Захисні споруди міста Прилуки

11 березня 2016

У нашій державі, відповідно до діючих нормативних документів у галузі цивільного захисту, будівництво сховищ для захисту всього населення не передбачено.

Захисні споруди будувались лише для тієї частини міського населення, яка продовжує виробничу діяльність у містах у воєнний час. Усе інше населення міст підлягає евакуації із зон можливих бойових дій (в основному у сільську місцевість).

У відповідності до ст. 32 Кодексу цивільного захисту України «Укриття населення у захисних спорудах цивільного захисту» до захисних споруд належать:

- сховище - герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів;

- протирадіаційне укриття - негерметична споруда для захисту людей, в якій створюються умови, що виключають вплив на них іонізуючого опромінення у разі радіоактивного забруднення місцевості;

- швидкоспоруджувана захисна споруда цивільного захисту - захисна споруда, що зводиться із спеціальних конструкцій за короткий час для захисту людей від дії засобів ураження в особливий період.

Для захисту людей від деяких факторів небезпеки, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час, та дії засобів ураження в особливий період також використовуються споруди подвійного призначення та найпростіші укриття. Споруда подвійного призначення - це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення.

Найпростіше укриття - це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період. Утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється суб’єктами господарювання, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів.

Стан утримання захисних споруд перевіряється при комплексних перевірках, при спеціальних і планових оглядах. Комплексні перевірки захисних споруд організовуються та проводяться один раз на рік. До складу комісій з комплексних перевірок захисних споруд включаються представники управлінь з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міст. Захисні споруди при перевірці стану їх утримання і експлуатації оцінюються як "готові", "не готові" або "обмежено готові" до прийняття осіб, що укриваються.

На балансі суб’єктів господарської діяльності міста різних форм власності перебуває на обліку 72 захисні споруди цивільного захисту.

З них:

- Сховищ – 21 (державної власності - 3, з них - готове - 1, не готові – 2; комунальної власності -8, з них – не готові – 8; приватної власності -10, з них – готові - 2, обмежено готові – 3, не готові - 5).

- Протирадіаційних укриттів (ПРУ) – 23, (державної власності – 2, не готові – 2; комунальної власності – 13, з них – обмежено готові – 7, не готові – 6; приватної власності – 8, з них: готові – 2, обмежено готові – 4, не готові - 2).

Адреси захисних споруд цивільного захисту по місту Прилуки (додається)

Перелік житлового фонду КП “Прилукижитлобуд” по Прилуках (додається)

Відділ з питань цивільного захисту та оборонної роботи міської ради

Переглядів:105