у всіх 24 областях України.

Основна мета Проєкту – мобілізація співвласників житла в багатоквартирних будинках в Україні та підтримка їхньої мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних будинків.

Проєкт діє на місцевому рівні по всій країні, допомагаючи створювати нові об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а також сприяючи зміцненню потенціалу як новостворених, так й існуючих ОСББ, які в подальшому зможуть розробити власні проєкти з підвищення енергоефективності та подати заявку на фінансування до Фонду енергоефективності України.

У місті Прилуки активна фаза реалізації проєкту розпочалася у 2019 році Літніми школами ОСББ. Робота Літніх шкіл ОСББ була спрямована у двох напрямках: ініціативні групи співвласників багатоквартирних будинків, у яких ще не створено ОСББ, проходили навчання по його створенню (правовий статус ОСББ, порядок створення і діяльності органів управління ОСББ: загальні збори, правління, ревізійна комісія та багато інших питань), а діючі ОСББ навчались основам енергоефективності, бухгалтерського обліку та інших питань поточної діяльності ОСББ.

На щотижневих заняттях Регіональний координатор ПРООН в Чернігівській області Світлана Рожок інформувала присутніх представників ОСББ та мешканців багатоквартирних будинків міста про юридичні тонкощі відносин права власності, переваги і недоліки різних форм управління багатоквартирним будинком, порядок створення та державної реєстрації ОСББ, учасники розробляли проєкти статутів і протоколів, опановували основи комунікацій і діалогового підходу.

Станом на початок 2021 року десять ініціативних груп вже створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, ще п'ять ініціативних груп проробили великий обсяг роботи по збору інформації про співвласників і продовжують рухатись по шляху створення ОСББ. Шість ОСББ міста вже подали заявки на участь у Програмі Фонду енергоефективності «Енергодім» для отримання грантової підтримки до 70% вартості робіт і матеріалів, спрямованих на реалізацію проєктів енергомодернізації своїх будинків.

Подати заявку на участь в проекті можна за посиланням www.houses.in.ua/registration

Довідкова інформація:

Світлана Рожок, Регіональний координатор ПРООН в Чернігівській області 0962680440[email protected]

 

Переглядів: