Делегація проекту COMUS відвідала Прилуки

05 липня 2016

Реалізація спільного проекту Ради Європи і Європейської Комісії «Урбаністичні стратегії в історичних містах, скеровані громадянами», скорочено — (COMUS) набирає обертів.

4-5 липня відбувся 3-й практичний семінар у рамках проекту COMUS «Міське планування». 4 липня семінар пройшов у м. Києві. Участь у семінарі взяли представники від пілотного міста Прилуки - проектний менеджер Тетяна Зоць та керівник групи зацікавлених осіб Тетяна Фесенко. Учасників семінару вітав перший заступник міністра культури України. Семінарні засідання провели Філіп Стейн, провідний експерт COMUS та фасилітатор семінару Маріна Нігуру.

У рамках семінару було проведено чотири сесії на яких розглядалися наступні питання: спадщина – ресурс чи відповідальність, міське планування і спадщина в Україні, потреби в збереженні, інструменти планування та помилки, потенціал для капіталізації, обмеження та стимули планування, залучення громади в процес планування. Семінар продовжив свою роботу у пілотному місті Прилуки.

5 липня в сесійній залі Прилуцької міської ради відбулося чергове, але цього разу розширене, засідання робочої групи, яка втілює проект у нашому місті, разом із представниками Ради Європи, країн Східного партнерства: Грузії, Молдови, Вірменії, Білорусі та Міністерства культури України, що координують COMUS в Україні.

За допомогою COMUS прилучани сподіваються вдихнути нове життя в будівлю Шкуратова (колишня ЗОШ №4) та втілити низку інших менш затратних проектів. Спілкуючись із делегацією, ініціатори реалізації проекту на чолі із Тетяною Зоць, директором Прилуцького краєзнавчого музею ім. В. Маслова, зрозуміли для себе одну річ — будь-який простий чи найамбітніший проект перед демонстрацією його ідеї інвесторам повинен бути максимально деталізованим. Бо жоден спонсор не стане виділяти кошти на виконання робіт, не побачивши перспективу на власні очі, не прорахувавши можливостей подальшого розвитку та не усвідомлюючи плану всіх дій, спрямованих на реалізацію проекту.

Крім того Hakan Shearer Demir, представник від Ради Європи, наголосив, що COMUS прагне не лише зберегти історичну спадщину, а й віднайти шляхи використання її джерел на потреби суспільства. Адже історія лишатиметься історією, поки населення не буде отримувати від неї користь. Як то від старовинних будівель, які функціонують у формі пам'ятників, а не готельних комплексів, культурних центрів, театрів, музеїв тощо.

Слід зазначити, що проект COMUS не є прямим інвестором коштів, він навчає, як їх знаходити та використовувати, щоб вкладення були корисними для громади.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю міської ради

Переглядів:120