Прозоре місто як запорука ефективності реформ

11 липня 2014

На апаратній нараді, яка відбулася 11 липня, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Сивенко проінформував про візит до міста Вінниці.

Повідомив, що 27 червня 2014 року в м. Вінниця відбулася конференція на тему: «Прозоре місто як запорука ефективності реформ».

Зазначив, що конференція організована в рамках реалізації проекту «Українське прозоре місто» щодо впровадження моделі електронного управління для покращення надання адміністративних послуг, що реалізується ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» спільно з Вінницькою міською радою за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

Конференція була присвячена проблематиці розвитку прозорості муніципалітетів та особливостей впровадження даної моделі в українських реаліях. В ній взяли участь представники Івано-Франківська, Луцька, Миколаєва, Запоріжжя, Кривого Рогу, Єнакієве, Прилук, тощо.

Перед початком конференції всіх бажаючих було ознайомлено із організацією роботи Вінницького Центру надання адміністративних послуг, відділу звернень, цілодобовою диспетчерською службою «Нічна варта».

Відкрив конференцію секретар Вінницької міської ради, в.о. міського голови Сергій МОРГУНОВ. В своїй доповіді він проінформував, що місто Вінниця послідовне у формуванні прозорої та ефективної моделі місцевого управління та є одним із беззаперечних лідерів у розвитку системи електронного урядування в Україні.

У місті досить активно використовується внутрішній портал та існують додаткові сервіси для мешканців на зовнішньому сайті.  Це і електронний реєстр дитячих садочків, калькулятор субсидій, Мапа міста, он-лайн спілкування з диспетчерами Цілодобової варти та працівниками Прозорого офісу, які пришвидшують оперативність виконання багатьох управлінських рішень, які стосуються життєдіяльності міста.

Як сказав секретар ради: «Бачачи роботу міської ради і маючи можливість спілкуватися з представниками влади через електронні сервіси, мешканці дають багато цікавих пропозицій і акцентують увагу на проблеми, на які ми, звичайно, реагуємо, і це дозволяє їх швидше вирішувати. Тобто самі городяни долучаються до прийняття рішень у місті».

Далі виступив виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко, який наголосив, що основною метою даного проекту - створення пілотної діючої моделі Прозорого міста у Вінниці та формування алгоритму для реалізації концепції в інших містах України.

Проект триватиме 24 місяці і втілюється у два етапи:

Етап І (червень 2013 - травень 2014 рр.) спрямований на створення, тестування та впровадження моделі Прозорого міста в м. Вінниця, заснованої на ІТ-рішеннях для покращення on-line доступу до інформації про місцеве самоврядування, доступ до адміністративних послуг та інших важливих муніципальних функцій.

Етап II (червень 2014р. - травень 2015р.) передбачає поширення отриманого досвіду та впровадження пілотної моделі Е-урядування в трьох інших містах України: Луцьк, Івано-Франківськ та Миколаїв. Дані міста продемонстрували високу зацікавленість у формуванні прозорості надання адміністративних послуг на основі інноваційних ІТ-технологій.

надання адміністративних послуг».

В процесі реалізації першого етапу проекту було детально вивчено досвід м. Мартін (Словаччина), яке володіє унікальними напрацюваннями в сфері розвитку інструментів прозорості. Зокрема, в червні 2011 року м Мартін нагороджене відзнакою Єавропейського Союзу «Краще врядування в публічному секторі» за перемогу в категорії «Попередження та протидія корупції в публічному секторі» та іншими нагородами і стало одним з найяскравіших Європейських прикладів належного урядування та володіє унікальним досвідом у створенні та впровадженні концепції Прозорого міста.

Також доповідач ознайомив присутніх і результатом моніторингу ефективності впровадження системи електронного урядування в містах України за 2013 рік. Дане дослідження проводилось і по м. Прилуки.

Слово мав Йозеф Петраш - незалежний експерт в сфері впровадження та розвитку моделі «Прозорого міста» у Словаччині, акий раніше брав безпосередню участь у розробці та реалізації цього проекту в м. Мартін. Він представив основні елементи словацької моделі та можливості окремих сервісів серед яких: публічні державні закупівлі, міське планування, он-лайн замітки від мешканців, публікація нормативних актів, тощо. Була цікава його теза: «Якщо ви хочете бути дійсно відкритими, то необхідно показувати і причини, які привели вас до цього рішення».

Серед усіх перерахованих напрямів співпраці з громадськістю новим цікавим був: «День міських районів» - це кожен другий понеділок місяця з 13-00 до 17-00 год. міський голова зустрічається з громадськістю в різних районах міста, просто на вулиці, тобто вибирається маршрут через той чи інший мікрорайон, який оприлюднюється через оголошення в ЗМІ. Після закінчення такої прогулянки міського голови та управлінців проводиться засідання з приводу проблем району, визначається виконавець та терміни виконання.

Наступний виступаючий Олександр Неберикут представник ВГО «Громадська мережа «Опора» щодо реалізації в 2103 році Проекту «Індекс публічності ОМС як практичний інструмент для оцінки рівня прозорості міст», який проходив в 2013 році в 11 обласних центрах України Якщо коротко - Індекс публічності місцевого самоврядування є практичним інструментом, що дозволяє всесторонньо оцінити та порівняти між собою рівень прозорості, відкритості та підзвітності муніципальних інституцій у їхній взаємодії з мешканцями. В цілому вимірювання Індексу публічності націлене на те, щоб зрозуміти наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітету, і яким є внесок міського голови, виконавчих органів і депутатів – в цей процес.

Прозорість влади – це оприлюднення місцевою владою за власною ініціативою вичерпної та актуальної інформації про свій персональний склад і структуру, повноваження і функції, фінанси, поточну активність та плани, політичні ініціативи та ухвалені рішення, послуги, які надаються мешканцям, а також інформації, що становить суспільний інтерес.

Місто Прозорість влади
Львів 74.45
Івано-Франківськ 69.39
Луцьк 67.13
Одеса 62.61
Миколаїв 62.04
Донецьк 61.5
Рівне 50.16
Чернігів 46.88
Луганськ 44.82
Черкаси 38.79
Ужгород 34.68

Відкритість влади – це надання владою максимального доступу до інформації, що є в її розпорядженні, та стимулювання активного залучення громадян до безпосередньої комунікації та регулярного діалогу з питань вироблення політик на місцевому рівні.

Підзвітність влади - процес систематичного інформування громадськості про результати та ефективність роботи муніципальних інституцій, використання громадських ресурсів та бюджетних коштів.

Виступив Володимир Романенко директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради «Презентація досвіду Вінницької міської ради у впровадженні моделі Прозорого міста», який ознайомив із напрямками, які реалізовано в рамках проекту протягом 2013 року, а саме:

1. Модернізація зовнішнього Інтернет-порталу Вінницької міської ради:

- розроблено модуль он-лайн спілкування з диспетчерською/консультаційною службою;

- створено модулі для публікації відкритої інформації (оренда комунального майна, земельних ділянок, міські фінанси, громадські слухання, розподіл муніципального житла, моніторинг спецтехніки).

2. Розробка та модернізація баз даних внутрішнього порталу для можливості он­лайн публікації:

- розроблено бази даних «Статистика по дитячим майданчикам (Існуючі, ті що плануються, прив'язка до ГІС)»;

- здійснено реконструкцію бази даних "Рекламоносії" для можливості зовнішньої публікації;

- проведено реконструкцію бази даних «гаражі» для можливості публікації на зовнішніх ресурсах;

- здійснено реконструкцію та розробку модулів до бази даних «Об'єкти нерухомого майна комунальної власності» - вільні і в оренді (преамбула, паспорт об'єкта, фото, план, прив'язка до ГІС, перелік і шаблони документів);

- створено базу даних департаменту фінансів (доходи бюджету, структура доходів бюджету, видатки бюджету, видатки на соціальний захист);

- здійснено реконструкцію бази даних договорів на благоустрій (з прив'язкою до ГІС) та план робіт по благоустрою (виконані, заплановані);

- вдосконалено базу даних диспетчерської служби, для надання змоги проводити он­лайн консультації, та публікації на зовнішні ресурси;

- на офіційному сайті впроваджено on-line сервіс спілкування в реальному часі з операторами відділу оперативного реагування «Цілодобова Варта».

3. Розробка сервісу прозорого міста мобільних пристроях (android, apple ios):

- створено довідник для громадян та гостей міста (екстрені телефони, телефони закладів освіти/медичного обслуговування/музеїв та ін. з їхніми адресами);

- опубліковано розклад руху громадського транспорту;

- створено можливість поставити запитання та отримати відповідь від конкретного представника влади;

- створено додаток «Музейний гід»;

- створено Афішу та можливість замовлення квитків: театр/музей/кіно;

- створено додаток «Туристичний гід»;

- розділ «Новини офіційного сайту ВМР»;

- розміщено основні розділи офіційного сайту BMP;

- можливість перевірки стану звернення в «Прозорий офіс»;

- можливість перевірки проходження черги в «Прозорий офіс»;

- проведено роботи, пов'язані з наповненням системи базовою інформацією;

4. Інтеграція модулів прозорого міста з геоінформаційною системою міста та її публікація для громадян:

- вдосконалено сервіс «мапа звернень» для можливості публікації інформації з модулів прозорого міста; оновлено сервіс «мапа звернень» для зручного доступу з мобільних пристроїв.

За інформацією заступника міського голови

з питань діяльності виконавчих органів ради

Сивенка О.І.

Переглядів:153