Пожежа в будинку

01 березня 2016

У масштабах держави пожежа - це стихійне лихо, що виникає періодично. Кожні п'ять-десять хвилин спалахує нова пожежа.

Кожної години вона позбавляє життя одну людину, ще близько десяти відправляє на лікарняне ліжко. За статистикою, 80 % усіх пожеж відбувається в житлових приміщеннях. При цьому в 9 випадках із 10 загоряння супроводжується загибеллю і травматизмом людей від диму та вогню. І найголовніше: переважна більшість пожеж — результат наших з вами легковажності й необережності.

Чому виникають пожежі? Назвемо основні причини виникнення пожеж у побуті:

необережне поводження з вогнем під час куріння й приготування їжі;

використання імпортних побутових приладів, теле-, відео- та аудіотехніки, не адаптованих до вітчизняної електромережі; проведення електрогазозварювальних робіт під час ремонту квартири;

дитячі ігри з вогнем;

діяльність комерційних структур, які розміщують свої вибухопожежонебезпечні виробництва в житлових будинках, і під ними.

Заходи профілактики виникнення пожеж відомі практично всім. Про те, як уберегти своє помешкання від спалаху й боротися з вогнем, якщо пожежа все-таки почалася, слід нагадати ще раз.

У разі виникнення пожежі в квартирі негайно викличте пожежників. Повідомте про загоряння сусідів з поверху, попросіть їх відвести в безпечне місце дітей і людей похилого віку, а також попередьте про пожежу мешканців інших поверхів. Не чекаючи прибуття пожежної команди, починайте за допомогою сусідів гасити пожежу підручними засобами (вогнегасником, щільною мокрою тканиною, водою з внутрішніх пожежних кранів, розташованих на сходових майданчиках, та ін.) Щоб усунути небезпеку враження електричним струмом, слід відключити подачу електроенергії у квартиру (автомат із вимикачем знаходиться в щитку на сходовому майданчику). Не гасіть легкозаймисті рідини водою - це неефективно! Користуйтеся вогнегасником, а за його відсутності - мокрою тканиною, піском, навіть землею з квіткового горщика або пральним порошком. Не відчиняйте вікон і дверей, аби уникнути притоку повітря до вогнища займання, не розбивайте стекол! За необхідності відчиніть або вибийте двері до кімнати, що зайнялася, прикрийте руками обличчя, стійте збоку від отвору дверей, щоб вас не обпалило полум'ям, яке вирвалося з кімнати.

Якщо ліквідувати пожежу власними силами не вдається, негайно залиште квартиру! Покинути її межі можна тільки з упевненістю, що там нікого не залишилося. Особливо треба стежити за дітьми: від диму вони можуть ховатися в шафах, під столами, ліжками, в туалетах, ванних кімнатах і найчастіше не відгукуються на поклик.

Пересуваючись задимленою квартирою за відсутності респіратора або протигаза, дихайте через мокру ганчірку. Задимленими коридорами в приміщенні великої площі пробирайтеся рачки або повзком - унизу менше диму. В разі неможливості евакуації з квартири сходовими маршами використайте балконні пожежні сходи, а якщо їх немає, то вийдіть на балкон, щільно зачинивши за собою двері, й криками чи в будь-який інший спосіб приверніть увагу перехожих і пожежників. Не намагайтеся самостійно перебратися на сусідній балкон - це небезпечно!

Викликаючи пожежну команду, чітко відповідайте на питання телефоністки служби «101». Точно назвіть адресу, де відбулося загоряння, телефон, прізвище квартиронаймача, кількість поверхів у будинку, як до нього під'їхати та ін.

Постарайтеся зустріти пожежні машини. Це дозволить заощадити якийсь час і допоможе рятувальникам уточнити всі необхідні деталі.

Не забувайте традиційних рекомендацій пожежних:

ніколи не куріть у ліжку;

навчіть дітей правильно поводитися з вогнем, а до цього моменту не допустіть можливості потрапляння сірників до дитячих рук;

не залишайте без нагляду ввімкнені електроприлади, особливо праски, обігрівачі, телевізори;

не користуйтеся саморобними електроприладами й «жучками»;

стежте за станом проводки, не вмикайте в одну розетку декілька побутових приладів великої потужності;

не розігрівайте лаки й фарби на відкритому вогні;

не використовуйте для прання органічних розчинників, не сушіть речі над газовою плитою;

не використовуйте саморобних гірлянд для ялинки; хлопавки й бенгальські вогні запалюйте подалі від хвої, будьте обережні з маскарадними костюмами з паперу і вати, щоб уникнути «святкових» пожеж;

не захаращуйте горища, підвали, лоджії - потенційні шляхи евакуації в разі пожежі;

не зберігайте на балконах легкозаймисті речовини;

стежте за пожежною безпекою не тільки своєї квартири, але й будинку, двору, а в разі порушень звертайтеся до інспектора пожежного нагляду.

Рекомендуємо застрахувати себе і своє майно на випадок пожежі, а документи, гроші й інші цінності зберігати в місці, відомому всім членам вашої родини. Статистика пожеж переконливо доводить, що ми були б багатшими, якби дотримувались правил пожежної безпеки й не економили на засобах порятунку.

Пам'ятаймо про це!

Сектор мобілізаційної, оборонної роботи з питань взаємодії з правоохоронними органами та надзвичайних ситуацій апарату районної державної адміністрації

Навчально-консультаційний пункт у м. Прилуки
Переглядів:105