До Міжнародного дня інвалідів

03 грудня 2015

Інформує відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Прилуки

Ставлення до людей з обмеженими фізичними можливостями є мірилом цивілізованості кожної держави. Щорічно, починаючи з 1992 року, 3 грудня за рішенням Генеральної асамблеї ООН відзначається Міжнародний день інвалідів. Це ще одне нагадування суспільству про обов'язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у наш непростий час. На сьогодні для України проблема захисту інвалідів набуває значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед населення держави. Причиною цього є природні катаклізми, техногенні катастрофи, забруднення навколишнього середовища, дорожньо – транспортні пригоди, вроджені патології і хронічні захворювання та інше. Серед інвалідів є значна кількість таких, що втратили професійну працездатність внаслідок виробничих травм та професійних захворювань.

Потерпілими на виробництві, у тому числі і тими, які стали інвалідами, в державі опікується Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. На території м. Прилуки, Прилуцького, Варвинського, Срібнянського і Талалаївського районів їх обслуговує відділення виконавчої дирекції Фонду в м. Прилуки.

Для профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань питання створення безпечних та не шкідливих умов праці були і залишаються одними з найважливіших для всіх роботодавців. У цій роботі суб’єктам господарювання допомагають страховий експерт з охорони праці відділення ВД Фонду в м. Прилуки та працівники в районах, які виконують ці обов’язки. В умовах дії мораторію на проведення перевірок підприємств, вони надають необхідні консультації, нормативні акти з охорони праці, допомагають у створенні системи управління охороною праці, поширюють позитивний досвід роботи, беруть участь у навчанні та перевірці знань з питань охорони праці найманих працівників, семінарах, нарадах, засіданнях «круглих столів», у розслідуванні всіх нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Але якщо стаються нещасні випадки на виробництві, тоді відділення ВД Фонду бере на себе витрати по відновленню здоров’я та відшкодуванню матеріальної шкоди потерпілим. Зараз на обліку у відділенні перебуває 696 осіб, з яких майже 50 відсотків інваліди. Обсяг страхових виплат потерпілим складає близько 7 млн. гривень на рік. На медико-соціальні послуги відшкодовується близько 600 тис. гривень на рік. Відділення ВД Фонду в м. Прилуки забезпечує потерпілим лікування у лікувальних закладах та санаторно-курортне лікування, виплати на постійний сторонній догляд та побутове обслуговування, різні види протезування, надає палиці, милиці, інвалідні візки та автомобілі, частково відшкодовує витрати на бензин. Також відділення проводить медичну та соціальну реабілітацію потерпілих, яка сприяє відновленню їхнього здоров’я та працездатності. З метою сприяння інтеграції осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, для самореалізації людей з обмеженими фізичними можливостями, повернення до повноцінного життя відділення ВД Фонду в м. Прилуки залучає їх до участі у змаганнях Всеукраїнської спартакіади серед потерпілих на виробництві «Сила духу».

У 2015 році команда Чернігівської області зайняла шосте місце та здобула 2 командні кубки з дартсу та бомбаскету. Саме успішний виступ у змаганні з настільного тенісу потерпілої від нещасного випадку на виробництві прилучанки Вікторії Сак і допоміг у здобутті командних очок. Ця спартакіада стала щорічною і проводилась вже втретє. Із змагань потерпілі привозять цінні подарунки, медалі, кубки, грамоти. Але найбільшою нагородою для них стає віра у власні сили, в те що про них не забувають, що ними опікуються.

Люди з інвалідністю не вимагають до себе жалю тому що, давно усвідомили, що це шлях в нікуди. Вони пристосовуються до життя як можуть. Так сталося, адже на їх місці могла би опинитися будь-яка інша людина. І для їх виживання не потрібно щось особливе, лише елементарне - можливість жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам. Ми всі рівні перед Богом.

Л.Є. Марусич, начальник відділу страхових виплат, В.О. Панов, страховий експерт з охорони праці

Переглядів:108