Відчиняйте, вам повістка!

13 серпня 2014

Війна на Сході та виконання військового обов’язку стосується кожної української сім’ї, в якій є чоловіки призовного віку, а саме з 18 до 60 років. Не всі чоловіки однаково розуміють свої зобов’язання перед Батьківщиною, тобто в кожного з них різна міра патріотизму – у кого більша, у кого менша.

Уже неодноразово спільними зусиллями службовців військкомату та членів «Прилуцької самооборони народної ради» проводилися рейди по домівках прилучан, аби вручити їм повідомлення (повістку) з’явитися до військкомату для проходження медичного огляду щодо придатності до служби в так званій зоні АТО. Треба зауважити, що вручення повідомлення кожному чоловіку ще не означає, що його зразу ж «загребуть» у зону АТО. Багато з них не пройдуть медичну комісію, багато хто не підходить за військовою спеціальністю. Поняття «всіх підряд» не стосується поточного моменту, про що неодноразово наголошують високопоставлені військовики з Генштабу.

Проте є серед прилучан такі особи призовного віку, які або перебувають десь на заробітках, або просто переховуються. Їхні пороги оббивають військові, розпитують родичів, сусідів, але у відповідь чують заздалегідь підготовлену версію родичів «ухилянта»: «Десь поїхав», «На заробітках у Москві» (своєю працею підкріплює могутність ворога), «Номера телефону ми не знаємо», «Коли буде – хтозна» і так далі.

Подібні рейди стосуються й чоловіків, які переселилися з родинами із зони АТО, – їх легко виявляти через соціальну службу, тому що члени сім’ї стають на облік для одержання грошової допомоги. Є такі, котрі привозять сім’ї, а самі повертаються до домівок, аби їх не розграбували ті, що їх розбомбили. А є такі, що в повному розквіті сил залишаються тут, а їхні дружини заявляють: «Почему вы нас выгоняете?» Ніхто їх не виганяє, але вони зобов’язані отримати повістку та в семиденний термін стати на облік у військкомат. Різні чутки ходять містом щодо щирості прилучан, які приходять до переселенців і питають, що їм потрібно з їжі, а у відповідь чують щось приблизно таке: «Вы нам пива принесите и сигарет», «Почему нет русских каналов?» тощо. На питання «Де твій тато?» дитина відповідає: «А он сражается с украинцами». Чому подібним сім’ям ми повинні надавати соціальну допомогу? Ми розуміємо тих чоловіків, які їдуть до нас, аби їх примусово не забрали проходити бандитську «службу» в сепаратистів, але й вони повинні приходити до військкоматів, коли їх викликають.

У нас на руках є списки тих призовників, які, м’яко кажучи, не відчиняють двері, ухиляючись від військового обов’язку. Звертаємося до всіх небажаючих спілкуватися з військкоматом: відчиняйте двері, залишайте номери мобільних телефонів та інформацію про місце свого перебування, беріть повістки та виконуйте свій обов’язок перед країною. У нас є можливість опублікувати цей список, винести його на широкий загал, але тоді буде й широкий осуд суспільства, а чи це вам потрібно? Нагадаємо, що ухилення від військового обов’язку тягне за собою кримінальну відповідальність аж до позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

«Прилуцька самооборона народної ради»

Газета “Град Прилуки” від 13 серпня 2014 року

Переглядів:141