На апаратній нараді Прилуцького міського голови

15 серпня 2014

15 серпня відбулася апаратна нарада міського голови із заступниками, начальниками управлінь, відділів та секторів міської ради, головами комітетів самоорганізації населення та керівниками комунальних підприємств міста. Про проведення в Чернігівській обласній державній адміністрації зустрічі представників органів влади з керівництвом Інвестиційного фонду Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) в Україні проінформував заступник міського голови Олександр Іванович Сивенко.

Олександр Сивенко зазначив, що в червні поточного року розпорядженням голови Чернігівської ОДА Департамент капітального будівництва було перейменовано в Департамент інвестиційного розвитку та капітального будівництва Чернігівської ОДА. Він займатиметься інвестиційним супроводом проектів та державно-приватним партнерством, тобто - це координація дій між структурними підрозділами ОДА, органами місцевого самоврядування та всіма організаціями, які впливають на інвестиційні процеси в регіоні.

Олександр Іванович зазначив, що хоча по Чернігівській області питанням залучення інвестицій та роботою з інвесторами вже займається Чернігівська філія Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України; відділ інвестицій Департаменту економічного розвитку ОДА.

Наголосив, що даним Департаментом було організовано зустріч керівництва області, голів райдержадміністрацій, керівників комунальних підприємств з керівництвом представництва інвестиційного фонду НЕФКО в Україні.

Олександр Сивенко розповів, що таке НЕФКО? Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО), яка була створена в 1990 році п’ятьма країнами північного регіону Європи – Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією і Швецією, надає фінансову підтримку самим різним екологічним і енергозберігаючим проектам в Україні. НЕФКО проводить пільгове кредитування невеликих (до 400 тис. євро) енергозберігаючих проектів у комунальному секторі – для шкіл, дитячих садків, лікарень, спортивних споруд, вуличного освітлення.

Також НЕФКО надає фінансування на вигідних умовах як приватним так і муніципальним підприємствам.

Типові проекти програми «Енергозбереження»:

реконструкція центральних теплових пунктів;

установка термостатичних регуляторів у поєднанні з ущільненням віконних і дверних конструкцій в будівлях шкіл, дитячих садків, лікарень;

модернізація котелень;

впровадження енергозбереження у вуличному освітленні;

виробництво відновлювальної енергії.

Крім того фінансуються і екологічні напрямки такі як:

очищення каналізаційний вод;

поводження з ТПВ.

На даний час, починаючи з 2010 року в Україні за кошти НЕФКО реалізується 35 проектів (14 вже реалізовано). 1 проект реалізується в м. Чернігові по впровадженню енергозбереження в загальноосвітній школі.

Загальні інвестиції для муніципальних проектів в Україні на даний час складають близько 40 млн. євро кредитних ресурсів та 15 млн. євро – грантових коштів, а саме: Програма «Енергозбереження» – в даний час складає 7 млн. євро і кредитних коштів для 18 проектів (приблизне по 400 тис. євро на проект) – це інвестиції в енергозберігаючі технології на соціальних об’єктах, таких як школи, дитячі садки, лікарні та вуличне освітлення.

Максимальна сума кредиту: 4 млн. грн.

НЕФКО може профінансувати до 90% вартості проекту.

Термін окупності проекту: до 5 років.

Відсоткова ставка: фіксована 3% річних. Відсутність комісій та інших платежів.

Програма «Чисте Виробництво» в даний час 7,4 млн. євро грантових коштів і 8 млн. євро кредитних коштів для 20 проектів. Кредити 50 000 – 500 000 Євро на проекти з ефективного використання природних ресурсів. Максимальна сума кредиту до 90% від загальної вартості проекту. Відсоток 6% щорічно, кредит в євро. Тривалість проекту 4-5 років.

Крім того даний фонд фінансує і інші інвестиційні проекти в Україні такі як

- Інвестиційний Фонд /E5P (для проектів від 1 до 5 млн. євро) - це близько 25 млн. євро кредитних коштів та 8 млн. євро коштів грантів для 7 проектів. Проекти-претенденти мають досягти значного скорочення шкідливих викидів

- Програма «ДемоУкраїна» для сектору централізованого теплопостачання.

Програма фінансування для Демонстраційних проектів спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Грантове фінансування максимум до 50% загального зовнішнього фінансування.

Кредитне фінансування до 400 000 євро на проект

.

Місцевий внесок - мінімум 15% від вартості проекту.

Олександр Сивенко навів приклади реалізації проектів:

Заходи з підвищення енергоефективності у чотирьох освітних закладах у місті Борисполі

- Заміна вікон та зовнішніх дверей

- Утеплення стін

- Термоізоляція трубопроводів

Встановлення тепловідбивних екранів між стінами та радіаторами

- Встановлення системи автоматичного контролю споживання тепла

- Заміна вентиляційних систем

- Заміна ламп на більш енергозберігаючі

Загальна вартість проекту – 4 млн. грн.

Кредит від НЕФКО - 90%

Щорічні заощадження:

- Кошти - 0,6 млн. грн.

- Теплова енергія – 23%

- Електрична енергія – 12%

Термін окупності: 6,3 роки

Проект пройшов всі необхідні погодження, перша виплата з фінансування очікується найближчим часом.

Заступник міського голови Сивенко О.І.

Переглядів:138