Скільки ж насправді Прилукам років?

10 листопада 2015

У 2015-му Прилукам виповнюється 930 років. Літочислення населених пунктів ведеться від першої писемної згадки про них.

То скільки ж насправді Прилукам років?

Археологи стверджують, що на території сучасного міста ще в II тисячолітті до нашої ери, за епохи бронзи, існувало посе­лення. На Сорочинцях, Кустівцях, Плискунівці науковці знаходять фрагменти ліпної кераміки раннього залізного віку (ІІ-І тис. до н. е.), гончарної кераміки періоду черняхівської культури (ІІІ-IV ст. н. е.). Як відомо, в VІІ-VІІІ ст. наше місто розташовувалося на землях східнослов’янського племені сіверяни. Їхні селища-городища у зв’язку з постійними нападами кочових племен мали оборонний характер і розміщувалися переважно на високих берегах річок.

Прилуки знаходяться на Лівобережжі. А воно в період Київської Русі було своєрідною ареною боїв із кочівниками з метою не допустити їх до Києва. Так, у літописі йдеться про будівництво в 988 році київським князем Володимиром укріплень: «И нача ставити городы по Десне и по Востри и по Трубежеве и по Суле и по Стугне…» Можливо, саме в цей період було закладено як оборонну фортецю і місто Прилуки. Володимира не могла не зацікавити в якості природного кордону, зручного для оборони від кочівників, річка Удай – найбільш повноводна притока Сули. Деякі вчені вважають, що тоді Удай був суднохідним. Тому можна припустити, що літописці, згадуючи про будівництво князем Володимиром міст по Сулі, мали на увазі й наш Удай. На думку академіка Бориса Рибакова, печеніги на шляху до Києва мали подолати чотири оборонні бар’єри, у тому числі два на Лівобережжі. Перший – річка Сула. Якщо печеніги форсували Сулу нижче впадання в неї Удаю, то перед ними поставав Трубіж. Якщо ж вони переправлялися вище по течії, то на їхньому шляху до Києва був Удай: болотистий, широкий. Тож не виключено, що саме в період 988-1015 років на Лівобережжі й було споруджено місто-фортецю Прилуки, яке Ярослав Мудрий між 1036-м та 1054-м роками розбудував і додатково укріпив.

У ХІ ст. наше місто, що називалося Прилук-город, входило до складу Переяславського князівства.

У 1085 році переяславський князь Володимир Мономах вирушив із дружиною назустріч половецькій орді, що вкотре вдерлася на Посулля. Побачивши, що ординців більше, ніж його воїнів, князь уникнув сутички й увійшов до Прилук-города під захист фортечних стін. Підсиливши своє військо прилучанами, Володимир Мономах виступив проти нападників та винищив їх неподалік Прилук. Відбулося це у «день Владичиці», тобто на свято Успіння Пресвятої Богородиці (15 серпня за старим стилем) або ж Різдва Пресвятої Богородиці (8 вересня за ст. ст.) в 1085 році. Згодом Мономах розповів про ці події у своєму «Повчанні дітям». Це стало першою писемною згадкою про Прилуки. Коли ж конкретно відбулася битва князя з половцями? Частина вчених, аналізуючи перебіг подій, про які йдеться у «Повчанні» та «Повісті минулих літ», схиляються до думки, що похід Володимира Мономаха до Прилук-города мав місце у серпні 1085 року.

Писемна згадка князя про наше місто у «Повчанні дітям» – початок літочислення славної історії древніх Прилук.

Тетяна Зоць, директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова

Із газети "Відомості Чернігівщини"

Переглядів:118