https://cities4cities.eu/community/pryluky-urban-territorial-community

Прилуки – місто обласного значення, залізничний вузол. Місто розташоване на півдні Чернігівської області на берегах р. Удай, є адміністративним, економічним і культурним центром Прилуцького району. Територія Прилук – 42,8 кв. км. Місто має зручне автомобільне та залізничне сполучення з іншими регіонами України, Росії, Білорусії; знаходиться на відстані 135 км від столиці нашої держави м. Києва.

Населення міста близько 58 тис. чол.

Датою утворення міста вважають 1085 р., коли воно згадується в «Поучении» Володимира Мономаха та Іпатіївському літописі (1085-1092 рр.).

З 1362 року Прилуки входили до складу Великого князівства Литовського. Після російсько-литовської війни у 1504 році місто відійшло до Росії, а за Люблінською унією 1569 року – до Польщі. З 1590 року Прилуками володів магнат О.Вишневецький. У 1648-1781 роках – центр Прилуцького полку. У 1783 році місто одержало магдебурзьке право. З 1782 року Прилуки – повітове місто Чернігівського намісництва, а з 1802 року – Полтавської губернії. У 1923-1930 роках місто було центром Прилуцького округу Полтавської області. У серпні 1932 року Прилуцький район увійшов до новоствореної Чернігівської області. Місто розташоване біля Удайської луки – там, де річка робить крутий вигин. Такий крутий вигин на річці зветься лука. Назва міста могла бути утворена від одного з двох дуже схожих слів. Слово прилук означає «край закруту, коліно»; слово прилука («прилучатися») в словнику Грінченка тлумачиться як «приєднання». Проте в цьому словнику є й інше значення слова прилука – «поляна серед лісів». Найвірогідніше, що в основі назви лежить лука, прилука – «закрут».

Прилуки розташовані на Полтавській рівнині. Рельєф погорбований; підняті рівнини чергуються з «блюдцями» понижень, ярами, долинами. Прилуччина багата на горючі корисні копалини (нафта, газ, торф), будівельну сировину (піски, глини) є бішофіт, водний розчин якого має цінні лікувальні якості. Клімат помірно-континентальний з теплим, іноді жарким літом (середні температури +20, +25), м’якою зимою (середні температури -7). Опадів за рік випадає близько 500 мм. Головною водною артерією міста є річка Удай – права притока р. Сули. Довжина річки - 327 км, площа - 7030 км. Бере початок поблизу с. Рожнівка Ічнянського району, має звивисте русло, заплава річки подекуди заболочена.

Прилуки за соціально-економічним розвитком випереджають інші територіальні одиниці Чернігівщини, забезпечуючи близько тритини обсягів промислового виробництва області та наповнює більш як на половину обласний бюджет. Промисловий комплекс міста налічує 16 великих промислових підприємств, які представляють видобувну, легку, харчову, тютюнову, поліграфічну, хімічну, машинобудівну та інші галузі промисловості.

Серед підприємств, вироби яких відомі не лише на території нашої країни, а й за її межами - ПРАТ А/Т тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки», ПАТ «Прилуцький завод «Білкозин»,ВАТ «Будмаш», ТОВ «Алітоні», ЗАТ «Прилуцька швейна фабрика», що діють за участю іноземного капіталу, НГВУ «Чернігівнафтогаз» ВАТ «Укрнафта». Крім того функціонують такі підприємства ДП «Пластмас» ТОВ ТД «Пластмас-Прилуки», ПП «Прилучанка» (фабрика художніх виробів); ПП «Вербена -Прилуки» (виробництво шкіргалантерейних виробів); КВТФ головних уборів «Корона» (легка промисловість); ТОВ ВКП «Прилуки-Агропереробка», ЗАТ «Прилуцький м’ясокомбінат», ТОВ «Мак-Бест» (харчова промисловість); Агропромислове об’єднання ім. Івана Супруненка ВАТ «Прилуцький хлібозавод» (харчова промисловість), ін.

Місто Прилуки має позитивний досвід роботи з інвесторами. Третина промислових акціонерних товариств міста є підприємствами з іноземними інвестиціями. Прилуки традиційно займають перше місце на Чернігівщині за обсягами прямих іноземних інвестицій. За даними на початок 2015 року, в економіку міста залучено 47 млн. дол. США, або близько 800 дол. США на 1 мешканця. Водночас, незважаючи на, здавалося б, непогану економічну ситуацію в місті, міська влада усвідомлює, що в умовах ринкової економіки успішним буде тільки те місто, яке зуміє посилити свою конкурентноздатність і привабливість шляхом залучення інвестицій, тобто зможе практично запровадити інноваційно-інвестиційну модель розвитку. В сфері економічної, соціальної та екологічної політики місто керується розробленою Стратегією сталого розвитку м. Прилуки до 2015 року.

Стратегічне бачення

Прилуки — надійний партнер для бізнесу, комплексно розвинене місто з високим духовним і соціальним рівнем життя населення. Місто сприятливе для інвестицій.

Місто Прилуки має значні напрацювання у царині створення позитивного іміджу своєї адміністративно-територіальної одиниці. І в цьому значну роль відіграло впровадження Маркетингового плану дій із залучення інвестицій, розробленого в рамках реалізації Стратегії сталого розвитку Прилуччини (проект USAID «Економічний розвиток міст»), активна виставково-ярмаркова діяльність, робота міської влади в напрямі створення привабливого для інвестора муніципального продукту, а саме підготовка вигідних інвестиційних пропозицій.

Стратегією сталого розвитку Прилуччини передбачено й розпочато робота в напрямі підвищення якості життя в місті, що також, як показує досвід, досить важливо для залучення інвесторів, особливо іноземних.

Лідери Прилуцької громади переконані, що тільки кроки в напрямі запровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку дадуть нам можливість стати містом комплексно розвиненим, з потужною інфраструктурою, сприятливим навколишнім середовищем, високим духовним і соціальним рівнем життя населення.

Місто Прилуки має значні напрацювання у царині створення позитивного іміджу своєї адміністративно-територіальної одиниці. І в цьому значну роль відіграло впровадження Маркетингового плану дій із залучення інвестицій, розробленого в рамках реалізації Стратегії сталого розвитку Прилуччини (проект USAID «Економічний розвиток міст»), активна виставково-ярмаркова діяльність, робота міської влади в напрямі створення привабливого для інвестора муніципального продукту, а саме підготовка вигідних інвестиційних пропозицій.

Стратегією сталого розвитку Прилуччини передбачено й розпочато робота в напрямі підвищення якості життя в місті, що також, як показує досвід, досить важливо для залучення інвесторів, особливо іноземних.

У місті працює 15 філій банків, серед них філії ВАТ «Державний ощадний банк України», ПАТ « Полікомбанк», ПАТ КБ «Приватбанк,» ПАТ «Брокбізнесбанк» , ПАТ «Укрсиббанк», «Райффайзен банк Аваль», АТ «Ерсте банк », ПАТ Банк «Демарк», АБ «Експрес-банк», ПАТ «Укрсоцбанк » , ПАТ КБ «Правекс-банк»” , АБ «Укргазбанк» , ПАТ «Промінвест банк », ПАТ КБ «Надра”, ПАТ «Дельта банк». Розвинута інфраструктура ринкового середовища в місті сприяє розвитку підприємництва. Зареєстровано понад 4 тисяч фізичних та 450 юридичних осіб, які займаються підприємницькою діяльністю.

У місті виходить 6 газет, працює та розвивається місцева телекомпанія «Прилуки» та 2 радіохвилі FM. На території міста працює 9 закладів культури: 5 бібліотек, дитяча музична школа та школа мистецтв, міський Будинок культури з філією та краєзнавчий музей з філією.

Міський Будинок культури по акустиці входить в десятку найкращих по Україні. Навколо Будинку культури – парк з атракціонами та танцювальним майданчиком, які працюють у весняно-літній період та новостворена Театральна площа з пам’ятником видатному земляку, народному артисту України Миколі Яковченку.


Переглядів:5831