Бій під Кру́тами…

Є в українській історії події, які стали знаковими, символічними. Такою подією є героїчна смерть під залізничною станцією Крути молодих захисників Української Держави. 29 січня…Бій під Кру́тами…, який відбувся у далекому 1918 році на залізничній станції Крути поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин між 6-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою. У наш час поїзди, проходячи повз маленьку станцію Крути, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану й присипану порохом забуття за часів СРСР нашу пам’ять про тих, хто поклав голову в цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави. Передчасно зів’ялий цвіт, юні романтики...

26 січня у Прилуцькій міській бібліотеці для дітей зібралися учні 7-го класу ЗОШ №12, щоб вшанувати подвиг молодих патріотів годиною пам’яті «Величний подвиг в ім’я України». Зазирнути в ті зимові дні 1918 року, щоб краще зрозуміти, що ж насправді трапилось, які події зумовили таку трагедію, учням допомогла мультимедійна презентація, яку під фрагмент запису гурту «Сурми звитяги» «Пам’яті героїв Крут» коментувала бібліотекар Оксана Проценко.

Зовсім молоді хлопці, однолітки тих, хто був присутній у читальній залі, віддали своє життя за незалежність України. Їх мрії, надії і сподівання полягли разом з ними. У кожного героя, що загинув у той буремний день, були батько й мати. Українські матері, що виряджали своїх синів на станцію Крути без сліз і стогону знайшли в собі мужність і силу поблагословити своїх хлоп’ят на смерть і подвиг. Учасники самодіяльного театру «Парадокс» міського Будинку культури (керівник Я. Борисенко) підкорили присутніх, відтворивши розпач матерів і мужність дітей у фрагменті вистави.

Героїчному вчинку хлопців присвячено немало художніх творів та пісень, які звучали в читальній залі. Від працівників бібліотеки учні дізналися про сайт «Пам’ятай про Крути», який створили дослідники подій.

Кирило Розумовський — останній гетьман України

26 січня читальна зала міської центральної бібліотеки зустріла перших відвідувачів. Учні гімназії №1 стали учасниками скайп-діалогу із Національним історико-культурним заповідником «Гетьманська столиця» міста Батурин. Розмова йшла про Кирила Розумовського — останнього гетьмана України.

Науковий співробітник музею Зоя Сніжок розповіла про останні роки життя Кирила Розумовського, які він провів у Батурині та його внесок у розвиток освіти і культури в Україні. Наголосила, працівники музею спілкуються із нащадками гетьмана.

Юлія Бридько науковий співробітник музею ознайомила присутніх із книжковими виданнями та архівними документами, які є в бібліотеці культурного заповідника.

Науковий співробітник Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.Маслова Ірина Біленко презентувала копію портрета Кирила Розумовського невідомого автора, який є у фондах прилуцького музею.

Гімназисти мали можливість задати запитання фахівцям, які виникли у процесі спілкування, та зробити селфі в оновленій читальній залі.

Комп’ютер в бібліотеці…подарунок, приємність, необхідність

Бібліотека сьогодні – це не та бібліотека, яка була п’ятдесят років назад, двадцять, чи, навіть, десять. Із появою найрізноманітніших потоків інформації функції бібліотеки розширюються, змінюються. Сучасна бібліотека та, яка йде, якщо не попереду часу, то хоча б у ногу з ним. Це можливо лише тоді, коли заклад має новітнє технічне забезпечення, відповідні послуги до вимог часу, професійних фахівців.

Нашій міській центральній бібліотеці пощастило хоча б тому, що її проблемами переймаються небайдужі люди. Так, нещодавно комп’ютерний парк бібліотеки поповнився ще однією одиницею техніки. Цей щедрий подарунок у новорічні дні здійснив голова Чернігівської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка, депутат Чернігівської обласної ради Олег Авер'янов.

Колектив книгозбірні та користувачі бібліотечного інтернет-центру щиро вдячні Олегу В’ячеславовичу за новий комп’ютер. За співпрацю та розуміння сучасних проблем бібліотеки.

Колектив міської центральної бібліотеки імені Любові Забашти

«Зимові свята та традиції українського народу»

26 січня 2017 року в Прилуцькій дитячій музичній школі ім. Л.М. Ревуцького відбувся концерт «Зимові свята та традиції українського народу».

На свято були запрошені учні загальноосвітніх шкіл міста.

Мета заходу: розширити знання про світогляд українського народу, виховувати любов і пошану до історичного минулого України, бажання дотримуватись традицій та зберігати обряди наших предків.

У виконанні учнів та викладачів школи прозвучали щедрівки, колядки, новорічні пісні та твори на народних інструментах.

Відбулася краєзнавча година «Заповідні території»

25 січня у виставковій залі музею відбулася краєзнавча година «Заповідні території», присвячена Всесвітньому дню заповідників та національних парків, який святкується 11 січня, починаючи від 1997 року. Заповідні об’єкти служать нам зразками неушкодженої природи, охоронцями усього живого генофонду рослинного і тваринного світу нашого краю, тому так важливо приділяти їм увагу.

На заході були присутні учні 6-х класів школи №7, які ознайомитися з заповідними територіями Прилуцького краю та голубими озерами на Чернігівщині. Розповідь супроводжувалася показом слайдів та відеофільмів. Відповідальна за проведення заходу Степаненко О.П., науковий співробітник музею.

«Новорічні пригоди Пана Коцького»

19 січня 2017 року в залі Прилуцької дитячої музичної школи ім. Л.М. Ревуцького відбулась музична новорічна казка «Новорічні пригоди Пана Коцького».

У концерті прозвучали веселі пісні, учні школи виконали твори на музичних інструментах. На цікаву виставу були запрошені діти з Прилуцького центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

«Шлях крізь віки»

22 січня є однією з найважливіших дат в історії нашої країни, адже цього дня 1919 року було проголошено Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаннями дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її трудового народу».

Напередодні Дня Соборності України 19 січня в приміщенні музею відбулася краєзнавча година «Шлях крізь віки» присвячена цій знаменній даті. Запрошені на захід учні старших класів школи №13 мали змогу дізнатись як змінювалася територія України починаючи з ХІІ століття і до сьогодні, як проходив урочистий мітинг з нагоди проголошення Соборності у 1919 році, а також довідатись про видатних земляків, які боролись за самостійність України на початку ХХ століття.

Окрім того, учні мали змогу більш детальніше ознайомитись із унікальними музейними речами початку ХХ ст.: гроші УНР, бінокль періоду громадянської війни, револьвер системи «Наган» тощо.

Відповідальна за захід: ст. науковий співробітник І.В.Біленко

Відкрилася виставка «Ялинка нашого дитинства»

10 січня 2017 року у виставковому залі музею відкрилася виставка «Ялинка нашого дитинства».

На виставці експонується близько 200 давніх новорічних іграшок. Це ялинкові прикраси від 40-х років минулого століття і до сьогодення, виготовлені із скла з ручним розписом, які відображають історію нашої країни. А також представлені новорічні листівки та художні роботи зимової тематики з фондів музею та з приватних колекцій.

Виставка "Ялинка нашого дитинства" буде працювати у музеї впродовж усіх новорічно-різдвяних свят і стане цікавою і захоплюючою подорожжю у світ дитячої новорічної казки, у нинішній час наповнить серця відвідувачів відчуттями радості, світла, віри у краще майбутнє.

Переглядів:1602