Народна благодійність

18 листопада 2014

«Волонтерська сотня» везе в зону АТО все: від борщу до буржуйок

Волонтерство – стан душі. Якщо людину примушувати творити добро, то нічого путнього з цього не вийде, – переконана координатор прилуцького об’єднання «Волонтерська сотня» Ольга Талавіра.

Дана громадська ініціатива з’явилася у місті в середині вересня 2014 року. Її основним завданням на сьогодні є допомога воїнам АТО. До «Волонтерської сотні» увійшли Молодіжна рада, «Козацька варта», Самооборона, Прилуцький козацький полк Міжнародного Союзу Козацьких Сил та небайдужі городяни. Ольга Талавіра мріє, аби волонтер був на кожній вулиці міста. Бо в цій благородній і потрібній справі головне – довіра людей. А кому довіряти, як не сусіду, котрий живе поруч?

Ольга Талавіра, вчитель історії на пенсії за вислугою років, волонтерствує із липня. Разом із Самообороною збирала для бійців АТО харчі, медикаменти, одяг, гроші. А потім, коли ідея створення «Волонтерської сотні» втілилася у життя, очолила нове об’єднання. До речі, із появою цієї громадської ініціативи зросла поінформованість населення про волонтерський рух. На прохання про допомогу солдатам почали активніше відгукуватися керівники підприємств. Так, днями м’ясопереробна галузь Прилук передала землякам у зону антитерористичної операції 40 кілограмів сала, 30 батонів ковбаси і 2 мішки цибулі, завод «Пластмас» – 3 рулони поліетиленової плівки. Багато допомагають тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки» та інші великі підприємства міста.

«Волонтерська сотня», як до цього і Самооборона, взяла шефство над 1-ю танковою бригадою, де служать багато прилучан. Хлопці воювали на Луганщині, потім дислокувалися у Чугуєві Харківської області, а нині їх перекинули під місто Волноваха на Донеччині. Волонтери підтримують і чернігівські батальйони, прикордонників на північних рубежах (відправляли транспорт із допомогою до Вороб’ївки Новгород-Сіверського району).

Щонайменше дві волонтерські машини щомісяця їдуть до зони АТО. Наразі крайня вантажівка 23 жовтня доправила 7 виготовлених прилучанами власноруч пічок-буржуйок, поліетиленову плівку, продукти, теплі речі, цигарки, ліки, засоби гігієни тощо до Дебальцевого на Донеччині. А вже сьогодні, 12 листопада, до Волновахи повезуть 12 буржуйок, 2 електрогенератори, планшет із GPS-навігатором, зимовий одяг, інструменти, термобілизну, спальні мішки.

Свою лепту у справу волонтерства вносять і магазини будматеріалів. Зокрема, «Практика» надала оцинковані труби для виготовлення буржуйок. У багатьох продуктових магазинах є скриньки для збору коштів учасникам АТО, а біля всіх ринків Прилук – машини, які приймають передачі.

Найбільший пункт прийому допомоги відкрито у міському Будинку культури. Він працює без перерв і вихідних із 9.00 до 19.00.

Під час Воздвиженського ярмарку-2014, який був благодійним, «Волонтерська сотня», окрім речей та продуктів харчування, зібрала на потреби армії 26353 гривні. Тоді дуже добре попрацювала молодь. Узагалі її активність слід відзначити окремо. 31 жовтня КВН-щики міста організували розіграш Кубка Миру. Понад 5 тисяч гривень, виручених за квитки, пішли на придбання термобілизни для солдатів.

У суботу, 8 листопада, в МБК відбувся концерт переможця вокального шоу «Х-Фактор» Олександра Порядинського. Із заробленого Сашко віддасть бійцям АТО 14700 гривень. Ще 565 гривень волонтери зібрали під час виступу знаменитості із Гнідинців.

Не стоять осторонь і студенти прилуцьких вузів. Так, агроколедж придбав на суму 3120 гривень спеціально розроблених календариків (вартість одного – 5 гривень) на підтримку земляків, які воюють на Сході, та 55 пар шкарпеток. Педколедж закупив на 3500 гривень календариків і по 25 пар флісових рукавичок та шкарпеток і засоби особистої гігієни. У медучилищі за календарики виручено 1750 гривень. Крім того, студенти цього закладу підготували для вояків партію медикаментів. Профліцей назбирав 811 гривень і пообіцяв, що незабаром буде більше. Усі школи та гімназії міста теж задіяні в акції із розповсюдження календариків і наклейок з написом «Підтримаємо воїнів АТО-прилучан». Загалом же на сьогодні зусиллями «Волонтерської сотні» й решти небайдужих серед городян реалізовано лише календариків понад 5 тисяч штук.

Надихає приклад наймолодших. Так, учні 4-Б класу школи №14 наприкінці жовтня запросили представників «Волонтерської сотні» на виховну годину, на якій передали воїнам теплі речі, малюнки й листи. Свої побажання миру та якнайскорішого повернення додому живими й здоровими, а також власні малюнки бійцям у Волноваху через волонтерів направили учні 1-Б класу гімназії №1.

Нещодавно «Волонтерська сотня» започаткувала нову акцію – «Сухі борщі, або 10 літрів борщу від прилуцької господині», до якої легко долучитися всім. Достатньо лише накришити овочів з розрахунку на відро борщу, висушити їх і передати волонтерам. Така суміш і зберігається довше, і готувати з неї у воєнно-польових умовах значно зручніше.

Усі в Україні прагнуть миру. Мріє про нього і Ольга Талавіра.

– Хочу, аби після закінчення війни в Прилуках почав діяти спеціальний фонд, який збиратиме кошти на лікування хворих дітей, – говорить Ольга Миколаївна.

Але це в майбутньому. Нині ж вояки в зоні АТО потребують картоплі, питної води, цигарок, спальних мішків, теплого одягу і взуття, електрогенераторів, буржуйок, будматеріалів та інструментів, засобів особистої гігієни, умивальників, чайників.

Бажаючі долучитися до волонтерства можуть зв’язатися з Ольгою Талавірою за телефоном (066)704-25-77. Про всі ж справи «Волонтерської сотні» можна дізнатися на офіційному сайті Прилук у розділі «Волонтерський рух» та на особистій сторінці Ольги Миколаївни у соцмережі Facebook.

Роман Марусич

Газета "Відомості Чернігівщини" від 12 листопада 2014 року

Переглядів:149