На що громадяни скаржились владі

03 лютого 2016

За минулий рік з усіх регіонів України та із-за її меж до Урядового контактного центру, що цілодобово приймає звернення за телефоном та через інтернет, звернулися 2 765 983 особи.

Показово, що кількість звернень до влади зростає з року в рік. Якщо у 2013 році Центром в середньому щоденно реєструвалося близько 2 тисяч звернень, у 2014 році – від 4 до 6 тисяч, то в 2015 році їх число у пікові дні навантаження сягало майже 10 тисяч. На думку фахівців Центру, така ситуація безпосередньо відображає складні суспільні процеси в країні та сподівання людей отримати через звернення до влади державну підтримку для вирішення своїх життєво важливих питань.

У тематичній структурі звернень найбільшу частку складають питання соціального спрямування, передусім соціального захисту населення, пенсійного забезпечення, оплати праці, охорони здоров’я, а також комунального господарства.

Якщо ж говорити про жителів нашої області, то на урядові лінії вони зверталися переважно з питань підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та розміру нарахованої плати за них. Люди цікавилися, чи правомірно їм нараховано заборгованість, чи правильно розраховано оплату, скаржилися на непроведення перерахунку та неврахування субсидії у квитанціях на оплату комунальних послуг.

Болючою, особливо для чернігівців та прилучан, проблемою залишалася заборгованість з виплати заробітної плати. Скаржились мешканці області й на відмови у безоплатному медичному обслуговуванні, вимагали продовження програми з профілактики поліомієліту.

Серед звернень з питань інформаційної політики та діяльності засобів масової інформації найбільш суспільно значимою виявилася потреба в отриманні інформації з каналів вітчизняного телерадіомовлення. Заявників непокоїла відсутність або нестабільність трансляції програм українського телебачення і радіомовлення. Особливо гостро громадяни обурювалися присутністю в українському інформаційному просторі, в кабельних мережах заборонених каналів російського телебачення, що подають спотворену інформацію про події у нашій державі, ведуть агресивну пропаганду. Найбільше ці проблеми відображені у зверненнях мешканців Луганської, Донецької, Одеської, Херсонської, Запорізької, Миколаївської та Чернігівської областей. Громадян обурює також збільшення обсягу реклами алкоголю та тютюну у ЗМІ, що негативно впливає на свідомість молоді.

За повідомленням Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю СКМУ

Переглядів:102