Дбайте про навколишнє середовище!

07 червня 2016

Побутові елементи живлення, в народі — батарейки, які стали непридатні до використання є небезпечними відходами, для їх утилізації необхідно застосовувати відповідні технології.

Одна батарейка, що потрапила у навколишнє середовище забруднює близько 20 кв.м. грунту та 400 літрів підземних вод. У сольових батарейках міститься цинк, кадмій, натрій, синець, пасивне вугілля і двоокис марганцю, електроліт з хлориду амонію.

В Україні за добу продається 15 тон елементів живлення, а здається тільки 500 кг.

За підтримки молодіжної громадської організації “Екоспектр” та Центральної районної бібліотеки з 2011 року у місті і районі організовано збирання елементів живлення, які потім централізовано передаються на утилізацію.

Мешканці мають змогу здати батарейки безоплатно у Прилуцькому гуманітарно-педагогічному коледжі ім. І.Я.Франка (вул.Перемоги, 170), Центральній районній бібліотеці(вул.Садова,35), Агротехнічному коледжі (вул.Київська, 178), магазині ЕлектроСвітлоТехніка (ріг вулиць Київська та Земська), вестибюлі Прилуцької районної державної адміністрації(вул.Київська, 220), магазин канцелярських товарів (вул. Київська, 180), Прилуцькому об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України.

Виконавчими органами міської ради планується розширення мережі де приймаються метилен живлення так, щоб мешканці кожного мікрорайону мали змогу цивілізовано поводитись з побутовими елементами живлення.

Якщо до поводження з побутовими елементами живлення особливих дозволів не потрібно, то для збирання, зберігання та транспортування люмінесцентних ламп необхідно отримати відповідні дозволи. Такі дозволи(ліцензію) має приватне підприємство “ОЗОН”, що знаходиться по вул.Пирятинській, 38, тому там і приймають люмінесцентні лампи, але ця послуга є платною. Більш детальну інформацію по кожному окремому випадку можно отримати на підприємстві за телефоном 5-22-13.

Головний спеціаліст санітарно- екологічного контролю міської ради

Андрій БОЙЧЕНКО

Переглядів:97