Патріотичне виховання головний аспект козацького табору

15 липня 2016

З 21 червня по 13 липня 2016 року поблизу с. Манжосівка, Прилуцького р-ну розмістився п'ятий щорічний дитячий вишкільний табір козацького куреня ім.. Івана Сірка, який цьогоріч пройшов у 2 зміни та прийняв 40 дітей.

Мета табору – патріотично виховати дітей, дати знання з правил виживання в природі, навчитися розпалювати вогнище, орієнтуватися на місцевості, надавати першу медичну допомогу і т.д. Таборовий устрій відтворювали в козацькому дусі: вранішні збірки, біг босоніж по росі, ранкова руханка, виконання гімну, повага та взаємодопомога, налагодження побуту, вечірнє коло, нічна варта, а також вправи зі зброєю та проходження вікових посвят, ходіння по склу, розпечених вуглях.

Перша зміна відбулася в період з 21 червня по 4 липня та була виключно для хлопців віком від 10 до 15 років.

Усі учасники табору жили в наметі, самостійно готували їжу на вогнищі та проходили навчання з різних дисциплін. Щоб програма табору була більш різноманітною організатори запрошували представників громадських організацій для проведення майстер класів. Курси медичної допомоги провели студенти та випускники Прилуцького медичного училища дівчата ознайомили з правилами надання першої медичної допомоги, а юні козаки швидко примінили знання на практиці.

Не було для них також складнощів залізти на високе дерево, пройти по навісній переправі та спуститись вниз по круто похилій мотузці. Але мабуть незабутнім та самим цікавим для хлопців стало знайомство з різними видами зброї та стрільба. Це і АК-47, і СКС (самозарядний карабін Сімонова), і гвинтівка Мосіна (Мосінка).

Одним з напрямів роботи табору є військова справа, тому дана інформація для них знадобиться в майбутньому. Тренувались молоді бійці кидати гранати, вдягати протигази на швидкість, ходити строєм, влаштовувати засідки, а закріпили набуті знання під час гри в лазер таг.

Природа стала на час вишколу для дітей рідною і щоб оточуюче середовище приносило користь керівник клубу «Еко спектр» Скиба Юрій Віталійович – розповів про лікарські рослини, які ростуть на території табору.

Під час таборування пройшли походи до с.Дідівці на конюшню та в Густинський монастир. У таборі кожен день закінчувався в колі біля вогнища, де підводили підсумки дня, кожен висловлював свої враження отримані за день, обговорювали плани на майбутнє, слухали розповіді та співали українські патріотичні пісні.

Часто на вечір приїздили цікаві люди, такі як Микола Григоренко та Юрій Кудряшов з патріотичного клубу «Повстанець», представники ГО «Учасники АТО «ЩИТ», гість з фронту з позивним «Гайдамака», Олександр Умен, який пригостив дітей смаколиками. Кожен з них залишав частинку себе в пам’яті дітей.

Друга зміна пройшла лише в тиждень та мала менше фізичних навантажень, так, як учасники були хлопці віком від 6 до 10 років та дівчата. Для більшості з них проходження такого табору було вперше.

Але вони завзято виконували програму табору, долали складнощі та вчилися новому. Інколи зі страхом, тремтячими руками та сльозами на очах піднімались по мотузкам та літали на повітряних зміях, але скільки гордості було після подолання всього того. Мабуть найулюбленішим для обох вікових груп було купання та катання на човнах а також ігри з водою. Незабутньою для всіх була остання вже традиційна «Королівська ніч». По закінченню табору всі учасники отримали грамоти за проходження козацького вишкільного табору та незабутні враження про проведене літо.

За інформацією прес-секретаря козацького куреня ім.. Івана Сірка, Марії Зінченко

Переглядів:140